Recommended Posts

Molio bih za savjet.

Tokom vožnje kada se ugriju kočnice trese mi volan.

Majstor mi je stavio nove Textar prednje diskove i pločice ali je i dalje treslo kada se ugrije. Onda smo stavili nove zadnje ATE diskove i Textar pločice i dosta je smanjena trešnja ali nije otklonjena.

Vozio sam kod vulkanizera da provjeri balans točkova i sve je u redu.

Majstor kaže da je moguće da su se ponovo iskrivili prednji diskovi ali mi je to nelogično, samo sam par stotina km prešao a opet to se dešava kada se ugriju kočnice, npr. poslije 10 min brze vožnje ili eventualno poslije više kraćih kočenja.

U pitanju je BMW e46, 2002. g, 110 kw, limuzina.

Šta mislite u čemu je problem?

Nervira me, hoću da je sve uredno kada kočim, nije problem ni da platim ali evo kad se desi neka glupost pa ne možeš skontati do čega je.

Link to post
Share on other sites

Neko rece da je vazno kako se potrosi rezervoar goriva sa novim plocicama i diskovima(~1000km). Diskovi i plocice u pocetku ne lezu dobro, zato se javlja visoka temperatura na odredjenim mestima na disku, i lako se pokrive. Cesto majsori zabadaju punu kocnicu odma posle menjanja diskova i plocica da "legnu". To nikako ne treba raditi. Skini disk, odnesi kod strugara na komparater i neka proveri da li se iskrivio.. Dodatno proveri da li ima lufta u upravljacu(u samoj letvi, krajevima letve i krajevima spone, a verujem da i toga ima u tvom slucaju)

Link to post
Share on other sites

U redu. Sve ću tako odraditi po preporuci.

Moram priznati da nisam pretjerano pazio prvi 1000km ali nisam ni divljao. Prilično sam normalno vozio i malo kočio ali niz neke strane jednostavno nisam mogao bez kočenja pa je moguće da je do toga.

Hvala.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
  • 8 months later...

Vrlo kratko je bilo sve u redu, dan-dva i opet se tresao volan kada se ugriju kočnice. Promjenio sam ponovo nove prednje diskove i disk pločice i stanje se nije popravilo.

Pomišljao sam da prodam auto zbog tog problema jer majstori nisu znali da otklone problem.

 

Tek neki dan se uspostavilo da su problem felne koje nisu orginalne. Centralna rupa felne u koju ulazi glavčina nije odgovarajuće dimenzije (šira je) pa točak kada se namontira nije centriran što dovodi do ekscentričnog kotrljanja i trešnje na volanu (mada nije mi jasno zašto se trese tek kad se ugriju kočnice).

Majstor je naručio da se napravi taj dio da se može centrirati točak pa se nadam da će biti u redu, a ako ne staviću originalne felne.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...