Recommended Posts

auto mi je bilo kod lakirera i kad sam ga preuzeo primjetio sam da lampica od ASC-a non stop gori, znaci ne gori ABS i ASC zajedno vec samo ASC... znaci li to da je neko drzao ono dugme dugo pritisnuto i onda je ostala lampica upaljena ili je neki drugi problem? na dugme ne reaguje kad pritisnem... sta da radim, kako se to resetuje, gasi ili sta vec...?

Link to post
Share on other sites

Lampica se pali (i gasi) prostim pritiskom na ASC dugme, odnosno tako se automatska kontrola stabilnosti deaktivira (upaljena) i aktivira (ugašena lampica). Ako lampica i dalje ostaje upaljena i ne reaguje na pokušaje gašenja iste preko prekidača (vraćanja automatske kontrole stabilnosti u aktivno stanje), to znači da je elektronika registrovala problem sa elektronskom kontrolom stabilnosti odnosno kontrolom trakcije odnosno sa nečime (bilo čime) što ima veze sa tim sistemima a što je neispravno pa je posledično i elektronska kontrola stabilnosti van fukncije.

Razloga može biti mnogo, od onih prostih tipa diskonektovani senzori, oštećene žice i sl. pa sve do ozbiljnih tipa oštećeni senzori ili moduli za kontrolu ovih sistema, pa sve do ozbiljnih problema sa samom centralnom upravljačkom jedinicom. Uzrok problema se ovako naravno ne može otkriti pa ni naslutiti, ali je prvo i osnovno "mesto" odakle treba krenuti elektronska dijagnostika, gde treba očitati upisanu grešku i dobiti smernice odakle krenuti u rešenje problema. Možda je u pitanju banalan problem, ali svakako od dijagnostike se mora krenuti.

Navod da je auto bio kod "majstora" tj. lakirera, a da je pre toga sve bilo u redu ukazuje na činjenicu da su u lakirnici nešto "za*ebali" i naravno napravili se "blesavi", a da sam ja na tvom mestu definitivno bih se obratio njima i zatražio obeštećenje ili u najmanju ruku obrazloženje i nečiju odgovornost što si preuzeo maltene pokvaren auto. Nadaj se da je problem banalne prirode i da ćeš proći jeftino, ali popravke takve prirode mogu vrlo neprijatno da iznenade vlasnike automobila. Ako se ispostavi da je šteta prilična, nadam se da ćeš sa vlasnikom lakirnice pronaći nekako zajednički jezik da problem rešite "k`o ljudi" jer ako si mu pošteno platio za njegov posao a osim lakiranja si "dobio" i kvar od nekoliko stotina €, onda ispada da ni kriv ni dužan plaćaš duplo, a onda bi ovaj drugi ceh trebao da plati upravo onaj ko je kriv za nastalu štetu. Žalosno, ali nisi ni prvi ni poslednji, ovakve stvari su odavno prestale da me iznenadjuju pored (čast izuzecima) ovakvih naših "majstora" :unsure:

Link to post
Share on other sites

hvala na detaljnom odgovoru, ne preostaje mi nista drugo nego da ga povedem na dijagnostiku... a znas i sam kakvi su ovi nasi majstori, oni bi rekli da pojma nemaju o tome, da je to bilo i prije nego sam im doveo auto... mada i ja sam pogrijesio sto im nisam to odma rekao pri preuzimanju auta, al sta je tu je.... vidjecemo vec o cemu se radi, nadam se da nije nista ozbiljno...

Link to post
Share on other sites

pored kucista filterea u nastavku ti je kuciste maff senzora. Tu ti je odmah i dzek instlacije. Okrugli je i prema motoru se nalazi. Nadam se da ces se snaci, a ako ne, poslacu ti slike unutar haube?

Link to post
Share on other sites

Meni se sajla od ASC-a raynizala i nekoliko njih je bilo useceno u burzir. Bio sam na 2-3 dijagnostike, koje nisu mogle da nadju elektonski krvar, tek nakon mesec dana video sam u cemu je problem, zamenio sam sajlu i sve je radilo kao sat.

Link to post
Share on other sites
  • 11 months later...

meni se palila asc lampica non stop,malo sam razradio rucno onaj motorcic ili kako se vec zove,nije isao do kraja(treba da skljocne kad se pali auto),malo sam ga naspricao odvijacem i nemam problema vec pola godine

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...