Recommended Posts

  • Replies 66
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Sto se tice razlike u proizvodnji i kvalitetu... svidelo se to vama ili ne - TO POSTOJI. razlika u nekim finesama kao i snazi motora (zbog poreza prilikom registracije) ide cak i po zemljama EU. dao sam primer Italije malocas, u Belgiji ili Holandiji ili jbm li ga gde tu negde gore idu nesto (sitno) slabiji motori (kod jacih motora koji su blizu granice kategorija) da bi osiguranje vozila islo u manju kategoriju. Eto jedan isto proverljiv primer. To se radi da bi ljudi kupili bas taj automobil a ne neki drugi, dakle zbog vece prodaje! (E60 535d je konkretno pravljen sa nekih cini mi se 10tak konja manje)

Za divno cudo, konkretno nama su cesto isporucivani, sta vise mislim da je to i redovna i normalna praksa, BMWi sa specifilacijom kao za nemacku, jer smo mi mali, malo trziste, pa nemaju neku isplativost da nas "cepaju" i da se jebavaju oko nas i angazuju ljude oko toga ali sto se tice nekih drugih proizvodjaca, Audija svojevremeno npr. to nije takav primer bio kada smo mi u pitanju. Zato se za velika trzista itekako prave razlike, nekada se prilagodjava trzistu, a cesce ekonomakoj isplativosti proizvodjacu pogtovu kada su trzista tako velika kao USA.

Kao neko ko je u tematici sa delovima i vozilima svestan sam da je usteda na jeftinijim srafovima (govorim primera radi) i ostalim slicnim glupostima i jeftinijim sklopovima, kada se uzme u obzir velika kolicina vozila koja npr. ide na USA trziste ili neko istocno - OGROMNA.

Enormna. Otuda takve istede i razlike ne treba da cude.

Pozdrav!

I da... jos jednom. Razlike postoje, iz prakticnih ili ekonomskih razlika ali postoje, svidelo se to nama ili ne.

Link to post
Share on other sites

Takodje akumulatori, paleta za istocnu evropu je laksa nego za zapadnu. Znam iz proverenog izvora, jer covek ima svoju firmu koja za Banner vozi akumulatore. Isti broj paleta i akumulatora, razlicita tezina. To za prasak je tacno, za odecu takodje, i u auto industriji je isto. Imaju fabrikr svuda u svetu. I bitno ti je iz koje je fabrike izasao auto, jer svaka pravi za odredjeno trziste. Kupi Bosch napravljen u madjarskoj, i u nemackoj. Videces razliku.. Uglavnom, bitno je da se kontrira i podbada na forumu

Link to post
Share on other sites

Pazi na jezik.. Ni jedan zamenski deo nije iz prve ugradnje. Delovi iz prve ugradnje se "unistavaju". Zato mozes da kupis nor termostat sa kojeg je skinut zig bmw, jer je bas taj isti iz prve ugradnje koji nije smeo biti pusten u prodaju

Link to post
Share on other sites

Kupi deo ovde, kupi isti taj deo preko, isti kataloski br, isti proizvodjac, a delovi ko dupe i oko. Oba inace originalni proizvodi, nisu mala privreda. Jos su i dobre sanse da preko bude jeftinije.

I onda kad kupis novo rame za auto i cudis se kako je vec pocelo da lupa, a nisi 15.000km sastavio s njim i jos si pazio na rupe. A stavio iz originala. A kod nemca ne lupa jer kod njih skart ni ne stize. Kad vam kazem da smo obican kontejner.

Link to post
Share on other sites

A kako objasniti iste kataloske brojeve za delove vozila koja se prodaju kod nas i u nemackoj, italiji?

Prijatelju, razisli smo se malo... ako deo porucujes po broju sasije, kako bi to po pravilu trebalo da bude onda ce ti doci ono sto ide za tvoj auto. Ako ga kupujes "napamet" onda mozes uzeti sta god hoces po sistemu "meni su rekli da to moze da se nabudzi" pa da stavis.

Imaj u vidu da su zs masu delova kataloski brojevi isti, ali ima recimo ovakva razlika 16 19 877 G ; 16 19 877 Y , pa cak i jos dodataka na to.

Takodje, treba imati u vidu da se mnooooogo fals delova prosto povuce i prosvercuje i to cak i preko, a kampli kod nas. Kinezi prave kopije 1/1 verne originalu. A ja sam prvi uvozio ORIGINAL delove iz Kine, sa proizvodne trake VAG-a , uzme kinez odradi full sve za VW/Audi, pa kad mu tehnicari i nadzorni organi iz VAGa odu na odmor od par nedelja on masine ne gasi 24h/7 i stancuje za svoje potrebe, naravno bez bilo kakve kontrole kvaliteta i to se posle nadje i na crnom i na belon trzistu. Ja sam to prvi kupovao i prodavao, ali to je nesto sasvim drugo od ove teme.

Kazem u poslu sam sa vozilima i autodelovima od 2000te godine, zivim od toga jbg pa eto ponesto i znam, ponesto sam radio, itd..

Takodje, ovo je isto tacno. Masa delova koji su ugradjeni na NOVO vozilo u fabrici, boljeg su kvaliteta od rezervnog dela koji kupujes u oficijalnoj prodavnici. U pitanju je 5% do 10%, nije strasno ali je tako.

Morate znati da se u auto industrji ne zivi od PRODAJE vozila vec od POST-PRODAJE i odrzavanja ;) tu je lova... a ide se na to da se u garanciji sto manje kvare, zato kasnije delovi nisu istog kvaliteta :)

To je sve velika filozofija i prevara ali tako je sta da se radi.

I opet kazem, da se razumemo svi. Fabrike NE KRIJU da su stavile nesto drugacije za npr. Indiju i Kinu, USA ili EU... oni to negde napisu i to se zna!

Razlike su obicno najcesce zbog ustede na proizvodnji, a ustede su najvece na zavrsnim materijalima ili nekim zastitnim materjalima i slicnim glupostima. Ramena, kugle, lezajevi nisu obicno predmet ustede.

I jos jedna stvar. Automobil koji se fabricki radi za muriju ili kao neka vrsta ambulantnih kola, ili fabricke taxi verzije uvek imaju pojacane sklopove na trapu, odnosno posebne kugle, spone, uporne stangle i slicno.

Imali ste pre 10 godina na nemackim sajtovima da nadjete sta je potrebno zameniti na vozilu koje je radjeno za USA trziste da bi se moglo registrovati u Nemackoj tj. Da bi proslo TÃœV. A pritome ne mislim na katadioptere, stopaljke, migavce i instrument satove u miljama, vec na neke evropske standarde bezbednosti samog upravljackog mehanizma itd koji su morali biti ispunjeni a u USA to ne mora. Zato ih za njih nisu ni proizvodili tako da bi vozila bila jeftinija i konkurentnija na trzistu, ali im zato Nemac nije ni dao tako lako registraciju, spisak je bio pozamasan! E o tome sam ja u startu pricao, a sada je sve ovo otislo predaleko i ne vidim zaista svrhu nase rasprave, a cak mi se cini kao da neki teraju inat. Ja se cak i potrudim da nekim prostim primerima objasnim i "dokazem" sta pricam, s' druge strane dolazi iskljucivo do neke kontre bez mnogo obrazlaganja. Nema tu razloga za to, tako je kako je, nemamo mi od toga nista da isterujemo krive drine, ajde meni je to jos i posao u neku ruku ali ne verujem da je bas i svima ostalima pa stoga i ne vidim poentu "natezanja" :) :)

Ali eto ja cu ako treba i prihvatiti da su sva vozila ista i da razlike nema ni u cemu pa cak ni u rezervnim delovima. :P

Pozdrav, Ivan

Link to post
Share on other sites

Kako te ne mrzi da pises ovoliki sastav

Pa ne mrzi me, sacekam kada imam vremena pa napisem. Dok ne pogubim zivce pa batalim ? haha...

Zato forum i sluzi.

Da se nesto kaze, iznese misljenje (znanje), pomogne ili objasni.

Na kraju krajeva niko nikoga ne tera da cita ako mu smeta.

Strani forumi su mi u zivotu bili od velike pomoci, kod nas je izgleda pre akcenat na pod***avanju. Nazalost... sreca pa nije ipak vecina u tom fazonu. ;)

Puno pozdrava

Link to post
Share on other sites

Kod nas forumi sluze za prodaju polovnih delova.

Link to post
Share on other sites

Kod nas forumi sluze za prodaju polovnih delova.

Greska, mozda je nekom to bila namera, ali u tome sigurno nije uspeo. Na forumu vecina trazi resenje koje je bedplatno, a mozes da budes srecan ako neko na forumu ima delove pa to mozes dobiti jeftinije ili mozes uopste da nadjes. Niko se ovde nije opario ne boj se...
Link to post
Share on other sites

Apsolutno se slazem... mada ni to nikada nisam uspeo da nadjem, na kraju sam sve resio sam, mimo foruma. Svelo se na to da resenje mozes naci za neki "standardan" problem ili kvar, ovo sto je malo komplikovanije je samo prazan post odnosno tema i necije "mozda" i "jesi li probao" koje zapravo veze sa vezom nema. Od silnih majstora i "potvrdjenih" bmw strucnjaka niko nista ni da zucne i jbg.

Sala na stranu, primecujem da se za starije modele e30 e36 i sl. jako puno problematike resava i to mi je drago.

Link to post
Share on other sites