Par pitanja u vezi modela 320d E46


Recommended Posts

Pozdrav svima, nov sam na ovom forumu!

Registrovao sam se iz razloga sto sam bas malo upucen u BMW vozila jer sam do sad vozio FIAT-a (i dalje ga vozim)....

Zele bih da kupim BMW 320D E46 2000-2001god.

Gledajuci po oglasima, naisao sam na par automobila gde je nazanceno da je MOTOR SA LANCEM tj. ima lanac i lancanik umesto zupcastog kajsa i

spanera..... Posle toga mi je jedan drugar rekao da svi MERCEDESI imaju lanac umesto kajsa.... Onda sam malo ramzisljao i dosao do

zakljucka da ako imaju sva mercedesova vozila, onda verovatno imaju i sva BMW-ova...

Dakle, moje prvo pitanje je sledece: Da li svaki BMW-ov motor ima lanac, ili se u neke ugradjuje lanac, a u neke kajs?

Imam jos mnogo pitanja za vas, ali idemo redom, kad mi ovo odgovorite, idemo dalje...

Link to post
Share on other sites
  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nemaju svi BMW motori lanac, neki (naročito stariji slabiji benzinci) imaju kaiš. Lanac u principu jeste dugotrajniji i pouzdaniji, ali i on ima svoj vek, ako nije propisno zategnut onda zveči i u retkim slučajevima može da prezupči. E46 320d može da ima M47D20 (-2001) ili M47TUD20 motor (2001-). U oba slučaja ima lanac.

Link to post
Share on other sites

Eto ti kompletan odgovor za lanac, u prevodu E46 320d = lanac

Što se tiče kvaliteta, redovan servis kod majstora koji zna šta radi, kvalitetni delovi, ulje i ostale tečnosti po specifikaciji proizvođača i nemaš brige.

Link to post
Share on other sites

Situacija je ovakva: Prvi put kupujem polovni auto bez icije pomoci(do sada sam vozio nasledjenog Juga, ortak koji se razume u polovnjake i koji je trebalo da mi pravi drustvo u kupovini je zbrisao preko, ostali se razumeju kao ja ili nemaju kola, tako da sam prepusten sam sebi. Kesh za auto imam sredinom juna, to je jos mesec ipo dana da pohvatam sve sto treba da znam. Sad pitanja:

1. Kakva je procedura kad nadjem auto u oglasima i odgovara mi kad ga pogledam? To su koliko vidim sve neregistrovani iz uvoza, "na ime kupca". Gde idem posle, koliko ce da kosta i koliko vremena traje dok ne bude sve gotovo? Jer vidim da su sve iz nekih mesta udaljenih po 100-200km od Bg, pa da se ne cimam 5 puta.

2. Gde i na sta moram da obratim paznju kad gledam auto? Na slikama svi izgledaju kao novi i bez ogrebotina

3. Kada kupim auto, da li radim mali ili veliki servis? I jel moram to uopste da radim prvi par nedelja?

4. Da li mogu naknadno da se ugrade (i koliko otprilike kosta): dugmici kod menjaca za zadnje prozore, i da se zameni penzionerski cetvrtasti i stavi trokraki volan sa dugmicima?

Da, auto koji definitivno uzimam je e46 320d, 150 ks, neke neutralne boje (sivi - crni), minimum 2002 godiste.

Toliko za sada

Pozdrav

Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

2. Druže, na osnovu tvog teksta ti prijateljski savetujem da se obavezno dogovoriš sa nekim dobrim mehaničarem oko pregleda vozila koje želiš da kupiš. 320d je odličan auto, ali i pored dobrog spoljnog izgleda možeš da imaš naknadno veoma velikih troškova s obzirom šta sve dovoze i sa kojom kilometražom.

3. Kada kupiš auto, po meni, obavezno uradi servis. Obično pred prodaju malo ko uradi servis, tako da kada dođe do tebe je verovatno zreo za njega, a i ti ćeš znati u kakvom su ti stanju kaiševi, kada je zamenjeno ulje, filteri itd. Za 320d nemoj da mi štediš oko ulja i filtera ...

4. Možeš da ugradiš i podizače, i da menjaš volan, proguglaj malo videćeš ponude volana .

Pozdrav i srećno ... :)

Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru. Problem sa serviserom je sto sam ja iz Zemuna, a automobili po oglasima su sirom Srbije. Kako se u tom slucaju radi? Mozda da se raspitam koji je dobar serviser u tom gradu pa idemo kod njega?

Koliko kosta otprilike taj servis prilikom kupovine?

Jel postoje neke kriticne tacke sto se tice limarije?

Link to post
Share on other sites

Troškovi su takvi kakvi su za obilazak sa majstorom. Prvo nađi nekog proverenog.

Ima gomila stvari što možda znaš ili ne, a za koje ti treba majstor (dijagnostika,turbina, dizne, zamajac, vešanje...)

Naravno najidealnije i najbolje bi bilo da ga pregledaju u radionici sa dijagnostikom.

Osnovni servis nije mnogo, kao i kod drugih vozila, ali uvek ima još nešto da se uradi.

Na koje kritične tačke misliš? Ako misliš na koroziju koja se standardno pojavljuje kod nekih drugih proizvođača

onda ne bi trebalo da bude, ali zato ti i kažem, na kanal ili na dizalicu, pa pregledati.

Link to post
Share on other sites

Mislio sam na delove auta koji pocnu brze da korodiraju, a zamaskiraju se prilikom prodaje (pod ispod sedista, banalan primer, napominjem jos jednom da sam vozio Juga pa imam tako te neke traume :) )

Da ne komplikujem onda sa tim, idemo kod majstora i resena stvar.

Sad je preostalo jedino da izracunam koliko ce me kostati prenos vlasnistva, registracija i servis, da se ne zaletim i potrosim celu ustedjevinu pa nemam posle za ostalo.

Link to post
Share on other sites

Registracija te izadje oko 28000 din, plus nove tablice, ako je auto iz uvoza

Prenos vlasnista, ako je iz uvoza, ne placas, jer odmah ide na tvoje ime, a ako je vec registrovan, onda ce te izaci oko 140-180 evra (zavisi od godista)

Za mali redovan servis ti treba oko 100 evra, ja na mom radim na svakih 10000-12000 km

Link to post
Share on other sites

Opet ti napominjen da je teško paušalno izvući potrebnu cifru kada još ne znamo ni o kojem automobili pričamo.

Miki ti je rekao 28.000.- za registraciju, mada mislim da je i nešto jača za 320d, zbog kilovata.

318i je bio pre mesec dana toliko sa registracijom i tablicama, + otprilike tih 80-100e za servis, ALI ako nemaš ništa da uradiš na njemu, mada za svako polovno vozilo imaš sada ili u dogledno vreme možda dve gume, ili silen blokovi, pločice , možda disk... Uvek ima još nešto.

Kada se pregleda vozilo, sabere šta se mora platiti odmah a šta kasnije, kada se ti uklapiš u tu cifru,

a auto ti se sviđa, to je to.

Link to post
Share on other sites

Informisi se malo detaljnije o ovom zakonu o zastiti prava potrosaca

Ako bi kupio auto od neke auto-kuce koja se bavi uvozom, oni bi trebalo da odgovaraju za stanje auta,

i ako u nekom narednom periodu budes imao problema trebalo bi da su duzni da to rese

I procitaj malo po forumu, ima dosta tema o tome na sta treba obratiti paznju pri kupovini tog modela

Link to post
Share on other sites

Hvala vam! Resili ste moju veliku dilemu! Nadam se da cu jako brzo postati vlasnik jednog lepog 320D E46... pa cemo tek onda da pocnemo sa diskusijama i pricama o autu...

P.S. Na sta jos treba da obratim paznju prilikom kupovine? Mozete li da mi ukazete na neke bitne stvari?

Rekli su mi da je Bosh pumpa jedna od najskupljih, i takodje turbina... Ali kako ja mogu da proverim u kakvom su stanju? Ili jednostavno ne mogu... vec da uzimam, pa sta bude.... :crazy:

Link to post
Share on other sites

Na sta jos treba da obratim paznju prilikom kupovine? Mozete li da mi ukazete na neke bitne stvari? Rekli su mi da je Bosh pumpa jedna od najskupljih, i takodje turbina... Ali kako ja mogu da proverim u kakvom su stanju? Ili jednostavno ne mogu... vec da uzimam, pa sta bude....

Obrati pažnju i na vlasnika. Ako je neki neiživljeni klinac, beži. Taj ga je razvaljivao do daske i krpio kako je znao i umeo. Sada, kada više ne može, on ga prodaje.

Što se skupih stvari tiče, tu pored samog bloka motora jesu menjač, i kod dizela boš pumpa, turbina i zamajac. Lako se vidi da li rade OK, ali koliko dugo će još raditi, tj. u kakvom su zaista stanju, ne može se lako utvrditi bez rasklapanja.

Boš pumpa i turbina rade OK ako auto normalno vuče i nema nikakvih grešaka prijavljenih na detaljnoj BMW dijagnostici (GT1/DIS). Zamajac je verovatno OK ako motor radi mirno i ravnomerno u leru, ne trza, ne zveči.

Link to post
Share on other sites

eh, a ja cuo da treba da izbegavam auto placeve. Zakon o zastiti potrosaca mozda funkcionise u nekoj normalnoj zemlji, ovde dok se ja izborim i isteram stvar do kraja prodje 5 godina. Gledao sam starije teme, i pomogle su mi dosta oko izbora modela. Nego neke teme su stare po par godina, pa rekoh mozda nisu iste stvari problematicne kad je auto mladji i sad posle 10 godina.

Sto se modela tice, limuzina e46 320d, motor 110kW/150ks, 2002 godiste i novije, i da je negde u rangu 6000-6500 eur + troskovi registracije. Mislim da moze da se nadje :)

Link to post
Share on other sites

eh, a ja cuo da treba da izbegavam auto placeve. Zakon o zastiti potrosaca mozda funkcionise u nekoj normalnoj zemlji, ovde dok se ja izborim i isteram stvar do kraja prodje 5 godina. Gledao sam starije teme, i pomogle su mi dosta oko izbora modela. Nego neke teme su stare po par godina, pa rekoh mozda nisu iste stvari problematicne kad je auto mladji i sad posle 10 godina.

Sto se modela tice, limuzina e46 320d, motor 110kW/150ks, 2002 godiste i novije, i da je negde u rangu 6000-6500 eur + troskovi registracije. Mislim da moze da se nadje :)

Brate za te pare ne možeš uzeti u dobrom stanju. Moj savet ti je da tražiš 2004 god, jer od marta meseca ima Euro 4 motor, elektronski kontrolisanu turbinu, koja nema šanse da zvekne, poboljšane klapne na usisnoj, koje možeš da povadiš ako želiš, da ti neku ne bi progutao motor. Ali zato i više košta. Jer da nadješ i za 6500, dodaj sledeće:

1. Silen blokovi i viljuške u 99% slučajeva moraju da se menjaju ( viljuške par oko 280€ lemforder + sileni 80€ lemforder + ruke oko 50€ ).

2. Kaiševi, španeri i remenica radilice ( Isključivo originalna ) oko 500€ sa rukama.

3. Ulje, filteri oko 200€

4. Diskovi i pločice od od 300 - 500€, u zavisnosti šta stavljaš

5. Kočiono ulje 45€ sa zamenom

6. Ulje u menjaču i difu 100€ sa zamenom

7. Antifriz sa zamenom oko 50€

8. Separator uljanih para 50€

9. I tu je još uvek poneka sitnica

Kad sve saberemo dodaj još oko 1700€ na tu cenu. I opet za to godište 2002/03 nisi načisto sa turbinom. I ako još dodaš neku zaštitu zeder ili nešto drugo, to računaj 300€.

E ako u oglasima vidiš da je neki E46 320d sa 150ks, oko 8500-9000€, znaj da mu je sve navedeno zamenjeno i da je u top stanju.

Nadam se da sam ti malo pomogao

Link to post
Share on other sites

au, ubi me u pojam :)

bacio sam pogled na oglase, moze da se nadje 2004 za ~6800 eur, evo na primer ovaj uvoz iz Italije, ima zadnje podizace i trokraki volan, ovako odavde bih ga odma uzeo.. kako vama deluje?

http://www.polovniautomobili.com/oglas2115588/bmw_320_d/

Nemoj kasetaša molim te :) Ali kažem ti šta moraš odratiti da te ne bi odmah izneverio

Link to post
Share on other sites

ako je problem samo to sto je kasetas, onda milina :) za razliku u ceni od 8500 i ovih 6650, ugradim full navigaciju i muziku, i ostane mi da odem do grcke :)

Taj sa oglasa, "kasetas" bi trebalo da ima CD charger (6 diskova) u gepeku (odmah pored DVD reader-a za navigaciju)

Link to post
Share on other sites

Ako mu kasetaš bude jedini problem, odlično :dance3:

Debeljko, sasvim solidno izgleda, ali ostaje ti temeljni pregled,

a valjda ćeš malo i sreće da imaš. :thumbsup:

Link to post
Share on other sites

Dobra stvar je što bmw ima skoro na svakom delu datum proizvodnje, tako možeš dosta da utvrdiš šta je menjano i da li je kilometraža prava. Meni je još na njemu originalna remenica, kaiševi, diskovi, a uzeo sam ga sa 76000km

Link to post
Share on other sites