Recommended Posts

Sad sam vec dosadan s winterom, al sta da radim. Ja s njima predjem 50.000km, ne potrose se jos do granicnika ali ih na tu km zamenim. Ne znam koliko bi trajao npr miselin alpin. Jel ima neko iskustvo sa miselin cros climate ili kako se vec zovu? To su kao bas za sva godisnja doba.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 109
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Na proslom autu sam vozio winteru jednu godinu, celu sezonu, montirana pre zimu skinuta pred sledecu zimu. Za to vreme presla 42000km i dosla je do granicnika. Winera je jako bucna leti ,skripi kada se mota u mestu, cak i pri manim brzinama ako se udje ostrije ukrivinu isto se cuje, tako da definitivno nije za leto. Za zimu i moze da prodje, nije me ostavljala u snegu, nije proklizavala toliko koliko pricaju. Mada nisam toliko merodavan da pricaj jel sam je vozio na e36 1.8 , verujem da bi je jaci motor pojeo za cas :)

Link to post
Share on other sites
On 4/7/2017 at 0:57 PM, Delija said:

Navuci cu hejt na sebe, ali ako je neko "Dzek" i vozi BMW, pa makar koliko da je star - neka bude isti taj "Dzek" i kad je u pitanju odrzavanje tog BMW-a i kupovina potrosnih delova - a gume i kocnice su ubedljivo najbitniji deo auta.

Ubedljivo najtragicnija situacija mi je kad vidim na nekom BMW-u (ili bilo kom drugom autu!) u sred leta Wintere - pa to je za zatvor, ne drugo.

 

+1 Za održavanje, ako ničega onda bar kočnica i guma. Na ostalom i Bože pomozi ...

Ja cepam Dunlop Sport Blueresponse, nove jesu skoro duplo skuplje od Tigra, ali provereno duže traju, oko 40-50k (ne vodim evidenciju koliko pređem na letnjim a koliko na zimkim) i nisu ni blizu graničnika (oko 2 god su stare). Da ne pričam o tome koliko su bolje u svakom aspektu.

Ubeđen sam da na kraju izađu na isto.

 

Link to post
Share on other sites

Ovo sam našao u dokumentaciji za e46:

"Tire age:
The date on which the tire was manufactured
is indicated by the code on the
sidewall:
DOT ... 4101 indicates that the tire was
manufactured in week 41 of the year
2001.
Although tires may have a theoretical
service life of up to 10 years, BMW
strongly recommends that you replace
all tires after an absolute maximum of
6 years"

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, smg said:


Although tires may have a theoretical
service life of up to 10 years, BMW
strongly recommends that you replace
all tires after an absolute maximum of
6 years"

Tom logikom treba zameniti osam guma novim posle isteka od sest godina za svaki set. ! ako idemo sistemom da se sa svaku sezonu koristi zimski/letnji set, ako su pribliznog datuma prozivodnje.

 

Link to post
Share on other sites

A nije isto ni da li je tigar ili conti. A nije isto ni da li je kupljena u Srbiji ili Nemackoj. A nije isto da li ih vozi gospodin od 5 banki ili bubuljicavi pubertetlija koji je juce skontao kako se slajfuje s autom. Ima previse faktora da bismo generalizovali pricu...

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Mislim da je prvo pitanje bilo oko razmene iskustava oko kupovine preko interneta.

Ja sam kupio preko interneta preko onog IPG sajta, zimske 16", conti. Spadam u grupu ovih "gospodina od 5 banki", malo manje istina, ali tu negde.  Uplatio sam gume uplatnicom prema profakturi poslatoj mejlom, poslao kopiju uplatnice viberom ili mejlom, dobio potvrdu da su gume poslate, dobio ih u kratkom roku, sa racunom, fiskalnim racunom i garancijom. Ranije, negde 2013., sam kupio isto tako i letnje, ne secam se koje su bile, na starom autu, po slicnoj proceduri, jedino sam platio elektronskim putem sa racuna na njihov racun.

Dakle, meni kupovina preko interneta odgovara, nisam u Beogradu, vec u malom gradu i sve je ok.

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Gledao sam svuda kod nas gdje može da se nađe preko sajtova gume i došao do zaključka da je Planeta Guma najjeftinija od svih. Negdje je razlika par stotki, a negdje i preko 1000 dinara. Javljaju se na telefon, pišu mejlove i prilično su ažurni. Obnovili su ugovor sa šIntezom, pa može sa njihovim karticama sada i na 6 i na 12 rata, može dio u kešu, može dio na karticu, tako da ću kod njih uzeti gume.

Uzimam nove gume, pa sam izbor suzio na:

a) Fulda SportControl2: http://www.fulda.com/fulda_uk_en/tires/passenger/sportcontrol2/
6th: Fulda SportControl 2
Total: 46 / Dry: 7 / Wet: 6 / Comfort: 7 / Rolling Resistance: 7 / Noise: 7 / Wear: 6 / Cost: 6
Positive: Balanced performance and good handling in all conditions, short braking distances on dry and wet surfaces, good comfort, low rolling resistance, well priced 
Negative: Average wear
Overall: Exemplary

b) Sava Intensa UHP2: http://www.sava-tires.com/sava/ie/tires/passenger/intensa-uhp-2/
12th: Sava Intensa UHP 2
Total: 47 / Dry: 7 / Wet: 6 / Comfort: 6 / Rolling Resistance: 6 / Noise: 9 / Wear: 6 / Cost: 7
Positive: Short braking distances on dry and wet roads, good value for money
Negative: Poor steering response and a tendency to understeer on wet surfaces
Overall: Recommended

Test: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-Auto-Bild-Summer-Tyre-Test.htm

Razlika u cijeni 100€. Iste grupe EU oznaka - gorivo C, kiša A.

Ima li neko nekakva iskustva sa ovom ili prethodnom generacijom ove Fulde, generalno sa Fuldom?

Iskustva nekih na internetu kažu da je Sava bučnija od deklarisanih 68 dB.

Link to post
Share on other sites

To sa bukom guma je vrlo specificno - to je merenje van auta, a takodje nigde se ne deklarise jacina zvuka po spektru frekvencija za odredjenu gumu. Auto ne izoluje/filtrira isto sve frekvencije i naravno, to se razlikuje od auta do auta, tako da "na papiru" bucnija guma moze u autu da bude i tisa - i obrnuto, naravno.

Link to post
Share on other sites

Znam za to, ali su mjerenja koja je AutoBild vršio pokazala da je praktično svaka guma bučnija od deklarisanog. Sava i Fulda su isto deklarisane, ali je za Savu izmjenereno 71.9, a za Fuldu 72.5 dB, dok subjektivni osjećaj korisnika opet kaže da je Fulda nečujna. Jbmliga.

Link to post
Share on other sites

Sava UHP2 je vec mesec dana kod mene na autu i prilicno sam zadovoljan. Odlicno se ponasa po kisi, na suvom takodje. Verujem da ce performanse biti jos bolje kako se temperature budu povecavale. Sto se buke tice, tek cu da ih testiram jer sam danas stavio nove lezajeve tocka jer je jedan poceo da se cuje. Uostalom, rekao sam ti to pre neki dan kada smo bili na Adi Huji. ;)

Link to post
Share on other sites
11 hours ago, castor said:

Znam za to, ali su mjerenja koja je AutoBild vršio pokazala da je praktično svaka guma bučnija od deklarisanog. Sava i Fulda su isto deklarisane, ali je za Savu izmjenereno 71.9, a za Fuldu 72.5 dB, dok subjektivni osjećaj korisnika opet kaže da je Fulda nečujna. Jbmliga.

Upravo to ti kazem - vise veruj subjektivnom kod takvih stvari.

Jedino sto moras da imas dovoljno pouzdan izvor podataka iliti nekoga ko je uporedio bas te dve gume na istom autu - sto opet ne znaci da ce na drugom tipu auta da bude bas identicno.

He Who Dares... :)

 

p.s. Ako te to tesi, bice tise od mojih RFT i letnjih i zimskih, iako se deklarisu kao "premium" gume :D

 

Link to post
Share on other sites

Danas uzete i montirane nove ljetne gume - Sava Intensa UHP2. Novi model. Nova guma. Dobra šara, đa mi se što bi rekli. Kilometraža 290510.

Dovezao se iz Železnika u Krnjaču, oko 20ak km, na prvi utisak sve ok. Nije bučna, udobnost na prvu loptu ista kao Continental ContiWinterContact TS830P koje su zamijenile. Mada opet, ipak je to low profile guma na sportskom ogibljenju, nema tu puno udobnosti. Vidjećemo za 300-400 km kad se potroši prvi sloj kako stoje stvari.

Gume naručene preko interneta i kupljene u PlanetiGuma. Sve može da se završi mejlom, a može i telefonom. Cijena 42900, ventili po 95 dinara, montaža 590 za 18ice (mene izašlo 472 dinara kao za 16-17 cola, njihovom greškom). Prilikom naručivanja treba da se uplati avans (meni bio 5000 dinara), pa ostatak kada se dođe po gume. Plaćeno svim sredstvima plaćanja - avans, keš, debitna i kreditna kartica šInteze. Sve može.

Sam vulkanizer je malo spor, ali treba uzeti u obzir da je danas radio sam, ja došao oko 17:20, tako da je sve trajalo oko 2 sata. Srećom, dečko što radi tamo, vozi E46 320d 2002, godište, restajling, pa je bilo tema i tema za priču

Link to post
Share on other sites

Sava UHP2 se kod mene na e61 za sada pokazala kao odlicna guma. Udobna, tiha sa odlicnim karakteristikama na suvom i mokrom. Ok, nije Continental, Michelin ili Good Year ali je veoma blizu. 

Link to post
Share on other sites

Ja vozim uhp prve generacije i ovo mi je drugi set, najbolji odnos cena / kvalitet.

 

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока

 

 

Link to post
Share on other sites

UHP prve generacije sam vozio na Passatu B6 i zbog veoma pozitivnog iskustva sam kupio UHP2. Dvojku sam cekao jer je nije bilo i mislim da nisam pogresio. Inace, UHP2 ima ocene kao i gume iz premium klase. 

Link to post
Share on other sites

Tire Review im je dao odlične ocene, stoga teško da može da nebude dobra guma :) 

Ja nekako njih uvek uzimam za reper.

U svakom slučaju, nova guma, odlične ocene, pun pogodak ste napravili.

Link to post
Share on other sites

Juče se išlo do Zr i nazad, cca 150 km. Prve utisak, osjetno tiše od zimskog Conti-ja, za nijansu udobnije, mekanije. Nisam nikud žurio, do tamo izleti do 160, u povratku, konstanto 70. Klizi u oba slučaja. U zavisnosti od vrste asfalta, na pojedinima se uopšte guma ne čuje. Od mene na prvi utisak i loptu thumbs up!

Link to post
Share on other sites
  • 10 months later...

Tu dimenziju ima brat na pasatu.

Prvo to nije srednja vec NIZA klasa.

On nije zadovoljan, zna da baci zadnji kraj, ne lezi bas kako bi mi voleli.. Jos napominjem na prednjoj vuci, a tek zadnja...

Od 4 nove sto je kupio jedna se iskrivila posle 3000km ali ok, moze svakoj gumi da se desi, dokazano posle fabricka greska.

Trece i najbitnije nemojte ljudi kupovati preko internet prodavnica. Ovo nije Amerika vec srbistan!

Ista ta cena je u svim vecim radnjama. A i da je 200-300din razlike suludo je cimati se.

Dodje ti stariji DOT pa se ti teraj posle sa njima, ili bude ostecena, kriva, pa vidis tek kada montiras, pa se opet teraj, vracaj cimaj... Nije vredno ni da je 1000din razlike!

Ali da se razumemo sto se gume tice, koliko para toliko muzike. Za te pare boljnu neces videti!

Tako da guma je super za te pare.

 

Vidi cene:

https://www.kemoimpex.com/cms/view.php?id=930&product_categories_id=930&action=search&width=235&height=45&base=17&submit=

Cak je ta internet varijanta i skuplja!

Link to post
Share on other sites

Dva seta uhp prve generacihe i samo reci hvale. Kazu da je uhp 2 jos bolja

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Link to post
Share on other sites