2007 Bmw X5 Lemans


Recommended Posts

Kako bi razvedrili lansiranje X5-ice, BWM je odlucio da napravi veoma posebnu verziju X5, pokazujuci maksimalne sposobnosti ovog automobila. Ispod uvecane haube BMW je smestio 1999 LeMans pobednicki V12 motor. Bez blokade, motor ima zdravih 700 konja, sto je od prilike dva puta vise od najmocnijeg X5 V8. Sasija je prilagodjena da savlada ovo blago povecanje snage

X5 LeMans koncept je jako malo modifikovan u odnosu na verzije koja se nalazi u serijskoj proizvodnji. Ima mocni V12 motor koji je osvojio LeMans 1999. godine, i proizvodi vise od 700 ks i obrtni momenat od 720Nm. Vesanje je spusteno za 30 milimetara. Spoljne dimenzije u sustini odgovaraju X5 koji se nalazi u serijskoj proizvodnji. Udobna sedista su zamenjena sa cetiri sportske "kadice". Aluminijum preovladjuje.

Ideja iza konceptnog auto je tehnoloskog porekla: BMW inzenjeri su zeleli u praksi da pronadju i demonstriraju potpune granice X5. Prijatni sporedni efekat je ispalo to sto se ispostavilo da je on vrlo atraktivan primerak koji je vec izazvao veliko uzbudjenje na salonu automobila u Zenevi 2000. godine.

Ovo sve jako dobro zvuci na papiru ali vozac trka Hans-Joachim Stuck provozao je X5 LeMans na jednoj od najzahtevnijih trkackih staza na svetu-Nurburgringu. Zabelezeno je veoma impresivno vreme kruga od 7.49,92 minuta, sto je 25 sekundi brze od kruga koji je napravio Z8.

Sasija koja lezi na novom ogibljenju koje je sad spusteno za 30 milimetara, raspodela osovinskog tereta je skoro idealna pri 51:49% napred/nazad. Spoljne dimenazije su u sustini iste kao kod standardnog X5. Enterijer u drugu ruku izgleda vrlo drugacije, cetiri udobna sedista zamenjena su sa cetiri aluminijumske kadice, sa specialno naglasenim trkackim osecajem.

bmwx55ghbwww3by3.jpg

13276dwyz9ht3.jpg

Link to post
Share on other sites