provera kilometraze, dileri


Recommended Posts

sa danasnom tehnologijom, kilometraza se vraca na sve moguce, ne postoji nacin da se otkrije, cak i sa originalnim bmw softverom,

ja sam moja auta (bmw) kupovao u nemackoj, jedino nesto cemu verujem, bar koliko toliko, je kupovanje polovnog auta u bmw salonu,

posto daju garanciju samo na auta koja su redovno servisirana u ovlascenom servisu i pre pustanja u promet detaljno proveravaju auto

u kakvom je stanju, to deklarisu i stoje iza toga sto su napisali. jes da su skuplji od svih ostalih ali bar si siguran i to sto kupujes.

Link to post
Share on other sites

sto se tice detalja sacekaj da se jave malo iskusniji, odnosno neki majstor,

moji su svi bili dizelasi, osim zadnjeg,

za dizela mogu da ti kazem da zna da bude prilicno skup za odrzavanje, nije da nisam ja zadovoljan nego sam prezadovoljan od dizela,

e sad sto se tice benzinca, ukusi i mogucnosti su u pitanju,

moj 320 je odlican, jedino sto mi uvek zafali jos neki konj vise, je*i ga trebao je da bude 323 ili 325 ali u to vreme kod nas je bila skupa akciza

za auta preko 2000cm3,

ipak na kraju sestak je sestak, po meni sve ispod 2.0 nije ono pravo,

a sto se tice odrzavanja mislim da svi ti benzinci 16 18 20, odrzavanje manje vise isto kosta, jedino registracija je skuplja na vecim motorima.

Link to post
Share on other sites

Kad vec trazis u Nemackoj.. onda trazi na mobile.de ili autoscout24.de obrati paznju kod kontakt adrese.. trebalo bi da pise "händler" to znaci da se ne prodaje privatno auto nego u salonu!! naravno i tu ima mogucnosti prevare ali znatno manje!!

Link to post
Share on other sites

Ako kupuješ auto kod auto dilera tj. na auto placu (pravno lice) znaj da su svi ti automobili sa originalnom servisnom u kojoj su uredno navedeni svi servisi, kilometraže i ostalo. Prikazana kilometraža na satu mora da je originalna jer oni daju garanciju na to, poneki čak daju i jednogodišnju garanciju na motor i menjač, ali to se uglavnom odnosi na primerke iz "Premium" selekcije. Dakle, nema potrebe ni da proveravaš kilometražu ako kupuješ auto kod handlera jer oni su zakonom obavezani da prodaju ono što "piše u izlogu", u suprotnom jedna tužba i ne samo da će morati da obeštete kupca nego će imati posla sa pravosudnim organima Nemačke a to, veruj mi, niko tamo ne želi u svom životu :) Nije dakle to Srbija, pa da uvaljuje svako šta stigne i da se na auto placevima prodaje magla, i da zakon štiti one koji se greše o zakon, a ne one koji su oštećeni. Ali ponavljam, ovo važi za pravna lica, auto kuće, dok je kupovina od privatnih lica ista lutrija kao i ovde jer su se u medjuvremenu i nemci izbezobrazili pa i oni znaju šta je vraćanje kilometraže i šminka auta pred "udaju", tako da i sa njima može da se prodje podjednako loše kao i kod nas.

Inače ako te baš interesuje, originalnu kilometražu možeš proveriti preko originalnog BMW-ovog skenera, jer se ne očitava kilometraža iz sata niti ona upisana u ROM nego ona koja se automatski beleži nakon svakog gašenja auta u EEPROM kompjutera, u samom ključu, u elektronskom kolu oba pozicionera/regulatora fara, kao i na još par mesta od kojih su neka poznata samo serviserima BMW-a. Tako da, ako neko prekuca onu sa sata (ROM-a kompjutera, što se uglavnom jedino i radi), ostaje ona u EEPROM-u, ako se zameni ceo kompjuter, ostaje ona u ključu a tu je nemoguće "prekucati", a ako je vlasnik "slučajno" izgubio ključ onda se originalna kiloemtraža može očitati iz neke od lokacija na kojoj se ona beleži pri svakom vadjenju ključa, a to mesto je kao što rekoh poznato samo BMW-u i njegovim serviserim. Upravo sam u jednom servisu u Nemačkoj još pre nekoliko godina video neki "aparat" (ne znam kako da ga opišem drugačlje) gde je vozač auta došao u servis da zakaže neku intervenciju, a serviser je samo od vlasnika uzeo ključ i "ubacio" u bravu na tom aparatu, a onda je na monitoru aparata izašao kompletan izveštaj koji auto je u pitanju, marka, tip, kilometraža, poslednji servis (sve se to beleži u servisnu knjigu ali i elektronski pri svakoj intervenciji), koliko još do sledećeg obaveznog servisa, itd itd Dakle, da bi proverio kilometražu tamo (u ovlašćenom servisu) ne moraš ni da dodješ sa autom, već samo sa ključem :D

Moj savet, izbegavaj 316i naročito ako se radi o motoru M43 jer je tih 105 KS neprihvatljivo malo za karoseriju E46-ice tešku sa putnicima tonu i po`. Svaki G2 sa 1,6 motorom ima da te "pegla" kako hoće :) Verzija sa N42 Valvetronic motorom je malo bolja opcija, jer je to daleko moderniji agregat koji ako ništa drugo a ono troši dosta manje, ali po pitanju je snage je unapredjenje malo, iako se radi zapravo o zapremini 1800 ccm snaga je 115 KS što se doduše oseća, ali je i dalje ubrzanje od preko 11 sekundi više za neki Hyundai nego za BMW :unsure: Plus što je taj motor često u visokim obrtajima jer jedino tad ide kako treba, a to je veliki stres i takvi motori ne mogu da se pohlave dugovečnošću.

Slično važi i za 318i, ali za onu verziju sa M43 motorom (1900 ccm) jer je 117 KS i dalje slabo a taj motor po današnjim standardima dosta troši za svoje performanse.

Ako razmatraš 318i, moj ti je savet da to bude samo onaj sa motorom N42, koji je iako dvolitraš po zapremini označen kao 318i, isto Valvetronic motor, vrlo ekonomičan ali i dinamičan, 143 KS i ravno 200 Nm, što je vrlo interesantan podatak obzirom da su iz atmosferca izvadili 100 Nm po litru radne zapremine, a što nije nimalo lako odraditi. BMW je sa ovim motorom definitivno svojevremeno postavio standarde u zapremini do 2 litra, tehnološki vrlo napredan agregat, elastičan, mali potrošač za svoju snagu i performanse, mala emisija CO2, zadovoljava Euro4 standarde. Radi se o dvolitrašu kao što rekoh ali "četvercu" koji zbog obrtnog momenta ide podjednako dobro kao i M52 320i jer ima 7 KS manje ali zato 10 Nm više, što dovoljno govori koliko je to dobar agregat kad su iz 4 cilindra izvukli više "vučne sile" nego iz ranijeg šestaka. Jedino mu nedostaje zvuk šestaka, ali zato je i jeftiniji za održavanje oko 30 % od šestaka. Vrlo dobar agregat i od mene preporuka.

Što se 320i tiče, nema se šta puno komentarisati... Šestak je šestak, razvoj snage linearan, lako povlači sa niskih obrtaja, na otvorenom radi na niskim obrtajima pa jako malo troši u medjugradskoj, a sirovu snagu počne da oslobadja nakon 3000 rpm, dok je preko 4000 rpm milina slušati njegov zvuk :) Prva verzija ima M52 motor od dva litra, a kasnije je ugradjivan M54 sa 2,2 litra koji je slobodno mogu reći sveukupno gledano jedno 30 % bolji agregat od M52, ali je problem što se "probija" granica za osiguranje tj. zbog kubikaže se plaća maltene duplo veći porez za modele sa tim motorom :angry: Medjutim, njegovih 20 KS više, 20 Nm više kao i linearniji razvoj snage i bolje mape u svim režimima rada se itekako osećaju u poredjenju sa M52 320i, tako da ako ti 200 evra skuplje osiguranje nije problem ja ti iskreno preporučujem baš model sa M54 motorom, ali ako ideš u tu kategoriju onda slobodno idi do 325i :D Ja imam baš M54 2,2 u svom autu i nijednom se nisam pokajao što sam uzeo taj auto, a razliku u ceni registracije taj motor itekako zna da "obešteti" i "kompenzira" na putu, jer stvarno ide primetno bolje od M52. Medjutim, ako biraš šestaka, bilo kog, računaj da će troškovi održavanja biti nekih 30 % veći, mislim na redovne servise. Što se potrošnje tiče, na otvorenom će trošiti maltene isto kao i 318i, ali po gradu će 318i naročito ovaj N42 zbog bolje elektronske upravljačke jedinice, naprednije kontrole sagorevanja i bolje reciklaže gasova, trošiti do 2 litra manje. Kad se nagaze, troši svaki bez problema 15 litara.

Što se opreme tiče, nema pravila. Naći ćeš modele 316i sa kožom i tempomatom, a isto tako i 325i bez šibera i zadnjih podizača prozora. Sve je bilo prilagodjeno kupcu i individualnim potrebama, pa je tako i moguće natrčati na sve i svašta, već kako je kome odgovaralo i kako je naručivano iz fabrike. Ako možeš finansijski, preporučujem ti da obavezno uzmeš "Premium selection" primerak, jer su to bukvalno do temelja ispitani modeli od strane BMW-a i njegovih prodajnih centara gde su ti modeli otkupljeni od vlasnika po principu staro za novo, ali se radi o redovno održavanim modelima, sa besprekornom servisnom istorijom i u maltene fabričkom stanju. Jesu skuplji u startu, ali kad vidiš na nekom primerku u auto salonu ceduljicu "Premium selection" (a tu "presudu" nakon ispitivanja daje upravo BMW) onda znaš šta kupuješ i bukvalno ne moraš ni haubu da podigneš jer su ti automobili do te mere spremljeni da su im čak do vrha dopunjene i boce za tečnost za pranje vetrobrana.

Jbt opet sam smorio :angry: Valjda ti bar malo bude od pomoći...

Srećno u kupovini i čekamo slike novog ljubimca :hi:

Link to post
Share on other sites

da dodam nesto,

znaci i u nemackoj postoje muljaze, nije sve tako roze,

kad god vidis da je vlasnik tog salona ili placa neki nas balkanac ili neki turak bezi odande,

znaci trazi placeve koji su profi, kancelarija-parking-nekad i servis u krugu-naime ulazi tamo gde izgleda kao salon-plac, a ne tamo neka ogradjena livada.

i ja koliko znam memorija kljuca ne postoji kod e46, mozda, nisam siguran,

ali braca profesionalci su i to prevazisli, tako da menjaju kilometrazu komplet na sve, zato sam i reko da ne postoji nacin da se otkrije.

za ovo sam bio svedok kod nas na e60, provereno posle toga u bmw servisu i na kljuc i na softver i na sve, prikazuje isto km koja je na tabli.

Link to post
Share on other sites

U pravu si Zvonko, ali nadam se da čovek neće odavde da "potegne" čak u Nemačku da bi opet kupio auto od nekog Balkanca, Bugarina, Turčina, svejedno... :) Kad sam pisao "handler" i "auto plac" na to sam i mislio, uredno prijavljen objekat za kupoprodaju automobila, koji radi u svojstvu pravnog lica (firme), i koji kao takav mora da zadovoljava standarde koje lokalni zakoni nalažu. To je jedna stvar, a nešto sasvim drugo neka ogradjena livada sa 5-6 automobila i neki brkati Balkanac gazda koji to prodaje "pod garancijom"... :D Dakle toga je mislim svestan i sam, i tu razliku sam treba da uoči. Kao što si lepo napisao "pravi" auto placevi imaju uredno uredjen prostor, sa servisom, parkingom, vrlo često kafeterijom ili restoranom, poneki veći imaju u kompleksu zgrada čak i malu filijalu neke od osiguravajućih kuća i banki kako bi se sva papirologija oko prenosa vlasništva mogla završiti na licu mesta (naravno ovo važi za lokalne kupce, koji ne moraju da odjavljuju auto i uzimaju probne tablice u Policiji i imaju posla sa notarima). Dakle, sve to treba da izgleda kao ovi ovlašćeni servisi "jačih" proizvodjača kod nas, i po tom prvom utisku svako može proceniti da li sa dotičnim placem treba da ima posla ili ne.

Što se očitavanja prave kilometraže tiče verujem ti da si svedočio tom slučaju gde nije mogla da se otkrije prava kilometraža, ali to ne znači da stvarno nije moguće otkriti te mahinacije. Kao što rekoh, treba se imati originalan BMW-ov skener i upućeni serviser može očitati kilometražu sa nekoliko mesta, od kojih su neka kao što sam pomenuo poznata samo BMW-ovim serviserima upravo iz ovakvih razloga mahinacija i prevara. Prevaranti uglavnom prekucaju samo kilometražu iz ROM memorije kompjutera, to je ono što se vidi na satu, jer potencijalni kupci retko kad prave detaljnije provere. To se vrlo lako otkriva čak i nekim drugim skenerima, ne nužno originalnim BMW-ovim jer pristup EEPROM memoriji imaju i skeneri nezavisnih (third party) proizvodjača. Medjutim, ako se zameni ceo kompjuter a sa njim i ključevi kao i i immobilizer, onda to menja stvar i takve slučajeve jeste teže otkriti pošto tu već treba BMW-ov skener koji preko plivajućih kodova pristupa odredjenim lokacijama gde je kilometraža umemorisana od zadnjeg gašenja motora, a pristup tim podacima ne može se ostvariti "običnim" skenerima, plus što osim BMW-ovih ovlaštenih servisa niko nema pojma gde uopšte da traži taj podatak, pa tako ni prevaranti nemaju mogućnosti da preprave pravu kilometražu baš na svim mestima.

Problem je medjutim što u recimo 95 % slučaja se menja samo kilometraža na satu, kao što rekoh jer većina kupaca veruje tome što vidi :unsure: I to ne košta ništa, a skraćivanje kilometraže na pola poveća cenu auta od 1000 ili 2000 evra pa i više. U tom smislu prekucavanje kilometraže je nešto što preprodavci mahinatori rade vrlo rado, jer ništa ne ulažu a dobiju par hiljada evra na nečiju naivnost. Medjutim, ako se želi bolje sakriti prava kilometraža, onda kao što rekoh treba promeniti kompjuter kao i komplet "kasetu" sa immobilizerom i kontrolorom transpodera sa ključeva, kao i svi ključevi, ali ovo preprodavci vrlo retko rade iz prostog razloga što ta zamena (kompjuter, kaseta, immobilizer, ključevi + popriličan posao električara) iznosila više od razlike u ceni bi ostvarili "podmladjivanjem" auta, tako da im se to jednostavno ne isplati da rade. Ne kažem da nema i takvih slučajeva, i da je to što pričaš ti možda jedan od takvih, ali oni su vrlo, vrlo retki iz prostog razloga što preprodavci i mahinatori nemaju interesa da to rade.

Dakle, jesi u pravu da je moderna tehnologija daleko dogurala i da postoje načini da se uvek zavara trag. Ali isto tako je moderna tehnologija omogućila i proiuvodjačima da sve bolje kriju i štite takve informacije i podatke, i zapravo uvek su proizvodjači korak ispred mahinatora i cela stvar je u tome da čim ovi smisle način ili "provale" kako da hakuju nešto, već sa sledećim ne modelom nego revizijom softvera, unapredjenjem ili restajlingom modela, proizvodjač ponovo menja taktiku i uvodi neka nova rešenja zbog kojih će mahinatori ponovo razbijati glavu neko vreme, i tako ukrug :angry:

Dakle, jeste danas sve moguće, ali je činjenica da ako već ide da kupuje auto u Nemačku, da će kupovinom od handlera imati potpunu pravnu zaštitu i da od ovakvih stvari neće morati da strepi. Jer ti automobili su spremljeni da se prodaju i došljacima ali i lokalcima, nemcima, a ne dao Bog da vlasnik nekog od tih auto placeva zayebe sugradjanina nemca oko auta - naderao je za sve pare + će država kožu da mu oguli sa ledja. Švaba je to :angry: A pošto vlasnici naravno ne znaju ko će koji auto da kupi i da li će odredjeni model da se proda u Nemačkoj ili će da dodje čovek i otera ga u Srbiju ili Makedoniju, on mora da drži sve automobile "čistim", sa urednim papirima i kao što rekoh mora da daje garanciju na poreklo, kilometražu, a ponekad i na motor i menjač (6 meseci do godinu dana). Ako u nekom od tih placeva dobije odgovor da ne daju garanciju na kilometražu, onda naravno treba da se okrene i nastavi dalje sa pretragom. Bar u Nemačkoj nije problem naći dobar BMW :hi:

Opet se izvinjavam na preopširnosti ali ozbiljna je tema, čovek hoče da "zapuca" preko pola Evrope da uzme auto, pa pokušavam da mu pomognem na najbolji mogući način i prenesem mu iz nekog iskustva ono što znam, obzirom da sam svojevremeno bio u istoj situaciji i znam kako je teško kad imaš 100 pitanja a nijedan odgvor koji ti treba. Pa valjda iz sveg ovog trabunjanja izvuče čovek i ponešto važno i od pomoći :D

Link to post
Share on other sites

ma sasvim si u pravu prijatelju, samo sto ljudi ne shvataju da za da bi zastedeli pri kupovini veoma lako mogu da ga popuse sa tim samonazvanim brkatim handlerima

nego sve ovo ti kazem iz iskustva, pa i ja kad sam otiso prvi put sam blejao i nisam znao sta da trazim,

ali zato nakon nedelju dana i nekoliko razgovora sa prijateljima odande sam shvatio stvari,

i bas zbog svih ovih ranije navedenih razloga sam uvek kupovao moja auta samo u ovlascenom bmw placu ili na placu iza kog stoji sam bmw sa garancijom,

i ovo sto pricas oko pravih placeva sam saznao od prvog puta, cak sto vise osim zadnjeg auta kad sam kupovao morao sam sam da platim probne tablice i ostalo,

prethodnja dva puta sve je to bilo uracunato u cenu-prebacivanje,probne tablice, dokumenti sve, nisam ni pitao, to su sve oni organizovali, ja sam samo otiso dao pare i uzeo auto,

i jos nesto, uvek sam imao i povracaj pdv-a, stim sto moras da zaveris carinsku deklaraciju da je uvezena kod nas, posaljes original nazad pa sledeci put kad odes da ti vrate te pare ili neko da uzme za tebe.

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Inače ako te baš interesuje, originalnu kilometražu možeš proveriti preko originalnog BMW-ovog skenera, jer se ne očitava kilometraža iz sata niti ona upisana u ROM nego ona koja se automatski beleži nakon svakog gašenja auta u EEPROM kompjutera, u samom ključu, u elektronskom kolu oba pozicionera/regulatora fara, kao i na još par mesta od kojih su neka poznata samo serviserima BMW-a....

Da li je moguca pouzdana provera originalne kilometraze i kod starijih modela, konkretnije modela e30 iz 80-tih i 90-tih?

Link to post
Share on other sites

a...kakve su sanse , dobiti original kilometrazu , u slucaju kada se zameni instrument tabla - kokretno , ja sam zamenio , posto je "vrisnula" i jedva nasao polovnu , dobru i funkcionalnu , ali problem je u tome sto je pokazivala 32 000 km u plusu !. Unapred zahvaljujem na odgovoru !

Link to post
Share on other sites

a...kakve su sanse , dobiti original kilometrazu , u slucaju kada se zameni instrument tabla - kokretno , ja sam zamenio , posto je "vrisnula" i jedva nasao polovnu , dobru i funkcionalnu , ali problem je u tome sto je pokazivala 32 000 km u plusu !. Unapred zahvaljujem na odgovoru !

i kakav ti sad odgovor hoces? kako da vratis kilometrazu nazad?? cccc...

ovako...za tebe cemo moramo osmisliti neku temu u kojoj ce tvoji vrcavi komentari JEDNOM doci do izrazaja...na zalost, ne dolaze do izrazaja jer se uglavnom brisu :)

...

ajmo dalje...

Za prethodni odgovor "ne" molim objasnjenje: da li uopste nije moguce proveriti originalnu kilometrazu ili je nije moguce pouzdano proveriti? (a imajuci u vidu onaj Mirsadov post gore u kojem se navode mesta provere itd...a vezano sa savremeniju tehnologiju u e46)

Link to post
Share on other sites

nema sta da se pojasnjava, ne moze se pouzdano utvrditi kilometraza na e30.

e46 ima gomilu neki modula i elektronike iz koje je moguce izvuci kilometrazu. neki cak spominju i iz nekih modula za svetla...

Link to post
Share on other sites

Da li je moguca pouzdana provera originalne kilometraze i kod starijih modela, konkretnije modela e30 iz 80-tih i 90-tih?

Smatram da kilometraza za E30 nije mnogo vazan faktor, s obzirom da ima bitnijh stvari

kao sto je recimo to kako je auto odrzavan i da li je zimi vozen

Link to post
Share on other sites