Recommended Posts

Z3 (1996-2002)

1995. je godina debija prvog BMW-a iz SAD-a, Z trojke. Proizvodio se iskljucivo u pogonima u Spartanburgu (J. Carolina). Nijedan drugi automobil iz sredine '90-ih nije bolje utjelovio filozofiju BMW-a – «Uzitak u voznji». Bilo da se radilo o roadsteru, ili o kupeu (proizvodio se od 1998.), uzitak u voznji bio je zagarantiran. Tvorcima Z trojke uspjelo je ukomponirati elemente iz bogate sportske proslosti BMW-a u vrlo moderan automobil.

Z3 je imao motor smjesten sprijeda, zadnji pogon, relativno dugi medjuosovinski razmak, siroki spur, kratke prevjese, gotovo idealan raspored tezine medju osovinama, nisko teziste, kruti, ali jos uvijek dovoljno udobni ovjes, direktni i precizni servo upravljac, te ucinkovite disk kocnice otporne na pregrijavanje.

Automobil se u voznji odlikovao odlicnom upravljivoscu, visokim poprecnim ubrzanjima i dobrocudnim ponasanjem u zavojima. Pored «obicninih» modela sa 4 i 6 cilindara, postojale su i dvije M verzije – M roadster i M coupe imali su 3.2 litreni sesterocilindras sa 321 KS (kasnije 325 KS), preuzet od M trojke.

U proljece 2000. roadster je dobio lagani facelift. Svi modeli dobili su podvozje prije rezervirano iskljucivo za 6 cilindarske modele – time je zadnji dio postao znatno «pitomiji». Dvolitreni sestak bio je u ponudi samo sest mjeseci, u jesen 2000. smjenio ga je motor od 2.2 litre. Motor koji je nudio najbolji omjer ulozeno/dobiveno, svakako je Z3 3.0. Zahvaljujuci 231 KS, roadster je ubrzavao do stotke za okruglih 6 sekundi, ali je bio znatno jeftiniji za odrzavanje od svog «divljeg» brata s M znackom.

z3n15pt.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...
  • 4 weeks later...