ugradnja klime na e36 318


Recommended Posts

Čovek ti je na prethodnoj stranici lepo napisao, sa digitalnom klimom je daleko veće cimanje oko naknadne ugradnje, naknadna instalacija manuelne je već ogroman posao sam po sebi, automatika je elektronska noćna mora. Razumem apsolutno takva razmišljanja ljudi, ali pošto se pri instalaciji klime bukvalno skine cela prednja maska sa sve instalacijama, samo da znate da nikad više taj auto neće biti tako tih u kabini i da se uvek nakon tih instalacija počnu javljati crvčanja i lupkanja iz table i negde iz smera požarnog zida, jer jednostavno kad se to jednom rasklopi, nemoguće je sve vratiti na mesto onako kako je to uradila fabrika a plus što je to nakon 10+ godina rada lepo "naleglo" pa kad se rasklopi i sklopi ponono, ostaće veći zazori ili bar neravnomerni zazori na tabli i sve će to izgledati a i zvučati kao da nije u pitanju BMW... Znam koliko znači klima i ne kažem da to ne treba da se radi, ali samo skrećem pažnju da oni koji to planiraju moraju da budu svesni šta ih očekuje, jer moj drug se mučio sa E36-icom bez klime godinama, i kad je konačno rešio da ugradi klimu i kako je pričao "vozi se kao čovek", shvatio je da je dobio klimu ali izgubio tišinu u kabini tako da je auto brzo prodat. Sa sve klimom :prankster2:

Inače nabrojaću ono što znam da mora da dobiješ, a ako neko zna neka dopiše šta sam izostavio da pomenem. Dakle:

- kontrolna jedinica u tabli sa svim priključnim elementima (elektronska jedinica ako je digitalna, kao i elektromotori sa aktuatorima, senzori temeperature itd itd)

- instalacija kompletna, sa svim konektorima

- isušivač sa svim crevima, ventilom, prekidačem i konektorima

- kompresor sa svim crevima i ožičenjem, kao i podloška za isti jer se bez nje ne može montirati

- hladnjak sa svim crevima tj. konektorima

- ventilator sa pratećim elementima

- kaiš tj. remenica za kompresor klime

- puno šrafova, matica, nosača, žabica i sličnih zayebancija da sve to montiraš i povežeš

To ti je dakle najbitnije, šta sam izostavio neka neko doda... Kažem, jako, jako puno posla treba i ako se već radi preporučujem da se posao preda vrlo stručnom majstoru ili još bolje servisu jer ima jako puno radova i mehaničke prirode ali i petljanja sa elektroinstalacijama, naročito pošto ti pitaš za digitalnu klimu. Ako to radite u ličnoj režiji ili poverite auto prvom majstoru niz ulicu koji inače radi i limariju, i mehaniku, i elektriku... onda lako možete uništiti auto. Tako da, nemojte da završite kao onaj moj prijatelj, koji je dobio klimu ali i izgubio auto.

Link to post
Share on other sites

mehaniku radim jos od osnovne skole,znaci nekih 20ak god ,a i elektrika mi nije strana ,tako da mislim da nije neki problem rasklopiti sve i vratiti nazad,opet uzimam komplet klimu sa jedne e 36 i ugradjujem kod mene,nema nekih prepravki osim nosaca kompresora posto nisu isti motori,e sada mene intresuje dali je elektroikstalacija za klimu posebna celina i dali je mogu prebaciti sa jednog auta na drugi ,ili je u sastavu fabricke instalacije i moram da ozicavam naknadno sam?

Link to post
Share on other sites

ja imam klimu na mom. savrseno dobro ladi. al je ne palim nikad. vise volim da duva promaja kad prozore spustim. mislim da je to bacanje para.

Link to post
Share on other sites

Ima svoje zasebne zice nije neka mudrost, ja sam na mom prepakivao tj. moj cale,sve radi, samo dosta volje skini seme za klimu sa neta i polako. Napraviste nauku od ovoga a chovek pita prosto pitanje, pobogu ljudi su leteli u svemir pre pedeset godina. wice zavrni rukave, kada ti nesto ne bude jasno pusti poruku na pm i moj cale ce ti objasniti.

Link to post
Share on other sites

ako neko naleti na netu slike nekog ko je ugradjivao klimu neka mi prosledi link,posto bih ipak da je ugradim,ako je neko radio ovo,bilo bi lepo da mi da jos neku smernicu,

neka me neko ispravi,ali koliko sam razumeo potrebno mi je sledece :

- kontrolna jedinica u tabli sa svim priključnim elementima (elektronska jedinica ako je digitalna, kao i elektromotori sa aktuatorima, senzori temeperature itd itd)

- instalacija kompletna, sa svim konektorima

- isušivač sa svim crevima, ventilom, prekidačem i konektorima

- kompresor sa svim crevima i ožičenjem,

- hladnjak sa svim crevima tj. konektorima

- ventilator sa pratećim elementima

- kaiš tj. remenica za kompresor klime

e sada ovaj ventilator koji se pominje ,dali se misli na ventilator hladnjaka?

primetio sam da i ona resetkica iznad radiokasetofona u tabli kod mene ima samo 1 toskic ,a kod novijih sa klimom ima 2,pretpostavljam da je i to potrebno

e sada intresuje me nesto u vezi instalacije elektro,dali sa tog stranca mogu da skinem samo konektore pa da ozicavam sam,ili je moguce skinuti samo instalaciju za klimu? ne znam kako to funkcionise.

Link to post
Share on other sites

davač temperature na hladnjaku vode

on ide sa strane na hladnjak. tu ti fali navoj za njega. tvoj hladnjak ga nema

al možeš i bez njega...

Link to post
Share on other sites

ok hvala, znaci na spisku je skoro vec sve stavljeno,

dali samo neko zna dali je elektro instalacija za klimu odvojivi deo,ili da samo nabavim konektore pa da ozicavam naknadno?

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

nasao sam klimu sa identicnog auta,idem ujutru po nju.isto je M40 motor.

nadam se da cu znati da je ugradim :)

i dalje me intresuje oko elektro instalacije,dali je el instalacija razdvojiva na dzekove?tj dali mogu skinuti deo instalacije sa donatora i samo ga na odgovarajucem delu udzekati na moju instalaciju ili ne?

pitam za instalaciju u kabini.isto tako instalacija u motornom prostoru.intresuje me dali je integrisana u motornu instalaciju ili je poseban deo.hvala

Link to post
Share on other sites

isao sam danas uzeo sam klimu,ali sam izgleda zaboravio kontrolni modul :(

ako je to ona crna kutija ispod upaljaca u centralnoj kozoli

verujem da se bez nje ne moze naterati da radi,tako da cu se morati vracati nazad....mada koliko sam video u nju ulazi gomila kablova,tako da neznam kako cu sve to povezati :)

skinuo sam kablove iz motornog prostora da table sa osiguracima,i skinuo sam kompletan heater box.otkacivsi samo ona 2 dzeka

dali mi neko moze pomoci kako to da povezem?

koliko sam video kod mene na autu ima ta dva dzeka pored kutije za grejanje,stim sto je sada samo jedan povezan...

Link to post
Share on other sites

zamenio sam sve sto je potrebno ali imam malih problema

kod kutije grejanja do papucice gasa postoji 2 konektora,crni i beli.dok nije bila klima u upotrebi je bio samo beli

sada kada sam ubacio ovu kutio prikljucio sam oba dzeka.

DSC00238.jpg

mislim da unutra sve radi ok,ventilator klapne i sl.

e sada imam problem,ozicio sam prednji deo i povezao releje.i ostalo je tri zice koje su kontrola,u kutiji sa osiguracima sam nasao jedan slobodan dzek koji bi trebao da sluzi za to,jedna zica je povezana na kontrolni modul klime,a dve su povezane na motornu instalaciju kao sto bi i trebalo biti koliko sam razumeo na shemi

to je ovaj dzek

DSC00239.jpg

e sada mene intresuje koji uslobi moraju da budu ispunjeni da bi kontrolni modul aktivirao relej kompresora kada pritisnem dugme na tabli?

posto kada pritisnem dugme,upali se lampica ali ne aktivira se relej,prednji deo je sigurno ozicen kako treba ali nemam signal od kontrolne jedinice,

pretpostavljam da ova dva kabla koja idu na motornu instalaciju aktiviraju uredjaj ili daju uslov za rad

znaci intresuje me ako neko zna ,koje uslove je potrebno ispuniti da bi se uopste poslao signal da se kompresor ukljuci

pretpostavljam da mora auto biti upaljen,probao sam i nista se ne desava?

dali moze da se aktivira kompresor ako nema freona?ili postoji neki senzor koji sprecava aktiviranje ako nema pritiska,

hvala

Link to post
Share on other sites
  • 10 months later...

jbg da moze d ase nadje za te pare odmah bi ga uzeo :)

ali najverovatnije cu ipak uzeti stranca sa jacim motorom :)

mora se nesto raditi.......:)

inace klima napunjena i radi super :)

Link to post
Share on other sites

a i zasluzio si da radi koliko si se trudio i mucio oko nje..:)) Ma moze veruj mi,bendza kao nasa se u nemackoj i austriji bukvalno poklanja,ako hoces mogu da se raspitam preko svojih kontakta za nekog jeftinog stranca ili tako nesto... ? :) A za motor ti preporucujem 320i m50 ja ga imam i prezadovoljan sam.. Malo me drka sad nesto pa se gusi malo al inace ide lepo..:) sta god ti zatreba javi,nekako cemo se snaci..:)) Tu smo da pripomognemo..:) Sve najbolje i mnogo predjenih kilometara..:) :preved: )

Link to post
Share on other sites