Sign in to follow this  
montenegro88

kupujem e36

Recommended Posts

Zdravo ljudi,ako moze par experta da me posavjetuje sta da pogledam pri kupovini auta. Ranije sam vozio Vectru i naravno gledao sam tad limariju,bla,bla,bla, pa me zanima sta je to kod Bmw-a???

VAzno je da je auto ocuvan a samo od toga ce zavisiti da li cu uzeti

325i

328i

ili

318is

I ako moze prednosti i mane ovih modela .

Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites
M54    0

Ako su ti finansije najbitnija stavka, onda uzmi 318is jer je jeftiniji za održavanje, vožnju i naročito registraciju. Znači ako su finansije "uske" trebalo bi da se držiš "četverca" jer ćeš bar moći da ga održavaš redovno i kako treba. BMW traži kvalitetno održavanje i što manje eksperimentisanja i fušerisanja utoliko bolje, zato je najbitnije kupiti onaj kojem možeš posvetiti neophodnu pažnju. Zauzvrat, on ti to vraća na njemu svojstven način :dance3:

Izmedju 325i i 328i ja sam uvek za 328i, ali opet kažem, ovo pod uslovom da ti finansije nisu problem. Najveći "minus" 328i-ice je upravo ta djavolski skupa registracija zbog koje realno, po meni, nema smisla uzimati 328i osim ako nije registrovan na invalida i slično. U suprotnom, porez od nekih 800 evra godišnje na upotrebu tog auta ga u nejvećoj meri diskriminiše jer realno, to je previše za automobil tih godišta (nebitno koji).

Zbog toga, 325i je neka "zlatna sredina" i kompromis koji se može "preživeti" (mislim na registraciju), a opet nudi daleko više performansi i pravog BMW duha od četverca u 318is. Razlika u konjima možda i nije presudna, ali definitivno jeste razlika u vučnoj snazi tj. obrtnom momentu kao i elastičnosti koju prirodno šestocilindrični motori imaju daleko izraženiju od (atmosferskih) četveraca. Dok ćeš četverca često terati u visoke obrtaje za svako "pokazivanje zuba", šestak može lepo da potegne i sa srednjih obrtaja, a to nije samo bitno zbog kvaliteta vožnje i ugodjaja nego i zbog niže potrošnje i generalno manje stresa koji šestaci trpe u svom radnom veku. Možda generalizujem previše, ali plašim se da je dobrog 318is danas jako, jako teško naći upravo iz razloga što su to već dosta mehanički istrošeni motori, sa finim kilometražama, a opet retko ko i danas održava te automobile originalnim delovima i potrošnim materijalom. Možda ima takvih primeraka po Srbiji, ali obzirom da često pratim auto-oglase ja ih bar nisam video previše. Dakle, vrlo ćeš teško pronaći dobro očuvan 318is, jer tih modela je i inače bilo procentualno gledano jako malo.

Ako pak bude neki šestak, pre svega ostalog treba da obratiš pažnju na nikasil a o tome je dosta puta pisano i to na koje motore se odnosi, pa pretraži malo bazu foruma... Druga stvar, Vanos iz tih početnih generacija nije bio baš pouzdan, kasnije su malo popravili kvalitet ali je generalno problem sa njim ostao da perzistira još duže vreme. Simptome koji upućuju na Vanos koji je u kvaru takodje imaš opisane po forumu, pa potraži... Sem toga, standardno, obrati pažnju na rashladni sistem, vešanje, elektroniku (da li el. podizači rade i slično). Srećom po sadašnje kupce, E36 nema aluminijumske viljuške tako da su mu trapovi daleko robusniji. Ipak treba proveriti sve jer su zamene originalnim ili kvalitetnijim delovima prilične. Korozija na E36 je nepoznat pojam, a i ako je ima negde to je zbog čukanja i loše odradjenog limarskog posla. Inače E36 danas imaju često problema sa tapacirima vrata i "neba", a video sam kod poznanika da je to odradio negde i ispalo je bukvalno kao novo. Tako da na ovo nemoj previše da obraćaš pažnju, jeste da deluje ružno ali se sredi brzo i relativno jeftino. Ako auto bude imao klimu proveri da li radi, to je daleko bitnije, jer kompresor zna da crkne a ako je digitalna klima onda i kontrolna jedinica zna da zeza, tako da je bitno da proveriš da li sve to radi jer su popravke dosta skupe.

Moja preporuka je da juriš 325i ali sa starijom verzijom motora (M50) sa gusanim blokom, jer su se pokazali kao izdržljiviji i nisu imali problema sa nikasilom. Naslednik ovog motora (M50TU) je imao blok od legure aluminijuma i Vanos na usisnoj bregastoj osovini, ali i daleko više problema i generalno je manje izdržljiv nego prethodnik, a obzirom da su snaga i moment praktično ostali isti onda iz ove perspektive gledano, obzirom da se radi o motorima koji su već prešli fine kilometraže, od njega može samo da bude više štete nego koristi. Dakle, mislim da je 325i dobar kompromis u smislu performanse/troškovi registracije, a verzija sa M50 motorom bez Vanosa (do kraja 1993. godine) je robusnija i manje kvarljiva od naslednika sa Vanosom, tako da ti je i po pitanju pouzdanosti ovo dobar kompromis.

Koji god da uzmeš, najbitnije je da bude u dobrom stanju i da može da se proveri kako i koliko je održavan. Dakle, ništa ne uzimaj bez provere jer zapušten BMW koji je puno maltretiran a malo održavan ne može da bude dobar auto bez obzira koji motor imao pod haubom. I kao što rekoh, pošto BMW ne trpi eksperimentisanje, dobro razmisli pre nego što konačno odlučiš, i uzmi samo onaj za koji si siguran da ćeš moći kvalitetno "izdržavati" jer jedino ćeš tako biti na kraju zadovoljan svojom kupovinom i iskustvom sa tvojim BMW-om.

Pozz :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
E36    0
Ako su ti finansije najbitnija stavka, onda uzmi 318is jer je jeftiniji za održavanje, vožnju i naročito registraciju.........

Druze citam :dance3: tvoje postove vec duze vreme i samo cu ti reci svaka cast. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
R.P.M.    0

Pitao bih M54 kakav je E36 M3 3.0 286ks 1994g

inače svaka čast na postove !

izvinjavam se što ovako upadam montenegro88

Share this post


Link to post
Share on other sites
M54    0

Pre svega da se ispravim, sinoć sam na brzaka poslao komentar pa mi se potkrala jedna greška ovde:

Moja preporuka je da juriš 325i ali sa starijom verzijom motora (M50) sa gusanim blokom, jer su se pokazali kao izdržljiviji i nisu imali problema sa nikasilom. Naslednik ovog motora (M50TU) je imao blok od legure aluminijuma i Vanos na usisnoj bregastoj osovini, ali i daleko više problema i generalno je manje izdržljiv nego prethodnik, a obzirom da su snaga i moment praktično ostali isti onda iz ove perspektive gledano, obzirom da se radi o motorima koji su već prešli fine kilometraže, od njega može samo da bude više štete nego koristi.

Dakle, nije M50TU imao blok od legure aluminijuma nego i dalje gusani blok, ali je u M50TU ugradjivan Vanos i stoji da je zbog toga bio manje pouzdan od prethodnika, odnosno motora M50 bez Vanosa.

Ono rečeno za blok od aluminijumske legure naravno važi ali tek za M52 koji je notoran po problemu sa nikasilom i opet, sa dosta nepouzdanim Vanosom, tako da je u praksi on imao još više problema od M50TU a naročito M50. Zato sam i preporučio M50 bez Vanosa, jer taj motor nema ni problema sa nikasilom i zato je iz ove perspektive dobar izbor obzirom da je potencijalno mnogo manje problematičan i sa njim nema velikih troškova poput onih za popravku Vanosa ili, ne daj Bože, pohabanih košuljica od nikasila.

Dakle, izvinjavam se na ovom propustu, kao što rejoh kucao sam u brzini a bio sam jako umoran a tada koncetracija vrlo lako opadne...

Nazad na temu...

@ montenegro88:

Što se potrošnje tiče, za 328i proizvodjačke specifikacije su 13,5/6,7/9,2 za grad/otvoren put/prosek. Medjutim, teško da će neko sa 328i-icom u proseku trošiti 9,2 litra jer taj motor jednostavno MOLI da se gazi i ako neko sa njim uspe da se vrti oko 11 litara u proseku odnosno oko 15 u gradu onda puna kapa. Naravno da sa mirnom nogom može da troši po navodima, ali za takvu vožnju treba imati jako puno nerava, šaltati rano, ne zalaziti preko 4000 rpm, pažljivo dozirati gas... Pa sad, ko ima živaca - neka proba... :dance3:

Za 325i deklarisana potrošnja u mešanom režimu je 8,6 litra, ali opet važi ono rečeno ranije, ovo je moguće ali vrlo nerealno ostvariti, jer BMW retko voze ljudi sa toliko debelim živcima... :lol: Realno, u mešanom režimu očekuj 10 litara, a po gradu 13-14 litara i to bez sabraćajnih špiceva... Modeli bez Vanosa trošili su primetno više goriva jer im je kriva obrtnog momenta bila pomerena udesno, ka visokim obrtajima, pa su se ti motori više vrteli. Sa uvodjenjem Vanosa (naročito duplog) kriva obrtnog momenta je "ispeglana" i motori su dobili na elastičnosti, tako da imaju dosta vučne sile još na srednjim obrtajima i mogu da se voze opuštenije, na nižim obrtajima, a otuda i niža potrošnja. Dakle, ovaj deklarisani podatak o 8,6 litara za verziju 325i bez Vanosa je po meni ipak malo "optimističan".

Za 318is deklarisana potrošnja je 10,9/6,4/7,7 za grad/otvoren put/mešani režim, ali i ovde budi siguran da ćeš teško potići ovoliku potrošnju, opet iz istih razloga... U tom smislu, naročito je četverac trom na niskim obrtajima i upravo se on najviše vrti pa bi logično bilo da je odstupanje potrošnje d proizvodjačke specifikacije kod njega verovatno i najveće. I kod njega, mešani režim je verovatno oko 9 litara, obzriom da "običan" 318i troši približno toliko i to u opuštenoj vožnji. A 318is je model koji se uglavnom češće gazi od klasičnog 318i...

@ R.P.M.:

Motor iz prve verzije M3-ojke je bio revolucionaran tehnički gledano u svoje vreme, i to iy više razloga. Interesantno, S50B30 je bio jedan od retkih blokova koje je BMW u svojoj istoriji radio a da su u tzv. "square" konfiguraciji, odnosno da su hod i prečnik klipa isti (otuda ono square - kvadratni, jer prečnik i hod podsećaju na stranice koje formiraju pravilan kvadrat). Doduše, kod S50B30 ne radi se baš o potpunom square motoru, jer mu je hod 85,8 mm a prečnik 86 mm, ali je razlika zamenarljiva i praktično se radi o "square" motoru. Odlika ovih motora je dobar kompromis izmedju elastičnosti i snage sa jedne, odnosno izloženosti stresu i pouzdanosti sa druge strane. Da ne davim previše o ovome, koga interesuje neka pogleda link ispod, ali koliko je ovakva konfiguracija dobra najbolje govori podatak da Bugatti Veyron upravo ima motor sa "square" konfiguracijom:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stroke_ratio

Dakle, prvi E36 M3 je jedan od retkih motora sa ovakvom kofiguracijom koje je BMW uopšte radio. Vanos na ovom motoru se donekle razlikuje od standardnog Vanosa na M50 motorima, a razlog je prilagodjavanje visokim obrtajima (M3 je imao redline na 7350 obrtaja i dozvoljenu konstantnu turažu od 7000 obrtaja u minuti, a standardni M52 motori naravno daleko manje) i Vanos kod M3 je bio kontinualno varijabilan a ne kao kod standardnih verzija sa fiksiranom tačkom promene moda (položaja bregaste} zavisno od broja obrtaja. Isto tako ono što ovaj motor razlikuje od standardog M52 motora je to da ima portivanu i poliranu glavu, zasebne leptire za svaki cilindar, povećanu kompresiju, drugačiju upravljačku elektroniku, drugačije i pojačane ventile i njihov razvod itd itd a auto je imao plivajući zamajac, kao i usisnu i izduvnu granu koje su projektovane kompjuterskim softverom što su bile revolucionarne stvari za to vreme. Ima još toga ali i ovako preterah... :huh:

Uglavnom, pričati o M3 bez obzira na njegovo godište i generaciju, sa aspekta pouzdanosti, dugovečnosti, isplativosti kupovine i slično je manje-više nebulozno. M3 i njemu slični automobili se ne kupuju razumom nego srcem, i kod njih je bitna samo emocija, zbog koje se sve drugo stavlja u drugi plan. Sa tim na umu, nijedan M3 pa ni taj o kojem pitaš ne mogu i neću niti okarakterisati niti bilo kome preporučiti kao racionalan i pametan izbor, jer kao što rekoh tu pamet ne odlučuje... Veliki troškovi vožnje, održavanja, registracije, servisiranja, ogroman pad vrednosti na tržištu, sve su to stvari koje ovakve automobile diskvalifikuju kao neki auto za preporuku. Druga stvar, ovakvi automobili trpe jako, jako puno maltretiranja i retko su to dobro i pravilno održavani modeli, baš zbog cena održavanja i servisiranja. Sa tim na umu, nemoguće je pronaći model na kojem ne mora nešta da se radi ili zameni, u najmanju ruku odrade servisi a to je već pozamašan trošak. Tako da, sve i da neko hoće ovakav auto, mora da bude uporan da pronadje onaj pravi, ali naravno rizik sa ovakvim automobilima je uvek prisutan i preskupe popravke su opasnost koja svakodnevno "lebdi" iznad glava njihovih vlasnika. Medjutim, ko je spreman da živi sa svim tim, i ko definitivno ne sluša glavu kad kupuje auto :huh: a zna šta hoće, kupiće taj auto bez obzira na sve. Lako je medjutim ne odoleti čarima M3-ojke, ali sve to treba i finansijski ispratiti, tako da je ipak osnovno pravilo da ko ne može da se bavi ovim sportom, ne kupuje taj auto. Biće bolji i njemu a i autu.

Inače, E36 M3 je odličan auto, ako me to pitaš. Samo, bolje je da pitaš sam sebe da li si ZAISTA spreman da "zagrizeš" toliko? Ovaj auto bez problema košta po par hiljada evra godišnje, i gubi po par stotina na vrednosti mesečno, tako da budi spreman da žrtvuješ mnogo toga zbog njega. Uostalom, nije Džeremi Klarkson iz Topgeara rekao da vozači M3-ojke nemaju prijatelje... :huh:

PS. Hvala vam na lepim rečima u komentarima.

Pozz :hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites
M54    0

Htedoh reći u onom ranijem komentaru, nije Džeremi Klarkson iz Topgear-a bez razloga rekao da vozači M3-ojke nemaju prijatelje... :dance3:

Skup sport. Ali koje se to zadovoljstvo ne plaća? :huh:

PS. Neki moderatori počiste ovo, napravih haos u temi... :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
AndrejaM5    0

Svaka cast za tekst, imam da dodam, zasto bi neko kupio 328i ako zeli da vozi penzionerski? Bacanje para na registraciju itd. Ti BMWovi podaci o potrosnji uopste nisu merodavni. Zato, ko bi da stedi, 318i i vozi :dance3:

Share this post


Link to post
Share on other sites
leon63    0

Vidi moj auto 328 IA u ///M paketu, totalni full. Registrovan do maja 2011. vlasnik vodi se na 2000cc. Uradjen servis i ostalo...

Share this post


Link to post
Share on other sites
R.P.M.    0

hvala M54 na opširnom postu !

Leone ti si car :dance3:

Share this post


Link to post
Share on other sites
MIKIPERLA71    0

Ja vozim 318is limuzinu 94god vec dve godine i slatko me sluzi,upravo dosao iz Tivta gde sam ga napunio do vrha ,obisao celu boku i dosao do Beograda sa otprilike 45lit benzina doduse sipanog na ina pumpi u Tivtu i to 98okt.Po meni motor sa kojim imas povoljne troskove,razumnu potrosnju a necete izdati u kriticnim situacijama kad treba da povuce.Sto se tice karoserije a to mije profesija,losi su oni primerci koji su radjeni zbog havarija e oni su skloni rdji i truljenju.Izbegavaj vozila koja su usla prosle godine kroz preregistraciju jer bice sigurno cesljanja papira i oduzimanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
leon63    0

Ja sam malopre dosao iz KG do NI za 75 minuta, jos sam stajao za sipam gorivo i kupim klincu sok, trosio je oko 17 litara plina, ali ga nisam skidao ispod 180 km/h pa do 230-240 km/h gde je moglo, jer je bila guzva.

P.S. Tvoj i moj post su razliciti, pa ko voli neka izvoli. Svaki motor ima svoje prednosti i mane. Merak nema cenu i osecaj kada vozis levom trakom i samo povremeno "blicas"...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this