duta

Members
  • Content Count

    74
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About duta

  • Rank
    bmw pocetnik
  • Birthday 10/07/1982

Contact Methods

  • Website URL
    http://
  • ICQ
    0
  • Skype
    duta_66

Profile Information

  • Ime i prezime
    Dejan Dutina
  • Lokacija
    Beograd, Mala Mostanica
  • Automobil
    E34 525i,VW Lupo

Recent Profile Visitors

953 profile views
  1. Koje najvece zapremine boca staje u prostor za rezervni tocak? Koliku bocu si ti stavio?
  2. Pa ja ga i nisam stavljao,auto je dosao tako,ranije sam na 320 imao obican venturi bilo je to ok ali sam uvidio mane a i sekventi su tada bili jako skupi. A sad posto svejedno moram i bocu da mijenjam stavicu tocak bocu, sad vec plina ima na dosta pumpi,a za duza putovanja je gepek vise nego mali sa klasicnom bocom. Jesi skoro ugradjivao, ciji sekvent Babic ugradjuje i koja je okvirno cijena?
  3. Pozdrav svima,riješio sam da ovog ljeta malo sredim svoj auto,a u okviru toga planiram i da venturi gasni sistem zamijenim sa sekvencijalnim,pa me interesuju vaša iskustva sa tim sistemima na M20 motorima(kod mene je konkretno motor M20B25). Prednost su mi performanse i kvalitet, što samih uredjaja, što servisa,i ne žalim da platim i više novaca da krajnji rezultat bude zadovoljavajući.
  4. Proveri ICV tj. step motor, i senzor leptira, i naravno da li se sajla(i leptir) vracaju do kraja, da negdje nesto ne zaglavljuje. Mada tipujem na prvo dvoje.
  5. Ko sto rece boban, prljavstina na situ pumpe, jer dosta tih necistoca pluta po povrsini goriva pa kad se nivo spusti spusti se i ono i onda ima priliku da se nahvata na mrezicu.
  6. Druze protokomjer se NE steluje, sem ako ga nisi otvarao i rastelaovao, vec te kod variranja ler gasa zeza step motor ili senzor(prekidac) polozaja leptira. U svakom slucaju ako nisi otvarao protokomjer nemoj to ni raditi.
  7. I da li na kraju tacno znas sta su ti zamijenili za tih 200€, tj. u cemu je tacno bio problem, ako neko bude imao isti problem pa da zna?
  8. Samo dva detalja oko isparivaca, taj sam ja imao u Golfu II 1.6 benzincu i dobio sam sve uz njega. Tamo sam procitao da taj model isparivaca ide za motore snage do 90 kW. Tvoj ima 95 cime je taj isparivac vec isforsiran, pa mozda dobro radi samo pri vecem pritisku plina(kad je boca punija), a pri manjem isporucuje manje plina. Druga stvar je da u isparivacu osim membrana postoje i gumice, koje zapravo prenose reakciju membrana i konkretno zatvaraju i otvaraju protok plina, nisi rekao jel si sam radio servis isparivaca i, NAJBITNIJE, da li su osim membrana zamijenjene i gumice. Mada mi po mom i
  9. Druze, step motor ti je zapravo nacin na koji elektronika motora kontrolise broj obrtaja na leru i iskljucivo na leru. A zasto mu to treba, pa zbog raznih variranja opterecenja u leru, npr. ako imas servo, kad okreces volan, pumpa trosi snagu motora, pa ce obrtaji malo pasti, pa isto ako imas klimu kad je ukljucis, ona ce smanjiti obrtaje, pri ukljucenju raznih strujnih potrosaca alternator uzima snagu od motora, onda da regulise konstantne obrtaje hladnog motora dok se ne zagrije, da pojaca kocenje motorom na nizbrdicama i trudi se da se auto ne ugasi kad ide sporo na leru. Ti u principu moze
  10. Elem pomaze jos jedna stvar, mnogi su se vjerovatno i sami sjetili, al sam je nasao i u user manualu za E30 kao zvanicnu preporuku BMW-a za zimu: staviti teret u gepek(oni kazu nekih 75kg). Odlicna stvar zadnje vuce je da se trakcija povecava sa opterecenjem, za razliku od prednje, pa sa dodatnim opterecenjam nazad u gepeku je stvarno nenadmasan u odnosu na bilo koji prednji pogon. Jedina mana BMW-a je na nerasciscenim putevima, jer je nizak i ne moze da gazi mnogo dubok snijeg, ali to nema veze sa pogonom vec sa klirensom, noviji auti sa prednjim pogonom su isto nizi pa imaju isti problem.
  11. Postoji jos jedna stvar, ne narocito mnogo bitna al' je ipak tu: vibracije. Sestak ima mirniji rad i manje vibracija. A i sestak ima bolji prenos snage na tockove i stedi mjenjac i diferencijal, posto za dva obrtaja radilice ima 6 manjih impulsa sile, za razliku od cetvrtaka koji ima 4 snaznija impulsa(kad bi poredili motore istih snaga, nebitne su zapremine). I jedna nadasve prakticna stvar(iz licnog iskustva) mozes komotno da vozis i ako ti iz bilo kog razloga otkaze 1 cilindar(svecica, pukne klackalica ventila, izgubi kompresiju...) Ovo drugo mi se jednom desilo na m20b20 i tako sam ga voz
  12. Nivo ulja je mnogo nizi od nivoa senzora ako ces ga skidati, mada mi se cini da je sve u redu sa senzorom(u sustini to je sistem sa plovkom kao i u rezervoaru), a to sto upali u toku vozlje je zato sto kad se upali motor i ulje procirkulise kroz njega nivo ulja se malo snizi, pa jos ako ides malo ostrije kroz krivine, ili si u vecim obrtajima onda u nekom trenutku nivo padne ispod dozvoljenog minimuma, tako da je sve u redu sa senzorom, nego dolij malo ulja, bolje da ga ima nego da fali. :-)
  13. Razmisljam da zatamnim stakla pa me interesuju propisi u susjednim, pa i drugim zemljama( da ne odem pa fasujem neku kaznu). Koliko sam shvatio za zadnja stakla je manje-vise svuda svejedno, ali sta je sa prednjim bocnim? U nasem pravilniku je to maksimalno 30% zatamnjenja, a kako je drugdje?
  14. Za to znam, to je zapravo tehnicki pregled na svakih 6 mjeseci(samo sto nije zazivilo ali hoce samo dok im nestane para), al mi se cini da su pominjali i registraciju( posto drugdje u evropi ima i takvih opcija) da ce i tako nesto omoguciti.
  15. Bilo je price da ce novim zakonom(ili nekim od pravilnika) biti omoguceno i registrovanje vozila na period od 6 mjeseci. Interesuje me jer imam 2 vozila za registraciju na razmaku od 10 dana, pa bih da ih malo "razmaknem" sa registracijom al da ne cuce u dvoristu i da ponovo placam tablice i saobracajnu. Dal je noko mozda nesto cuo ili ima iskustva po ovom pitanju?