Recommended Posts

Pozdrav svima!

Vlasnik sam BMW 320d 2011.god. (E90 N47). Vozim ga već godinu dana i nisam imao apsolutno nikakvih problema, ali sada već ima oko 240k kilometara tako da je vreme da počnem da razmišljam o većim servisima, pa me zanima da li imate nekakav savet ili upozorenje na šta bih trebao da obratim pažnju u narednom periodu? Inače auto sam kupio od prijatelja, redovno je održavan i poznajem ga bukvalno od kako je izašao iz salona.

Do sada sam od servisa radio samo redovno menjanje ulja i filtera, od prilike na svakih 15k-20k kilometara. Prethodni vlasnik je zamenio plivajući zamajac na oko 190k km. Od velikih servisa mislim da nije ništa rađeno nakon što je auto izašao iz garancije (znači posle 100k km).

Trenutno nemam nikakvih problema, samo mi se ponekad čuje nekakvo periodično kuckanje u motoru kad je hladan. Majstor kaže da je verovatno neki španer ili roler, ali savetuje me da ne diram još ništa, jer bi onda bilo dobro da se zameni i vodena pumpa. Ujak mi radi baš u BMW-u u Dingolfingu, i on me takođe savetuje da ne menjam vodenu pumpu dokle god radi.

Dakle zanima me sledeće:

1. Da li trebam preventivno da zamenim vodenu pumpu, španere i roler?

2. Da li se zajedno sa vodenom pumpom menja i termostat?

3. Kako mogu da ustanovim da mi je vodena pumpa na izdisaju?

4. Koliko tačno litara ulja staje u motor N47? Negde sam čitao 4,7 negde 5,5 a moj majstor kaže da sipa 5,2 litra...

Hvala unapred.

 

Link to post
Share on other sites

To kuckanje u motoru koje chujesh vrlo je vjerovatno da je od lanca, svi N47 od sredine 2007 do marta 2011 imaju taj problem, morash to da mjenjash, izaci ce te oko 800EUR.

Na svom sam mjenjao to kad sam imao 140 000 na satu. Isto se tako chulo, blago kuckanje na leru i na malim obrtajima. Ako pukne, napravice havariju. To im je poznata greshka, googlaj malo "N47 timing chain issue".

Evo na yt da chujesh kako se chuje optprilike to, ako je kod tebe tako, u servis.

 

Link to post
Share on other sites

Hvala svima na savetima :)

On 19/01/2017 at 0:04 AM, StunterSM said:

1 i 2 da. 3 ako nisi nikad radio ti licno odradi. 4 oko 5L staje. Plus dobro obrati paznju na dizne. Ovo su neke preventivne mere..

Da, znam i ja da staje oko 5l (po fabričkim specifikacijama 5,2l), ali sam citao po nekim forumima da u stvari staje 4,7l a da je tih pola litre "više" zato što servisi navodno time isperu motor. Zvuči mi kao totalna glupost, ali negde sam tako pročitao. Znači potrebna mi je precizna informacija, po mogućstvu od nekog servisera ili nekoga ko to zna iz ličnog iskustva. Kako misliš da obratim pažnju na dizne? U kom smislu?

Evo i tačne specifikacije automobila po VIN broju:

Type PP51
Model 320d Effdyn Edit320d Effion - EUR
Development Code E90 (MUE)
Chassis LIM
Steering LL
Doors 4
Engine N47T
Displacement 2.00
Power 120
Drivetrain HECK
Transmission MECH
Color Alpinweiss 3 - 300
Upholstery Stoff Vertex/anthrazit - EBAT
Production Plant MUNICH
Production Date 2011-04-26

Da li je to taj "problematični" motor? Ja sam pročitao da je ovaj OK, a da onaj drugi 320d od 177hp pravi probleme...

 

Link to post
Share on other sites

Da, od 177 pravi probleme. Pazi ja imam taj od 163ks. Vec tri puta sam sam menjao ulje i filter i uvek sam sipao ravno 6l. Kad ispustam ulje prvo skinem filter, pa onda ostavim da se sve lepo ocedi. Do sad ni jednom sa 5,2l mi merac nije bio na max. Pozz

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Link to post
Share on other sites

Ma kapiram ja to, tako bih i ja radio, nego nemam uslove da to sam zamenim pa moram kod mehaničara, a glupo mi je da se mešam čoveku u posao... On ostavi da se staro ulje ocedi nekih 10 minuta i onda sipa novo po fabričkoj specifikaciji - 5,2l. Posle toga mi je nivo ulja na meraču uvek veoma blizu maksimuma, a možda i preko, ne mogu baš da ocenim... To me nervira jer sam čuo da ti modeli hoće da podižu nivo ulja (umesto da gube, navodno zbog mešanja sa gorivom), pa onda ne mogu da ocenim da li je to kod mog auta slučaj. Čitao sam da je podizanje nivoa ulja na meraču pokazatelj da je pumpa za gorivo loša...

Link to post
Share on other sites