black

Members
  • Content Count

    29
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by black

  1. Šta niko ne vozi E39 525tds? 🤣 🤣 🤣
  2. Pozdrav, Da li je neko u mogućnosti spojiti E39 525tds na dijagnostiku i čitati vrijednosti napona PWG na leru kada je pedala gasa puštena i vrijednosti kada je pedala gasa na maksimumu? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. https://www.mediafire.com/view/fcirmo2bri0nvxk/000001.png/file
  3. Drug, ja sam uspio odraditi da radi sve na volanu. Potrebno je malo čaprkanja po instalaciji. Kod mene nije bilo pripreme za MF volan, pa sam morao još dodatno kablova provući. Skini novu ISTA-D dijagnostiku, može raditi i bez kabla, ubaciš broj šasije i sve ti lijepo izbaci, počevši od šema, slika konektora, rasporeda pinova itd.
  4. black

    E39 525tds klima

    Konačno se smrzavam u TDS-u. Problem je bio u mom panelu, nabavio drugi sa auta gdje je radila klima, kod mene nije radio. Iz čiste radoznalosti nabavim i treći panel, klima RADI. Jedina zanimljiva stvar je što u očitavanju trenutnog panela koji radi u INPA-i, nema stavke Pressure sensor. Kako god, klima je proradila. Mnogo se zahvaljujem svima koji su učestvovali u rješavanju problema.
  5. black

    E39 525tds klima

    Pozdrav drugovi, Može li mi neko napraviti uslugu da otkopča AUC senzor i da vidi hoće li se aktivirati kompresor i ventilator kada se uključi klima? http://www.bimmerfest.com/forums/attachment.php?attachmentid=487083&d=1421516881
  6. black

    E39 525tds klima

    Senzori OK. Temperatura motora OK. Broj obrtaja motora OK. Pritisak freona OK. Temperatura isparivača visoko iznad 3 stepena. U motornoj elektronici pedala gasa normalno radi, nema ekstremnih vrijednosti. Pokušao sam iskopčati presostat, u IHKA ne prijavljuje grešku, vratim isto. Ako može neko istestirati svoju klimu i postati svoje vrijednosti, naročito me zanimaju ove zadnje vrijednosti sa slike: Sa ugašenom pahuljicom i autom u radu, na crno plavoj žici PIN 1 mjerim 9V, na PINU 3 izmjerim nekih 13.6V. Upalim pahuljicu vrijednosti se ne mjenj
  7. black

    E39 525tds klima

    U INPI mogu aktivirati kompresor i ventilator bez obzira da li je pahuljica upaljena.
  8. black

    E39 525tds klima

    Još jedna stvar mi pade na pamet... Prošle godine sam imao problem sa termostatom, dva-tri puta je uspio upaliti električni ventilator. Postoji li mogućnost da je termoprekidač na hladnjaku ostao u "uključenom" stanju, iako mi nema logike jer na kompjuteru i na tabli stoji normalna temperatura? Ako je ostao uključen, to znači da je zatvoreno strujno kolo za najveću brzinu ventilatora a da je onemogućen krug za prvu brzinu koja se aktivira kada i kompresor klime? Btw, ventilator sam manuelno isprobao i rade sve tri brzine.
  9. black

    E39 525tds klima

    Samo mi preostaju releji, ali mislim da nisu problem jer dijagnostikom normalno palim i ventilator i kompresor... i da ga zapalim...
  10. black

    E39 525tds klima

    Može li mi neko provjeriti na tlačnom prekidaču kako su "povezani" pinovi. Kada skinem džek, na tlačnom prekidaču imam provodljivost između pinova 1 i 4. Ostale kombinacije koje radim nisu u kontaktu. U lokalnoj radnji košta 70 Eura i ne kupuje mi se baš samo za probu.
  11. black

    E39 525tds klima

    Kada sam testirao, motor je bio ugašen. Nije mi se dalo da poslikam kada je motor u radu. To ću sutra uraditi. Sa navedenih slika se može vidjeti da su ispravni senzori temperature (vanjske, unutarnje i na exchanger-u), Ostale vrijednosti se ne mjenjaju kada upalim motor, osim broja obrtaja. Uglavnom poslikam to sutra. Već me lagano izluđuje.
  12. black

    E39 525tds klima

    Pozdrav, U prilogu su printscreen-ovi današnjeg očitanja senzora sa INPA-om, ako može da prokomentarišete.
  13. black

    E39 525tds klima

    Jež je 100% ispravan, ujutro kada naštimam 23 stepena u automatskom modu, lagano puše dok se ne ugrije motor i onda krene jače dok ne dosegne temperaturu. Uglavnom, moram sve temeljito pregledati.
  14. black

    E39 525tds klima

    Imam i drugi panel, probao ista situacija. Kompresor radi, ventilator (vanjski) radi. Upalim auto, u INPI manuelno palim ventilator i kompresor, puše hladno. Što znači da je kompresor ispravan, sistem nedavno napunjen, zamjenjen presostat i opet neće. Za probu ubačen drugi kompjuter i sa njim ne pali klimu. Što se tiče ježa, i on je skoro zamjenjen. Sve ostale funkcije sa panela rade, čak i kada stisnem pahuljicu čuju se klapne kako odrade. Jedino što mi je čudno u INPI je vrjednost na AUC senzoru, maksimalno je +5V, kod mene čita +5.1V i stoji uzvičnik. Međutim recirkulaci
  15. Pozdrav, Kako je postalo toplije, postala je klima aktuelna. Uglavnom, klima se ne pali na "pahuljicu", kada se stisne pahuljica čuje se pomjeranje klapni ali se ne uključuje ni kompresor ni ventilator. INPA-om provjeren kompresor-radi, isto tako i ventilator. Senzor vanjske temperature pokazuje normalne vrijednosti, senzor unutarnje temperature takođe pokazuje normalne vrijednosti. Danas napravljen servis klime, i opet ne radi. U INPA-i sam pokušao manuelno upaliti ventilator i uključiti kompresor, postavim da puše na maksimalno i puše hladan zrak. Samo neće u automatskom modu.
  16. Zamjenio MAF, za sada ubacio korišten jer je bio gotovo džaba. Problem riješen.
  17. Pozdrav, Zadnjih nekoliko dana imam problema sa autom, u vožnji na nekih 1800 o/min zatrza i poslije dobro povuče. U međuubrzanjima desi se da u rasponu od 2500-3000 o/min, auto izgubi snagu na trenutak, zatrza i dobro povuče. INPA i ISTA-D prijavljuju problem sa MAF senzorom. Njega kada otkopčam auto ide mnogo slabije ali ne trza u vožnji. Ako je neko imao sličnih problema zamolio bih vas da mi prenesete svoja iskustva. Ja smatram da je MAF 99% problem ali bih volio da čujem i ostale.
  18. Majstor ti je dobro rekao, istovremeno upaljene lampice ASC, ABS i ručna signaliziraju da je modul ABS-a, odnosno elektronika defektna. Sve ovo napisano važi pod uslovom da su svi senzori ispravni. Imao sam isti problem na E39 i problem je bio modul/elektronika.
  19. Problem riješen. Zamjenjen ABS/ASC modul.
  20. Pozdrav, Imam problem sa ASC-om, pale mi se lampice nakon vožnje od 20-tak minuta, a ako je u pitanju jutarnja vožnja, ne pale se ni nakon sat vremena. INPA je izbacivala da je problem zadnji desni senzor, njega sam zamjenio, mislio sam da sam rješio problem, međutim nakon 20-tak minuta vožnje opet se pale lampice. Zna se desiti da ga navečer ostavim sa upaljenim lampicama a ujutro ga zateknem bez lampica. Isto tako, auto ostavim na suncu bez greški, kasnije kada krenem, pali lampice ASC-a i ABS-a. Da li su ovo simptomi neispravnog modula jer je kod mene famozni 5.7 sa zadnja tri broja 001?
  21. Pozdrav, Da li je neko ugrađivao volan sa komandama u auto koje nije imalo MF volan. 2000. je godina, tako da ima noviji volan. Samo sam ubacio airbag sa komandama, da li je potrebno neko podešavanje jer radi samo truba, niti osvjetljenje tipki ne radi. Negdje sam uspio pročitati kako auta dođu sa pripremom za volan sa komandama.
  22. Pozdrav, danas sam nešto čačkao oko kućišta za filter klime i vidim crijevo sa filterom koje nije spojeno nigdje. Na crijevu se vide tragovi šelne što znači da je negdje bilo spojeno. Još jedno crijevo koje ide sa kućišta filtera od goriva je otkopčano, gledao sam gdje bi moglo biti spojeno ali bezuspješno. PS Slika je preuzeta sa neta.
  23. Crijeva ću svakako pratiti, nakon kraće vožnje nisu bila tvrda. Postoji mogućnost da sam ga nategao kada sam skidao usisnu granu jer je spojeno sa crijevom koje ide na EGR. Kako god se saberem, to mi se pojavilo nakon tog zahvata.