Recommended Posts

Drugari jos jedna novost i necu da vas smaram više,

sad mi komsa rece da im je puko lanac na X5 3.0d 2007-8 270000 km na satu, polomio je sve, klipove, ventille..necu u detalje da idem, nisam video sv.ocima..

Toliko za g.Dredgera i nepoderiv motor, odjavljujem se

Link to post
Share on other sites
  • Replies 20.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

39 minutes ago, ilovebigasses said:

Ford Escort 1.6 RS Turbo, 1988 god, 254 konja (nasvirali ga ja i kumovi), limarija fabricka, nikad nista pecnuto i sl. Nigde trunke korozije, ispod auta i dalje ima fabricke zastite :))) evo mi ga u garazi

Koliko je presao sa tom fabrickom karoserijom ? Jel se cesto vozio za ovih 30tak godina i po svim vremenskim uslovima ? Ili samo vikendom kada je lepo vreme...

Link to post
Share on other sites

Pa brat, kupljen od 1 vlasnika u Svajcarskoj i uvezen kod nas 2008 god sa 136.000 km. Servisna knjiga sa racunima do toga datuma i servisima. Auto bio u odlicnom stanju. Od tada svih ovih god kod mene (vozen 3 zime po par dana po snegu), ostalo i pretezno po suvom vremenu. Zadnje 3 god od kad sam uzeo X5 stoji u garazi i provozam ga jednom mesecno. Motor je pre 4 god uradjen kompletan (oko 3.000e sve doterano do maksimuma) i to je to :D   5.5 sek do 100 i 21 sek do 200 .

Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Shy said:

Drugari jos jedna novost i necu da vas smaram više,

sad mi komsa rece da im je puko lanac na X5 3.0d 2007-8 270000 km na satu, polomio je sve, klipove, ventille..necu u detalje da idem, nisam video sv.ocima..

Toliko za g.Dredgera i nepoderiv motor, odjavljujem se

I Rossi je doktor pa padne.

Link to post
Share on other sites

Brt znas koliko sam ih vidjao raskupusane i spremne za utovar u kombi za maš.obradu, nisi ni svestan, nego gledam svoja posla..i kao branim neku "staru skolu" od neke "nove mode" 

Link to post
Share on other sites

@Stefan L. @ilovebigasses @miksa @Mare94

Nek me neko ispravi ako gresim, ali cu preneti ono sto je meni receno, odnosno sta je meni majstor koji mi je opravljao automatik rekao.

Automatik za prenos snage na tockove koristi vandler-torque converter, kada auto stoji na uzbrdici u D, ne dajes gas, wandler prima odredjeni nominalni torque(obrtni momenat rada u mestu, varira od modela do modela od 600-1000 obrtaja daje odredjeni momenat). Vandler na osnovu toga prenosi odredjenu snagu(menjac je u vrv u prvoj brzini u tom slucaju ako je normal mode ili u drugoj ako je comfort mod voznje).

Automatici 2010 na ovamo imaju kompjuter transmisije koji ako primeti da je G sila koja je od uzbrdice veca od tog nominalnog momenta, odnosno od snage kojom sa tih 600-1000 obrtaja pokusava da pogura auto uzbrdo veca, auto izbaci iz brzine, prebaci wnadler u Idle mod rada. Tada auto krece unazad.

E sada od modela do modela menjaca ovo se razlikuje.

Ono sto je sigurno, ako je strma uzbrdica auto bi trebao da drzi 3-5 sek pre neko sto izbaci u idle i tada krece nazad i to je normalno ponasanje. 

Ono sto je problematicno i moze da ukazuje na probleme jeste kada stanes na uzbrdicu, ukocis, izbacis u N, sacekas sekund dva, vratis u D, pustis kocnicu i auto istog trenutka krene nazad. 

Takodje proveri uvek 1,2,3. 3,2,1 jer su to brzine koje najvise stradaju, ako tu ima cimanja i to moze da bude nesto sto ukazuje na problem.

Isto tako menjac ne bi smeo da se cuje kada menja brzine. Bilo kakvo lupkanje, huchanje, zujanje. Takodje moze da ukazuje na problem.

@ilovebigasses

Imas mnogo vise iskustva s popravkama od mene, meni je ovo Radic ispricao nakon sto je kontaktirao Lajosa sa pitanjima nakon popravke. Kasnije je istu pricu potvrio koleaga koji je kada je uvezao E90 isao kod Lajosa da proveri/na servis menjaca

Link to post
Share on other sites

hvala na ovom opsirnom, vec sam se raspitao i kod pojedinih majstora vezano za to kako testirati menjac, kazu da se testira samo na ravnom u niskim obrtajima ne ne visokim, da tecno treba da menja bez ikakvih trzaja cimanja itd. a sto se tice uzbrdice zavisi od tipa menjaca, jer nije svuda pumpa/konverter ista

Link to post
Share on other sites

 Drugari :) zavisi od menjaca i modela naravno, na EXTREMNIM uzbrdicama vecina auta moze lagano unazad da ide - to je u redu, kad nije u redu poleti unazad ko da je izbacen iz brzine :D normalno je kad je na ravnom da kad ubacis u D krene lagano auto, opet od stanja, tezine, ispravnosti, ulja i jos par stvari sve to zavisi - kako ce krenuti. Na nekim manjim uzbrdicama NE bi trebalo da ide unazad vec da vecina automatika stoji - cak neki i da krenu lagano uzbrdo. Eto otprilike je to to. Sad novija auta imaju jos tih nekih dodatnih sistema za pomoc pri kretanju i tako to,al ovo sto mi teramo ovako uglavnom radi. Kad kazes automatik, najbitnije da on lepo salta, da ne lupa, da ne trza, da neodlucno salta gore dole, da zadrzava u pojedinim brzinama - da nece da presalta, da kasni, eto to. Sve sad ostalo nijanse nisu bas toliko bitne xD

Link to post
Share on other sites

P.S. moj auto radi savrseno po ravnom i manjim nizbrdicama i uzbrdicama, na masini i testovima sve top, ali kad krene Zabljak - Zlatibor krivine, ni sam vise ne znam kako salta :D malo kasni, malo rani kako kad, de moze 4 om on nekad vrati bespotrebno u 3 i tako.. toliko da se menjaci testiraju samo na ravnom :D. Aliii sumnjamo da je instalacija kompletna menjaca 'STARA' i da tu cuci problem xD menjam to za 10 ak dana sve, sa stranca xD

Link to post
Share on other sites

Ne bih da malerisem,pu pu pu...

Ali automat na mojoj e39ci je bolji od 99% automata koje sam vozao.

U Vrdniku ima jedna ulica nemam pojma kako se zove(prosao sam njom 50ak puta) mislim da je uspon-nagib 70%. Tu sam testirao svaki put,jer je raskrsnica na vrhu te ulice,pa moram da stanem,usporim.

Kad je u D stoji kao zalepljen,posle kad predjem raskrsnicu,zabodem u R i opet nemrda milimetar.

Menjac tacan,precizan,neosetno salta,nema udarca,visa,niza,kao po puteru. Nemam komentar,odusevljen sam i posle 6 godina voznje i to momacke voznje,nikad ga nisam stedeo,al nisam ni na odrzavanju stedeo. 

I tvrdim da posle e39 nece napraviti kvalitetniji auto nikad.

Zato cu ja mog da cuvam u toploj garazi narednih 10 godina,pa mozda uzmem neku paricu za njega.

Link to post
Share on other sites

drugari,da prošvercujem na brzaka jedno pitanje ovde,koje nema veze sa ovom temom...dali termostat može biti uzrok dizanja temperature u motoru?dali zbog njrga može da prokuva auto,i da izbaci 3 lite antifriza iz prelivne boce?

Link to post
Share on other sites

hoću brate,danas najkasnije sutra menjam to sve,i javljam...tačnije,meni postigne radnu temperaturu,i posle jedno 50-100 km,počne lagano da prelazi kazaljka prema crvenom...nekad stane pa se vrati,nekad ode...ako se nevrati,ja stanem,otvorim haubu a iz prelivne boce,iz onog tankog creva,curi antifriz...ja sačekam par minuta,kad iscuri,dolijem nov,ili vodu,i nastavim...tad više nediže...

 

 

 

Link to post
Share on other sites