SAVET ZA 2.5 tds


Recommended Posts

il dizel il M,benzinci nisu vise u modi!

Dizel da, ako bi kupovao nov, ili eventualno neki sa niskom kilometražom do recimo 100000 ali provereno, i odlično održavan, redovno servisiran. A takve je teške naći u zemlji Srbiji, a i kad se nadju koštaju jako puno. Uz cene eurodizela koje prelaze cene benzina i više cene održavanja, na duži rok je ušteda vrlo mala. Ali sve to pod uslovom da na motoru ne bude trebalo da se interveniše, jer tad sve uštede padaju u vodu. Znam mnogo ljudi koji su kupili dizela da "uštede" pa su na kraju umesto na mostu platili na ćupriji.

"M" može, ali ako bi imao neko za mene da plaća održavanje i gorivo :preved:

Inače, automobil valjda služi za lične trenutne potrebe i kupuje se prema ličnim potrebama i afinitetima, ne prema trenutnim modnim trendovima. Pa nisu to cipele majku mu :blink:

svaki motor koji se kvalitetno odrzava traja ce dal je tds mms pms sve jedno je!

Bilo bi lepo da je tako. Čovek je pomenuo da taj motor ima 360000 km, i to daj Bože da je toliko, jer svi znamo šta se radi sa kilometražama kod nas... Dakle, taj motor je već zreo za generalku ma kako je on bio održavan, i to su već rekli neki drugi članovi foruma. Sve ima svoj limit i rok trajanja, pa i najbolji motor. Džaba mu da kupi takav auto i sipa u njega i najskuplje ulje na svetu i menja sve originalnim delovima, taj motor je gotov i to je to. Zato sam mu napisao, bolje benzinca koji je prešao duplo manje, a ne 325tds i sa njim pravac na generalku. :blink:

Link to post
Share on other sites