Recommended Posts

kao sto vam je vec poznato, najaca verzija aktuelnog bmw-a x5 je 4.8 V8 motor sa 355ks, tako da to i nije direktan konkurent Porsche Cayenne Turbo S-u...

procitao sam da se jos ne zna da li ce se u X5 M ugradjivati V10 motor iz M5/M6 sa 507ks, ili V12 motor iz 760i sa 440ks...

evo i par spijunslih slika, mada vam nista ne znace...

spyshotsbmwx5mcarmag1kq9.jpg

spyshotsbmwx5mcarmag2zb7.jpg

spyshotsbmwx5mcarmag3bw9.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

BMW_X5_M_photo_small.jpg

S obzirom da Mercedes ima AMG verziju M klase, a Porsche Turbo verziju Cayenne-a, pitanje je zašto ne bi i BMW-ov X5 imao M verziju?

Fotografije prototipa snimljenog tokom transporta na kamionu svedoče da bi BMW uskoro mogao ponuditi ubedljiviji odgovor od trenutno najjačeg X5 modela sa motorom zapremine 4,8 litara.

BMW_X5_M_photo_02.jpg

Trenutno postoje dve teorije vezane za pogon ovog SUV-a. Prema prvoj, X5 M će dobiti V10 zapremine 5 litara od modela M5, iako su čelnici BMW-a tvrdili da će ovaj motor biti isključivo rezervisan za modele M5 i M6. Drugi smatraju da će najmoćniji SUV pokretati twin turbo V8 motor zapremine 4.4 litra, koji je trenutno u fazi razvoja, a čija snaga se procenjuje na 430 KS, a maksimalni obrtni momenat na 600 Nm.

Ne znamo za vas, ali nama se mnogo više sviđa ona prva teorija...

preuzeto sa: www.nacionalnaklasa.com

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Da bi svima objasnili neke stvari, trebao bi u X5 M verziju da ide V12 iz 760i i da se on doradi u Motosport odeljenju i digne na nekih 500 ks a opet bi bio prilicno pouzdan zbog jos vece kubikaze...

E tada bi voleo da vidim da li Porse ima konkurenta!!! :preved:

Link to post
Share on other sites

Ako je neko nekada Porsche izbacio iz razmatranja, vrlo brzo se prevario.

Niko ne kaze da ne moze bolje, ali Porche je firma sa dugackom trkackom tradicijom.

To je kao kada bi neko podcenio Renault sport.

Link to post
Share on other sites

Slazem se ali ipak je ovo "gradski auto" nije za profi trke!

Mislim da je X5 M totalno uspesan projekat ako natera Porshe da "doradjuje" svoju masinu! Zar ne?

Link to post
Share on other sites

Pa dovoljno da BMW pocne da ubacuje turbine,i resen problem.Lako je Cayenne-u kad BMW jos nije ubacio turbo u X5.A procitao sam u auto bildu cini mi se da u ponudi za X6 vec stoji V8 biturbo motor.Pa eto mozda i njaga bace u X5

Link to post
Share on other sites
V8biturbo... Goodbye Porsche :D

Dečko ti samo voliš BMW. Ja sam skrljao u tu svoju ljubav mnooooogggooo para, za razliku od tebe, ali sam odavno naučio da čitam i koristim prednosti sredstava informisanja.

Ono što razlikuje mene i ljude koji lupetaju kao ti je da sam malo čitao i o drugim proizvođačima i brendovima.

Kao što je BMW jedan od tehnoloških trendsetera, isto tako je i Audi, Mercedes, a pre njih Porsche.

Imaju toliko dugu i ozbiljnu trkačku istoriju da bi trebao ponešto da znaš o tome.

Koliko su puta menjali propozicije Le Mans-a samo da bi umanjili superiornost porsche-a, a da li su i jedan jedini put uspeli da ga sklone sa trona? (govorimo samo o sezonama kada je porsche ozbiljno nastupao, a on je retko kada neozbiljan).

Jel znaš ti kako je nastao uopšte porsche-ov džip?

Znači postaću na ovom forumu ono što je Toša na Gonzi...

Link to post
Share on other sites

Porsche Cayenne je nastao čisto iz atrakcije i velikog trenda da svi prave SUV. Nastao je i kao obeležje određenog jubileja upotrebe pogona na 4 točka u porsche-u.

Niko nije očekivao ozbiljniji marketinški uspeh modela, a pogotovo ne da će Cayenne u nekim trenucima predstavljati najprodavaniji porsche model.

Trenutno je među 3 najprodavanija porsche-a u ponudi, a predstavlja vrhunski izveden džip.

Najveće tržište porsche Cayenne su verovali ili ne, zemlje istočnog bloka. U Rusiji je možda i popularniji od BRABUS džipa.

Ovde je tema BMW X5 u ///M izvedbi, pa nema potrebe za daljim off-om...

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

TRENUTNI vladar BMW-ovog X5 ranga je 4.8is, ali najnovije vesti koje stižu od šefa BMW-ove M divizije, Ludviga Viliša, potvrđuju da su u fazi razvoja varijante visokih performansi SUV modela X5 i X6.

Ovakvi SUV-ovi se ne slažu sa M filozofijom povećanja performansi putem smanjenja težine, ali privlačnost sportskog tržišta dvotonaša je prevelika čak i da BMW i njegova slavna M divizija odole. Ove najnovije fotografije otkrivaju automobil mnogo jasnije nego prethodni pokušaji špijunaže, sa svojim agresivnim ali obuzdanim dizajnom i klasičnim X5 stajlingom.

Nakon što su Porše i AMG obezbedili hiljade prodaja sa svojim Cazenne i ML modelima, BMW je sada, na neki način, primoran da lansira svoju verziju visokih performansi X5 SUV-a. Prethodne fotografije prototipa koji se vozio po Nemačkoj su prikazale krupni plan automobila, ali ove nove prikazuju celo vozilo i daju uvid u promene i sličnosti sa standardnim X5. Uslikane na BMW-ovoj test stazi, slike donose gotovo identično vozilo onom koje je slikano krajem prošle godine, iako izgleda kao da su vrhovi auspuha nešto drugačiji u odnosu na taj prototip.

Zamorče primećeno u Nemačkoj prošle godine je imalo par četvorostrukih auspuha koji su bili prvi detalj koji je nagoveštavao model visokih performansi. Jedan od zaniljivijih detalja koji je upozoravao na novi, probni agregat je bio natpis unutar automobila koji je skretao pažnju vozačima da će korišćenje motora duže od 30 minuta da ga uništi.

Postoje dve škole mišljenja o tome koji će motor biti srce novog automobila. Neki predlažu V10 od 5L iz M5 modela, iako je već ranije rečeno da je taj motor rezervisan samo za M5 i M6. Alternativa je varijanta V8 dupli turbo motor od 400+ ks, zapremine 4.4L koji je viđen u X6 krosoveru, mada sa turbulencijama u globalnim cenama goriva i nafte, V8 od 4.4L izgleda kao najverovatniji kandidat.

BMW_X5_M_Spy_003.jpg

BMW_X5_M_Spy_008.jpg

BMW_X5_M_Spy_007.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...