Emulator...svrha i neophodnost


Recommended Posts

Elem u fazi sam sređivanja auta koji sam uzeo, ima običan venturi sistem + nije čak ni rasplinjač elektronski...to je sad manje važno.Interesuje me uticaj na sam rad i performanse emulator, molim stručnije osobe kojih ovde ima da pojasne svrhu emulatora i koliko je on neophodan...hvala

Link to post
Share on other sites

skinuto sa stranice AutoCentar Rašić

Kod automobila koji su injection "ajnšpric" se isključuju dizne da bi motor mogao raditi na gas. U tu svrhu se koristi univerzalni i specifični emulator dizni. Njegova funkcija je da isključi dizne i da šalje komjuteru automobila vrednost kao da dizne i dalje rade. Neki kompjuteri na automobilima se zbune kad se dizne isključe na neki drugi način. Za svaki automobil postoji odgovarajući emulator ako nije moguće staviti univerzalni. Neki "majstori" će kod motora sa električnim brizgačima (diznama), pokušati da umesto njih iskluče benzinsku pumpu, ali nedajte da vas prevare. Pumpa se isključuje jedino kod motora sa mehaničkim ubrizgavanjem goriva.

Link to post
Share on other sites

Emulator nema uticaja na performanse samog plinskog uredjaja, a njegova uloga je da daje elektronskoj upravljačkoj jedinici (ECU) motora lažnu informaciju/signal sa benzinskih dizni. Naime, tokom vožnje na plin benzinske dizne se naravno isključuju pa se koristi emulator signala koji upravljačkoj jedinici daje lažne informacije da su dizne OK i da sve radi kako treba :lol:

Malo karikiran opis ali u principu o tome se radi. Ako ne bi imalo ovog signala sa emulatora, ECU bi mogao da pravi probleme, pali check engine sijalicu, aktivira safe môd rada motora i slično. Stručniji će svakako objasniti preciznije ali ovo ti je rezimirana verzija :) U principu ako imaš emulator nipošto ga ne skidaj jer ima svoju svrhu i funkciju.

Pozz

edit: zakasnio sam :)

Link to post
Share on other sites

Nemam ga...zato i planiram da ga stavim, i neznam zašto izbegavaju da ga stave...zvao sam jednu specijalizovanu radnju u Bg i rekli su mi da je 1500din...nadri majstori su mi u provinciji rekli 50eur...

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Nemam obicaj da dizem temu, ali ostalo je nesta nedoreceno u funkcijama emulatora! Nemaju svi modeli, ali oni skuplji imaju i funkciju kasnjenja gasenja benzinskih dizni (u milisekundama), radi neprekidnog rada motora do dolaza plina iz isparivaca do mesaca i kroz granu do samih cilindara. To vreme se steluje pri samom radu u stelovanju rada motora. Najskuplji modeli emulatora (neznam cene), pored stelovanja gasenja benzinskih dizni, imaju i stelovanje vremena ukljucenja benzinskih dizni iz raloga da se pri prelasku sa plina na benzin, potrosi sav plin preostao u isparivacu i mesacu, pa se tek onda ukljucuju benzinske dizne!

U svakom slucaju, ona najveca prednost koriscenja emulatora kod klasicnih plinskih sistema je nedozvoljavanje rada motornog ECU-a sa otlacenim benzinskim diznama!

Link to post
Share on other sites