Recommended Posts

Automobilski sport ne može se ni zamisliti bez BMW Alpine. BMW 2002 Alpina (na slici), kojeg je vozio Goran Štrok, uz Palikovićev Renault 8 Gordini, obeležio je na prelazu iz šezdesetih u sedamdesete početak automobilskog sporta na našim prostorima. Privlačnost te fabrike temelji se na činjenici da oplemenjuje ionako plemenit sportski BMW, koji je za mnoge, već u osnovnoj izvedbi auto snova. Tome doprinosi i atkaktivan naziv, koji podseća na planinske vrhunce i najveća tehnološka dostignuća. Uspeh male, ali iznimno uspešne porodicne firme iz bavarskog Buchloea u proizvodnoj je filozofiji…

alpinawy3yp3.jpg

alpinawy3yp3.21ec95e27b.jpg

U službenom logu su usisni difuzori dvostrukog karburatora i kolenasto vratilo, što pokazuje temeljit pristup u friziranju auta

Od početka su shvatili da kupci osim moćne mehanike traže i atraktivan izgled, privlačnu sportsku opremu, dakle sve što osigurava užitak u vožnji. Zbog toga su njihovi automobili oduvek imali srce i dušu, i nadasve uzbudljiv izgled. Priča o BMW Alpini počinje 1961., kad Burkard Bovensiepen, mladi i ambiciozni inženjer masinstva, počinje razvoj Weberovih dvostrukih kraburatora za BMW 1500. Za razliku od većine dotadašnjih tunera radio je temeljito i nije se ograničio na jednostavne načine friziranja. Nakon što je razvio potpuno nov dvostruki kraburator Weber, proizvodi i ugrađuje oštrije bregasto vratilo, veće ventile, kruće opruge, polira usisne kanale, povećava kompresiju, ugrađuje dvostruku izduvnu granu… Snaga raste sa 75 na 100 KS, što BMW-ovoj limuzini osigurava solidne performanse.

Stručnjaci Alpine 1971. dobijaju zadatak olakšati BMW 3.0 CS. Stvaraju olakšanu verziju CSL, koja postaje najuspešniji turistički automobil svoga doba

Iskustvo u preciznoj mehanici omogućilo je postizanje vrhunske kvalitete, pa modeli BMW Alpine dobijaju punu fabricku garanciju, o čemu su drugi tuneri mogli samo sanjati. Tržišni je uspeh potaknuo stvaranje novog zaštitnog znaka, kružnog oblika poput BMW-ovog, sa štitom, u čijoj je crvenoj polovici dvostruki karburator, a u plavoj kolenasto vratilo. To je pokazalo temeljno opredeljenje fabrike, specijalizirane na ozbiljne dorade motora: ugradnju masivnijeg kolenastog vratila s dužim hodom, višeg bloka i potpuno nove glave, što osigurava veću radnu zapreminu i znatno veću snagu.

BMW Alpina B6 iz 1977. bio je temeljito friziran model 323i, sa snagom od 210 KS

Prvi veliki ispit za tvrtku sledi početkom naftne krize sedamdesetih. Alpina svladva teške trenutke bez otpuštanja radnika, a ozbiljnost dokazuje razvojem snažnih, a štedljivih motora na normalni benzin. Tržište se brzo oporavilo, pa stižu vrhunski sportski primerci, poput modela B6 2.8, na bazi prve trice, a posebice je zanimljiva Alpina B7 sa 300 KS, tada najbrža serijska limuzina na svetu. Taj model prvi serijski uvodi potpuno elektroničko kompjutersko paljenje, što je najavilo niz tehnoloških iskoraka Alpine.

BMW Alpina Roadster V8 luksuznija je verzija BMW-a Z9. Zanimljivo, to je jedina Alpina s manje snage od BMW-ovog modela iz kojeg je izvedena, jer ima 381 umesto 400 KS

Njihovi stručnjaci prvi ugrađuju katalizatore s metalnim jezgrom, sekvencijalne automatske menjače, komande za šaltanje na volanu, grejač katalizatora, sportske dizelske motore... Alpina postaje dragulj BMW-a, gde bavarska fabrika ispituje najnovija dostignuća i brusi postojeće projekte. Najveći dosadašnji uspeh postigao je model D10 Biturbo iz 1999. S trolitrenim dizelašem od 245 KS, koji omogućuje brzinu od 254 km/h i ubrzanje do stotke za 6,8 s, bio je to tada najsnažniji i najbrži dizelski automobil na svetu.

BMW Alpina D3 je frizirana verzija BMW-a 320d, sa snagom povećanom sa 163 na 200 KS. na iskustvima ovog modela iz 2005. Nova generacija BMW-ovog dizelaša zapremine 1995 ccm pojačana je na čak 204 KS

Alpina u programu ima frizirane i doterane modele svih BMW-ovih serija, a šećer je došao na kraju. Na salonu u Frankfurtu 2005. predstavljen je model B7, ultrasportska verzija serije 7. Uz pomoć dva turbopunjača snaga motora V8 zapremine 4398 ccm povećana je sa 333 na čak 500 KS. S tim pogonom Alpina B7 postiže 300 km/h, a do stotke ubrzava za 5,2 s. To je trenutno jedina velika i elitna limuzina takvih performansi, koja pokazuje kako je tehnologija Alpine još uvek na vrhu.

ISTORIJA

1961. - malo je ko slutio da će prvi tunerski poduhvati Burkarda Bovensiepena, koji je u firmi za izradu preciznih uredskih masina svoga oca dr. Rudolfa Bovensiepena počeo izrađivati dvostruke karburatore Weber za BMW 1500, biti početak priče o najelitnijoj tvrtci za doradu sportskih automobila.

1964. - iskustvo u preciznoj mehanici omogućilo je postizanje vrhunskog kvaliteta, pa modeli BMW Alpine dobijaju punu fabricku garanciju. Bio je to prvi takav slučaj među desecima poznatih fabrickih tunera.

1965. - osnovana je firma ALPINA Burkard Bovensiepen KG sa osam zaposlenih.

1967. - počinje se koristiti sadašnji logo sa crnim vencem u kojemu je natpis ALPINA i crveno-plavim štitom.

1968. - Alpina angažira tada malo poznate vozače, Niki Laudu, James Hunta, Jacky Ickxa, Hans Stucka i do 1973. osvaja najvažnije pobede u takmicenjima turističkih automobila. Ti vozači uskoro postaju legende, jednako kao i firma koju su proslavili.

1970. - u trci 24 sata Spa Ftancorchamosa Alpina osvaja evropsko prvenstvo turističkih automobila, a snagu pokazuje pobedama na kružnim stazama, brdu i reliju.

1971. - stručnjaci Alpine dobijaju zadatak olakšati BMW 3.0 CS. Stvaraju olakšanu verziju CSL, koja postaje najuspešniji turistički automobil svoga doba (po njemu je nazvan novi BMW M3 CSL).

1973. - Alpina osvaja evropsko prvenstvo turističkih automobila, a Lauda postiže apsolutni rekord staze u Nürnburgringu.

1975. - Alpina otvara prva inostrana predstavništva, u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji, potom u Francuskoj, Italiji, Španiji...

1977. - Dieter Quester u BMW Alpini 3.5 CSL pobeđuje favorizovane i na papiru znatno moćnije Jaguarove kupee. Nakon te sezone Alpina se deset godina povlači iz auto-moto sporta i posvećuje razvoju tržišnih modela.

1978. - prvi veliki komercijalni uspeh na evropskom tržištu postiže model B6 2.8, a B7 Turbo Coupe sa 300 KS postaje hit na američkom tržištu.

1981. - na ekološkom maratonu u organizaciji Auto Motor und Sporta pobeđuje BMW 318i Alpina, sa senzacionalnom potrošnjom od 2,672 l/100 km!

1983. - Alpina službeno postaje proizvođač automobila

BMW Alpina B6 Cabriolet, predstavljen 2004., napravljen je na bazi serije 6. Benzinac 4.4 V8 kompresorskim nadpunjenjem pojačan je na 500 KS

1985. - kao prvi proizvođač automobila na svetu Alpina celu paletu modela oprema katalizatorima s metalnim jezgrom.

1987. - uspešan povratak na sportske staze: Alpina M3 pobeđuje u nemačkom DTM-u, tada popularnijem od Formule 1. Bio je to i poslednji sportski uspeh, jer se svi potencijali firme usmeravaju u razvoj modela za tržište.

1989. - predstavljen model B10 Bi-Turbo, na bazi petice dizel, za kojeg poznati novinar i pilot Paul Frere u časopisu Road&Truck piše: For me this is the car... I think this is the best 4door in the world.

1990. - Alpina doživljava veliku ekspanziju. Otvara se potpuno nov pogon u bavarskom Buchloeu sa 120 zaposlenih.

1992. - predstavljen model B12 5.7 Coupe, koji uvodi sistem elektronskog nadzora kvacila i sekvencijalni menjač Shift-Tronic. Sledeće godine dobija komande na volanu.

1995. - model B12 5.7 E-kat uvodi Superkat - prvi katalizator s metalnim jezgrom i grejačem.

1999. - model D10 Biturbo sa 245 KS, na bazi BMW-a 530d postaje najsnažniji i najbrži dizelski automobil na svetu.

1999. - predstavljena druga generacija modela B3, na bazi serije 3, sa 3346 ccm i 305 KS. Pored limuzinske verzije uvode se karavan i kabriolet, po želji s pogonom 4x4. Svi se modeli opremaju sekvencijalnim automatikom Switchtronic.

2001. - na bazi BMW Z8 Roadster stiže nešto manje oštar i luksuzniji Alpina Roadster V8, koji postiže veći tržišni uspeh od izvornog modela.

2003. - predstavljeni su glavni noviteti za sledeću godinu - Roadster S sa 300 KS, napravljen na osnovi modela BMW Z4, te novi B7 sa čak 500 KS, izveden iz modela BMW 745i. To je trenutno najbrža statusna limuzina na svetu.

2005. - BMW Alpina D3 je frizirana verzija BMW-a 320d, sa snagom povećanom sa 163 na 200 KS. na iskustvima ovog modela iz 2005. Nova generacija BMW-ovog dizelaša zapremine 1995 ccm pojačana je na čak 204 KS

Link to post
Share on other sites