Recommended Posts

Bez obzira na dimenzije jedinica je pravi BMW. Izvanredna vozna svojstva i upravljivost kakvu mnogi mogu sanjati glavni su aduti serije 1.

BMW pa mali. Zvuèi gotovo nevjerojatno no BMW je pomaknuo granice filozofije izrade automobila. Oduvijek smo minhenske automobile poznavali kao velike i udobne, prave limuzine. Promjene su najavile veæ i ne odveæ uspješne Compact serije no sada je BMW odigrao na posebnu kartu. Kako se èini, to je as iz rukava!

Bangle – Ja oder Nein

No, krenimo s izgledom, detaljem koji je ovom automobilu priskrbio mnogo neželjenih reakcija. I ne samo njemu jer nova je BMW-ova dizajnerska filozofija (zapoèeta serijom 7, pa nastavljena sa sportskim modelom Z4 i serijom 5) s glavnim «krivcem» Chrisom Bangleom, mnoge zagrižene fanove plavo-bijelog propelera naprosto šokirala. Jedinica tako, po vlastitom subjektivnom dojmu, nema gotovo ništa od tražene BMW-ovske «look to kill» filozofije. Prevelike oèi, previše isprekidanih ploha na cijeloj karoseriji i suviše èudan stražnji kraj nisu nas se dojmili. Možda je tajna dizajna «Bangle and Co.» ipak stvar koja bi trebala leæi s vremenom. Ako je tako, nije loše, no sedmica nas neæe i neæe. Na kraju krajeva stigao je i redizajn iste koji je gore spomenutoj ekipi opalio dovoljnu pljusku… Valjda…

Unutrašnjost - Noch einmal, Ja oder Nein

Ista prièa…loša! Ukoliko ste poput nas uživali svaki puta kada bi sjeli za onaj stari moæan, masivan, prema vozaèu zakrenut kokpit onda znate o èemu prièamo. Sivilo (uistinu, iako nije jeftina, plastika ostavlja dojam jednog Hyundaija) i hladnoæa najkraæi je opis. Nema ni starih dobrih gumbiju kojima sve rješavate na brzinu i sa zadovoljstvom. Mjesto je preuzeo suludi i-drive. Stvar koja æe vas prikovati za autobusnu stanicu samo da bi podesili obiènu funkciju. I na stranu to da smo suviše nostalgièni. Svakako da je vrijeme za promjene, no nikako na ovakav naèin.

Kralj!

Najbolja prièa ovdje je ovjes odnosno zadovoljstvo u vožnji. Helmut Panke, chief BMW-a, ovdje nije smio dati mjesta kompromisu. Bangle je imao svu slobodu u dizajnu no ono po èemu je BMW kralj meðu automobilima moralo je izvlaèiti samo jedan komentar kod novinara i kupaca – savršeno! Vozna svojstva koja svakim metrom vozaèu pružaju istinski užitak. Izvanredno ležanje u zavojima, savršena komunikacija vozaèa sa cjelokupnim automobilom, volan koji svojom izbalansiranošæu jednostavno izvlaèi osmjeh na lice i, stražnji pogon, razumije se. Ukoliko ste skeptièni prema istom, zbog takozvanog «happy tail» efekta, onda nemate što tražiti u BMW-ovom salonu. No, ajde, i to se lako rješava zahvaljujuæi sili moderne elektronike koja vas može (ali i ne mora, DSC se, naime, može iskljuèiti) sprijeèiti u neželjenom crtanju kružnice na cesti. Uglavnom, sve ono što cijenimo kod pravog BMW-a i ovdje je maksimalno istaknuto. Ono nešto po èemu se ovaj automobil definitivno razlikuje od jake konkurencije. Nisu mu ni do koljena…

Dizel? Odlièan, no ne hvala…

118d! Sve bi trebalo biti jasno. Mnogi æe ga, poput nas, odmah prekrižiti, jer BMW kao i Alfa mora disati punim, benzinskim pluæima… Ipak, dobar je. Za jednog dizela, predobar. Nije glasan, voli se zavrtiti i pruža odliène performanse za svojih 122 KS. 10 sekundi i 201 km/h – izvrsno, jer glavni konkurent Audi sa 140 KS snažnim motorom isto obavlja za 9.5 sekundi uz 207 km/h. Pravi dizel, trenutno najjaèi motor u ponudi serije 1, je onaj koji iz istog obujma izvlaèi 163 KS. Ipak, to ste vjerujem i oèekivali, BMW je BMW samo ako proizvodi jedinstven zvuk iz benzinskih motora koji redom osvajaju medalje zbog svoje genijalnosti.

Zakljuèak

Dizajnerski? Ocijenite ga sami - izvana i iznutra. Mi samo dodajemo, jedinica je pravi BMW. Jednom rijeèju – fantastièan!

Tehnièke karakteristike

Proizvoðaè BMW

Model 118d

Vrsta motora turbo dizel

Obujam 1995 cm3

Broj cilindara 4

Snaga (kW/KS) 90/122

Potrošnja (l/100km) 7.7/4.5/5.6

Ubrzanje (0-100km/h) 10.0

Maksimalna brzina 201 km/h

Dimenzije (D/Š/V u mm) 4227 / 1751 / 1430

Cijena do registracije 25099 EUR

El. podizaèi prozora DA

Klima DA

ABS DA

Alu felge DA

Zraèni jastuci 4

Radio DA

Link to post
Share on other sites

pa BMW osvaja iz godine u godinu 1-mesta za najbolje/najkvalitetnije motore sveta, pocevsi od Serije jedan pa sve do M Motora, kao sto su M3, M5, M6... ali M3 E46 je 4 godine ZA REDOM SA ISTIM MOTOROM osvojio 1-Mesto, dok se konkurencija razvijala, Japanci, Englezi, Ameri cak i ostali Nemci.. !!! ;)

Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

Dobio sam cijenovnik dodatne opreme za ovaj model BMW-a i kod nas u CG se moze poruciti sa prilicno bogatom opremom za nepunih 29 000e sa carinom i PDV-omOno sto mi se bas svidjelo kod jedinice je unutrasnjost...bas je sportcki uradjen...

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...