cokanovic

Members
  • Content Count

    345
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by cokanovic

  1. Drustvo, evo jedan update. Prosli put sam stavio BRISK svecice sa jednim krakom, za plin, odradiel su 30.000 km, dobro izgedlale, auto lepo vukao, nije bilo problema ni na plinu ni na benzinu (sem nekad zbog loseg plina o cemu sam pisao gore), medjutim pre 9.000 km sam uzeo novih 6 kom, isto Brisk, direktno od predstavnika (Makedo gas, BG). Imao sam cesto trzanje, pretpaljenje, auto se cesto mucio, nekad cak radio i na 4 ili 5 klipova... Izvadimo da proverimo stanje svecica, cak tri su bile skoro odvrnute, na dve se povecao zazor, a na dve progorelo ono telo od keramike, onako prilicno pozutelo. Resim da ih zamenim i da ubacim NGK BKR6EK koje idu po spec za moj motor. Prilikom zamene, primetim da ne mogu da ih izvadim iz cilindra, tacnije 3 se uhvate za magnet, a tri nece, kao da su od spijaltera a ne od metala. Ne deluje mi da su fals po izrade, ali eto, cisto neko upozorenje da dolaze i sa drugacijim materijalom, one platne ocigledno takodje lose, cim se svecica skoro odvrnula (a znam da sam ih sigurno dobro zavrnuo)... U kompeltu tri bile ok, tri lose. Dosle su zapakovane u kutijice one, od ovlascenog predstavnika, ali eto...vrv nedovoljna kontrola kvaliteta, sta li... Ne znaci da su sve takve,, prosli set bio odlian, ali evo, sad lete napolje nakon manje od god dana ili 9.000 km. Vracam se na NGK, do sada su ipak bile bez greske. :/

  2. Ulje u menjacu je pozeljno menajti nakon 5-6 god ili 60-80.000 km. Mali trosak a ne moze da skodi, smanjice se vibracije, buka i svakako produziti radni vek. Ja sam na mom zamenio i osetila se razlika kod saltanja, malo manje buke kada je auto pod klimom i nsto manje vibracija. Planiram opet da ga zamenim nakon 60.000 km i to je to. Isto to i za diff i servo ulje, to su neki intervali. Renomirana ulja, ispravna gradacija i mirna glava i lepa voznja. ;)

  3. Ma nema leka. Na mom autu se redovno šibaju mačke, nekoliko puta su uništile i haubu i gepek vrata, ali bukvalno! U toj meri da ni smirglanje laka nije pomoglo. To traje do dan danas, narocito zimi kada naskaču na toplu haubu u zimskim danima da se ogreju. 

  4. 15 hours ago, smg said:

    Na e46 je podeseno na xy broj kilometara i na xy broj potrosenih litara dizela (u mom slucaju). Ja sam to smanjio da otprilike bude 12000 normalne voznje ili 10.000 po gradu (racunajuci da ce u gradu da trosi 8l/100km). Za e46 moze preko bmwscanner-a da se uradi ova zavrzlama. Otprilike radi posao ;) 

    Pa onda mu otprilike to sa potrosenim gorivom dodje na isto. Tj. potrosnja jednako broj radnih sati. Vrv on ima u sebi neki algoritam kako izracunava, ali ko vise vozi u gradksim uslovima (stani-kreni) i sl, trebalo bi da smanji ibterval zamene za 30%. Takodje, kome je motor opterecen stilom voznje ili cesto vuce teret, prikolicu i sl, takodje da smanji za 30% od propisanog intervala. U svakom slucaju, sve preko 10-12.000 km za PS i 15-18.000 za Sint je za mene previse s obzirom na kvalitet ulja i goriva kod nas.

  5. 7 hours ago, Mirsad said:

    Pozdrav, mozete li mi reci na koliko je kod vas podeseno da se mijenja ulje na vozilu po bordu ; ili ti onim lampicama , x5 e53 je preso je preko 10.000 i slucajno obicno ne pratim lampice vidim svih 5 lampica i dalje svijetli ? dali je to podeseno na 30.000 ili se to moze negdje da koriguje. Hvala

    Msm da je kod svih vozila, pocev od 90ih god podeseno na odredjeni broj radnih sati a ne km, jer neko danas u BG u guzvi predje 50 km, a automobil mu radi 3h. Ja za 3 sata obicno predjem 250 km. :) Relativno je. Pravilo i jeste da se ulje menja nakon odredjenog broja radnih sati, a ne km, jer ne vozi svako u istom rezimu saobracaja, pod istim opterecenjem... U svakom slucaju, s obz na kvalitet ulja kod nas, gorivo i jos neke faktore, ja nikad ne bih duze od 10 ili 15000 km, zavisno da li je PS ili sinteticko ulje. 

     

  6. On 10/16/2019 at 10:31 AM, Indorile said:

    Kada hidropodizaci lupaju, uzmes i kupis nove a ne sipas gusce ulje da zamaskiras problem.

    Nema veze to sa gustinom...Naprotiv. Obicno ce prelazak sa mineralnog na PS ili full sint smanjiti ili cak spreciti lupanje. 5w50 gradacija je sjajan izbor za sve cetvrtake starije konstrukcije, narocito za one motore kod kojih se cuju hidropodizaci. 

  7. 1 hour ago, Elvir said:

    Na jednoj strani imas ulje gradacije 10w40 ulje a na drugoj 5w50. U svakom slucaju ce bilo koje ulje da odabares i suneš u motor, ono će ti završiti posao kroz regularnu voznju. Ipak, neke razlike koje bi uticale pozitivno  na motor i u krajnjem slucaju njegov zivotni vek ipak postoje. Kod M40 motora se to odražava kroz zvuk lupkanja hidropodizaca koji su pod 5w50 uljem znatno umanjeni, kako po okolnostima hladnog motora, tako i vrućeg. Ako uzmemo primer hladnog zimskog perioda, svakako nije svejedno da kada kroz motor od momenta hladnog starta procirkuliše 5w ulje u odnosu na 10w, koje ipak nesto gušće. Taj vremenski interval koji se meri u sekundama je ipak na  strani 5w ulja.  Ako zabodemo još malo dublje u teoriju, shvatićemo da  je slična stvar i pod okolnostima vrućeg motora, jer zbog oznake 50, dotično ulje ima bolja svojstva podmazivanja zbog nešto jačeg uljnog filma u odnosu na 40 ulja. Oseti se i tokom vožnje pod visokim obrtajima, koji su pod 50 uljem i nešto "glaći" . Samim tim, 5w50 je bolja preporuka u svim vremenskim uslovima, zima/ leto u odnosu na 10w40 ulja, koja u letnjim uslovima voznje imaj tendeciju troškarenja koje se manifestuje kroz isparavanje. Naravno, neće motoru ništa biti i da redovno koristiš kvaliteno 10w40 ulje i koje regularno menjaš tokom servisnih intervala. 

    Sve ovo je plod mog ličnog iskustva sa kockom i M40 motorom i ništa više.

    Slazem se sa Elvirom, upravo tako, s tim sto je 5w50 znacajno skuplje ulje od 10w40 i prilicno teze ga je naci, tako da je pitanje ekonomske isplativosti ukoliko se vozi umereno, ali svakako da je 5w50 bolje. 

  8. 22 hours ago, stefansd79 said:

    Možda je neko već posravljao isto itanje, ali meni pretraga neštonslabo ide, jel neko od vas sipao ELf 5w40 u e46 320d 110kw i kakva su iskustva? 

    Elf je pretezno namenjen RN motorima zbog posebnih specifikacija koje Reno motori traze (nivo fosfora, sumpora, bazni broj, viskoznost itd...), ali ako ispunjava trazeni standard za taj dizel motor iz e46, sto da ne. Sipaj i vozi. Inace, ako je u pitanju ELF 5w40 serija evolution 900, onda to ulje sipunjava LL98 standard za BMW i namenjeno je automobilima bez DPF filtera!

  9. 2 hours ago, Golub said:

    Na zvanicnom sajtu FEBI stoji preporuka za BMW, cak moze da se stavi tacan model i pokaze koje ulje je preporuka za taj motor. Od par mehanicara sam cuo da su prezadovoljni kvalitetom Febi ulja a i cenom naravno

    Jedno je preporuka proizvodjaca ulja,a  drugo odobrenje koje izdaje BMW za dato ulje. I Nisotec preporucuje svoje ulje za neki model,a li na pakovanjima nema BMW odobrenja (LL-01, LL-04). To su razlicite stvari.

     

  10. 4 hours ago, danieldj said:

    Da ali na ovaj sto si stavio postoji specifikacija bmw LL-04 a na ovaj što ja imam je nema ali sem toga je sve identično 

    Ma ista su to ulja, samo su npr do nekog datuma placali odobrenja, a nakon toga ne, pa ne smeju vise d stave na ambalazu oznaku LLo4. Nema tu nista cudno. SIpaj slobodno (ako je original), prati stanje, a sl put biraj neko sa oznacenim LL odobrenjem.

     

  11. To ulje nema spec LL-04 jer za to treba da se da lova.  IMAs na netu spisak ulja koje je BMW odobrio. Svi ti approval-i se debelo placaju. To sto ga neko ulje nema oznaceno ne znaci da ne ispunjava standarde, ali sigurno znaci da nije htelo da plati approval ili sto je gora solucija, nije ispunilo standard zadat od strane BMW inzenjera. Ja bih ipakj sipao ulje koje ima oznacen LL -04 standard, narocito jer je na trzistu mnogo fals Castrola a i raznih pakovanja proizvcedenih ko zan gde. Zasto Castrol ne napise gde je proizvedena ta kantica? LL-04 standard imas i u gomili drugih jednako dobrih brendova a makar si siguran da nije fals i da zaista i ispunjava standard. Eto. Verovatno ni tom ulju (ako je originalno) nista nece faliti jer ispunjava slicne standarde za Porsche, Mercedes, Volvo itd...tu je to negde sve, ali bas zato sto nece da plate BMW approval, ni ja im ne bi platiuo onda to ulje. Sportski pozdrav! :)

     

  12. M50 2.0 motor, E34 iz 1990. god, dobro stanje motora. Na otvorenom putu, vozeci do 3000 obrtaja ne mogu da ga spustim ispod 10l plina (sekvent uredjaj stag 300), a prosek je 10.5.  Sa ukljucenom klimom ide do 12 lit. A na autoputu, preko 3,500 obrtaaj, potrosnja je nesto veca, oko 11 npr bez klime. Potrosnja po gradu je relativna stvar, s obz da zivim u graju od 50000 stanovnika, gde nisu preterane guzva na ulicama, trosi negde oko 13-14 lit plina, trudim se da vozim ekonomicno. Retko vozim na benzin pa nisam siguran u potrosnju, ali neka dosadasnja iskustva mi govore da na benzin trosi oko 20% manje od navedenih vrednosti. 

  13. 9 hours ago, pesimista said:

    Ja sam bio ispod mog menjača pre 10 dana, oznaka ulja je MTF LT1, 2003. E46 320D 110kW.

    Za tu oznaku odgovara i MTF LT-2 jer je napredniji standard, tako da bilo koje ulje koje ispunjava tu normu odgovara. Api-GL 4 standard. Najčešće je to 75w-80 gradacija. Ima da se nadje originalno BMW ulje, a moze i Liqui Moly, Ravenol, Shell itd... 

  14. 16 minutes ago, NikNS said:

    Evo sad citam i 0wX i 5wX su im LL servisni intervali tj jednom godisnje. Tako fa ako u vreme servisa nemam nekog ko ide iz Holandije ili Nemacke sto je skoro nemoguce uzecu njega i milina. A zivo me zanima i ti hengst filteri koji stavljam da li su stvarno kao sa deklaracije made in Germany ili ce biti druga prica kad ga uzmem tamo direkt iz Njemacke emoji1787.png

    Sent from my SM-J730F using Tapatalk
     

    Kod filtera je to manje izrazeno, jer su i cene priblizne kao i preko. Knecht by Mahle je sigurno original, to znam, jer mi drug radi kao zastupnik za anse trziste. Skoro su bili u Nemackoj, u fabrici itd...zaista su top proizvodjac. Mann se npr pravi u bosni, ali ne znaci da je los, samo im je tu pogon, dok Mahle papir proizvodi u Nemackoj. Za duge servisne intervale, preporuka za Mahle, a za krace moze i Filtron, za taj novac je best buy, definitivno. Od pumpadzijskih ulja odlicna su MOL i OMV, sa njima nema greske. Ali i Lukoil ima dobra ulja, narocito serija Genesis, kao i NiS koji je sigurno original. Mnogi hvale i FAM i GAlax kao odlicna ulja. NIko nema losa iskustva sa njima. Samo paziti na trazeni standard i sve je ok. Svi ti proizvodjaci kupuju bazno ulje sa istog emsta i aditive od istih proizvodjaca, zavisno od cenovnog ranga, blendaju po sopstvenoj recepturi i to je to. Nema tu prevelikih razlika, jedino sto neki nemaju toliko novca za reklamu i nemaju tehnologiju da u ogromnim serijama imaju identican kvalitet itd...(to vec zavisi i od kvaliteta pogona i tehnologije), ali svako koje ispunjava neke standarde MB, VW, Porsche, Man, LL i sl...su sigurna kupovina, pod uslovom da nisu neki fals iz "bureta". Ja, licno , godinama koristim Lukoil i NIS i za sada sve radi kao sat. Tako da za relativno manje para odrzavam motor, cak i sa nesto skracenim intervalima, jer mi se isplati i tako uvek imam dobro i zdravo ulje i filtere iako mozda nisu prvoklasni, zadovoljavaju potrebe i sluze svrsi, sto i motor ceni i postuje. :D 

     

  15. 1 hour ago, marko13 said:

    Iskreno ne mogu da verujem da jos neko i kupujej a nije proveren castrol.

    Ma da sam primetio da ga majstori vole i guraju!

    Znam za par jacih servisa koji nisu bmw i na super su glasu i guraju uporno castrol. Da li imsju tu najbolju cifru ne znam.

    Ma da ima i za to objasnjenje. 90% ne zna o kolima nista. A svi su culi za Castrol. Pa je i majstorima lakse da svima sipaju to i ne ulaze u glupe price sa musterijom.

    Zamisli da im sipa npr Motul i nekom crkne neka krsina i posle da mu objasni zasto itd... 

    Ja bih radio isto.

    Upravo zato se i ulazu milioni u marketing i sl. Daleko da je Castrol lose ulje, vrv jedno od najboljih, ali ako je originalan. Bas zato sto je popularan toliko se i falsira, a da kod ans stize roba 3.klase, to je cinjenica, kao sto su i Nutela i Ariel i sve drugo za nase trziste ,nogo losiji nego originalni proizvod. E bas zato necu da ga placam toliko kad znam da to nije ni blizu originalnom ulju.

  16. On 4/18/2019 at 11:42 AM, NikNS said:

    Pa znas kako ne verujem bas da je iz Bugarske obzirom da pola Novog Sada kod njih kupuje i nijedan servis nije imao problem. Ja gledam zigove na ambalazi i pecat gore na cepu, drugar mi je kupio u nemackoj balon od 5 litara i uporedio ga sa 1l sto sam imao kupljen ovde identicno sve... al aj ga znas kontam sta pricas. Pocinjem da mislim da je najbolje kad neko od drugara prolazi kroz nemacku ili negde gore kupi i donese najmirnija glava ce mi biti :D

    Sent from my SM-J730F using Tapatalk
     

    Pa to je nakbolje da ti neko kupi u inostranstvu. Uporedi ambalazu i videces da na onom pise npr Made in UK ili Germ,any...a na ovom ovde MAde in Eu, citaj Bugarska, poljska...ko zna. Glupo je sto nece da napisu, a da se ljudi maosvno zale na fals kante Castrola, to je fakat. Ima jos toliko fobrih ulja koja nisu popularna pa ih niko ne falsira (Ravenol, Fuchs, Havline, Kroon, Eneos itd...)

     

  17. On 4/18/2019 at 11:37 AM, Nismo said:

    Tesko djubre od ulja, sansa da ti zapadne original je 1:50. Meni je na pretposlednjem servisu ocigledno zapao fals, dok nisam na proslom servisu sipao Divinol, osecao sam se kao da vozim traktor. Takodje i svi mirisi sagorelog ulja i slicno ispod haube su nestali.

    Uprsvo tako, to su uobicajeni simptomi. Ljudi se najvise zale na Castrol i pored toliko dobrih ulja na trzistu koja se zaista ne falsiraju, svi navalili bas na Castrol. 

  18. 12 hours ago, NikNS said:

    Ma dok to dodje s Juga izmeni 5 ambalazi :D A neko spomenu NIS gore, ja ne znam strah me uzeti ista na NISU jednom sipao gorivo jedva cekao da auto potrosi gorivo da sipam drugo, kao na 3 klipa da radi motor, trese drhti, ja mislio da su simptomi pumpe visokog pritiska, cim je istrosio otisao sipao na Molu auto ko nov radi... Valja je sve u tome ko u sta veruje i to je to :D Za sad KIT KOMERC Castrol EDGE 5w40 jer moj auto nema dpf pa ni ne uzimam 5w30 i milina, ni jednom nisam imao problema, filteri heingst i miran si :)

    Meni opet bas taj bugarski Castrol uliva najvise sumnje. :D Što ne napišu odakle je i gde se puni? :D

     

     

  19. On 7/11/2016 at 5:16 PM, FILIP-M3 said:

    Zamenio.. E sad jedno pitanje, na onoj slici gore sto sam postavio, koju ulogi ima onaj filter gde idu creva na njega, jer na crevima je pisalo bmw mogu da zamislim koliko je taj filter star pa ne znam vrsi li funkciju?

    Sent from my Asus Zenfon 2

    Kolika je duzina creva od filtera do benz pumpe? Treba ovih dana da zamenim pa da znam koliko da uzmem, jer se kupuju na metar. Nasao neka ovde por adnjama PRIMA, 400 din za metar. Valjda su ok. 

  20. 5 hours ago, Igor R. said:

    Kazu da je letva fenomenalna, stvarno jema ni malo lufta, jedino taj zvuk posle 5,10 kad krene da se javlja uh... Mozes li mi preporuciti nekog majstora/servis u NS da odem da prekontrolisu i da poprave ili zamene to? (osim ovlascenog servisa).

    Bio sam vec kod 2 majstora i nista, tako da ne bih da gubim vreme ako razumes :)

    Hvala.

    Prosto nek prislone uvo do spone i nek oslusnu, ako skripi, mora da se cuje. :) Cujes ti u kabini, kamoli pod trapom dole. Nisam iz NS i zaista ne znam nikoga tu, modza neko ko je odatle ima servis za preporuku, ali kazem ti, bilo koji veci servis moze da ti zameni sponu, ako je to u pitanju.

     

  21. 8 hours ago, Igor R. said:

    Hvala puno, dosta majstora kaze da je letva volana pa nisam siguran. Da li znate nekog dobrog majstora za BMW u Novom Sadu koji bi ovo mogao da resi a da nije ovlasceni servis? Hvala.

    Moze biti i do letve, ali ako nema lufta i ako su proverili, ne ostaje nista drugo nego centralna spona na trapu, jer sumnjam da je nesto unutar samog volana. Pa ako je u pitanju centralna spona, na sta sumnjam, onda moze bilo koji servis koji na spisku usluga ima i zamenu delova trapa. Naravno, prvo treba definitivno utvrditi da li je do centralne spone, a ako jeste, onda kupis drugu i zameni se. Nakon toga, reglaza trapa i to ej to. 

  22. Drustvo, ovih dana imam malu dilemu. Originalni zadnji lonac je nazalost odradio svoje, zbog loseg plina i godina je doslo vreme za zamenu. Nasao sam povoljno dobar zadnji auspuh, sa dva topa prohromska pozadi, navareni nosaci da legne kako treba kao originalni, jer u nedostatku originalnog prinudjen sam da stavim nesto tako ili da uzmem neki u servisima (koliko vidim oko 70 eur su), ali onda moram zbog toga u BG itd, izaslo bi me skoro 100 eur sve. Ovako za 30 eur imam nesto ok, vozuelno a i prakticno dok eventualno ne nadjem originalnu  "bananu" negde u oglasima. E sad, ono sot me brine jeste tehnicki pregled. Znam da su mnoge vracali zbog nefabrickog auspuha ili su im trazili da iseku te topove, zbog slikanja pretpostavljam. Kakva su vasa iskustva. Da li bi ovako nesto moglo da prodje? Ja mislim da ovo nije napadno, ali ne bih da sad sve ugradjujem pa da onda skidam pred tehnicki i stavljam neki obican samo zbog toga. https://www.sendspace.com/filegroup/HtN5eV6bDmSpYxRdLUcZ%2BbFeO32JvNrFdH%2FKhtkUDl4EHxfUJc9NJQ