Deset Automobilskih Zabluda


Recommended Posts

• MOTORNA ULJA SE NE SMEJU MEŠATI - ovo je opasna zabluda, zbog koje mnogi radije voze s manjkom ulja, nego sto dolivaju drugo ulje. Motorna se ulja raznih proizvođača mogu mešati, ali je poželjno da imaju istu osnovu (mineralnu, polusintetičku ili sintetičku) i gradaciju.

• ULJNI FILTER NE TREBA ČESTO MENJATI - tokom korištenja ulje se više prlja, nego što se troši i gubi viskozitet. Zbog toga je važno redovno menjati uljni filtar, po mogućnosti kod svake izmjene ulja. Zaprljani filtar smanjuje pritisak ulja i povećava opterećenje uljne pumpe.

• FILTER VAZDUHA TREBA ČISTITI - mnogi povremeno produvavaju filter vazduha komprimiranim vazduhom, iako od toga nema velike koristi, jer se čestice nečistoće samo utiskuju u papirnato platno. Ako se često vozi po prašnjavom terenu, treba skratiti ciklus izmene filtera.

• LETI TREBA POKRIVATI GUME - moderne gume sadrže UV-stabilizatore, te su otporne na sunčeve zrake. Zbog toga ih leti ne treba pokrivati, iako je za automobil “zdravije” da je u hladu.

• LETI TREBA SMANJITI PRITISAK U GUMAMA - mnogi misle da je leti visok pritisak u gumama opasan, zbog rizika od pucanja gume. Situacija je obrnuta, jer se slabije naduvana guma više deformise i zagreva. Zbog toga treba i leti voziti s propisanim pritiskom u gumama.

• ŠIROKA GUMA POVEĆAVA STABILNOST - s povećanjem širine gime povećava se bočna stabilnost, ali se istovremeno povećavaju otpori i opterećenje trapova. Zbog povećanih razlika u obodnim brzinama rubova gume povećava se poprečno proklizavanje, te preširoka guma često donosi više štete nego koristi - posebno na klizavom terenu.

• ANTIFRIZ NIJE ZA LETO - mešavina na bazi etilen-glikola (antifriz), koja zimi štiti rashladni sistem od smrzavanja, korisna je i leti. Štiti rashladni sistem od korozije i smanjuje rizik od prokuvavanja, zbog više temperature ključanja.

• VISOKI OBRTAJI SU ŠTETNIJI OD NISKIH - za motor je najbolji srednji režim rada, u području najvećeg obrtnog momenta, a niski su obrtaji u pravilu štetniji od visokih. Naročito kad se u visokom stepenu prenosa vozi pod velikim opterećenjem.

• KVACILO TREBA PUŠTATI POLAGANO - papućicu kvačila nije dobro puštati ni prebrzo, ni presporo. Prebrzim popuštanjem dolazi do velikog dinamičkog udara i lokalnog zagrejavanja, a presporim se povećava proklizavanje i trošenje lamele

• UMESTO SUPERA MOŽE BEZOLOVNI - mnogi zbog štednje, u oldtimer umesto propisanog olovnog supera sipaju bezolovni benzin. To nije zdravo za stari motor, jer olovni tetraetil (osim što sprečava detonaciju) služi i kao mazivo cilindara i zaštitu ventila. Novi su motori napravljeni od otpornijih materijala, a stare treba voziti na super (dok ga ima). Alternativa je aditiv koji zamenjuje olovo u gorivu, koji se može kupiti na benzinskim pumpama

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

Dobre informacije, jednom prilikom sam bas morao da mesam ulja pa sam uvek setim ovoga. Mozes samo da dodas i besumucno grejanje u mestu zimi. Potpuno bespotrebno. Isto velika zabluda.

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...
  • 6 months later...

Da, na radnoj temperaturi se ponasaju identicno a i bazna osnova ima je ista stim sto je "petica" malo duze "kuvana" da bi se sto vise vode izdvojilo tj da bi bilo cistije.

Link to post
Share on other sites

Sva motorna ulja se mogu mesati bez obzira na proizvodjaca, baznu osnovu i gradaciju !

Zverko, kako to misliš sva ulja se mogu mešati ?

(Praktično ti možeš da pomešaš mineralno i sintetičko ali dobićeš "kačamak" :) )

Link to post
Share on other sites

Dragance,

slažem se sa svim što si izneo, ali gume bez obzira na poboljšani sastav novije generacije i dalje su pod uticajem sunčevih zraka koji izuzetno razorno deluju na pneumatik.

Ostavi skinut pneumatik na suncu jednu ili (imao sam u dvorištu dve sezone), pa vidi vremenski uticaji

šta rade od nje. Proizvođači guma i danas, kao i pre 20 godine imaju isto uputstvo za lagerovanja guma,

između ostalog (da ne gnjavim) " u mračnoj prostoriji, ne izlagati suncu i toploti " itd.

Link to post
Share on other sites
(Praktično ti možeš da pomešaš mineralno i sintetičko ali dobićeš "kačamak" )

Nije tacno, informisi se malo. Tj dobices kacamak ako ti je motor zakoksao pa ga sintetika ispere ali sto se samih ulja tice nema nikakvih problema. Sta vise cak i ulja koja nisu iste bazne osnove mogu se mesati bez ikakvih problema. Ako si pak mislio na zutu skramu, ona se javlja kao posledica vlage u uljima koja nisu kvalitetna. Tacnije ulja koja u procesu hidrokrekovanja (izdvajanje vode iz baze) nisu dovoljno dugo "kuvana" pa je ostalo vode u njima imaju tendenciju da prave skramu, zimi ponajvise kada se voze kratke relazije pa ulje ne stigne da se zagreje na radnu temp.

Sto se guma tice, UV zracenje im je najveci neprijatelj zato gume treba tretirati silikonom jer je isti otporan na UV zdracenje.

Link to post
Share on other sites

Nisam mislio druže na skramu, niti na pojavu emulzije usled vlage u ulju.

Postavio sam pitanje "kako misliš da se sva ulja mogu mešati ?", i ne tvrdim da nisi u pravu, budući da moje znanje o mazivima i uljima je na nivou prosečnog potrošača, ali sami proizvođači ne preporučuju svako moguće mešanje, naročito od različitih proizvođača i različitih vrednosti.

Dozvoljeno mešanje je uz oprez sličnih API kategorija, +/- jedna gore dole.

Nisam probao ali mešati ful sintetiku sa npr. sae 30 ili 15w40, još neki stari SF, ne znam da li bi uspeo a da ne dođe do pene, a i samo umešavanje ulja ne znam da li bi bilo u redu.

Po meni je uvek bolje uzeti litar više ulja i ostaviti ga za dolivanje ako već znaju da im auto troši ulje, ili u krajnjoj liniji dolivati isto ili slično.

Link to post
Share on other sites

Ne znam da jos iko sipa SAE30, sta vise ne pamtim da sam ga ikad video i koga uopste proizvodi. teorijski je moguce a i sam proizvodjac ulja to navodi evo ti primer pod recommendations

http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/6/2000%20Multigrade%2020W50_GB.pdf?1290086770

a evo i za ester sinetetiku

http://www.motul.com/system/product_descriptions/technical_data_sheets/16/300V%20Chrono%2010W40_GB.pdf?1290086771

Link to post
Share on other sites