Recommended Posts

Z8 (2000.-2003.)

Pocetkom 2000. BMW je predstavio najnoviju kariku u lancu sportskih dvosjeda. Z8 je utjelovljenje tada najboljih tehnicka rjesenja u izradi automobila. To je automobil za znalce, stvoren zahvaljujuci strasti angaziranih dizajnera i inzenjera.

Sasija je izvedena od samonosecih aluminijskih okvira (Spaceframe), a na nju su vijcima pricvrsceni dijelovi karoserije. Primjena ovog koncepta rezultirala je najkrucom karoserijom u klasi otvorenih sportskih automobila. U voznji prakticki nema nikakvog uvijanja karoserije, svojstvenog kabrioletima.

Pod prednjim poklopcecm motora smjesten je 5 litarski V8 agregat. Ovaj se motor koristio jedino u M petici i Z osmici. Kako bi se osigurala optimalna trakcija, smjesten je daleko iza prednje osovine. Time je osiguran i optimalan odnos opterecenja prednje i straznje osovine (50:50). 400 KS prenosi se putem sesterobrzinskog mjenjaca.

Sve u svemu, Z8 je pravi vozacki automobil, kojem primarna namjena sigurno nije prevoz osoba i prtljage od tocke A do tocke B. Naglasak je na uzivanju u voznji, po mogucnosti sa spustenim krovom, po lijepom vremenu.

Automobil se proizvodio u malim serijama u Dingolfingu i Muenchenu.

z83g1uw.jpg

info: www.bmwclub.com.hr

Link to post
Share on other sites