Nesto malo iz Evrope, GT3 serija 2017


Recommended Posts

Pre nego se svetla ugase, nove strozije GT4 norme stupe na snagu, GT3 masine odu sa bojnih polja, a BMW najavljeno nastupi i u svetskoj enduro GT klasi  (24 sata Le Mana, svetski GT Masters Macau..)
trebalo bi da sacuvamo deo atmosfere evropskih trkalista iz 2017. godine.
Profesionalni i amaterski timovi GT3 serije sa atmosferskim do 6,5 i turbo-punjenim do 4,4 litra masinama,  takmice se u raznim divizijama, u enduro i sprint trkama. .
Plavo bele boje Motorspota vec drugu godinu za redom krase M6 GT3 sasije sa karbonskim panelima i  fabrickim S65 4,4 V8 M Twin turbo masinama od 585 ks za koje je cip radio "Cosworth' i kod kojih je zbog trka izdrzljivosti dodatno modifikovan sistem hladjenja ulja . BMW Motorsport tu istice jos i podesivi diferencijal, super brzi smg, sestoklipne prednje kocione celjusti, a cela sprava od 1290 kg stoji na 13j x18 inca felnama.
Akcenat je stavljen na enduro deo takmicenja i euforicno se istice osvojeno drugo mesto sa samo 30ak sekundi  zaostatka za Audijem R8  LMS GT3 na najduzoj (25km dugoj) stazi na svetu u trci 24 sata Nurburgringa (na ne bas egzoticnom ADAS Zurich kupu) pocetkom sezone. 

Kao uvod u sledeci enduro mec "24 hours of Spa" 27.07. 17. u mocnoj Blancpain evropskoj GT3 diviziji, BMW Motorsport podseca na proslogodisnji uspeh Rowe racing tima na ovoj stazi i osvojeno 1. mesto.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Vrlo zanimljiva je "rasprava" o tome sta je najbolje imati ispod haube u godinama benzinskih turbo motora.
  Direktor AMG, zbog navodno losih performansi vrlo ostro je iskritikovao svoju mašinu - atmosfersko V8 cudoviste zapremine 6208 ccm koje se vrti na 7500 rpm, a sa sestobrzinskim prenosom na zadnje tockove donosi 550 konja i 600 NM, upakovan u aluminijumsku GT3 sasiju čini 
Mercedes SLS 63AMG GT3 koji obican smrtnik moze sebi da priusti za 370 000e.
2017-06-27-11-36-07-1.jpg
Ovu zverku vozi 8 timova u Blancpain GT3 diviziji, 
a dva tima trenutno drze visoko 3. i 4. mesto.

Na prvom mestu je neuhvatljivi Grasser Racing tim,
za koji vozi Milos Pavlović. Austrijska ekipa koja žari i pali Evropom u svom Lamborghiniju Huracan sa 5,2 litarskim V10 atmosfercem.

Jos nesto interesantno od konkurencije..
Nosi "istu" oznaku kao M6, McLaren 650S GT3.
Sa idealnim odnosom tezine i snage, vrlo dobar na papiru, ali ne i u generalnom plasmanu.
3,8 litarski twin turbo ima malo kraci hod klipova, ali se zato vrti na 10500 rpm

 

Rowe Racing tim je trenutno na 8. mestu u Blancpain gt3 diviziji. Sledeca trka (za 8 dana) zbog dužine trajanja donosi veliki broj bodova, pa je moguće da "uhvatimo" priključak za vodecom trojkom.
Plavo-bela apoteka  redukovana na 500 konja
2017-06-28-08-42-23-1.jpg
Zanimljivo je da se u pauzama izmedju trka u diviziji vozi samo na Nurburgringu, vrv zbog finansijskih razloga, dok se vodeci timovi u diviziji takmice na po tri razlicita fronta. 
Ipak mozemo da sacekamo sledecu godinu, malo gušći raspored i pripremljeno iznenadjenje u svetskoj ligi - najverovatnije nastup M8 GTR mašine.

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Eurosport 2 zapravo sutra 14.20?
Samo jedan auto imamo na sptintu,
ovi iz Walkenhorst motorsporta voze samo enduro?
Grasser ponovo pokidao na kvalifikavijama?
Miško vozi Creventic i ADAC ligu ?
Da li prati neko, pa da napise koju?

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Screenshot_2017-11-15-15-54-25-1-1.png

"Guia" ulična staza u Macau, jedna od najspektakularnijih na svetu, sa ekstremno dugim pravcima i brzim krivinama u jednom delu, a vrlo uzana, akustična i vijugava u urbanim deonicama, omiljena je kod publike, a prestižna za timove jer ovih dana predstavlja svetski kup GT sporta.
   -Augusto Farfas 34 (bivsi prvak Reno serije i ucesnik formule3 nekada..) za BMW vozi 10 godina uspesno sve od WTCC, 24h enduro, DTM...   pre 8 godina je doneo 13.pobedu Schnitzerovom timu na ovoj stazi.              Ove godine Šnicerov tim kao najtrofejniji na ovoj stazi i Augusto Farfas, nakon par godina pauze ponovo staju u red na Guia stazi.
  -Tom Blomqvist 24 , vozač DTM, Blancpain GT3 serije za Rowe tim,
  -Marco Wittmann 28, vozač DTM,
  -Chaz Mostert ( Chazmozzie ) 23, debitant u BMW sa već osvojenom pobedom u prvoj trci u Azijskoj Le Man GTseriji pre 3 nedelje,
sva četvorica sa pozamasnim vozačkim dosijeima, u M6icama  Schnitzer-a, Rowe-a, 2kom Asian Fist-a,  predstavljaće BMW motorsport u sprintu od 18 krugova(60ak km)  u svetskom kupu u nedelju, 
Ovih dana u Macau održavo se i "18ti street art car show" gde se ukrasavaju trkacke masine ucesnika kupa, a jedan poseban auto specijalno je ukrašen crnom bojom  i označen brojem 18.
 Schnitzerov M6 :)
2017-11-16-12-45-44-1.jpg
Sjajan trenutak za pokazivanje(Show) baš kada se M6 povlači sa zvaničnih takmičenja nakon sezone koja je negde jos uvek u toku.

2017-11-16-12-48-27-1.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Pisalo se da ce svi vozaci morati da budu vezani profesionalnim ugovorom,da ce sezone da budu numerisane na dalje kao gt4, da ce da se vozi M4 šestak... to zvanicno nece da se desi ipak.

10-orki profesionalnih timova za Aston Martin, Audi, BMW, Bentley, Ferrari, Lamborghini, McLaren, Mercedes, Nissan, Porshe, pridruzuje se i Lexusov dvojac sa Hondinim turbo motorom.

Atmosferci bi trebalo da ostanu aktuelni ove godine, prosle sezone su dominirali, a sve fabrike imaju turbo motore poodavno spremne u šteku. Sezona 2017 luda i uzbudljiva, sezona 2018 startuje 6-8 aprila. 

Sverski enduro sampionat kreće krajem juna, trajaće pune 2 godine.

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

16. i 17. Juna je 24-satna trka na Le Manu. M-tek tim je solidno startovao u svetskom sampionatu, dobra je ta 8ica.
Eurosport je obecao da ce da zrtvuje klasicne adrenalinske sportove tipa mini golf i boćanje, zarad trkackog vikenda..

U evropskom je konkurencija brojcano mnogo nadmocnija, krljaju nas, a i politika kuce je da se vozi sigurno, a ne na nož ... na 24 sata Spa proslog jula, od ranih jutarnnih sati pa skoro do finisa trke, BMW je bio na čelu kolone sa Audijem i AMG, onda su resili da nas skrljaju..zavrsili smo na 6. mestu.
U Macau, takodje na vaznoj trci, Šnicerov auto je bio drugi izmedju dva AMG, krljacina, odvalili mu gepek. A.Farfas je vozio kao car celu trku sa odvaljenim gepekom, sudije ga u "zadnjem" krugu posalju u box na popravku... ćao zdravo
Ove godine Lexusi su mnogo brzi, tojotin motor, ne hondin, niko da me ispravi.. Nahvatali su i Grasserove Lamborg. da imaju vise konja nego sto sme..bice dobro, i prosla sezona je bila dobra..

otvorena rubrika za kenj.žu, steta da se niko ne ukljuci

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Sledeceg vikenda od 16. do 18.10. se odrzava FIA svetski kup u Macau na "Guja" stazi. Glavni dogdjaj je u nedelju18.10. Eurosport kanal je obecao prenos 60ak minuta.. vrv odlozeni zbog 7-8 sati vremenske razlike. Prosle godine na kvalifikacionoj trci je bilo ovako 


U WEC na LeManu prvo poluvreme BMW je bio u prva tri, zeznuo ih je kvar sa kocnicama..
Imamo prvo mesto u "6 sati na Fuji planini" u WEC , a u evropskom enduro sapionatu 1. i 2. mesto na 24 sata Spa Francorchamps u belgijskim planinama..
Sad  bi jedno prvo mesto u Macau stavilo BMWa na tron  GT sporta.. Augusto Farfus je ponovo za volanom Schnitzerove šestice.
Ovaj snimak se vrteo po forumu ranije Macau WTCC iz 2000. + super muzika..staza uzana, uzivancija

Šuška se da će od sredine sledeće sezone u evropski sampionat da uz GT3 masine uguraju GT2 automobile sa po 700 konja, koji ce biti dati u ruke amaterskim timovima, ko bude zainteresovan zapravo..GT2 fabrički automobili su jeftiniji jer nemaju karbon na sebi, teški su, manje upravljivi, ali imaju 200 konja viška, izvorni..eto nacina da se stvari ucine zanimljivijim...jedna fabrika se već ponudila da "učestvuje" ..

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Imamo prvo mesto u Makau na svetskom kupu! U Šangaju traje WEC , treći je BMW, ima jos da se vozi..

U "6 sati Fuji" smo bili "prvi" iza Poršea, da se ispravim:)

Proradio je BMW, zagrizli su poveći komad..

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

 

U 2019. se ne vozi Blancpain u profi postavi, voze ga neki amateri sa jednom šesticom u enduransu, prosle godine je ucestvovao i jedan amaterski tim u sprintu.

Profi sekcija sa M6 mašinama je prešla na  

-Intercontinental GT challenge

Schnitzer i Walkenhorst servisiraju mašine, vozači fabrički standardni iz BMW. Bathurst 12 sati-Australija i California 8 sati su prošli, bolji ucinak je iz druge trke, Šnicer dobar u obe, ali bez podijuma. Sledeća je krajem jula -24 Spa Francorchamps, veliko okupljanje sa Blancpain, tu brane titulu od prosle godine.

Krajem avgusta je Suzuka 10 sati, krajem novembra Kyalami 9 sati- Južna Afrika.

  WEC 
Sebring proslog meseca, drugo mesto.. Ide 8 sati Spa Francorchamps 4.maja i kraj sezone je na Le Manu 15. juna.
 U WEC ocekujemo hyper car, novu mašinu od "neke" sledeće sezone.

Imamo i Nurburgring 24 sata u drugoj polovini juna.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Ovo je sl.vikenda, petak kvalifikacije, subota nedelja haos.

a DTM ide na SK3 , subota i nedelja..svaki vikend..

Edited by La Haine
Link to post
Share on other sites