Recommended Posts

  • 1 year later...
  • 3 months later...

evo ti hint, ako te interesuje i ne mrzi te da citas.

http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=378&t=45906&p=795831&hilit=overspeed#p795831

skroluj na post clana overspeed pa teraj dalje. a ako te vise zanima imas citav esej na temu motorna ulja u forumu "Motorna ulja – kroz horizont događaja"

i naravno

http://motornaulja.blogspot.com/

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • 6 months later...

Koje od ova dva je bolje sipati u 318d 2002god?

5w40 ili 5w30

za ovo 5w30 kazu da navodno ima duzi vek tj interval do zamene i neto malo je skuplje mada bi ja radije sipao 5w40 jer nisu kod nas minusi bas toliki kolike temperature leti umeju da budu

Ajde ko se razume ili ko vozi 318d i 320d nek mi kaze sta sipa i zasto?

Hvala

http://www.dodaj.rs/f/15/6A/3PiUzhk4/image4051.jpg

Link to post
Share on other sites

Preporučeno ulje za taj motor je gradacije 5W-30 (Edge), alternativa za motore koji su prešli preko nekih 150 k km može da bude 5w-40 (Magnatec) kako bi se izbegla povećana potrošnja ulja, a sem toga ovo ulje je i malo jeftinije od gradacije 30 tako da se može uštedeti neki dinar u izboru ovog drugog. Ipak, ulje niže gradacije generalno bolje podmazuje i stvara manju frikciju u cilindru, a manja frikcija znači manje sile potrebne za njeno savladjivanje, što rezultira donekle smanjenom potrošnjom goriva, tako da svako od ova dva tipa na svoj način izaziva odredjeni ekonomski povoljan efekat po vlasnika automobila.

Činjenica da je ovo drugo ulje "namenski" za TurboDiesel motore ne menja stvar ni najmanje, sve dok su to ulja koja zadovoljavaju LL01 i LL04 specifikacije može se koristiti bilo koje od ta dva, bilo u benzinskim ili diesel motorima BMW-a iz tog perioda, uz par izuzetaka naravno (M modeli). Jeste da ovo namenjeno za diesel motore ima odredjenu koncentraciju aditiva prilagodjenju diesel motorima i smanjuju spiranje ulja sa cilindara efekat nije nešto zbog čega bi trebalo doneti konačnu odluku, jer ni "običan" Edge 5W-30 ne zaostaje, u pitanju su bukvalno promili.

Ja bih se na tvom mestu ipak odlučio za 5W-30 iz prostog razloga što je pred nama dugih 5-6 meseci zimskih uslova, niskih temperatura, i povećanog habanja motora prilikom svakog hladnog starta zbog dužeg tj. sporijeg zagrevanja motora. Ulje niže gradacije se lakše zagreva odnosno brže postiže optimalnu viskoznost, što znači da brže počinje da podmazuje a to je suštinski primaran zadatak ulja i ono što je najbitnije u celoj priči o zaštiti motora. Optimalno bi bilo da zimi voziš na 5w-30 a leti na 5w-40, ali to nije isplativo osim ako ne prelaziš po 30+ k km godišnje pa onda menjaš ulje na 15-ak k km zavisno od godišnjeg doba. Ako ne prelaziš toliko, ja bih na tvom mestu "išao" na 5W-30 preko cele sezone, iz prostog razloga što je to bolja garancija zaštite tvog motora i što mu se time daje više šanse za duži vek. Sem toga, ulje niže gradacije takodje mnogo više "odgovara" turbini zbog podmazivanja tj. hladjenja iste, pa je to još jedan od razloga zbog kojih bi ja na tvom mestu koristio 5W-30.

To su moji saveti, a odluka je tvoja. U svakom slučaju nećeš pogrešiti koje god da izabereš.

Pozdrav!

Link to post
Share on other sites

bas me zanima da "probam" CASTROL preporuku , posto sam do sada uvek sipao 10-60 , a sada mi izbacuje 10-40 magnatec ... ako mi ubije potrosnju na visokim rezimima =to je TO ! sto se dizela tice , upravio "sipao" 5-30 edge ...

Link to post
Share on other sites

Nastavi ti druze sa 10-60 jer je na niskim temperaturama tecljivije od polu sintetike. Ako si bas resio da probas neku alternativu moja preporuka je Q8 Formula F1 10w-50. U pitanju je cista di-ester baza. Napravljeno je za potrebe BTCC-a API spec SM ; BMW Special oil.

Link to post
Share on other sites

Nastavi ti druze sa 10-60 jer je na niskim temperaturama tecljivije od polu sintetike. Ako si bas resio da probas neku alternativu moja preporuka je Q8 Formula F1 10w-50. U pitanju je cista di-ester baza. Napravljeno je za potrebe BTCC-a API spec SM ; BMW Special oil.

a gde to ima da se nabavi (kupi) ? :D

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

ja sam danas zamenio ulje na 318i e46 uzeo sam po preporuci majstora 5w40 magnatec castrol a posto nisam znao koje je ulje u njemu za svaki slucaj uzeo sam i tecnost za ispiranje motora sve ukupno nesto manje od 60e

<script src='http://img408.imageshack.us/shareable/?i=fotografija0713.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>fotografija0713.jpg</noscript>

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...

zar nije castrolova preporuka za taj motor mislim na 318d 0w30.Ja sam pre neki dan uzeo e46 pa bi da mu menjam ulje i video sam preporuku castrola 0w30,a vi 5w30,pa sam sad u rebusu sta uzeti.

Link to post
Share on other sites

0w-30 e bolje na ekstremno niskim temperaturama. 5w-30 Malo slabije na ekstremno niskim temperaturama. 5w-40 malo bolje na visokim temperaturama od prethodna dva. Sva tri zadovoljavaju, za temperature u nasem podneblju. Sipati treba u taj auto, iskljucivo ulje na kome pise da je za BMW LL-04

Bitnije da ispostujes BMW LL 04 specifikaciju, sto znaci da je ulje namenjeno za euro 4 BMW-e koji su proizvedeni 2004 i kasnije, zbog PDF filtera koji raniji modeli nemaju, nego da vodis racuna o gradaciji, tj o xW-xx.

Postoje i specifikacije LL- 01 Za vozila od 2001-2003 godista, LL-98 za BMW od 1998 do 2000-tog, itd, itd...

Uvek se moze sipati ulje namenjeno za novije modele nego sto je Vas, ali nije preporucljivo sipati ulje sa specifikacijom za starije modele od vaseg.

Sam sebe vise ne razumem ali nema veze :rolleyes:

Link to post
Share on other sites

gledao sam postoji i -5w ,ali sam cuo da je to za nove motore koji jos uvek nemaju znake istrosenosti i nisu za motore sa visom kilometrazom jer je mnogo retko i desava se da ga motor trosi

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...
  • 3 years later...

Da li mi neko moze pomoci, kupio sam bmw 316 ti iz 2002 godine benzinca (1.8 - 115hp), sa predjenih 90000km, hteo bi da mu promenim ulje i koje mi je najbolje da kupim i stavim?

UNAPRED ZAHVALAN

Link to post
Share on other sites

Razmislite o Texaco-Havoline uljima, verovatno moj sledeci izbor

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

Link to post
Share on other sites