E46 330d M Sport Touring Automatik


Recommended Posts

Drago društvo, drugarice i drugari, dame i gospodo, normalni i nenormalni,

 

Dozvolite da predstavim i ja moje novo čedo, jer za prošlo nisam imao šta da kažem, dodam ili oduzmem na ono što je Zeljkamp rekao, napisao i naslikao. Odmah da kažem da sam ja našao ono što sam tražio, ono za čim sam slinio (dugo, otkako sam prvi put ugledao baš ovaj auto) i ono što nisam ni mislio da će biti moje (ikad)... Ali život i sudbina svašta namjeste u našim životima, pa tako i ovo. A ovo, ovo ostaje kod mene. Nadam se dugo dugo...

 

U pitanju je auto iz naslova teme - BMW E46 330d M Sport Touring Automatik, 03/2003, M oprema na sva tri moguća mjesta koliko znam (M Sports Package II, M Aerodynamics Package II, Edition Sport/Sports Suspension Settings). Koga interesuje oprema, ima ovdje, ovdje i ovdje... Na ovom zadnjem je broj šasije kompletan, potreban za ova prva dva (za prvi samo zadnjih 7, za drugi je čini mi se svejedno).

 

Auto je 2009. godine uvežen iz Berlina, sa 165 k km prema TUV-u. Bio je jedno vrijeme 2010/11/12 na oglasima za 14k €, pa se nakon godinu dana spustio na 9k €, otišao je prethodnom vlasniku za 7-7.5 i neka prebijanja. Kod mene je došao za 5000 €, okruglo, sa 286 891 km kada sam ga uzeo prije 10-ak dana. U prošli petak je registrovan, počeli smo da se družimo i upoznajemo, i sad smo na 287 300 km. Prvih 500 km zajedno. Uh!

 

Auto je, kako drugi koji su ga vidjeli kažu, u odličnom stanju. Ima naravno nekog wear and tear-a, ali bilo bi nenormalno da auto star 14 godina nema ogrebotine na sebi. Unutrašnjost je osim nekoliko sitnica - netaknuta, praktično. Ima nekih (polu-)mikro tačkica i zakačinjanja, ali generalno gledano je odlično stanje. Koža kao koža je popustila pod pritiskom korišćenja, pa su bubrezi dobili na par mjesta, ali ništa što ne može da se sredi. Procjenite uostalom i sami na fotkama. Ovo su neke fotke, biće boljih kad grakne sunce i kad se lijepo islikamo. ;)

 

Danas smo bili malo kod čika doktora da se zamijene zadnji amortizeri i šolje (ovo je prema dogovoru sa prodavcem ulazilo u cijenu auta) - Sachs naručen prema broju šasije i da se malo pregledamo, vidimo u kakvom smo stanju, izvana i iznutra. Prikačen je auto na dijagnostiku - sve je ok. Na mjenjaču i motoru nema nikakvih grešaka. Provjereni su svi parametri motora - sve je odlično. Parametri na diznama su u rasponu 0.5-0.85 koliko sam vidio, osim na prvom cilindru gdje je 1.75-1.85. Kaže Aco u GarageM da je to sve ok - sjedi, sipaj, vozi. Diskovi prednji - praktično novi, pločice solidne. Diskovi zadnji - novi, pločice isto tako. Ležajevi dobri, nema lufta. Letva volana - k'o i svaka manje više, ali u principu odlična.

 

Na 290k je planiran redovan servis (koji je prema tag-u od prošlog servisa trebao da se uradi na 295k km) i to će biti ovako:

  • 8 litara BMW 5W-30 ulja (do sada je sipan Castrol Edge 5W-30),
  • Knecht filteri svi (gorivo, ulje, zrak, jedino će klima biti neki obični, kako kaže Aco nema se potrebe razbacivati),
  • Sepearator uljnih para,
  • Ruke.
  • Ukupno: 26000 dinara.

 

Ono što planiram da uradim u nekom narednom periodu (nešto u bližem, nešto iza toga) je:

1. Da se srede bubrezi na prednjim sicevima - kažu da je Sova jedini koji će to da uradi kako treba...

2. Da se uradi update GPS mapa - ima navigacija, ima mapa Srbije, ali pitajbogaotkad...

3. Zamjena Nabavka ljetnih guma - primam ponude ako neko ima nešto što valja ili zna ko ima neka pošalje broj (2x 225/40-18 i 2x 255/35-18).

4. Srediti podizač šoferskog stakla - sporije podiže staklo.

5. Šoferski retrovizor mrda gore-dolje, neće lijevo-desno. Aco kaže da je motor, treba da vidi da li ima samo motor, pa će da javi.

6. Zamijeniti gumu/plastiku ispod zadnje klupe.

7. Srediti duga svjetla u unutrašnjim farovima - prvi vlasnik (Goran) je isključio ovo, ja hoću da se aktiviraju. Radi Bi-Xenon, ali hoću i ova svjetla da rade. Mooooožda uradim 4x Bi-Xenon mod.

8. Prefarbati prednji branik i srediti ono zakačeno na zadnjim desnim vratima - ima ovo na lijevom ćošku i ima nešto odozdo oguljeno na par mjesta do crne plastike.

9. Zamijeniti ovu pripremu za telefon za onu kadicu sa roletnicom.

10. Redovno pranje i voskiranje. Poliranje.

11. Dark Anthracit Storm Grey folija u Kobri.

12. Farbanje M135 felgi u Gunshot Metal boju.

13. Nabavka zimskog seta felgi i guma 17 - naaajvjerovatnije Style32.

14. Nemam pojma više. :P:P:P - rezervisano do daljnjeg.

15. Nemam pojma više. :P:P:P - rezervisano do daljnjeg.

16. Nemam pojma više. :P:P:P - rezervisano do daljnjeg.

17. Nemam pojma više. :P:P:P - rezervisano do daljnjeg.

18. Nemam pojma više. :P:P:P - rezervisano do daljnjeg.

19. Nemam pojma više. :P:P:P - rezervisano do daljnjeg.

20. Nemam pojma više. :P:P:P - rezervisano do daljnjeg.

---

1-101 i nazad. Održavati ga kako treba i zaslužuje. ;)

 

Evo nešto i slika kad je bio samo što sam ga dovezao, prljav i nikakav od stajanja od ljetos u garaži:

IMG_5681.jpg IMG_5683.jpg IMG_5684.jpg IMG_5685.jpg IMG_5686.jpg

IMG_5687.jpg IMG_5688.jpg IMG_5689.jpg IMG_5690.jpg IMG_5691.jpg

IMG_5692.jpg IMG_5693.jpg IMG_5694.jpg IMG_5695.jpg IMG_5699.jpg 
 

Onda me treći dan uhvatio neizdrž, pa sam ga na -5 oprao samo sa spužvom i mlakom vodom, jerbo je registracija istekla u 9. mjesecu prošle godine, pa nismo mogli do perionice bez registracije i na ljetnim gumama:

IMG_5708.jpg IMG_5709.jpg IMG_5710.jpg IMG_5711.jpg IMG_5712.jpg

IMG_5713.jpg IMG_5714.jpg IMG_5715.jpg IMG_5716.jpg IMG_5717.jpg

IMG_5718.jpg IMG_5719.jpg IMG_5720.jpg IMG_5721.jpg IMG_5722.jpg 
 

Eto društvo drago, to je to za sad. Ljepši dani će da donesu bolje i ljepše slike, za sada je škoro moj takav kakav je.

Pozdrav.

Djole

 

PS: Imam na prodaju jednu mambu, crnu mambu - BMW E46 318i, 2002. godište sa dobrom opremom (fejslift model), M volanom iz M3 sa šaltalicama na volanu, dva seta guma, svim papirima i računima i još nije napunio 200k km. ;););) Zainteresovani - kontakt u PM. :P:P:P

Link to post
Share on other sites
  • Replies 212
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ah, da. Dodatak. Obavezno štivo i informacija.

Auto je čipovan sa HS čipom kod Ćureta (kaže Aco jedan od najboljih, ako ne laže neko). Sad je na 250-260 KS i pitajboga koliko Nm. Ide kao prava mala ala, a troši litru manje, kako kaže Goran. Sa time je urađeno i Cat-Off, EGR-Off i jošnešto-Off, ali ne mogu da se sjetim šta. Skinute klapne u usisnoj grani. Urađen je servis mjenjača (kod Saleta u Novom Sadu, dok još nije zapalio za Dubai), zamijenjeni ulje i filter i sređen wandler (to bi trebao da bude konvertor obrtnog momenta, ako se ne varam), ali ja sad ne mogu da se sjetim da li je zamijenjen ili je remontovan.

Link to post
Share on other sites

Fala momci. Razmišljam se da li da prebacujem volan iz crnoga u ovaj, ali nemam realno potrebe za time. Stajalo bi, a ne bi se koristilo. Ipak, kad sjednem mogao bih da ih pokoristim koji put, ali za toliko rijetko me zaboli baš. Uživancija je ovo, zabodeš u D i lagano.

Link to post
Share on other sites

Ako ces da cackas sedista, onda bih ti preporucio samo da ofarbas ove kriske. Moje misljenje je da treba samo da ih dobro istretiras nekom kremom. ;)

Link to post
Share on other sites

@Malibimmer

Kako možeš biti nezadovoljan sa 250KS i 500 Nm obrtnog momenta? Ide kao ala... :D:D:D

Evo čipa, nađoh danas.

Quote

http://www.hs-elektronik.com/fahrzeug/bmw-e46-330d-2/

TECHNISCHE DATEN SERIE Tuning by HS PERFORMANCE
Hubraum 2993 ccm
Verdichtung :1
Leistung 150 kW / 204 PS 184 kW / 250 PS
Drehmoment 430 Nm bei
1750-2500 U/min
500 Nm bei
1800 U/min
Kraftübertragung  
Höchstgeschwindigkeit 242 km/h 247 km/h

Ali znaš šta je najbolje? Automatski mjenjač. Ubaciš u (S) D, daš gas i on ide i ide i ide i ide i ide... Nema kvačila, nema šaltanja, sve sam završi. Čekam ljepše vrijeme da vidim do kraja... ;)

@Zeljkamp

Vidjeću šta ću tačno sa njima da radim, jer na nekim mjestima fali crno i vidi se ispod materijal. Uzeću prvo Hemel-ovu kremu za kožu/ruke, pa ću sa njom da probam. Ako to ne pomogne, onda ću da probam sa farbanjem. A ako ni to ne pomogne, onda ne gine novo šivenje. Ali, ima da služe do tada.

Link to post
Share on other sites

Blago osmirglas vodenom smirglom, 1200, prebirses nekim alkoholom, osusis, farba u dva tri sloja, pa onda lak u dva sloja i to je to, to ti je ukratko :) Kod sebe sam letos farbao isto te krajeve, a trebacu i ovo leto, posoto uvek neko ima nenku nitnu na farmerkama i odere kozu..jbg.  I najoblje bi bilo da imas air brush pistolj, ako ne dobra pumpica koja rasprsava i gas :)

Link to post
Share on other sites
On 12 February 2017 at 10:43 PM, Malibimmer said:

Uh, procitah ceo prvi post, moram reci da sam uzivao u citanju! :) 

Nek je sa srecom novi auto.

 

Link to post
Share on other sites
On 2/15/2017 at 9:42 AM, pimp said:

Blago osmirglas vodenom smirglom, 1200, prebirses nekim alkoholom, osusis, farba u dva tri sloja, pa onda lak u dva sloja i to je to, to ti je ukratko :) Kod sebe sam letos farbao isto te krajeve, a trebacu i ovo leto, posoto uvek neko ima nenku nitnu na farmerkama i odere kozu..jbg.  I najoblje bi bilo da imas air brush pistolj, ako ne dobra pumpica koja rasprsava i gas :)

Fala Deki. Ako zapnem, javljam se. ;)

@BugerMan Fala brale. ;)

@StunterSM Jesi ti u Sremskoj Mitrovici ili je SM od sado mazo ili tako nešto? Da znam dokle da se vozim po farbu, nije red da šalješ.

Link to post
Share on other sites

Nema na cemu. Ako nemas toplu garazu, sacekaj da dodje toplije vreme za farbanje. Brze ce se osusiti,  bolje ce upiti i sjediniti se. Ja sam uzimao farbu i lak od nekog lika iz Indjije i skroz je ok farba, ako ti bude zatrebao kontakt javi.

Link to post
Share on other sites