Zf Razvio Novi Vector-drive Diferencijal


Recommended Posts

Njemaèki proizvoðaè dijelova, je proizveo novi diferencijal koji po potrebi omoguæava zaseban prijenos veæeg ili manjeg momenta na unutrašnji ili vanjski kotaè. Time daje potreban impuls zakretanja u jednom ili drugom smjeru

Proizvoðaè tvrdi kako se njime poveæava dinamièka stabilnost i upravljivost automobila u kritiènim situacijama, posebno onih s pogonom na stražnje kotaèe

Tijekom pravocrtne vožnje ovaj se sustav ponaša kao konvencionalni prijenos s otvorenim diferencijalom, dakle isporuèuje jednaki moment na oba kotaèa. Kada se automobil naðe u zavoju tada sustav šalje na svaki kotaè zasebnu kolièinu momenta ovisno o potrebi, a sve kontrolira elektronika koja putem senzora prati za sustav znaèajne parametre vožnje.

Toènije reèeno, sustav funkcionira na principu planetarnih prijenosnika i elektromagnetskih spojki te kada prepozna podupravljivost poveæa isporuku snage na vanjski kotaè, tako se automobil brže usmjerava u zavoju. U situaciji preupravljivosti, odnosno zanošenja stražnjeg kraja automobila, dodatna snaga se isporuèuje unutarnjem kotaèu, što uzrokuje stabilizaciju vozila. Sustav je takoðer koristan i u situacijama proklizavanja kod slabog prijanjanja kotaèa uz podlogu, jer tada djeluje kao zatvaraè diferencijala.

Primjena ovog inteligentnog sustava raspodjele momenta se oèekuje prvenstveno u buduæim BMW-ovim modelima, mada se još ne zna u kojima toèno. Sustav æe biti dostupan u automobilima sa stražnjim pogonom i u onima s pogonom na sva èetiri kotaèa.

Link to post
Share on other sites