Novi X5


Recommended Posts

1sw5.png

2zh9.png

3bm8.png

4xv1.png

5wf1.png

6hv2.png

7ba9.png

8hi9.png

Preraðeni motori poboljšanih karakteristika i smanjene potrošnje, inovativna tehnološka rešenja, upotreba lakih materijala i dugaèak spisak opcione opreme treba da udahnu novi život automobilu èija je prva generacija trajala od 1999. i do danas prodata u 580.000 primeraka.

Novi BMW X5 podiže bavarsku ponudu u segmentu luksuznih 4x4 vozila na viši nivo. Model koji je debitovao pre sedam godina, bio je prostran, luksuzno opremljen i robustni automobil koji bi spadao u premijum segment, ali je imao veæe sposobnosti, zahvaljujuæi pogonu na sva èetiri toèka i povišenom klirensu. Nemci su to nazvali Sports Activity Vehicle (SAV).

Novi X5 drži se poèetnog koncepta, ali je unapreðen na svim poljima i nudi dodatne kvalitete i moguænosti, prateæi povišene zahteve tržišta u SAV segmentu. Osnovni principi su ostali – samonoseæa karoserija, pojedinaèno oslanjanje i stalni, elektronski podesiv, varijabilni pogon na sve toèkove.

Svi pogonski agregati su preraðeni, poveæana im je snaga i poboljšana kultura rada. Sada BMW-ov novajlija treba da bude referenca za konkurente u pogledu agilnosti, dinamiènosti u vožnji, funkcionalnosti, ali i komfora.

Motori i transmisija

U novi BMW X5 ugraðuju se dva benzinska i jedan dizel motor.

Model X5 4.8 je vrh ponude i njega pokreæe V8 benzinac, snage 355 KS, maksimalnog obrtnog momenta 475 Nm pri 3.800 o/min. On ubrzava od 0-100 km/h za 6,5 sekundi, a krajnja brzina elektronski je ogranièena na 240 km/h. Kod ovog agregata snaga je porasla za 11%, a potrošnja spuštena za 5% i sada iznosi 12,5 litara.

Srce BMW-a X5 3.0 si jeste benzinski redni šestocilindraš, sa 272 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 315 Nm pri 2.750 o/min. Upotrebom magnezijuma i aluminijuma, težina ovog agregata smanjena je za 10 kilograma i sada iznosi 161 kg. Do 100 km/h ubrzava za 8,1 s i postiže krajnu brzinu od 225 km/h, trošeæi 10,9 l/100 km goriva u kombinovanom ciklusu. Osavremenjivanje ovog agregata dalo je još bolje rezultate: snaga je porasla 18%, potrošnja pala za 14%.

Najzad i dizelaš: BMW X5 3.0 d stiže sa rednim šestocilindarskim common rail dizel motorom sa varijabilnom geometrijom turbine i filterom za èestice. Njegova snaga je 231 KS, a maksimalni obrtni moment od 520 Nm postiže se u opsegu od 2.000 do 2.750 o/min. Ubrzanje od 0-100 km/h iznosi 8,3 s, krajnja brzina je 216 km/h, a proseèna potrošnja 8,7 l/100 km. Motor je 25 kg lakši zahvaljujuæi korišæenju aluminijuma, snaga je porasla za 6%, a potrošnja smanjena za 7%.

Za prenos snage zadužen je šestostepeni automatski menjaè, poboljšane preciznosti i efikasnosti. On se isporuèuje u dve varijante, prilagoðene moguænostima pogonskih agregata, pa se BMW X5 može voziti sportski-dinamièno, ili se njime opušteno krstariti. Menjaè se može koristiti i kao sekvencijalni, i tada se stepeni prenosa menjaju ruèno, naviše povlaèenjem ruèice, naniže njenim guranjem.

Dizajn

Novi BMW X5 duži je 187 mm, a širi 61 mm od prethodnika (nove dimenzije su: dužina 4.854 mm i širina 1.933 mm). Rast nije tek demonstracija velièine, ciljalo se na harmoniènost proporcija i utisak veæe agilnosti u odnosu na prvu generaciju, što je postignuto veæim preènikom toèkova, kraæim prepustima napred i pozadi i poveæanim meðuosovinskim rastojanjem.

Boène konkavne i konveksne površine jasno su razdvojene markantnim linijama – klasiènim elementom BMW dizajna – koje poèinju od boènih pokazivaèa pravca, teku preko kvaka na vratima i obuhvataju završetak automobila u ravni zadnjih svetlosnih grupa. Ove imaju ne svima omiljeni L oblik, ali je i po tome novi X5 u skladu sa sada vladajuæim dizajnerskim uzusima kuæe. S prednje strane, optika farova vidno je izmenjena, a BMW-ovi karakteristièni bubrežasti otvori za vazduh dobili su još veæe dimenzije. Forme su manje geometrijski stroge, a linije su postale teènije.

U unutrašnjosti je vozaèka pozicija dominantna, a ka vozaèu je, kako to BMW tradicija nalaže, usmerena pretežna veæina kontrola i komandi. Unutrašnjost kombinuje kvalitete i adute limuzine gornje klase sa varijabilnošæu i funkcionalnošæu SAV automobila. Navigacionim i klima ureðajem, audio i komunikacionim sistemima upravlja se prekidaèem (iDrive Controller) na središnjoj konzoli.

Ponuda prostora je obilnija nego ranije, a automobil je isporuèiv i sa treæim redom sedišta – na njima se doduše udobno mogu smestiti dve osobe do samo 1,70 m visine. Za njih je predviðen poseban dovod sistema za rashlaðivanje i grejanje. Treæi red sedišta ne može se izvaditi, veæ se ona preklapaju i tako formiraju dno prtljažnog prostora. Ukupna zapremina prtljažnika kreæe se od 620 litara (u verziji sa pet sedišta), a sklapanjem drugog reda sedišta ona narasta na 1.750.

Sistemi za dinamièniju i sigurniju vožnju

Kao prvi u svojoj klasi X5 opcionalno nudi aktivno upravljanje. Sistem je razvio BMW i on pri svakoj brzini nudi adekvatan odgovor upravljaèa. Do 90 km/h i u krivinama dominira direktno ponašanje servoasistiranog volana, a pri parkiranju su dovoljna dva zaokreta od jedne do druge krajnje pozicije.

Pri višim brzinama, akcenat je na komforu, pa upravljanje postaje indirektnije. Aktivno upravljanje je na novom automobilu kombinovano sa servotronik sistemom, i pri nadupravljanju u krivinama ili pri posebno zahtevnim koèenjima – na neravnom terenu, na primer – aktivno dejstvuje ciljanim i umerenim kontriranjem volana na stabilizovanju automobila.

Opcija je i AdaptiveDrive sistem, èiji senzori prikupljaju podatke o brzini kretanja, uglu upravljaèa, uzdužnom i popreènom ubrzanju i visini vožnje. Prema ovim parametrima regulišu se stabilizatori i amortizeri, pa je moguæe kontrolisati boèno naginjanje automobila. AdaptiveDrive može se podesiti na sportski ili komforni modus rada.

Standarndna odlika je BMW-ov xDrive permanentni pogon. U normalnim situacijama obrtni moment se izmeðu prednje i zadnje osovine distribuira u odnosu 40:60. Kad to uslovi zahtevaju, xDrive snagu preraspodeljuje tamo gde je najpotrebnija, èime se, osim što se obezbeðuje maksimalna vuèa pri terenskoj vožnji, predupreðuje nad ili podupravljanje.

Dinamièka kontrola stabilnosti (DSC) intenzivno doprinosi sigurnijoj ali i dinamiènijoj vožnji. U ovaj sistem ukljuèeni su i ABS, automatska kontrola stabilnosti (ASC), pomoæ pri vožnji nizbrdo (HDC), dinamièka kontrola koènica (DBC), koja u sluèaju potrebe pojaèava koènu silu, kao i kontrola koèenja u krivini (CBC). DSC sistem kompenzuje slabljenje koène sile kod ekstremno visokih temperatura koènica.

Dinamièka kontrola vuèe je poseban modus dinamièke kontrole stabilnosti i aktivira se tasterom na centralnoj konzoli.

Na sva èetiri toèka nalaze se ventilisani diskovi, dimenzija 332 mm napred, 320 mm pozadi, a kod najmoænije verzije preènici iznose 365, odnosno 345 mm. Serijski se montiraju toèkovi od 18 inèa, a u opciji su i oni od 19 i 20. Novi BMW X5 jeste prvi SAV automobil opremljen Runflat sistemom, koji omoguæuje nastavak vožnje i u sluèaju potpunog gubitka pritiska u gumama, maksimalnom brzinom od 80 km/h u dužini od najviše 150 km, ako je automobil optereæen. Vozaèa na gubitak pritiska u gumi upozorava grafièki simbol na instrument tabli.

Opcije bogate i raznovrsne

Opcionalno se informacije relevantne za vožnju mogu prikazati projektovane na vetrobransko staklo (Head-Up-Display, jedinstven u SAV segmentu). Tako brzina kretanja, navigaciona uputstva i eventualni signali upozorenja kontrolnih sistema dospevaju direktno u vidno polje vozaèa.

Ksenonski farovi takoðe spadaju u dodatnu opremu, a mogu se birati i svetla koja prate zaokret krivine, kao i dugaèko svetlo koje se samo iskljuèuje da ne bi zaslepljivalo vozaèe iz suprotnog smera.

BMW-ov novi teleservis omoguæuje vozilu da u servis pošalje sve dijagnostièki bitne informacije. Ova "teledijagnoza" praktièno daje "rentgenski snimak" automobila, pa i serviser i klijent znaju šta da oèekuju.

Kao pojaèanje kontroli distance pri parkiranju stiže i kamera koja treba da olakša uparkiravanje unazad, a na centralnom ekranu prikazuju se i linije koje treba da pojednostave pronalaženje idealne putanje do ciljanog parking mesta. Kada je mraz, kamera se automatski greje.

Ovaj automobil doživeæe svetsku premijeru krajem novembra na Salonu automobila u Los Anðelesu. Poput prve generacije, i novi X5 sklapaæe se u Spartanburgu, u Americi. Prodaja i zapoèinje na severnoamerièkom kontinentu, u SAD i Kanadi u novembru, a evropska tržišta moraæe da èekaju do kraja marta 2007. Cene za nemaèko tržište veæ su poznate – dizelaš æe koštati 51.900, slabiji benzinac 51.350, a model sa V8 benzinskim motorom 68.700 evra.

Inaèe, prema reèima samog proizvoðaèa, novi BMW X5 namenjen je vozaèima koji biraju automobil koji æe zadovoljiti njihove potrebe za "novom dimenzijom vožnje", kao i aktivnim, osobenim i nezavisnim stilom života, odnosno onaj automobil kadar da na takav životni stil i ukaže.

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...