Recommended Posts

U principu radi se o manuelnom menjaču sa robotizovanom kontrolom promena brzina te zato nema pedale kvačila jer se ono kontroliše hidraulički, a same brzine se uvek izvode sekvencijalno (otuda i ime Sequential Manual Gearbox) dakle redosledom, naravno u oba smera (naviše i naniže). Način promene brzina se naravno odredjuje položajem ručice menjača, a izborom jednog od manuelnog režima promene brzina se izvršavaju ili preko ručice menjača (naviše za nižu brzinu, naniže za višu brzinu), ili preko polugica iza obruča volana.

Ovi menjači pošto su automotizovani imaju automatski mod i manuelni mod, pri čemu automatski mod ima nekoliko režima rada (A1, A2, A3 itd., od ekonomičnog na jednom kraju pa do moda podredjenog performansama na drugom kraju), dok isto tako manuelni mod ima nekoliko režima sekvencijalnih promena brzina (S1, S2, S3 itd.) koje su na raspolaganju vozaču.

Automatski mod ima i režim koji se bira pri uslovima niske trakcije (sneg, led) gde menjač prenosi dozirano obrtni moment na točkove da ne dodje do proklizavanja čak i kad je isključena kontrola stabilnosti/trakcije na autu. Automobil tada startuje iz druge brzine upravo da bi se izbeglo proklizavanje naglim transferom većeg obrtnog momenta na pogonske točkove. Naravno najagresivniji automatski mod (na SMG2 verziji to je peti, A5 mod) je podešen za agresivnu vožnju, ali i pored činjenice da ima opciju Launch Control za najbolje ubrzavanje iz mesta ipak se najbolje performanse ostvaruju u manuelnom modu sekventne promene brzina za šta medjutim treba vešta ruka i dobar vozač za upravljačem.

Sve u svemu pozitivna strana SMG menjača je da jednostavno menjač može da radi u automatskom modu (iako nije u pitanju klasičan automatski menjač u pitanju, nego robotizovani manuelni sa elektronskim "mozgom" tj. elektronskom upravljačkom jedinicom), što u gradskoj vožnji donosi ogromnu prednost. Dakle manje zamaranje, veća udobnost, manje angažovanje vozača... Isto tako dobre strane su kao što već rekoh postojanje režima rada za loše vremenske uslove koji ne dozvoljava da dodje do proklizavanja pogonskih točkova već fino dozira prenos obrtnog momenta pa je dosta teško proklizati čak i sa isključenom kontrolom stabilnosti i trakcije iz prostog razloga što je Drivelogic (elektronska kontrolna i upravljačka jedinica SMG menjača) povezana sa ABS senzorima, VSS (Vehicle Speed Sensor) senzorom, kao i ostalim senzorima kojima se prati ponašanje automobila i kojima se detektuje kad je auto na granici da izmakne kontroli, tako da u povratnim informacijama koje dobija iz tih senzora Drivelogic uvek "zna" koliko je bezbedno da prenese snage i obrtnog momenta na točkove a da to ne ugrozi stabilnost automobila na putu pod datim okolnostima. Pored ovog režima rada, i sa uključenom kontrolom stabilnosti, automobil je savršeno siguran i bezbedan čak i po najgorim uslovima, i stvarno treba biti moron da pored svega toga autom sletiš u jarak :D Još jedna dobra strana je režim automatskog rada koji je podešen za maksimalnu ekonomiju, Drivelogic menja brzine rano, ne dozvoljava velike obrtaje, održava motor uvek u optimalnom radnom režimu maksimalnog obrtnog momenta što sve rezultira najnižom mogućom potrošnjom u datim uslovima i okolnostima saobraćaja.

Loše strane su (po meni) pre svega upravo sam način rada ovih menjača. Sekvencijalni mod rada je jednostavno limit po meni iz nekoliko razloga, a da ne pominjem to što ste primorani da "radite" menjačem jako puno u manuelnom modu. Činjenica da recimo na otvorenom putu vi na primer ne možete iz pete brzine da prebacite u drugu nego morate u četvrtu, pa treću, pa onda drugu, znači da se na putevima gde se ionako dosta "radi" sa menjačem sa SMG-om radi duplo više upravo iz razloga što se brzine mogu menjati samo sekvencijalno dakle u sekvencama, jedna za drugom. Probao sam jednom ovo i to mi je jako smetalo, i naravno da se na sve dobro čovek brzo nakvikne ne mislim da bih se ja recimo ni brzo ni lako navikao na onakvo mučenje kad je manuelni mod rada u pitanju. Činjenica je da se on ugradjuje uglavnom samo sa motorima koji su velike snage tako da mogu bez problema da povuku i drugom, i trećom i petom, pa baš ne mora da se šalta tako često stoji, ali jednostavno meni se ne svidja takav princip rada i to je to.

Osim toga, loše strane manuelnog rada su sam način promene brzina. Meni nije logično da ako hoćete da prebacite iz druge u treću, vi ručicu menjača povlačite ka sebi (naniže), a kad hoćete da prebacijte iz četvrte u treću vi ručicu menjača gurate napred (naviše), dakle haotično i konfuzno, pa se lako može desiti da promašite željenu brzinu. Naravno, i to je stvar navike ali mi se čini kao loše i nelogično rešenje. Mnogo je zato lakše brzine pri manuelnim modovima menjati preko poluga iza upravljača, levo za nižu brzinu, desno za višu brzinu.

Medju loše strane ovog menjača ubrajam i prilično problematične rane verzije istog, mada je od druge verzije pouzdanost poboljšana. Loša strana je cena servisiranja odnosno popravke a to naročito treba imati na umu obzirom na ovo ranije pomenuto, da je prva verzija SMG znala da pravi često probleme. Loša strana je da i pored svega ni najekstremniji manuelni režim rada tj. promene brzine ipak ne može da nadvisi istreniranu ruku dobrog vozača pa su verzije sa SMG menjačem sporije od verzije sa manuelnim menjačem kad su naravno isti modeli u pitanju. Ovo je ipak primetno samo u najekstremnijim okolnostima i važi samo za vrhunske vozače, tako da je za nas "smrtnike" aspolutno nebitno ali eto da pomenem reda radi ;)

I naravno, najveći "nedostatak" SMG menjača, kao i svih tehnoloških inovacija i rešenja koja su nekonvencionalna i koja podrazumevaju kompleksne sisteme sa hidrauličkim, pneumetskim i elektronskim komponentama i rešenjima, a to je zapravo cena jer su verzije sa SMG menjačem skuplje nego modeli sa klasičnim manuelcima.

Ako treba još nešto na temu slobodno pitaj. :D

Link to post
Share on other sites

Hvala M54 znao sam da ces odgovoriti na ovo pitanje

izgleda da ne mogu pocinuti smirom zagrijao sam se za jedan M3 3.2 97g SMG

pa se informisem dali da batalim stvar !

Link to post
Share on other sites