> Bmw-ova Zvukovna Filozofija


Recommended Posts

08bmwveo3.jpg

08bmwveo3.977ebf3340.jpg

Svaki BMW-ov model ima jedinstven zvuk. Èitava skupina struènjaka naporno radi kako bi proizveli optimalan profil zvuka, vodeæi raèuna o tome da model serije 7 zvuèi rafinirano, a da model Z4 zvuèi snažno.

Soba za ispitivanja zvuka poput ove u BMW-u može stvoriti brojne nepravilnosti. Tako, npr., možete jasno èuti kako pored vas prolazi model 130i iako se vozilo zapravo nalazi u praznom hodu. Kotaèi se okreæu na valjcima prièvršæenim za pod, a motor pokreæe stopalo fantomskog vozaèa na papuèici akceleratora. Upravljaèki prostor je prazan. Sve to zvuèi prilièno èudno, kao da zvuk dolazi iz starinskog mono-zvuènika. I uopæe ne slièi na zvuk BMW-a.

user posted image

Rješenje zagonetke: zvuk udaljavanja stvaraju izolacijski klinovi postavljeni na zidove i strop koji apsorbiraju zvuène valove. Za simulaciju živahnog stila vožnje služe razni trikovi, a vozilo ispušta zvuk dok se nalazi u praznom hodu. Dvadeset fiksnih mikrofona postavljeno je sa svake strane vozila u setu paralelnih šipki. To znaèi da buka iz motora dolazi do svakog mikrofona iz razlièitog smjera i udaljenosti i u svakom sluèaju pruža specifiènu vrstu zvuènog polja. Namjenski software se koristi za popunjavanje rupa u kasnijoj fazi kako bi se zakljuèila zagonetka zvuka pomoæu digitalnih podataka. Savršeni se zvuk vozila koje prolazi zatim stvara u hifi i stereo ureðaju kako bi se proizvela osnova za rad struènjaka za zvuk. Oni se brinu o tome da BMW proizvodi specifièan zvuk te da se melodija motora može lako i jednostavno prepoznati.

Dr. Herbert Finsterhoelzl odgovoran je za vanjski zvuk vozila u BMW-u. On pojašnjava meðusobne složene fizièke veze koje igraju znaèajnu ulogu u takvom procesu. S oduševljenjem tumaèi logaritamske jednadžbe ispisane na bijeloj ploèi i u složene uzajamne odnose povezuje èimbenike: vanjsku buku, unutarnju buku, buku koja proizvodi vjetar i buku guma. Brzo postaje oèito da je znanost o akustici složeno podruèje. Oko 150 zaposlenika u BMW Group, upoznato je u razlièitim opsegu s tom tematikom. Soba za ispitivanje akustike u BMW-ovom centru za istraživanje u Aschheimu u blizini Muenchena samo je jedna od mnogih. Samo u BMW-u postoji otprilike desetak testnih oprema poput ove, a još ih je nekolicina smještena kod vanjskih partnera za razvoj. Svaka se soba koristi za specifiène funkcije. Meðutim, sve one koriste BMW-u za postizanje jedinstvenog cilja - povezivanja zadovoljstva u vožnji sa simfonijom za uho.

Ovdje u Aschheimu oèito je da se zvuk temelji na znatnoj tehnièkoj rafiniranosti.

user posted image

Ogromna hala je impresivna – nema jeke, sve zvuèi kao da je nastalo u pernatoj jastuènici. To je važno jer bi i najmanja kolièina reflektiranog zvuka iskrivila rezultat ispitivanja. Strujanje zraka ogranièeno je u sobi za ispitivanje zvuka tako da zvuku motora treba dodati umjetno strujanje zraka. Za to se koristi puhalo koje se može uvuæi u pod i èiji su dovodni kanal, ispušna cijev i mehanizam kotrljanja smješteni u podu. Strujanje zraka se iskljuèi dok se odvijaju mjerenja tako da nastaje apsolutna tišina. Èak je buka kotaèa nezamjetna jer se postavljaju gume bez profila na naplatke kotaèa; konaèno, vozi se samo ravno te se vozilo ne treba prilagoðavati zavojima. Na taj se naèin snima i analizira buka bez utjecaja ometajuæih èimbenika.

Moderna digitalna tehnologija od velike je pomoæi u ostvarivanju tog cilja. Akustièni spektri obièno su se predstavljali jednostavno kao treptavi zeleni oscilogrami dok današnja raèunala daju kristalno jasne, višebojne vizualizacije gdje gledatelji mogu prepoznati svaku pojedinaènu frekvenciju. Tako, npr. možete vidjeti kako se oštar zvuk paljenja pretvara u trajni bas kada se to dogaða 3000 puta u minuti dok motor pjeva serenade poput tenora u operi kada vozilo ubrzava. Miješanje buke motora s drugim izvorima buke stvara orkestar koji se stapa kako bi proizveo zvuk èija je namjera biti maksimalno harmoniènim i zasigurno bez visokih ili niskih nesklada kao što su prodorni vrisak i brujanje. Ponekad su èitavi dijelovi vozila obloženi u zvuèno izolirani materijal kako bi se otkrila buka koja stvara tu vrstu interferencije. Te "kapsule" mogu zauzeti do pola velièine garaže. Èitavu buku motora možete istisnuti na taj naèin tako da èujete iskljuèivo samostalni rad prigušivaèa ispuha.

Prema dr. Finsterhoelzlu ukoliko usporeðujemo tu buku sa zvukom trube, ne bi trebalo trubiti preglasno. To je stoga što važeæi ECE standard R51 odreðuje stroga gornja ogranièenja. Èak su i procedure ispitivanja pomno definirane: pristupite uz toèno 50 km/h, potom precizno iz bijele linije punim gasom prijeðite udaljenost od 20 metara. Možda to zvuèi jednostavno ali zapravo je izuzetno teško. Vani na testnoj stazi samo su posebno obuèeni testni vozaèi u moguænosti provesti standardiziranu rutinu apsolutnom preciznošæu. Stoga se koristi servo-motor nadziran daljinskim upravljaèem u prostoriji za ispitivanje zvuka kao zamjena za stopalo izvornog vozaèa upravo iz razloga što radi preciznošæu robota.

user posted image

To je propisana procedura ispitivanja. Podruèje kreativnog oblikovanja zapoèinje tamo gdje se ne radi o razini zvuka veæ o skladnom umjetnièkom djelu. Dr. Gerhard Thoma, voditelj akustiène integracije, povlaèi usporedbu s restoranom: oèekujete hranu koja nije prepeèena ili presoljena. S druge strane, svatko tko odlazi u hram gastronomske izvrsnosti ima pravo oèekivati više – prilièno rafinirane kulinarske kreacije i naravno uporabu najfinijih sastojaka. Prenesemo li taj koncept na BMW, oèekivanje je takvo da ne postoji buka s karakteristiènim brujanjem koje nije u skladu s vrhunskim brandom.

To je razlog zašto akustika u BMW-u nikada nije pitanje sluèajnosti. Ona je rezultat dobro modificiranih "strategija zvuka" koje su usklaðene s nastojanjima branda. To naravno obuhvaæa brojne druge aspekte – koji se kreæu od peraèa vjetrobranskih stakala do komunikacije izmeðu èovjeka i automobila. Jedan takav primjer u novoj seriji 7 je gong jedinstvenog zvuka kojeg su prije pratile upute kontrolne ploèe. To je zamijenjeno skladno komponiranim trozvukom koji zvuèi skladnije i mnogo je ugodniji za vozaèa.

Ostaje èinjenica da je najvažnija disciplina zvuk motora. To takoðer predstavlja najstrašniji izazov: pretvoriti lanac glasnih eksplozija u zadovoljstvo za uho što je jednako pokušaju stvaranja jestivog predjela od otrovnih gljiva. Štoviše, to treba biti zvuk koji je nepogrešivo BMW-ov. BMW serije 7 treba zvuèati toplo i rafinirano, Z4 treba biti sportski i agresivan, X5 treba biti jak i snažan. Izazov je vrlo èesto dati istom motoru, ovisno gdje je postavljen, potpuno drugaèija akustièna svojstva. Dr. Thoma oduševljeno govori da motor treba rezonirati s tipiènim BMW-ovim zvukom – "zvukom zadovoljstva u vožnji".

Laboratorij za akustiku u BMW-ovom istraživaèkom i inovacijskom središtu u Muenchenu je više poput kuhinje koja omoguæava kulinarsko testiranje akustiènih delicija. Digitalnim putem mogu se stvoriti èitavi frekvencijski spektri ili se stvarne zvuène snimke mogu prilagoditi po volji sve dok rezultat ne odgovara željenom idealu. Inženjer zvuka može procijeniti èitavu "knjižnicu zvuka" koja sadrži sve buke vozila ukljuèujuæi zvukove iz natjecanja.

user posted image

Dobiveni rezultati se provjeravaju u akustiènom i vibracijskom simulatoru – inženjersko èudo koje je ekskluzivno vlasništvo BMW-a. Ogromni zakrivljeni projekcijski zaslon osigurava savršenu iluziju putovanja vozilom po Bavarskom pejažu. Kabina vozila kojom se upravlja hidraulièkim putem postavljena je ispred zaslona. Ona realno sagledava zavoje, "koèi" ili "ubrzava" pravovremenim naginjanjem dok se ispravni zvuci izmjenjuju elektronièkim putem prema unutrašnjosti kako bi precizno odgovarali svakoj situaciji u vožnji, poèevši od nabrijavanja motora do guma koje cvile do granica svojih izdržljivosti.

Tu poèinje stvaran posao – drugim rijeèima, ugaðanje konkretnog motora kako bi konaèno zvuèao upravo poput elektronièki simuliranog modela. Glasnoæa je uvijek polazna toèka: pedantan, detaljan rad na komorama za sagorijevanje i ležajima motora u poèetku stvara šaptaèku verziju motora. Inženjeri su potom spremni nadograðivati na toj osnovnoj verziji i pojedinaèno dodati željene akustiène "sastojke". BMW-ov inženjer za zvuk Robert Mirlach – odgovoran za Z4 Roadster i ostala vozila – koristi kolekciju novinskih èlanaka kako bi prikazao èuda koja se mogu ostvariti ciljanim akustiènim finim ugaðanjem. Njemaèki list Sueddeutsche Zeitung hvali motor modela 330i kao "svilenkast i rafiniran". S druge strane, tisak izvještava o istom motoru u modelu Z4 kao da je ponovno oživio legendarni Sergeant Pepper kojeg su kreirali Beatlesi: "bas koji udara", "oštar, jasan zvuk trube", "bogato zujanje kod rada u praznom hodu i duboka buka kada stanete na ubrzivaè – sve do vriska visokog tona." To nas ne bi trebalo iznenaditi jer je po prvi puta u povijesti automobila patentiran zvuk motora!

Ovako zvuci BMW: www.bmw.com/enginesounds

Link to post
Share on other sites