Elvir

Members
 • Content count

  298
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Elvir

 • Rank
  bmw ucenik
 • Birthday 09/09/79

Profile Information

 • Ime i prezime
  Elvir
 • Lokacija
  Beograd
 • Automobil
  BMW e30 1.8i
 1. Pitanje : Da li se neko seca, raspored creva za grejanje na kockici? Jel u gornju cev ide povratno crevo ? A u donju dovodno crevo ?
 2. Radim na tome. Verovatno preko Ebay-a.
 3. Ja I ortak smo skidali cekicem. Nije to sporno, ali ne upali svaki put. Jbg nije bas svako vest sa cekicem. Znam da je i kontra navoj. Na kraju sam mu ja nekim proizvoljnim alatom, drzao/fiksirao remenicu kao kontru a on sa 32 kljucem komotno odvrnuo. Ipak originalni alat je mama.
 4. Remenica je metalna. Malo mi je to udaranje cekicem divljastvo. Jer da nije tako, ne bi postojao specijalni alat. Zato pitam da li taj alat, moga da zameni ovaj alat ?
 5. Pitanje : Da li bi mogao ovaj univerazlni alat da iskoristim za fiksiranje remenice viska/pumpe vode ?
 6. Posle nekoliko dana istrazivanja (jebanja), otkrio sam sta je bio moguci primarni uzrok problema koji sam opisao. Ujedno ga i uspesno resio, s obzirom da poslednjih vrucih dana, auto dobro radi u leru. Problem je bio da kada se auto upali posle duzeg stajanja na suncu/vrucini ili posle voznje po vrucini, krene sa naglim spustanjem obrtaja u leru,ispod 500 i tendecijom gasenja motora. Kada je vreme svezije ili pak zimski period, tog problema nema! Znaci problem se ISKLJUCIVO nasumicno pojavljuje oko leta i kada su vece temperature. Posle malo citanja, saznao sam da uzrok problema moze biti u ventilu koji je crevima i dvopinskim dzekom vezan za onaj kanister benziskih para i koji ima funkciju kontrolisanja protoka benziskih para ka usisnoj grani motora. Problem nastaje ako ventil ne zatvara na vreme, te na vecim temperaturama, visak benziskih para nekontrolisano dospe u usisnu granu i remeti smesu posle startovanja motora. Slicno kao ICV ventil, ventil benziskih para moze glaviti i uzrokovati doticni problem u leru. Jednostavno sam skinuo ventil, malo naprskao/procistio sa obe strane na koje dolaze creva i vratio na mesto. To je bilo u subotu. Od tada, na ovim vrucinama, kada se motor startuje kazaljka obrtometra stoji na 900.
 7. Mislim da su verzije kocke od 1987 godine imale pocinkovanu limariju. A i cinjenica je da se radi jednom od najkalitenijih modela BMW-a ikada, kao i E34. Naravno, odredjene stvari ne mogu odoleti zubu vremena ali ipak u danasnje vreme, daju se jednostavno resiti.
 8. E ovo je auto! jebes ovo danas.
 9. Naravno da sve zavisi od primerka, ali ajde danas budi 100% siguran da je polovno vozilo zaista imalo adekvatno odrzavanje od strane prethodnih vlasnika i realnu kilometrazu. Ovde se radi o modernim BMW dizelima, ciji masovni problemi nastupaju upravo posle 200,000 km. Opet, ne mora da znaci ali ako pogledamo iskustva mnogih vlasnika, obicno to je to tako. Takodje, auta 80tih godina su imali prostiju mehaniku sa daleko manjim prisustvom bilo kakvog oblika slozenije elektronike. Kocka je jedan od primera, koja se uz malo "stapa i kanapa", vozika i posle 30 godina. Dok recimo kod jednog E90, pitanje je kako ce se neke od masovnih elektronskih komponenti ponasati posle jedno 20 godina upotrebe. Dovoljno je da jedan gateway procesor pocne da brljavi i eto ti problema. Da ne pominjemo plasticni pristup oko komponenti koje su podlozne visokim temperaturama, poput usisne grane i gomile racvi. A evo jednog primera ne bas ocuvanog primera E46-ce. Malo bahatost vlasnika plus ne bas kvalitet na nivou nekih drugih BMW modela.
 10. Ne shvataj moj post pogresno, samo nemas potrebe da stvar dozivljavas kao licnu agoniju. BMW E46 je pravljen da se vozi i traje 10 godina/200 000 km, slicno je i sa ostalim autima slicne klase. Nakon toga nastaju takvi problemi koje resavamo, krpimo na ovaj ili ovaj nacin odnosno upravo tako kako si opisao, dok je svaba odavno digao ruke. To sto mi hocemo da se auto jos vozi i u narednih 10,20,30,40 godina, jer jbg nemamo love za novu stvar, nije BMW kriv. Mada sa druge strane, ima nesto i u entuzaizmu i ljubavi.
 11. Ako cemo verovati da je zaista imao toliko (obicno se na to dodaje stotinak hiljada i dobija stvarna kilometraza). Koliko si ti licno jos napravio kilometara dok je u tvom posedu ?
 12. Koliko je auto imao kilometara na satu kada si ga kupio, pre pet godina?
 13. Danas isti problem: Vrucina, posle gasenja vruceg motora, malo sacekam upalim , tendecija gasenja. MEDJUTIM primetio sam, kada pre paljenja, pritisnem po gasu lagano jedan-dva puta, upalim, obrtaj radi lepo i nema problema. Da li definitvno moze biti problem u klapni/leptiru ?
 14. edit : Stavka 6, http://bmwfans.info/parts-catalog/E34-Sedan/Europe/518i-M40/L-M/feb1993/browse/engine/cylinder_head_cover/
 15. Upravo sam primetio da je crevo ventilacije koje ide u dekl, rascepano sa donje strane. Sanirao sam sa trakom, no ipak bih ga zamenio kasnije. Videcu sutra ponasanje.