Nemanja-e36

Members
  • Content Count

    533
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Nemanja-e36

  1. Ja sam ga cipovao na stage 1 i trebalo bi da ima oko 160 do 170ks. Koliko tacno ima me ne zanima, ja samo znam da auto ide fantasticno za moj ukus i potrebe. Naspram e36 318i necu ni pricati, ne moze se porediti ni u cemu. Najbolja stvar ikada sto sam uradio na autu je ovaj cip, svi pricaju jao nemoj pokvarices auto bla bla. Apsolutna preporuka za cipovanje na stage 1 ako su turbo, lamela i dizne u dobrom stanju. Ne stedim ga bas ali ga ni ne kidam, jednostavno auto kad lepo ide mozes ubrzavati do 100kmh 2minute :)

  2. Danas dosao sa malo duzeg puta, 1230km. Isao sam malo za SK i malo do Beca. Auto nije stucnuo. Fali mu sesta al dobro :P Auto put cca 150kmh, malo Bratislava malo Bec i dosta sela. 74l je potrosio na 1230km sto izadje tacno 6l. Nas troje u autu i pun gepek. Ja sam prezadovoljan, cipovan je i nisam ga bas mazio i 6l je potrosio. Na usranom horgosu sam cekao skoro dva sata mic po mic. Da nisam isao na horgos verovatno bi i manje potrosio. Bord pokazuje 5.9l sto znaci da je tacan u 100ml :) Sve u svemu mazicu ga i pazicu ga i zvacu ga Djole :)

  3. Mali update:

    izbacio sam fizicki egr i ubacio egr delete kit. Uzeo pred zimu da proverim grejace i svi pocrkali bili :) palio sam auto bez grejaca do sad... Zamenio grejace auto pali na pola kljuca :) Sutra menjam ulje u menjacu i diffu i to je to za ovu zimu :) Kako sam izbacio ceo sistem egr-a znaci i hladnjak i temostat auto dostigne i vise nego duplo brze radnu temperaturu, i dosta fluidnije radi pri jakom ubrzanju...

  4. Ma sve je to novo stavljeno, znate mene da ja kad uzmem auto prvo radim servis i menjam sve oko hladjenja :) Vratio sam visko, strah me bez njega :)

    Elem:

    Juce cipovao auto na stage 1. Ja sam PREZADOVOLJAN, totalno drugi auto, mnogo bolje poteze i to iz manjih obrtaja, i sto mi se najvise svidja je sto na dodir gasa reaguje auto, bukvalno kao kod atmosferca. Iskljucio sam softverski egr i sutra treba da mi stigne egr delete kit da izvadim to govno iz auta. Rece mi majstor da je auto top i da odlicno radi ali da me pri punom gasu ebe egr i ako nije prikljucen jer pritisak turba malo pomeri tj otvori membranu dovoljno da malo izgubi pritisak i da malo izgubi snagu pri ubrzavanju. Ovih dana i to resavam. Sledece na spisku je multimedija i poliranje sa ispravkama na limariji :)

  5. Pocela zima... Temperatura 2 3 stepena ujutru i opet problem sa radnom temperaturom. Znaci vozim 20km i kazaljka jedva izadje iz plavog bukvalno ne dodje ni do prve crtice! idem kuci sa posla i 20 stepeni i vec nakon 10 15min dodje na pola i sve super. I tako vec par dana. Gornje crevo vruce tj toplo, a donje hladno bukvalno nakon 20km voznje! Danas sam skinuo visko i probacu bez njega jer poprilicno duva i na leru dok je hladan.

    Da li smeta autu ako nema visko?? Visko nije zaglavio ali ima otpora kad se okrece rukom kao sto bi i trebalo. Sutra cu da vidim da li ce brze dici temp kad je hladno bez visco...

    Oko sistema hladjenja sve je novo i luftirano na uzbrdici 2x, voda siklja bukvalno :) Grejanje radi odlicno...

  6. Ja se ne razumem nista u dizele, ovo mi je prvi dizel, zvuk je uzas ali ipak turbo i NM znace mnogo. Moram priznati da naspram svih auta sto sam vozio ovaj e39 odudara mnogo u svemu. Ne znam, ja ne preferiram aute posle 2005 godine jer nije vise to to, kvalitet delova, i poceli su prodavci da prave auto a ne inzinjeri a da ne pricam kao ovi pametni ekoloski naklonjeni :) Bukvalno se auti rade da se kvare, da se uzme sto vise love na svim mogucim poljima. 

    Iskreno, nista nije bilo toliko tesko od ovog sto sam radio samo je problem sto to nikad nisam radio ali sad kad bi opet sve ovo radio uradio bi bar 3x brze :) Sreca je sto je 4 cilindara a ne 6, sa 6 ima mnogo manje mesta :)

  7. Danas sam zvao barem 10tak majstora i najbolja verzija je bila nazovi za desetak dana... A meni auto treba pa treba! kao i uvek, uzmem stvari u svoje ruke!

    Prvo sam napravio alat :P Nasao cev i zavario m14 sraf, i na kraju zavario okruglu plocu a kao teg sam koristio glavcinu sa renoa :P 

     

    IMG-20231006-174930937.jpg

    IMG-20231006-185123565.jpg

    Poskidao sam creva i usisnu da imam vise mesta. Alat je odlicno odradio posao i mozda 15tak udaraca je trebalo da izadje dizna.

    u prvoj je bilo poprilicno garezi pa sam na usisivac zalepio crevo.

    IMG-20231006-174943567.jpg

    Pa sam polako cistio garez i usisavao odma.

     

    IMG-20231006-174949764.jpg

    IMG-20231006-174955530.jpg

    Tacno se vidi gde je pustala platnica i ona mi je davala najvise problema da je izvadim ali nakon pola sata sam uspeo. Cistio sam sve to jos pola sata da to bude top.

    Ovako izgleda posle ciscenja:

     

    IMG-20231006-190525224.jpg

    IMG-20231006-190531559.jpg

    Platnicu pre stavljanja sam dobro ugrejao dok nije promenila boju u ljubicasto i onda sam stavio diznu i sve zategao.

    Druga dizna je slicno izasla, bez neke prevelike muke, medjutim bila je puna nafte dok je prva bila puna garezi!

    IMG-20231006-182634371.jpg

    IMG-20231006-185229017.jpg

    Druga platnica je bila u dosta boljem stanju. Sve sam dobro ocistio i sredio i vratio na svoje mesto. Zamenio sam sva creva za povrat sto ide na dizne kao i na pumpu.

    IMG-20231006-192236836.jpg

    Vratio sve i otisao da provozam auto i gle cuda, auto vuce barem 30% bolje i nema onaj problem kad mu potopim gas da hoce pa nece da vuce. Za sada nige nista ne pusta, ali me brine sto je druga dizna bila puna dizela... Gde moze da pusta osim u klip?

    To je to, cena celog rada je 120din za dve platnice :) Jedno pivo i 3 sata posla. Nikad nisam radio tako nesto ali eto kad si promoran naucis svasta!

    Sutra idem zasluzeno na pecanje ceo dan! Aj pozdrav :)

  8. Mali update :) 

    Nakon 5 dana trazenja filtera kucista sa ispravnim ventilom odustao sam, vecina nikad nije ni cula za taj ventil niti zna sta o njemu a svi prodaju kuciste kao ispravno. Ja sam kupio polovno kuciste, stigne ono meni a od ventila ostao samo metalni deo sto se presuje :) Jednostavno mi je dosadilo se bakcati sa ljudima koji su astronauti za BMW a veze sa zivotom nemaju i kao i uvek,  odlucim  da uzmem stvari u svoje ruke. Onaj ventil sto sam narucio sa ibeja koji je za sestake nisam znao da se on rasklapa, slucajno sam nakon 2 3 sata istrazivanja naleteo na sliku na netu kada je rasklopljen. Dodjem ja kuci sa posla i odmah pokusam da ga otvorim i uspem tj odvrnem gonji deo i rasklopim ga, toliko je precizno odradjeno da nema sanse da vidite spoj, izgleda kao da je izliven tako!

    Elem, rasklopim ja njega i probam da ubacim oprugu iz mog pokvarenog ventila i pase sve odlicno. Namontiram ja to i stavim u strug i tu glavu sastruzem na fi24 koliko mi pokazuje subler i stari ventil ali subler laze za desetu sto je u masinstvu bas dosta :) Ostrugam ja njega i krenem da ga nabijam u moje kuciste i dodjem do pola i da probam ventil a on zaglavljen :P To je to uzimam sekiru i sve cu da izlupam! Drmnem pivce i reko nema odustajanja. Pokusam ja njega izvaditi ali nema sanse bez da unutra uglavim nesto i da ga izbijem, ali na taj nacin ostetis unutrasnji deo gde dihtuje i mozes ga baciti... Uzmem ja lepo brusilicu i isecem kuciste filtera i izvadim taj ventil. Stavim u strug i malo doradim i skinem 3 stote. I ubacujem u polovno kuciste sto sam uzeo sa losim ventilom. I extra udje tj taman kako treba i stisnem ventil i on lepo radi!

    Ja sav srecan naspem ulja i on curi... To je to, pritisak 200 sa 100, levo oko vec pocelo da trza :) Odem, prespavam, crknem od posla na poslu, dodjem sa posla i trazim polir pastu za ventile i niko nema tu pastu na stanju, ma reko vrh, i dodjem kuci i napravim mali alat koji stavis u buslicu i nataknes na taj ventil posto ima plastiku koja viri i sa busilicom brzo vrtim da ta plastika sto dihtuje poprimi oblik kucista koji se verovatno malo iskrivio od proslog nabijanja. Nisam imao nikakvu pastu pa sam se setio da je brake cleaner agresivan na plastiku tj isusi je jako brzo i dok sam vrteo ventil sa busilicom prskao sam cleaner i uspeo nakon pola sata da sredim da dihtuje.Sipao sam ulje i do ujutru dve kapljice sam video. Dihtung stigao i sve ja to polako montirao i za svaki slucaj tanak sloj diht mase sam stavio. Namontiram ja sve i upalim auto, sve odlicno radi, motor ne trese, nigde nista ne curi, ugasim auto a on ni da zatrese, reko super  nosaci rade posao! Upalim auto opet da ga ostavim da otvori termostat da izluftiram sistem kad ono odjednom se zacu c c c c c c c kao da izbacuje vazduh. Reko dal je ovo realno, brzo ugasim auto, poskidam plastike ponovo gledam, nema nista... Upalim opet a ono c c cc c c  c, odem kod druga i on gleda gleda i ne vidimo nista. Uzme tecni sapun i poprska dizne kad ono kaze da mi pusta prva dizna na sicevima... Tako da sutra idem kod majstora da mi zameni to. Sto znaci da je to problem od pocetka bio, jer sam ja video da ima ulja na dekli i mislio sam da je od CCV oduska medjutim dizne dve pustaju dizel i mesa se sa cadji sto je na dekli... I verovatno mi zato auto gubi snagu kad mu dam pun gas... Pre je verovatno malo pustao a sad bas propisao.. Sutra cu videti sta i kako a za sad evo par slika rada sa ventilom...

     

     

    IMG-20231003-174414908.jpg

    IMG-20231003-174423199.jpg

    IMG-20231003-175526165.jpg

    IMG-20231003-180150926.jpg

    IMG-20231003-191346258.jpg

    IMG-20231003-191353225.jpg

    IMG-20231003-195432509.jpg

     

     

     

  9. Da otvorim temu za moj e39, posto e36 nije vise aktuelan :) Inace, sto se tice e36 auto je vec zapusten, pola plastike fali, prljav i unutra i napolju i u motoru i svuda :)

    Nego, e39 ima problem kad auto odstoji iscuri mi svo ulje iz filtera i auto radi 5 6 sec na "suvo" pri prvom paljenu i to mi je jako smetalo i ako mi svi govore da tako to moze da radi godinama... Naravno kod mene ne moze i ja narucim taj ventil sa dihtungom sa ebay-a. Stigne to meni i ja se uhvatim posla misleci 2 3 sata posla. Pa da pocnem :) :

    Na moje razocarenje shvatim da sam zagrizao previse ali ne odustajem kad sam vec krenuo. Znaci morao sam antifriz da ispustim, iscupam merac ulja i budala nisam znao da ce mi svo ulje iscuriti kroz tu rupu i napravim haos u dvoristu. Al ajd, ebes ulje. Krenem ja da skidam kuciste filtera i sve mi zivo smeta, te ovo crevo te ono crevo, te kablovi od alternatora i anlasera. Pokusao sam odvrnuti srafove bez da skidam sve ali nema sanse! Prespavam ja i napunim baterije i posle posla se uhvatim ponovo i sve zivo poskidam sto mi je smetalo. Creva od vode, anlaser, sve zice i senzore, plastike i dodjem do kucista da odvrnem sve i nekako ja to odvrnem, i dok sam vadio kuciste izvucem i nosac motora :) Reko wtf sta je ovo, a ono nosac motora se raspao na 2 mesta. Ajd dobro, izes ga narucicu nove, kad ono 7000din komad :) Ma nek ide zivot ja bogat covek narucim oba...

    Pogledam ja sve i narucim:

    Oba nosaca motora, ccv ventil tj odusak, nov filter ulja, ulje 6l 5w40 mobil, nov senzor pritiska ulja, i filter vazduha. Izaslo me skoro 28k...

    Elem, ja sam srecan skinem kuciste filtera i da zamenim taj ventil kad ono ne pase, ovaj sa ebay-a je za benzince... Srce mi preskocilo par puta al ajd mlad sam pa mi nije nista!

    Na mom je sa oprugom koja stalno dihtuje a ovaj sa ebaya radi tako sto kad se filter zavrne on ga stisne i na taj nacin dihtuje... Na mom se plastika raspala gde treba da dihtuje... A na ebay sam proverio preko broja sasije i pisalo da pase!

    IMG-20230927-173113413.jpg

    IMG-20230927-175425423.jpg

    IMG-20230927-175626257.jpg

    IMG-20230928-072609233.jpg

     

    Evo slika nosaca u kakvom su stanju bili:

    IMG-20231001-123304114.jpg

    IMG-20231001-123307804.jpg

    IMG-20231001-125855195.jpg

    IMG-20231001-125858969.jpg

    IMG-20231001-125903642.jpg

    IMG-20231001-130616901.jpg

    Namesticu i vakuum na njih samo da nabavim te racve sto mi trebaju...

    Zamenio sam i taj CCV jer je sve bilo puno ulja, ocistim sve i stavim novi:

    IMG-20231001-123304114.jpg

    IMG-20231001-132852569.jpg

    IMG-20231001-132854132.jpg
     

    Nazalost nemam vremena da cekam mesec dana da mi stigne odgovarajuci ventil pa sam narucio polovno celo kuciste sa ispravnim ventilom, nadam se, za 30e...

    narucio sam i dihtunge i to cekam da mi stigne tamo utorak sredu tek... Dok cekam te delove , danas sam zamenio nosace i ocistio sve koliko je moglo. Sve zice sam obmotao onom lepljivom krpenom trakom jer su na par mesta bili osteceni od njakanja o plasike i drzace.

    IMG-20231001-143544561.jpg

    Takodje crevo za vodu sto ide ispod usisa i iznad filtera kucista sam video da je malo osteceno od vibracija i cesanja o neku plastiku pa sam kupio traku za krpljenje creva i obmotao celo crevo 2x :P Mislim da nece pustati bar 3 4 godine...

    IMG-20231001-145154285.jpg

    IMG-20231001-145455269.jpg

    Posto je anlaser skinut dao sam na proveru i reparaciju ako treba, bio je u super stanju pa je samo ociscen i podmazan.

    I skinuo sam solenoid ventil za egr i cini mi se da je neispravan jer i kad je zacepljena donja pipica sto ide na egr ,kroz vakuum vucem vazduh a ne bi smeo jel? Znaci da pusta stalno i zbog toga imam problem kad potopim gas. Da li ja mogu da zacenim sve ali da ostavim dzeksnicu spojenu, da li ce ecu prijaviti gresku ako nije vakuum spojen na ventil??

     

    Skinem ja i map senzor da vidim u kakvom je stanju i vidim da mali O ring je pljosnat i da je jako slabo dihtovao! Tako da cu videti kolikoje nov map da i to zamenim ako je bas skup zamenicu samo tu gumicu ako nadjem.

    IMG-20231001-135453699.jpg

    IMG-20231001-135456655.jpg

     

    Toliko za sada, cekam da mi stigne kuciste filtera i dihtung za njega pa zavrsavam sve ovo i jedva cekam da provozam auto :) naravno ako bude radio i ne bude viska delova :)

      


     

     

  10. Da otvorim temu za moj e39, posto e36 nije vise aktuelan :) Inace, sto se tice e36 auto je vec zapusten, pola plastike fali, prljav i unutra i napolju i u motoru i svuda :)

    Nego, e39 ima problem kad auto odstoji iscuri mi svo ulje iz filtera i auto radi 5 6 sec na "suvo" pri prvom paljenu i to mi je jako smetalo i ako mi svi govore da tako to moze da radi godinama... Naravno kod mene ne moze i ja narucim taj ventil sa dihtungom sa ebay-a. Stigne to meni i ja se uhvatim posla misleci 2 3 sata posla. Pa da pocnem :) :

    Na moje razocarenje shvatim da sam zagrizao previse ali ne odustajem kad sam vec krenuo. Znaci morao sam antifriz da ispustim, iscupam merac ulja i budala nisam znao da ce mi svo ulje iscuriti kroz tu rupu i napravim haos u dvoristu. Al ajd, ebes ulje. Krenem ja da skidam kuciste filtera i sve mi zivo smeta, te ovo crevo te ono crevo, te kablovi od alternatora i anlasera. Pokusao sam odvrnuti srafove bez da skidam sve ali nema sanse! Prespavam ja i napunim baterije i posle posla se uhvatim ponovo i sve zivo poskidam sto mi je smetalo. Creva od vode, anlaser, sve zice i senzore, plastike i dodjem do kucista da odvrnem sve i nekako ja to odvrnem, i dok sam vadio kuciste izvucem i nosac motora :) Reko wtf sta je ovo, a ono nosac motora se raspao na 2 mesta. Ajd dobro, izes ga narucicu nove, kad ono 7000din komad :) Ma nek ide zivot ja bogat covek narucim oba...

    Pogledam ja sve i narucim:

    Oba nosaca motora, ccv ventil tj odusak, nov filter ulja, ulje 6l 5w40 mobil, nov senzor pritiska ulja, i filter vazduha. Izaslo me skoro 28k...

    Elem, ja sam srecan skinem kuciste filtera i da zamenim taj ventil kad ono ne pase, ovaj sa ebay-a je za benzince... Srce mi preskocilo par puta al ajd mlad sam pa mi nije nista!

    Na mom je sa oprugom koja stalno dihtuje a ovaj sa ebaya radi tako sto kad se filter zavrne on ga stisne i na taj nacin dihtuje... Na mom se plastika raspala gde treba da dihtuje... A na ebay sam proverio preko broja sasije i pisalo da pase!

    IMG-20230927-173113413.jpg

    IMG-20230927-175425423.jpg

    IMG-20230927-175626257.jpg

    IMG-20230928-072609233.jpg

     

    Evo slika nosaca u kakvom su stanju bili:

    IMG-20231001-123304114.jpg

    IMG-20231001-123307804.jpg

    IMG-20231001-125855195.jpg

    IMG-20231001-125858969.jpg

    IMG-20231001-125903642.jpg

    IMG-20231001-130616901.jpg

    Namesticu i vakuum na njih samo da nabavim te racve sto mi trebaju...

    Zamenio sam i taj CCV jer je sve bilo puno ulja, ocistim sve i stavim novi:

    IMG-20231001-123304114.jpg

    IMG-20231001-132852569.jpg

    IMG-20231001-132854132.jpg
     

    Nazalost nemam vremena da cekam mesec dana da mi stigne odgovarajuci ventil pa sam narucio polovno celo kuciste sa ispravnim ventilom, nadam se, za 30e...

    narucio sam i dihtunge i to cekam da mi stigne tamo utorak sredu tek... Dok cekam te delove , danas sam zamenio nosace i ocistio sve koliko je moglo. Sve zice sam obmotao onom lepljivom krpenom trakom jer su na par mesta bili osteceni od njakanja o plasike i drzace.

    IMG-20231001-143544561.jpg

    Takodje crevo za vodu sto ide ispod usisa i iznad filtera kucista sam video da je malo osteceno od vibracija i cesanja o neku plastiku pa sam kupio traku za krpljenje creva i obmotao celo crevo 2x :P Mislim da nece pustati bar 3 4 godine...

    IMG-20231001-145154285.jpg

    IMG-20231001-145455269.jpg

    Posto je anlaser skinut dao sam na proveru i reparaciju ako treba, bio je u super stanju pa je samo ociscen i podmazan.

    I skinuo sam solenoid ventil za egr i cini mi se da je neispravan jer i kad je zacepljena donja pipica sto ide na egr ,kroz vakuum vucem vazduh a ne bi smeo jel? Znaci da pusta stalno i zbog toga imam problem kad potopim gas. Da li ja mogu da zacenim sve ali da ostavim dzeksnicu spojenu, da li ce ecu prijaviti gresku ako nije vakuum spojen na ventil??

     

    Skinem ja i map senzor da vidim u kakvom je stanju i vidim da mali O ring je pljosnat i da je jako slabo dihtovao! Tako da cu videti kolikoje nov map da i to zamenim ako je bas skup zamenicu samo tu gumicu ako nadjem.

    IMG-20231001-135453699.jpg

    IMG-20231001-135456655.jpg

     

    Toliko za sada, cekam da mi stigne kuciste filtera i dihtung za njega pa zavrsavam sve ovo i jedva cekam da provozam auto :) naravno ako bude radio i ne bude viska delova :)

      


     

     

  11. Da otvorim temu za moj e39, posto e36 nije vise aktuelan :) Inace, sto se tice e36 auto je vec zapusten, pola plastike fali, prljav i unutra i napolju i u motoru i svuda :)

    Nego, e39 ima problem kad auto odstoji iscuri mi svo ulje iz filtera i auto radi 5 6 sec na "suvo" pri prvom paljenu i to mi je jako smetalo i ako mi svi govore da tako to moze da radi godinama... Naravno kod mene ne moze i ja narucim taj ventil sa dihtungom sa ebay-a. Stigne to meni i ja se uhvatim posla misleci 2 3 sata posla. Pa da pocnem :) :

    Na moje razocarenje shvatim da sam zagrizao previse ali ne odustajem kad sam vec krenuo. Znaci morao sam antifriz da ispustim, iscupam merac ulja i budala nisam znao da ce mi svo ulje iscuriti kroz tu rupu i napravim haos u dvoristu. Al ajd, ebes ulje. Krenem ja da skidam kuciste filtera i sve mi zivo smeta, te ovo crevo te ono crevo, te kablovi od alternatora i anlasera. Pokusao sam odvrnuti srafove bez da skidam sve ali nema sanse! Prespavam ja i napunim baterije i posle posla se uhvatim ponovo i sve zivo poskidam sto mi je smetalo. Creva od vode, anlaser, sve zice i senzore, plastike i dodjem do kucista da odvrnem sve i nekako ja to odvrnem, i dok sam vadio kuciste izvucem i nosac motora :) Reko wtf sta je ovo, a ono nosac motora se raspao na 2 mesta. Ajd dobro, izes ga narucicu nove, kad ono 7000din komad :) Ma nek ide zivot ja bogat covek narucim oba...

    Pogledam ja sve i narucim:

    Oba nosaca motora, ccv ventil tj odusak, nov filter ulja, ulje 6l 5w40 mobil, nov senzor pritiska ulja, i filter vazduha. Izaslo me skoro 28k...

    Elem, ja sam srecan skinem kuciste filtera i da zamenim taj ventil kad ono ne pase, ovaj sa ebay-a je za benzince... Srce mi preskocilo par puta al ajd mlad sam pa mi nije nista!

    Na mom je sa oprugom koja stalno dihtuje a ovaj sa ebaya radi tako sto kad se filter zavrne on ga stisne i na taj nacin dihtuje... Na mom se plastika raspala gde treba da dihtuje... A na ebay sam proverio preko broja sasije i pisalo da pase!

    IMG-20230927-173113413.jpg

    IMG-20230927-175425423.jpg

    IMG-20230927-175626257.jpg

    IMG-20230928-072609233.jpg

     

    Evo slika nosaca u kakvom su stanju bili:

    IMG-20231001-123304114.jpg

    IMG-20231001-123307804.jpg

    IMG-20231001-125855195.jpg

    IMG-20231001-125858969.jpg

    IMG-20231001-125903642.jpg

    IMG-20231001-130616901.jpg

    Namesticu i vakuum na njih samo da nabavim te racve sto mi trebaju...

    Zamenio sam i taj CCV jer je sve bilo puno ulja, ocistim sve i stavim novi:

    IMG-20231001-123304114.jpg

    IMG-20231001-132852569.jpg

    IMG-20231001-132854132.jpg
     

    Nazalost nemam vremena da cekam mesec dana da mi stigne odgovarajuci ventil pa sam narucio polovno celo kuciste sa ispravnim ventilom, nadam se, za 30e...

    narucio sam i dihtunge i to cekam da mi stigne tamo utorak sredu tek... Dok cekam te delove , danas sam zamenio nosace i ocistio sve koliko je moglo. Sve zice sam obmotao onom lepljivom krpenom trakom jer su na par mesta bili osteceni od njakanja o plasike i drzace.

    IMG-20231001-143544561.jpg

    Takodje crevo za vodu sto ide ispod usisa i iznad filtera kucista sam video da je malo osteceno od vibracija i cesanja o neku plastiku pa sam kupio traku za krpljenje creva i obmotao celo crevo 2x :P Mislim da nece pustati bar 3 4 godine...

    IMG-20231001-145154285.jpg

    IMG-20231001-145455269.jpg

    Posto je anlaser skinut dao sam na proveru i reparaciju ako treba, bio je u super stanju pa je samo ociscen i podmazan.

    I skinuo sam solenoid ventil za egr i cini mi se da je neispravan jer i kad je zacepljena donja pipica sto ide na egr ,kroz vakuum vucem vazduh a ne bi smeo jel? Znaci da pusta stalno i zbog toga imam problem kad potopim gas. Da li ja mogu da zacenim sve ali da ostavim dzeksnicu spojenu, da li ce ecu prijaviti gresku ako nije vakuum spojen na ventil??

     

    Skinem ja i map senzor da vidim u kakvom je stanju i vidim da mali O ring je pljosnat i da je jako slabo dihtovao! Tako da cu videti kolikoje nov map da i to zamenim ako je bas skup zamenicu samo tu gumicu ako nadjem.

    IMG-20231001-135453699.jpg

    IMG-20231001-135456655.jpg

     

    Toliko za sada, cekam da mi stigne kuciste filtera i dihtung za njega pa zavrsavam sve ovo i jedva cekam da provozam auto :) naravno ako bude radio i ne bude viska delova :)

      


     

     

  12. Imam taj na strani turba i ovako je povezano

    https://www.estore-central.com/bmw-parts-catalog/E39-520d-M47/Sedan/Engine/Vacum-Control-Engine-Turbo-Charger/

     

    Znaci od egr solenoid se spaja na egr i ide na jedan od tri pipka od vakuma (crevo 11 na slici gde se spaja)

    Znaci na glavno crevo od vakuma sa 3 pipka ide, to burence koje je povezano na turbo, pa ide solenoid od EGR i taj mali elektro ventil... I nigde ne mogu naci diagram gde treba da ide to jendo crevo iz tog elektricnog ventila...

  13. Ovakav solenoid je kod turba i kod egr i oni su spojeni kako treba. Onaj na slici je elektro ventil i nalazi se kod kucista filtera ulja. Na njemu je spojen donji pipak tj crevo na vakuum a gornji je zacepljen samo...

  14. Da da gledao sam to. Uzeo bi noviju slicnu takvu ima da se nadje...

    Inace opet mi suvo kuciste filtera ulja! Opet preko noci ode svo ulje u karter! I ako je filter lepo seo, ali problem je sto ne dobijam dve manje gumice sto se stavljaju na plasticni nosac tj zatezac filtera. Mislim da ona donja gumica propusta ulje pa sam danas narucio neki meat doria filter uz koji se dobija set gumica, pa ako stigne sutra, montiram i testiram...

  15. Danas sam zavrsio sredjivanje auta napokon. Odradio sam sledece:

    Sva tri rolera, pk kaisevi, vodena pumpa i plasticno crevo sto ide iz vodene pumpe jer sam ga slomio dok sam nadljuCkom snagom odvrcao visko koji je zapekao :) Uzeo polovno u super stanju.

    Nov termostat, stari je bio pukao tj zakacke sto su drzale termostat su pukle i sva sreca ostao je otvoren. Kacice sam nasao u vodenoj pumpi zaglavljenje... Moram priznati da je e36 vise nego duplo brze postizao radnu temperaturu. Ovaj ako vozis penzionerski treba mu skoro 20min da dodje do sredine i ako sam stavio nov termostat, termostat egr sam narucio ali sam ga vratio jer je imao obicno kacenje a ja imam brze spojke a i cini mi se da radi dobro...

    Odradio mali servis, sipao mobil 10w40 6l stanje tacno... Nazalost prvi put sam menjao ulje sa takvim filterom pa ga nisam dobro stavio tj nije mi kliknuo u nosac sto se zavrce i svaki put kad mi auto prenoci iscuri mi ulje iz filtera i prvo paljenje je bez ulja dok ne napuni filter... Srecom logika mi radi i narucim nov filter, drugaciji model je bio na slici pa reko da mozda nije do njega i da sam stavio pogresan ali dobio sam isti po drugi put i kako sam ga lepo stavio tj kako je kliknuo u kuciste sve je ok sad i ne vraca ulje u karter posle stajanja. Gumica je bila pukla sto dihtuje da ulje ne ode jer sam ga verovatno ukrivo zavrnuo prvi put. Sad znam za ubuduce :) 

    Menjao sam obe sirene jer su obe bile crkle.

    Stavio airbag u zadnji desni tapacir jer je falio. Ali i dalje svetli usrani airbag i dijagnostika pokazala zadnji desni head aibag...

    Sredio skripanje prednjih vrata.

    Sredjivao sitnice koje najvise mrzim na autu kad vidim i cujem. Skripanje labave plastike, ukrivo stavljenje plastike, i silikonisanje istih... Radio kao da su stavili nogom i tako dalje...

    Skinuo  prednji branik i sve ocistio i dotegao sve plastike i lepo nastelovao da izgleda kako treba!

    Sva vakuum creva prekontrolisao, i zamenio sumljiva.

    Ofarbao plastiku ispod brisaca kao i brisace. Nazalost ne mogu naci tu plastiku u dobrom stanju pa sam silikonisao lepo, nije bas najlepse ali je 10x bolje nego kako je bilo, lik pre mene prckao silikon na tackice i tako ostavio, bar da je sa prstom povukao da izgleda na nesto, ali jok.

    Sipao nov g11 antifriz, oprao interkuler i radijator.

    Promenio lezaj na ventilatoru klime.

    Sredio farove, upakovao sam hella projektore 3" uzeo sam ih sa KP, cene su oko 70e a ja sam ih platio 4000din, neki lik prodavao za 4000 NOVE i odma sam ih narucio. Sredjivanje farova je trajalo oko 2 sata. Donje rupe na projektoru pasu ali gornje ne pa stavio sam limcic i zategao. Montaza h7 sijalica je obicna sa zakackom pa sam morao iseci plastiku fabrickog dzeka koji se uvrcao, da bi mogao lepo utaknuti na sijalicu. Promenio sam i one plastikice sto sluze za podesavanje. Sve su bile puknute. Namontirao sve i radi odlicno, 10x jace svetlo. Oni stari su bili izgoreli... Novi projektor je kraci za nekih 2cm pa socivo nije do plastike tj kucista ali se ni ne vidi kad se sve sklopi i ne utice na svetlost uopste.

    Evo par slika:

     

    IMG-20230803-163021678.jpg

    IMG-20230803-163027393.jpg

    IMG-20230803-163349133.jpg

    IMG-20230803-185023350.jpg

    IMG-20230803-185350598-HDR.jpg

    IMG-20230803-185357943.jpg

    IMG-20230803-185412246.jpg

     

    IMG-20230728-204405465.jpg

    IMG-20230729-170033009.jpg

    IMG-20230731-215906858.jpg

    Za sada je to to. Planiram jos nove maglenke jer su ove isto izgorele i ne bacaju svetlo uopste, gore ali nemaju projekciju.

    Trebao bi katalizator da ocistim jer mislim da se gusi auto malo. Kad mu dam pun gas i na vecim obrtajima povuce bas lepo i onda oslabi malo. Mozda je i over boost ventil. Videcu kasnije da oteram kod majstora da prekontrolise. Inace auto sam malo jace provozao da ga istestiram i da vidim jel curi negde i sve je super. Vozio sam cetvrtom 160kmh nekih 5min na cca 4k obrtaja da ga bas izduvam i mogu vam reci da je auto bolje povlacio na manjim obrtajima posle toga!

    Planiram i multimediju da ubacim i verovatno neki LED h7 jer mi bzvze sa xenona preci na halogen. Onaj e36 je imao fantasticno osvetljenje sa xenonima!

    Izvinjavm se na duzem postu :P 

  16. Drustvo, sta mi je raditi sa farovima, uzasno lose svetle, plastikice od motora su pukle i far tuce u zemlju 5m od auta. I jako lose svetlo daju, stavio novu sijalicu ali isto jako slabo svetle. Gledam na oglasima ima par novih kineskih za cca 200e... Zvao sam par ljudi sto repariraju kazu ne isplati se kao uzmi zamenske... Da li neko ima iskustva sa zamenskim?? TYC mislim da je marka