Uvoz oldtajmera


Recommended Posts

Vozila koja se nazivaju oldtimerima su vozila koja su navrsila 35-tu godinu starosti i kao takva se mogu regularno uvesti kod nas, sto znaci da su to trenutno vozila koju su izradjena pre 01.01.1971. stim sto morate dobiti potvrdu od muzeja automobila u Beogradu da se zaista radi o oldtimeru! Naravno postoji i jedna zackoljica, na svu srecu pozitivna, a to je da vozilo koje se uvozi kod nas ne mora biti napravljeno pre '71. godine, vec moze biti i mladje, recimo i '77. stim sto mora da mu je pocetak proizvodnje pre '71. godine (mislim na sam model vozila)!!!

NPR. Model E24 je poceo da se proizvodi '76. godine i on ce 2011. spadati u oldtimera, sto znaci da cete moci da uvezete i E24 koji je napravljen 89. godine jer mu je pocetna godina proizvodnje '76.! sve ovo mozete naci na sajtu carine

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...
  • 2 years later...

Mislim da niste u pravu oko samog postupka uvoza,jer sam ja hteo da uvezem E9 BMW,ali to nije bilo moguce,jer je model koji sam hteo da uvezem BMW E9 3.0cs,a to je model koji je poceo sa proizvodnjom 01.'71 i nije bilo moguce,a sam model E9 je poceo sa proizvodnjom '68 i to model 2800cs,tako da sam ja prosao neslavno sa tim i pored toga sto sam visio u Muzeju,ali Toma je bio cvrstog stava i odjb me je.Tako da sam dosao do zakljucka da za sve treba imati vezu,jer sam kasnije saznao da su ljudi uvozili i 8-cu.

Link to post
Share on other sites

koje mu je obrazlozenje da to nije oldtajmer? predaj mu pismeni zahtev za izdavanje potvde a u slucaju da i dalje tvrdi da to nije oldtajmer takodje trazi pismeno obrazlozenje zasto nije....verovatno trazi jednu,dve ljubicaste eu,za tu potvrdu...takodje imas pravo prigovora.itd...

Link to post
Share on other sites

Usmenim putem mi je saopstio da nije,jer su svi oldajmeri automobili koji su stariji od 31.12.1970. ili je njihova proizvodnja pocela pre tog datuma. Ja mu kazem da je model E9 poceo da se proizvodi '68,a on ce meni da je model poceo da se proizvodi tada,ali da je 3.0cs poceo posle datuma koji je ogranicen zakonom i da on se samo pridrzava zakona i da on kao institucija moze da ima problema ako mi da potvrdu i onda sam shvatio da se radi o ljubicatim novcanicama,ali koliko god imam ljubavi prema oldtajmeri,a specijalno prema BMW-u,odustao sam od te price iako je bila vise nego povolja i onda iskopa 2002tii kod nas i sa njim se zadovoljio.

On sada ceka restauraciju,a E21 Baur je skoro gotov.

Link to post
Share on other sites

Ja i nesumnjam da su mi nesto rekli,a da to sto su rekli nije po zakonu.

Mene samo malo nervira sto nije zakon za sve isti,pa je taj isti Muzej dozvolio nekome da uveze i BMW 850csi,a svi znamo da taj model sigurno nije poceo sa proizvodnjom 31.12.1970.

Link to post
Share on other sites

ni ja ne zelim da tupim sa temom,samo sam rekao svoje licno iskustvo,a vezano je za muzej,a ne za carinu.

ja licno nemam nista protiv sto je neko mogao da uveze 8-cu,i iskreno za neke ekskluzivne modele bi i trebao da postoji neki zakon da gde dozvoljavaju uvoz,a i potvrde za to,ali necu da tupim sa temom vise,'oladio sam se od E9 i bakcem se nekim drugim stvarima sada,pozdrav svima i zelim vam uspeha oko uvoza oldija.

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...
  • 2 weeks later...

Nema razlike. Mora da bude Euro3 (osim ako nije old-timer). Imas drugaciju proceduru ako to zelis ali u principu nebitno.

Vidim lokacuju u profilu, ti ne mozes da uvezes nista od automobila. Moze jedino da prvo uvezes to u neku zemlju EU pa onda u Srbiju.

Link to post
Share on other sites

Teško da možeš da uvezeš baš "šta hoćeš" prilikom doseljavanja (npr legalno kupljenu automatsku pušku i sl.), ali što se automobila tiče, čak i da možeš da ga uvezeš, pitanje je da li ćeš moći i da registruješ, jer mora biti homologizovan za EU, dakle uvezen i registrovan u EU, pa tek onda može u Srbiju.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...