Top 30 Pitanja I Odgovora U Vezi Plina


Recommended Posts

Šta je to autogas (butan, plin)?

LPG je internacionalna skraæenica od "Liquefied Petroleum Gas" koja u prevodu znaèi Teèni Naftni Gas, naša skraæenica je TNG). Sastoji se od mešavine Propana i Butana u odreðenom odnosu. Odnos (procenat) Propana i Butana zavisi od godišnjeg doba i razlièit je za zimski i letnji period. Kod nas je ustaljen naziv "gas" ili "butan" . Autogas je alternativno gorivo koje je trenutno najekonomiènije za eksploataciju automobila, uz to je ekološki èisto gorivo za razliku od benzina i dizela. U autogas spada i CNG (zemni gas, Metan) ali je kod nas slabo zastupljen u eksploataciji za razliku od nekih drugih država (Italija) gde je procenat vozila sa pogonom na autogas skoro pola pola u autogas populaciji. Problem predstavlja nedostatag punionica za CNG kod nas.

Koja vozila mogu koristi autogas?

Postoje neki izuzetci kojih trenutno ne mogu da se setim. Sva vozila koja imaju SUS motor mogu koristi pogon na autogas, samo je pitanje cene opreme i isplativosti investicije. Da, može i na dizel motore, ako Vam kažu suprotno, potražite bolji servis. Tenologija gasnih ureðaja je danas na nivou modernih automobila, tako da se najnovijim generacijama gasnih ureðaja (SEKVENCIJALNO UBRIZGAVANJE) moguce opremiti sve tipove najnovijih automobila i sa plasticnim usisnim granama. Prednost ovog sistema je u vrlo maloj razlici u odnosu na performanse vozila kad se vozi na benzin, oko 2 procenta.

Zbog reèenice o dizelu sin me èesto blagosilja. Može na dizel ali je u našim uslovima to neisplativo na putnièkim vozilima.

Da li je autogas štetan za motor?

NE, ako serviser kaže drugacije, obiðite ga u širokom luku (ma šta obiæi, mlatnite ga na licu mesta). Najèešæa dilema je da li se habaju karike jer je gas navodno "suv". Kad mehanièar odvali takvu glupost, znaèi da pojma nema o radu motora, ili je neki pekar. Naprotiv, po testovima proizvoðaèa gasnih ureðaja i motora, produžava se radni vek motora za najmanje 30%. Gas sagoreva u motoru bez ostatka i zato nema èaði koja prlja ulje i taloži se na sklopovima motora, time je omoguæeno da ulje radi svoj zadatak a to je da podmazuje i hladi motor. Èistije ulje bez primesa èaði i sumpora produžava vek motoru.

Kakve su vozne osobine automobila na autogas?

Kod standardnih gasnih ureðaja gubitak snage je do 10%. Nestruènom instalacijom ureðaja ovaj procenat se znatno uveæava i zbog toga se èesto èuje da auto na gas ide znatno slabije. Sa pravilno ugraðenim ureðajem snaga je manja toliko da se to ne oseti u normalnoj vožnji. Ako se ugradi ureðaj najnovije generacije gubitak snage je do 2%. Rad motora je tiši i mirniji kad radi na autogas bez obzira na vrstu ureðaja. Potrošnja autogasa je nešto veca od potrošnje benzina i iznosi za ispravne motore oko 10% više u odnosu na potrošnju benzina. Ako je motor (karburator, injection sistem) neispravan, èesto bude ista ili manja potrošnje u odnosu na benzin

Kakva je sigurnost autogas ureðaja?

Današnji ureðaji su dovedeni do nivoa sigurnosti koji daleko nadmašuje bezinsku instalaciju na automobilu. Rezervoar je napravljen od kvalitetnog èelicnog lima debljine 3 do 4 mm. rezervoari su atestirani na pritisak od 60 ili više bara a sigurnosni ventil reaguje na 30 bara. Radni pritisak pri normalnim okolnostima je malo viši nego u bojleru za toplu vodu. Na ventilu koji se nalazi na rezervoaru se pored sigurnosnog ventila nalaze još dva ventila koja reaguju zatvaranjem gasa ako dode do pucanja (kidanja) cevi kroz koje se gas sipa u rezervoar ili se doprema do motora. Takoðe na njemu je i sigurnosni ventil koji onemoguæava punjenje rezervoara više od 80% nazivne zapremine. Ovo je potrebno da bi na ekstremnim visokim temperaturama gas imao prostora gde da se širi.

Konstrukcija isparivaèa je takva da onemoguæava protok gasa kad je motor ugašen, bez obzira na to da li je dat "kontakt" ili ne. Po propisima, punjenje rezervoara vrši se spolja tako da nema nikakve moguænosti da se gas naðe unutar kabine. Posebna konstrukcija zaštitne kutije ventila na rezervoaru omoguæava izbacivanje svake kolièine gasa u atmosferu koja bi nastala eventualnim reagovanjem sigurnosnog ventila.

Eksplozija autogasa je moguæa samo u koncentraciji od 2 do 9 procenata u odnosu na zapreminu vazduha. To je na otvorenom prostoru gde se automobil kreæe prilicno teško postiæi, tako da praktièno nema opasnosti od eksplozije, što se ne bi moglo reci za savremene automobile koji imaju plastiène rezervoare i retko koji sigurnosne ureðaje za prekid napajanja goriva u slucaju sudara.

Niko ne razmišlja o "bombi" zvanoj bojler dok sedi mirno u kupatilu, Svi su navikli na nju.

Kakva je sigurnost autogas ureðaja?

Zemlja sa najdužom tradicijom proizvodnje ovih ureðaja je Italija. Postoje mnogi proizvoðaci kao što su Lovato, Landi Renco, BRC, Tartarini, Bedini Longas, KarGas, itd... Svi proizvoðaci zadovoljavaju stroge svetske standarde, tako da su ureðaji po funkciji vrlo slièni. Kod nas je trenutno najpopularniji Lovato ureðaj koji je zamenio na tržištu nekad veoma popularan Bedini i manje popularan ali više dostupan Elplin iz Konjica. Kod najnovijih automobila u koji se fabrièki ugraduje sekvencijalno ubrizgavanje gasa je dosta zastupljen Koltek u Holandiji i okolini a u drugim delovima Lovato, BRC, Zavoli, Viale itd... Svaki ureðaj je dobar ako se pravilno montira i odabere odgovarajuæi za taj motor.

Šta raditi u slucaju sudara vozila?

Potrebno je zatvoriti ventil na rezervoaru da bi se spreèilo eventualno lagano curenje gasa ako je došlo do lakšeg ošteæenja cevi na instalacijama. Rezervoar je dovoljno èvrst da pretrpi velika mehanèka ošteæenja a da pri tome ostane nepropustan. Pisac ovih redova je imao nesreæu da atestira vozilo u sudaru. Posle izlaska iz vozila sam uporno zavrtao ventil na boci a ona je i dalje šuštala. Kad sam malo došao sebi utvrdio sam da to šušte zvuènici na polici jer sam kolenom pomerio stanicu na radio aparatu, Instalacija je preživela u odlicnom stanju a auto je završio na otpadu.

Da li je opasno parkirati u garaži?

Nije preporuèljivo parkirati vozilo u manjim zatvorenim prostorijama, ako je to neophodno, treba napraviti bar dva otvora u visini poda prostorije da bi se omoguæila ventilacija. Autogas je teži od vazduha. Izuzetak je ako se stavi ventil najnovije generacije koji ima na sebi elektro ventil kojim se zatvara rezervoar kad se motor ugasi. Tako opremljeno vozilo se može parkirati i u podzemnim garažama.

Da li se oseæa miris gasa u automobilu?

Kad je ureðaj pravilno montiran i podešen, gas nema šta da traži u kabini automobila ni oko njega. Neugodan miris se dodaje da bi se na vreme primetilo ako nešto nije u redu sa instalacijom. Sagoreli gas ima spescifican miris kao što ga ima dizel i benzin. Taj miris može da se oseti iza automobila. Ako je miris jaèi, to je znak da ne sagoreva pravilno.

Kako se održava ureðaj?

Autogas ureðaj zahteva minimalno održavanje. Potrebno je svakih 20.000 km. izvršiti kontrolu instalacije ili jednom godišnje ako se preedje manje kilometara. Na svakih 50.000 km je potrebno servisiranje isparivaèa. Zbog neèistoæe koja se nalazi u gasu, potrebno je na svakih 10.000 km oèistiti ili zameniti filter za gas koji se nalazi u elektroventilu za gas. Zamena nekog dela se vrši po potrebi ali je to vrlo retko jer instalacija èesto nadživi motor.

Kako se pali vozilo zimi?

Kod vozila sa karburatorom može doci do otežanog starta motora na niskim temperaturama. Iskustva sa prethodne dve zime kažu da se može upaliti auto na gas i na -20 stepeni ako su motor i ureðaj ispravni. Kod vozila sa INJECTION ubrizgavanjem benzina, nema tih problema jer ta vozila uvek pale na benzin da bi potom automatski prešli na autogas prilikom postizanja odredenog broja obrtaja ili temperature motora.

Da li je potrebno paziti koliko se sipa goriva?

Nema potrebe, ventil na rezervoaru ce se sam postarati da budete bezbrižni jer nece dozvoliti da se sipa više od 80% zapremine rezervoara.

Zašto se ne proizvode automobili na autogas?

To treba pitati "sedam sestara" i automobilsku industriju koja živi od proizvodnje sve "savremenijih" motora koji se u osnovi nisu promenili zadnjuh 200 godina. Opravdanost dvostruko i trostruko skupljeg motora koji eventualno troši 30% manje nego starija braæa a zagaðuje okolinu i dalje samo u manjoj meri ne može da se iskaže kroz cifru da se odmah pravi jeftin motor koji je uz to ekološki odmah. Razlika u ceni ide njima. Prvobitni motori su išli na gas ali je tada vladao problem sa transportom i skladištenjem gasa. Mislite o tome.

Zašto ugraditi gasni ureðaj na vozilo (prednosti)?

• Duži radni vek motora oko 30%

• Poveæana autonomija vozila za duplo (nekad i više)

• Ekonomska strana, cena gasa je trenutno 30 din, a benzina preko 60

din, zavisi koliko je oktana. (Pošto nam je kako nam je, cena je uvek duplo manja

od cene benzina da ne bih stalno dežurao i menjao cenu u tekstu)

• Sa autogasom nece doæi do pojave detonacije koja je vrlo štetna za motor,

jer ima oko 104 oktana

• Ekologija, vozila na autogas zadovoljavaju najstrožije standarde po

pitanju izduvnih gasova, mada ko mari za to...

• Razliku u ceni goriva možete potrošiti na razne nacine a jedan je da

automobil bolje ili besplatno održavate ili date ženi te pare, mnogo æe Vas voleti.

• Na zapadu vlade dotiraju ugradnju autogas ureðaja jer investiraju u

ekologiju i ekonomiju, ovde stalno prete taksom.

• Italija i Bugarska, dve zemlje prilicno razlièitog standarda imaju populaciju

automobila na auto gas koja prelazi 70%.

Zašto ne ugraditi gasni ureðaj na vozilo (mane)?

• Smanjen prtljažni prostor (*).

• Ne mogu da smislim još neki racionalni razlog.

• Razloge tipa "moj auto malo troši, malo prelazim kilometara, skupa

je investicija itd..." ne smatram racionalnim.

(*)

Mada... Koliko èesto obarate sedište da bi nosili nešto veæe? Pa jednom godišnje

ili reðe. Zašto želite da stavite rezervoar od 100 litara kad vam je benzinski od

40 litara? Pa kad idem na more da ne punim dvaput. Zašto žurite na more kad ste

na odmoru?

Kad je sve tako fino, zašto svi ne ugrade gas?

Nemam odgovor na ovo pitanje. To jest imam ali je kompleksan i nije za ovu temu. Želeo bih da znam bar za vozila GSP-a, GSB-a ili kako god veæ, zašto neko ne dotira tih bednih nekoliko stotina eura i spreèi trovanje ljudi da ne bi posle trošili mnogo više para na leèenje tih ljudi. U NS a pretpostavljam i u drugim mestima je situacija takva da GSP na 50 metara ubija a na 200 metara ranjava kad stisne pedalu gasa. Novi Sad se uvek ponosio kako ima dobar GSP mogu zamisliti druge.

www.autogas.co.yu

Naèin rada instalacije za autogas i vrste uredaja.

Uredjaji se dele na vakuumske (venturi) i sekvencijalne. Kod nas su najviše zastupljeni vakuumski uredaji. Da ne bude zabune, to vakuumski se odnosi i na karburatore i na injection sisteme, jer je princip takav da se gas potpritiskom uvlaèi u motor preko usisne grane. Prednost ovog sistema je niža cena, uz nešto slabije performanse vozila u odnosu na sekvencijalni sistem ubrizgavanja. Mana je to što može doæi do detonacije (zapaljenja) gasa u usisnoj grani iz više razloga. Zbog toga može biti naneta šteta motoru. Ako je usisna grana metalna, šteta može nastati samo na plastiènim delovima, kao što je kuæište filtera za vazduh, ili na gumenim cevima kojima je taj filter spojen na motor. Ako je usisna grana plastièna, šteta može biti daleko veæa uz dodatnu otežavajuæu okolnost da auto ostaje nepokretan, jer bez usisne grane nema rada motora.

Stoga su napravljeni sekvencijalni sistemi koji eliminišu takvu moguænost. Detonacija je kod njih jednostavno nemoguæa i nema štete. U našim uslovima, mana ovog sistema je cena koja je dosta viša u odnosu na klasièan sistem gasa.

Kako sve to radi?

Gas je u rezervoaru u teènom stanju pod odredjenim pritiskom, koji varira u zavisnosti od spoljašnje temperature i od kolièine gasa u rezervoaru. Normalan pritisak je od 6 do 10 bara. Kroz bakarne cevi gas pod pritiskom dolazi do isparivaèa koji je ujedno i reduktor. U isparivaèu prilikom isparavanja gas oduzima toplotu iz okoline, pa se isparivaè prikljuèuje na rashladni sistem motora da bi bio stalno ugrejan, jer bi se u protivnom bukvalno smrzao. Za vakumske sisteme važi da odatle pa na dalje prema motoru nema više pritiska. Kad motor radi, preko usisne grane se stvara potpritisak i pomeranjem membrane u isparivaèu se dozira koliko æe gasa motor uvuæi u usisnu granu. Mešanje gasa i vazduha se vrši na samoj usisnoj grani, u mikseru ili mešacu ("ploèi", kako ga neki zovu). Iz usisne grane mešavinu gasa i vazduha uvlaèi svaki cilindar onoliko koliko mu treba tog trenutka.

Kod sekvencijalnih sistema je situacija drugaèija. Za svaki cilindar postoji brizgaljka, koja ubacuje gas na sam ulaz u cilindar, kao benzinska dizna (i to samo kad bi i benzin bio ubrizgan). Tako je omoguæeno da se svaki cilindar snabdeva gasom u pravo vreme, a da usisna grana nije puna mešavine gasa i vazduha. Iz tog razloga je nemoguæe zapaljenje smeše u usisnoj grani i nema štete po motor ako nešto postane neispravno. Takodje, prati se stanje pritiska gasa prema motoru, pa u slucaju da je mali ili ga nema (prazan rezervoar) motor se automatski prebacuje na benzin.

Uzroci detonacije i rešenja

Detonacija se najèešce dešava iz dva razloga. Prvi razlog (ne po važnosti) je struja u automobilu. Pod "strujom" podrazumevamo sve što utièe na paljenje varnice na sveæici. U to spadaju sama sveæica, razvodna kapa, rotor, kablovi, bobina, komutator... Od nabrojanog, najèešæi uzrok detonacije su loši visokonaponski kablovi,rotor i razvodna kapa. Sve ima svoj vek trajanja i trebalo bi da bude blagovremeno menjano. U sluèaju da je nešto od ovog neispravno, može doci do neželjene varnice na cilindru koji nije na redu paljenja. Preko otvorenih ventila, tako se zapali smeša gasa u usisnoj grani i eto nevolje. Kod karburatorskih sistema ovo nije tako opasna pojava, jer su retki oni sa plasticnim kuæištem filtera, pa nema neke štete sem lupanja srca vozaèa. Prasak ume da bude glasan, ali je bezopasan. Kod injection sistema je ovo veæ druga prièa, pošto tu ima više vitalnih delova koji mogu biti ošteæeni. Najrizièniji su Bosch L Jetronic sistemi i takozvana K-glava, zbog osetljive konstrukcije protokomera vazduha.

Drugi razlog je siromašna smeša gasa u usisnoj grani. Ako je pravilno izabrana TNG oprema za dotièni motor, jedini razlog je nedostatak gasa u trenutku naglog stiskanja pedale gasa. Gasa može da nedostaje, opet, iz dva razloga: niste na vreme promenili filter, pa kroz njega prolazi manje gasa nego što treba, ili vozite na isparenja u rezervoaru. Naravouèenije: promenite filter, ili natoèite gorivo na vreme. Siromašna smeša æe detonirati sama od sebe, bez ikakvog uticaja varnice ili nekog drugog faktora. Isto se dogadja i sa benzinom, kao i kod sekvencijalnog ubrizgavanja gasa, samo je onda detonacija mnogo manja, jer je kolièina smeše mala (pošto se brizga samo za taj cilindar) i nema štete.

Ako nije pravilno izabran isparivaè ili mikser za odredjenu snagu motora, onda æe neminovno doæi do detonacije jer se motor neæe snabdeti dovoljnom kolièinom gasa.

Majstori i trikovi

Trenutno je velika ekspanzija ugradjivanja gasa, pa su se razni "struènjaci" dosetili da je to dobar posao. Pošto je konkurencija velika, zakon tržišta je zavladao i traži se što jeftinija ugradnja u što kraæem roku.

Da bi se postigla niska cena i privukle mušterije, pribegava se raznim trikovima. Najèešca je kupovina delova na buvljaku od Bugara, koji prodaju osnovni uredjaj, a ostatak se sklepa od priruènih sredstava. Drugi naèin je lažno predstavljanje marke uredjaja. Ako platite ugradnju uredjaja "Lovato", onda se upitajte zašto ste dobili "Kargasov" prekidac, BRC-ov multiventil, bakarne cevi na koje je naknadno navuèen plastièni bužir i slièno. Ako platite ugradnju BRC uredjaja, zapitajte se zašto je jeftiniji ili iste cene kao "Lovato" kad su u Italiji i na zapadu skuplji bar 40 odsto. Pravi uvoznici opreme "Lovato" uvoze multiventile za toroidne boce iskljuèivo sa elektroventilom — otkud Vama jedan bez njega? Imate multi point, a nemate emulator dizni nego obican rele (nekad retko, tako treba)? Baš me èudi. Imate savremeni sistem ubrizgavanja sa katalizatorom, a nemate "Lambda" kontrolu gasa? Imate "lutajucu" bocu po prtljažniku? I tako redom. Razlog je prost: tako se na injectionima "uštedi" od 100 do 200 evra, a na karburatorima od 20 do 50. Nešto kao oni zlatni lanèiæi, lepi i jeftini, samo što imaju 8 karata umesto 14.

Bitno je da se dobro raspitate šta dobijate za svoje pare. Nadjite naèin da se prethodno uverite u znanje i poštenje servisa kome poveravate ugradnju gasa. Nemojte ugradjivati gas u petak, pošto u subotu idete na more. Ugradite ga mesec dana ranije.

Država vas nikako ne štiti. Nema valjanog zakonskog uredjenja oblasti korišæenja autogasa. Stari zakon, koji je još na snazi, pisan je za neka druga vremena, davna, kad je bilo tri pumpe u celoj onoj državi. Na tržištu je, dakle, suviše haosa i anarhije. Uvoznici imaju nelojalnu konkurenciju od švercera opreme, a servisi koji žele da rade po zapadnim standardima imaju problem više cene opreme i ugradnje. Znanje i kvalitet se svuda u svetu plaæaju. Kod nas se plaæa neznanje. Izbegnite da žrtva te nakaradne prakse budete baš Vi.

Zlatno pravilo: ne biti škrtica

Šta je bitno za pravilan rad motora na gas? Ne biti stipsa. Pravilan izbor servisa (majstora) za gas, normalno održavanje motora, ništa posebno, redovan odlazak na servis za gas (zamena filtera), svest o tome da ne postoji perpetum mobile (ne može da ide "na ništa").

Da malo više pojasnim neke stvari iz mog iskustva. Svaki dan "popravljam" neku novu instalaciju koju je ugradio pekar, lekar, apotekar, geolog ili muzicar. Razlog: tamo je ugradnja bila jeftinija za 30 evra. Niko se nije zapitao: a zašto je jeftinija? Svi su unapred znali da je to zato što onaj "puno uzima za ruke". Da budem pošten, svaki petnaesti pita otkud ta razlika u ceni. Da bi se popravile posledice takve ugradnje, sve bude još skuplje.

Gas se u jedna kola ugraduje samo jednom i treba da nadživi taj auto, a ne obrnuto. Jabuke se kupuju mnogo cešce i tu je cenkanje možda smisleno. Gas je jedina investicija u kola koja se isplati, sve ostalo je bacanje para u bunar. Ako dajete 10.000 evra za auto, zašto pasti u nesvest za investiciju od 500 evra koja ce se relativno brzo vratiti, možda otplatiti i sam auto.

Auto koji troši 10 litara benzina na 100 km "zaradjuje" 330.000 dinara na 100.000 predenih kilometa.

PRINCIP RADA

Gas se puni preko prikljuèka u rezervoar. Gas u rezervoaru je u teènom stanju pod pritiskom. Preko cevi dolazi do isparivaèa gde uz pomoæ toplote motora prelazi iz teènog u gasovito stanje. Isparivaè je ujedno i reduktor pritiska. Iz isparivaèa gas ide u motor preko mešaèa koji je dimenzionisan za svaki motor.

Pogrešno se misli da gas ide pod pritiskom u motor. Od isparivaèa do motora nema pritiska. Motor vakumom usisava gas.

KUTIJA MULTIVENTILA

Postoje mnogi tipovi kutija višenamenskog ventila. Osnovna funkcija kutije je da hermetièki izoluje ventil na rezervoaru od putnièke kabine. To se postiže pomoæu rebrastih cevi koje su sprovedene izvan vozila. U sluèaju bilo kakavog ispuštanja gasa oko ventila, neæe biti u moguænosti da dospe u kabinu. Sekundarna funkcija je da spreèi ošteæenje ventila od lakših udaraca.

VIŠENAMENSKI VENTIL

Ventil se ugradjuje direktno na rezervoar gasa. Namena mu je višestruka.

1. Sigurnosni ventil, reaguje ako se pojavi prevelik pritisak ispuštanjem viška gasa u atmosferu.

2. Spreèava nekontrolisano isticanje gasa usled havarije na cevima ili isparivaèu.

3. Spreèava da se rezervoar napuni više od 80%

4. Zatvaranje gasa u rezervoaru u sluèaju popravke ili havarije na automobilu.

REZERVOARI

Obièno su cilindriènog ili toroidalnog oblika. Postoje i u drugim oblicima a neki su pravljeni specijalno za odredjeni tip vozila. Prave se od kvalitetnog èeliènog lima, debljine 3 do 4 mm. Za automobile su zapremine od 20 do 120 litara. Podležu rigoroznim testovima i najèešæe se atestiraju na 60 bara. Toroidalni rezervoari se prave u dve varijante, za unutrašnju i spoljnu montažu, kad je toèak ispod poda.

Osnovna podela je na "karburatorske" i "injection". Karburatorske su klasièni prekidaèi gde se položajem preklopnika bira na šta æe vozilo iæi, benzin ili gas. Elektronske (na slici) su automatske i imaju funkciju da same prebacuju vrstu goriva u zavisnosti od režima kako su podešene. Prednost ovog naèina je da auto uvek pali na benzin i posle se automatski prebacuje na gas. Momenat kad æe se to desiti se programira.

UNIVERZALNI EMULATOR

Kod automobila koji su injection "ajnšpric" se iskljuèuju dizne da bi motor mogao raditi na gas. U tu svrhu se koristi univerzalni i specifièni emulator dizni. Njegova funkcija je da iskljuèi dizne i da šalje komjuteru automobila vrednost kao da dizne i dalje rade. Neki kompjuteri na automobilima se zbune kad se dizne iskljuèe na neki drugi naèin. Za svaki automobil postoji odgovarajuæi emulator ako nije moguæe staviti univerzalni.

ELEKTRO VENTIL GASA

Kad je motor ugašen i nema struje, EVP je zatvoren i spreèava da gas pod pritiskom iz rezervoara dodje do isparivaèa. To je još jedan vid obezbedjena instalacije kad vozilo stoji. U EVP se obièno nalazi i filter koji sakuplja neèistoæe iz gasa. Filter je potrebno menjati na 10.000 Km.

ISPARIVAÈ (REDUKTOR)

Funkcija mu je da smanji pritisak, prevede teèni gas u gasovito stanje i sigurnost. Prilikom prelaska teènog gasa u gasovito stanje, oduzima se toplota iz okoline. Isparivaè to reguliše tako što se zagreva toplom vodom od motora. Sistemom membrana i opruga reguliše se pritisak da bi motor mogao normalno da radi. Isparivaè je tako konstruisan da se prilikom gašenja motora zaustavlja protok gasa.

MIXER - MEŠAÈ

Svaki model automobila ima odgovarajuæi mikser. Obièno se nalazi na poèetku usisne grane i preko njega se uvodi gas u motor. Vrlo je bitno da mikser bude odgovarajuæi jer to omoguæava pravilno doziranje potrebne kolièine gasa u motoru. U tom sluèaju, potrošnja æe biti normalna a automobil æe imati punu snagu.

PUNJENJE REZERVOARA

Po standardima u Evropi i svetu, nije dozvoljeno da se puni gas u rezervoara ako je prikljuèak za punjenje u automobilu tojest na samom rezervoaru kako je nekad bilo. Prikljuèak mora biti spolja na automobilu. Prikljuèci su standardizovani pa se gorivo može toèiti na bilo kojoj pumpi za gas.

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

vasa preporuka ,da li da ugradim na bmw 325i e36 obican plinski uredjaj mislim da li je to pametno???

Link to post
Share on other sites

vasa preporuka ,da li da ugradim na bmw 325i e36 obican plinski uredjaj mislim da li je to pametno???

e pa isto se tako predstavi kao sto ZNAS pitanja da postavis.....imash poruku na PM

Link to post
Share on other sites

Ma da, predstavljanje je obavezno ako oces odgovore

P.S malo su Vam stari ovi podatci :

• Ekonomska strana, cena gasa je trenutno 30 din, a benzina preko 60

din, zavisi koliko je oktana. (Pošto nam je kako nam je, cena je uvek duplo manja

od cene benzina da ne bih stalno dežurao i menjao cenu u tekstu)

Pored promene cene, valjda se ima sta dodati u tom tekstu posle 3 godine ?

A ima i reklama sa direktnim linkom.

Link to post
Share on other sites

Vazna informacija za vozace na LPG:

U inostranstvu su cenu LPG-a priblizili jako bezolovnom, kod nas se taj trend oseca, sada je litar benzina 91.90din, a plina 50.60-51.50din.

Kada dodate na tu povisenu cenu gasa da je kvalitet samog LPG-a znatno losiji nego pre 2 godine i to da se do leta ide na cenu od 55din po litru, isplativost je sve manja.

Prvo, sve veci broj modela koje vozimo, zahteva seqvencijalni plinski uredjaj, a to nije malo, plus nije istina da je potrosnja samo 10% veca, vec je taj procenat oko 25% na srednjim motorima (1.4-1.8lit), pa do 20% na vecim kubikazama. Kada to saberete videcete da se isplati samo ljudima koji se puno voze (30 000km godisnje i vise).

Drzava je stavila sapu na taj sektor, a npr metan CNG nije jos zanimljiv. Postoje 3 pumpe u srbiji, austeda je velika. Na 10lit potrosnju benzina prevedete na 6kg metana a to je 300din...

Do duse uredjaj je skup, ali kako drzava nije jos omirisala to nece biti divljanja cena kao za CNG jer se zna da mnogo veliki procenat benzinaca ide na gas. NIS na novim pumpama ima gasnu stanicu i interesantno je da ona pravi najveci promet, pa procenite sami...

Link to post
Share on other sites