Sign in to follow this  
marcos

Bmw 730d e65

Recommended Posts

marcos    0

Zdravo svima, interesuju me savjeti za kupovinu 730d modela e65 koji se radio do 2005 god znaci prije redizajna. Kakav je, kako se vozi, sta su mu mane, na sta posebno obratiti paznju, odrzavanje, posebno me interesuje automatik, njegova trajnost, servisi i kako o ocijeniti njegovo stanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
M54    0

Kod tog auta, uopšte kod modela BMW-a sa tim motorom iz perioda 2001-2005, najveća opasnost vreba od motora. Samo servisiranje istog je dovoljno skupo, ali eventualne popravke i ozbiljnije intervencije na njemu su papreno skupe i bez problema "izbiju" iz džepa po par hiljada evra. Primera radi, zavisno od modela i kvaliteta, jedna dizna se kreće od 400 pa do 600 €, pumpa visokog pritiska je blizu 1000 €, nova, originalna turbina blizu 1500 € itd itd Dakle, cifre su ozbiljne i ovaj auto može (pravilno) održavati samo neko sa dubljim džepom.

A upravo taj motor je imao dva velika problema koja su ga mučila kroz godine i kroz sve serije BMW-a iz tog perioda. Prvi problem je vezan za turbinu, koja je bila slaba i lošijeg materijala, dolazilo je često do lomljenja lopatica iste i uopšteno rečeno turbina je najgori deo tih motora, ako se može nazvati delom motora. Druga stvar je problem sa usisnom granom za ove motore, u kojoj postoji rezonantna kutija sa sistemom klapnica koje doziraju količinu i brzinu protoka vazduha u motor, a u cilju poboljšanja procesa sagorevanja, poboljšanja performansi i smanjenja potrošnje odnosno emisije izduvnih gasova. Problem sa ovim sistemom je bio u tome da su klapnice bile jako loše rešene, zapravo osovinice na kojima su klapnice bile postavljene su bile nedovoljno jake pa su se lomile, usled čega je dolazilo do nemogućnosti klapnica da se obrću oko osovinica, pa čak je dolazilo i do usisavanja klapnica u samu komoru, što je dovodilo do katastrofa na motoru... Opet, vrlo, vrlo ozbiljan problem koji je iziskivao popravke reda par hiljada evra.

BMW je oba problema ispravio tokom 2004. i 2005. godine, redizajnom sistema klapni u usisnoj ali i izradom potpuno nove turbine izradjene od kvalitetnijih i postojanijih materijala, koji su daleko bolje trpeli radne stresove i daleko manje pravili problema. Iz svega ovoga se nameće zaključak sam po sebi - a to je da je vrlo poželjno da uzmeš model iz 2005. godine, kod kog su ovi problemi ispravljeni jer tako izbegavaš potencijalno ogromnu opasnost kako zbog turbine tako i zbog klapnica u usisnoj. Na ova dva problema moraš da obratiš pažnju, a ako već uzmeš stariji auto od toga onda obavezno proveri te dve stvari, plati u servisu ako treba, jer će ti se ta investicija isplatiti. Mimo toga, motor kao motor je stvarno milina za vožnju, efikasan, ekonomičan (za svoju zapreminu i snagu), vrlo elastičan i kultivisan u radu.

Automatski menjač je druga stvar koja se treba proveriti, obzirom da se radi o vrlo jakom motoru sa ogromnim obrtnim momentom menjačka kutija dosta trpi u radnom veku, tako da se mora proveriti stanje iste. BMW ne preporučuje zamenu ulja u automatskom menjaču, ali ako je auto prešao ozbiljnu kilometražu ovo je itekako poželjno uraditi.

Dalje, kao češći nego inače problemi kod ove sedmice pominju se manji defekti oko elektronike, poneki prekidač, GPS sistem integrisan u iDrive zna da zeza ili zabaguje pa mu treba "reset" u ovlašćenom servisu. I da, tu je iDrive koji konstantno iritira što se na odredjeni način može uzeti kao "problem" :D

Mimo ovoga, nema puno stvari na koje su se vlasnici sedmice žalili... To je auto vrlo solidno napravljen, da traje i služi bez puno primedbi tokom svog radnog veka. I osim pomenutih problema kod dizel verzija, taj posao je uglavnom dobro odradjivao. Kvalitet materijala je odličan, oprema vrhunska, zvučna izolacija isto tako, završna obrada na nivou, bezbednosna oprema bogata, sve je na dugme... Nisam vozio ovaj auto ali sam se vozio u njemu i utisci su fenomenalni, prava drumska krstarica koja se ne oseća dobro u gradskim gužvama ali kad izadje na otvoren put uživancija postaje potpuna i osećaj u vožnji u ovom autu jedino bi mogao da uporedim sa letenjem u avionu, ali bez preterivanja. Jednostavno, auto odlično leži i ne registruje neravnine i ulegnuća na putu, izolacija je vrhunska, luksuz na sve strane, tako da se stvarno stiče utisak da ste u avionu a ne u autu. Osećaj jedino "kvare" pejzaži i okolina koja velikom brzinom nestaje u retrovizoru dok sedmica "jede" kilometre sa lakoćom kao nijedan drugi auto u kojem sam se makar provozao.

Od mene toliko. Puno sreće u izboru i još jednom skrećem pažnju da proveriš ovo što sam ti napisao. Za nešto više, proveri po internetu, ima foruma vlasnika maltene svakog auta i svakog modela, pa verujem da ćeš naći i neki forum gde vlasnici sedmice razmenjuju iskustva i informacije. U svakom slučaju "namerio" si se na odličan auto i nadam se slikama i opisu na forumu kad posao bude završen.

Drugarski pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites
M54    0
Jos nesto, da li je motor idengtcan kao u petici e60 530d?

U pitanju je M57 blok, koji se od 1998. godine proizvodio u nekoliko različitih varijanti, sa različitim radnim zapreminama i sa odredjenim unapredjenjima se i dan-danas proizvodi i ugradjuje u BMW-ovu gamu.

Konkretno za auto koji tebe interesuje, odnosno "sedmicu" E65 do facelifta, je ugradjivana verzija M57TUD30 sa 215 KS i 500 Nm u rasponu od 2000 do 2750 rpm. Ovaj motor, u ovom izdanju tj. sa ovom snagom je u konkretnom periodu ugradjivan i u trojku (330d), peticu (530d) kao i u X serije (X3 3,0d odnosno X5 3,0d). Dakle problemi koji sam opisao nisu vezani samo za "sedmicu" nego za sve ove modele iz pomenutog perioda.

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this