Recommended Posts

Sve bre neke anomalije, kao da mutante vozimo a ne aute... :thumbsup:

Zato sam i otvorio topic"Amortizacija vozila" ovakvi kvarovi dolaze uz 70% polovnjaka starijih od 20 godina.

Anomalija -neispravnost-nepravilnost u radu

Link to post
Share on other sites

Pošto vidim da trebam do slovce da objasni rad servo uređaja evo neke definicije

SERVO UREĐAJ ILI POJAČIVAČ KOČENJA

Ovaj uređaj je dograđen na hidraulički sustav kočnice i kompatibilan je sa kočnim sustavom. U slučaju bilo kakvog kvara na servo uređaju, hidraulički sustav i kočni sustav u cjelini će i dalje raditi. Kod ovoga se mora dati posebno objašnjenje kako ne bi došlo do zabune ili krivog razumijevanja. Ispadom iz funkcije servo uređaja kočnice kočni sustav će i dalje raditi samo će efikasnost i komfor prilikom kočenja biti znatno slabiji.

Poznata je činjenica da prilikom kočenja koristimo vrlo malu silu kojom djelujemo na pedalu kočnice, to je samo prividno jer se za ostalu razliku u sili kočenja brine servo uređaj. Prestankom rada servo uređaja biti će potrebna puno veća sila kojom treba djelovati na papučicu kočnice da bi se ostvario potreban efekt kočenja. Kočenje bez servo uređaja najbolje je shvatiti i osjetiti kada se u toku vožnje ugasi motor (ovaj test napravite na mjestu gdje nema prometa), u ovom momentu trebati će višestruko veća sila na pedali kočnice nego kada kočimo uz pomoć servo uređaja kočnice.

Servo uređaj kočnice je po principu rada isti kod benzinskih i kod dizel motora , razlikuju se samo u jednom detalju, kod benzinskih motora za stvaranje podtlaka nije potrebna vakuum pumpa (dekompresor) dok je kod dizel motora navedeni sklop neophodan za funkcioniranje servo uređaja, kod benzinskih motora koristi se podtlak u usisnom kolektoru.

Princip rada servo uređaja kočnice zasniva se djelovanjem podtlaka na glavnu membranu uređaja. Sustav se aktivira već pri prvom kontaktu s papučicom kočnice. U tom trenutku na servo uređaj djeluju dvije sile u istom pravcu i to sila s kojom vozač djeluje na pedalu kočnice i sila koju stvara uređaj pod djelovanjem podtlaka

Servo uređaj je fleksibilnim cijevnim vodom direktno povezan s usisnim kolektorom koji je pod stalnim podtlakom sve dok radi motor. Kvarovi na uređaju su vrlo rijetki, a ako se i pojave onda je problem uglavnom propuštanje na priključcima na samom kućištu uređaja ili na usisnom kolektoru. Oštećenje glavne membrane uređaja može nastati i prilikom propuštanja kočne tekućine iz glavnog kočnog cilindra, tada ulje za kočnice direktno ulazi u kućište servo uređaja i oštećuje spomenutu membranu.

Princip rada servo uređaja kod dizel motora je isti kao i kod benzinskog, razlika je jedino u vakuum pumpi koju koristi dizel motor. Vakuum pumpa se nalazi direktno na motoru a pokreće se direktno preko bregastog vratila, pogonskog lanca, može biti smještena u sam blok motora , ovisno o tipu vozila i proizvođaču. Održavanje vakuum pumpe praktički nije potrebno jer je tehnički izvedena kao centrifugalna pumpa s promjenjivom geometrijom rotora. U praksi se može vidjeti i membranska vakuum pumpa koja se sve manje koristi jer je potrebno više brige po pitanju održavanja iste .

DA SE NEBI PONAVLJAO OVO JE TEKST SA DRUGOG FORUMA I MIŠLJENJE DRUGE OSOBE(ADMINISTRATOR FORUMA PA SAD VIDITE DA LI SAM UPRAVU

Link to post
Share on other sites

Još jedno pojašnjenje "vazduh koji prodire u kočioni sistem stvara vazdušne čepove pri krajevima istog na taj način zapreminski zamenjuje količinu istisnutog ulja zoto je i nivo u sudu vizualno isti

Link to post
Share on other sites
Drug nisi napisao da li ti auto ima ne[to od dodatne opreme [to se kocionog sistema tice (ABS ili slično).Tvrda kočnica je najčešće kvar vezan za vazduh u kočionom sistemu ili za neispravan servo uređaj za kočenje(to ti je vertikalno postavljen uređaj nalik na pogaču odmah iza glavnog kočionog cilindra).Servo uređaj funkcioniše na principu jednosmernog strujanja vazduha pod pritiskom i aktivira se prilikom startovanja vozila.Takođe namena mu je upravo da smekša pedalu kočnice kako bi otpor na pedali bio što manji.Funkcioniše tako što preko pedale pomoću mehaničkog mehanizma šalje pritisak ka sistemu za kočenje(oponaša funkciju desne noge vozača)pri čemu dolazi do pritiska na glavni kočioni cilindar.Moj savet je :

1.Probaj kočnicu na "druk" (posle drugog trećeg uzastopnog pritiska trebalo bi da smekša) ako radi nije do serva.

2.Ispusti vazduh iz sistema za kočnice(detaljno uputstvo u bmw repair manuel-u)ako sve funkcioniše pa se problem vrati negde dobijaš vazduh u sistemu(cilindri glavni i na kočionim čeljustima)(kočione instalacije na spojevima ili gde je rđa).

3.Proveri crevo pritiska od motora do servo uređaja ako je pocepano negde moguće je da ti zato ne fonkcioniše kočnica.

Moje mišljenje saslušaj i ostale pa poslušaj sebe pozdrav.

Imam ABS na autu,hvala na savetu,probacu pa cu videti da li je to. POZDRAV

Link to post
Share on other sites

d83wlrnfhhw4.jpg

ABS je skraćenica za Anti-lock Braking System, što u prevodu znači – sistem protiv blokiranja kočnica. Mnogi misle da ABS dodatno koči, te na taj način skraćuje zaustavni put, međutim greše. Zapravo radi se o elektronskom sistemu koji uz pomoć senzora pomno prati šta se dešava sa kontaktom pneumatik – podloga i shodno tome da li dolazi do pojave uslova za blokiranje kočnica, kontroliše i upravlja njihovim radom i ponašanjem.

Zašto je bitno da ne dođe do blokade točkova prilikom kočenja, odnosno dok vozilo ima tendenciju nastavljanja kretanja usled inercije? Menjanje pravca kretanja vozila je moguće samo dok se upravljački točkovi okreću. Ako su točkovi blokirani okretanje volana je bez rezultata, i vozač gubi kontrolu nad vozilom. Dakle, konačni cilj je zadržavanje željenog pravca kretanja prilikom kočenja i bezbedno zaustavljanje vozila

Evo jednog laganog članka sa foruma B92 :lol:

Link to post
Share on other sites

ASR (eng:Acceleration Slip Regulation)

ASR sistem sprečava proklizavanje pogonskih točkova do kojeg može doći pri polasku vozila ili pri savlađivanju uspona na klizavom kolovozu. Ukoliko proklizava samo jedan točak na pogonskoj osovini, ASR sistem sprečava njegovo proklizavanje aktiviranjem kočnice, čime se obezbeđuje prenos obrtnog momenta do drugog točka na osovini. Ako proklizavaju oba točka, ASR sistem automatski smanjuje snagu motora.

Razlika izmedju ASRa i ESPa je, sto ESP ucestvuje u raspodeli sile kocenja preko centralne jedinice automatski kada neki od tockava proklizi i na onoj osovini koja se ne pogoni, tacnije na svim tockovima.

ASR moze da pomogne u krivinama da se ne zanosi prednji deo kod vozila sa prednjim pogonom, ili zadnjih tockova na vozilima sa zadnjim pogonom, kao sto je opisano raspodelom sile . Jer slozicete se kad proklizi prednji deo sa pogonom na prednje tockove, nije bas prijatno.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Zanimljiva tema. Extra.

Ajd' da postavim odmah jedno pitanje. ;)

Dakle, E36 318i 1991 god., napred disk - pozadi dobos, bez ABS-a, plocice OK kao i "paknovi", ulje uvek na max. Pri naglom kocenju svi tockovi koce apsolutno ravnomerno. Nema blokiranja. Zasto mi se nekada (veoma retko) desi da pedala kocnice propadne i kocenje bude naglo a pedala skoro do patosa??? Par puta se upalila lampica sa znakom "!" ali samo kada se krecem niz veliki uspon. Sledeci "druk" potpuno normalan.

VAZDUH

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

Upalila mi se lampica za kočnicu ona odmah do lampice ručne,jel to znak da su pločice potrošene ili može još nešto da bude?

U pitanju je E30.

Link to post
Share on other sites

Dok se vi setite ja nađoh odgovor i rešenje na nekom stranom forumu

Hit the dash with your hand if it goes out (that the pro diagnosis) you have a faulty instrument cluster back board, it can be fixed
:preved: :preved: :preved:
Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...