Recommended Posts

E ljudi, urek'o sam svoj auto :(

Navescu vam taksativno sta se sve dogadjalo:

1. Prilikom zamene senzora nivoa ispustali smo ulje (koje je novo sipano pre 3 hiljade km) i posle ga vratimo u motor, covek tada primeti i pokaze mi da je dole motor mastan kaze verovatno neki semering malo pustio i pita me da li trosi ulje - ja reko NE (a stvarno nisam po meracu primetio ni milimetar da se pomerilo od servisa) - e tu sam ga urekao. Takodje je primetio da se katalizator (onaj drugi - blize zadnjem loncu) dosta greje i savetuje me da ne bi bilo lose da ga skinem posto je verovatno zasicen.

2. Provozam se ja nekih 100 km, za nedaj Boze proverim nivo ulja - on isti

3. Opet se provozam nekih 150 km, proverim nivo ulja, on 2 milimetra pao :o

4. Vrsljam po forumu pa izmedju ostalog naletim na pricu o isparivacu ulja koji bi trebalo da se menja svaki 2-3 servis, zovnem prethodnog vlasnika (posto je auto kod mene nekih 5000 km) kaze on menjano 20.000 km pre prodaje (znaci presao auto oko 25.000 nakon zamene isparivaca sto ne bi trebalo da bude puno).

5. Odem do auta, upalim ga, dignem haubu, krenem da odvrcem cep za ulje, nisam ga ni podigao - on sve sitno skakuce i bljucka ulje sa strane.

- Pojacanih dimova iz auspuha nema koliko primecujem

- Stucanja motora, gubljenja snage nema

- Ler normalan

- Na tabli se ne pojavljuje zuta niti crvena lampica za ulje - senzori ispravni

- Ispod auta nema ni kapi ulja - parkiran je u garazi na suvom 100% bih primetio

Sta mi savetujete:

1. Hitna zamena isparivaca za ulje (bez obzira sto ovaj tvrdi da je zamenuo prosli servis - nisam siguran da li je stavio original ili neko smece)?

2. Skidanje katalizatora (da li uopste zasicenost izduvnog sistema moze da pravi zbrku u pritisku ili kretanju ulja)?

3. Da li je kod dizela normalno da cep za ulje skakuce kada se odvrne i da bljucka ulje?

4. Nesto cetvrto...?

U pitanju je M47N motor - 110 KW 170.000 km, na dijagnostici sve ok, ulje Castrol Edge Turbodiesel 5w40 100% synt.

Pomagajte... :shout:

Link to post
Share on other sites

Ja licno mislim da u auto koji ima 170.000 na satu ne ide sintetika, ispravite me ako gresim..

Bila u njemu 100% sintetika Castrol Edge TD 0w30 do pre 3000 km, ja ga vozio sa 0w30 oko 3000 za to vreme nije se na meracu pomerilo ni milimetar. Vise me brine to bljuckanje ulja kada se odvrne cep dok je motor upaljen, kontam da bi to radio i sa nekom guscom polusintetikom...

Link to post
Share on other sites

Po opisanom, ja mislim da nemaš potrebe da se "štrecaš" jer ništa nije drugačije nego kako bi se to i očekivalo kod auta (motora) koji je prešao (najmanje, i daj Bože samo) 170000 km.

Oba ulja su odgovarajuća za dati motor, sa tim da je 0W-30 Edge prvo koje BMW preporučuje, dok je 5W-40 Edge TD alternativa. U tom konktekstu, ako kako sam kažeš motor nije potrošio ništa za 3000 km dok si vozio na 0W-30 ne znam zašto si onda menjao gradaciju i tip ulja? Da ti je motor trošio tog ulja pa da probaš za gušćim to bih razumeo, ali mi nikada nije jasno zašto ljudi vole da popravljaju ono što radi kako treba? :)

Inače ovako sa merenjem milimetara izmedju vožnji od par stotina kilometara je teško proceniti potrošnju, nego ti naspi do vrha i vozi 1000 km pa onda vidi koliko ćeš dosuti da bi ponovo nivo bio na maksimumu, dakle provri koliko će mililitara ulja motor "popiti" za 1000 km u mešovitom režimu (onako kako inače voziš, dakle samo isprati potrošnju na 1000 km) pa onda javljaj rezultate da razgovaramo o potrošnji. To je Euro 4 motor i on naravno troši ulje ali treba da utvrdimo kolika je ta potrošnja i da je uporedimo sa onom koja je očekivana za taj motor, naročito obzirom na činjenicu da je prošao 170000 km a to je kako rekoh minimum jer može biti znatno preko toga...

Ako nemaš nikakvih sinmptoma, problema u radu, po onome kako si opisao (motor normalno pali, lepo radi, stabilan ler, nema gubitka snage itd) mislim da nema potrebe da se brineš oko stanja motora, naravno da je nakon 10-ak godina i njega vreme malo "načelo", ali da je sa motorom nešta konkretno krenulo po zlu ne bi se on ponašao kao da se ništa ne dešava, naročito ne bi lako palio, radio mirno u leru i radio bez gubitka snage. Sa pohabanim motorom, ništa ne radi kako treba, naročito ne kako si ti opisao, maltene savršeno. Potrošnju ulja isprati i izmeri na opisan način, a sa motorom se ne petljaj jer ponavljam da ono što dobro radi ne treba popravljati :)

Inače, skidam kapu tom majstoru - čovek "provalio" da se katalizator "mnogo greje"?!? :huh: :lol: Pa naravno da se greje, temperature izduvnih gasova bez problema dostižu 800 stepeni C, u nekim slučajevima i više. Ako je katalizator zagrejan na 1000 (teorijski nemoguće, samo kažem hipotetički) pa je zbog toga majstor zabrinut onda me itneresuje da li je i kako on izmerio temperaturu i uvideo razliku? -_- Opet, da je katalizator začepljen, ne bi se auto (motor) ponašao i radio sasvim normalno, a naročito ne bi razvijao snagu kako treba. Kod tebe je sve to u redu, tako da... :rolleyes:

Ako već imaš garažu, isprati zašto je motor nauljen i odakle curka, vrlo verovatno da je neki dihtung u pitanju, što bi objasnilo zašto možda imaš veću nego očekivanu potrošnju ulja. Nije neočekivano za motor koji je prešao 170+ k km da je neki dihtung popustio, naročito imajući na umu visoke kompresije modernih common rail motora i količinu temperature koja se oslobadja u njihovom radu. To možeš i sam da proveriš za par sati, ako imaš kanal u garaži, bateriju u ruke i rešena stvar.

Sve u svemu nema mesta panici, proveri odakle ti pusta ulje i masti motor, i proveri potrošnju na 1000 km na opisan način pa javljaj rezultate. Po opisanom, mislim da si se samo uspaničio bespotrebno i da tom majstoru u ovom "vakuumu" van špica sezone definitivno nedostaje posla pa je rešio da ga sam nadje... -_-

Link to post
Share on other sites

Ja licno mislim da u auto koji ima 170.000 na satu ne ide sintetika, ispravite me ako gresim..

Na ovom motoru mora da se sipa iskljucivo full sintetika zbog filtera cestica cadji, jer ostala ulja oslobadjaju gasove i pare koje mogu da zapuse isti. Barem su mi tako rekli u servisu.

@ticovman Imamo isti motor (M47N) i u njemu je fabrika deklarisala 5w-30. A umesto nje dopusta i 5w-40. To su mi potvrdili na vise mesta.

Takodje su nam kola priblizno isto presla (moj je trenutno na 172.000km)ali se na mom motoru ne primecuje potrosnja.

Ukoliko nije zapusen filter uljih para, pa je probio na nekom semeringu, najverovatnije pusta na nekom dihtungu kao sto rece M54.

Mada baci pogled i na turbinu i filter za vazduh...

Link to post
Share on other sites

Sad kada sam se malo "ohladio" i naravno razgovarao sa majstorom, kontam ja da mozda i nije potrosio, vec je malo ulja ostalo u posudi (na zidovima posude i levka koji je napravljen od flase sa rebrastim zidovima) kada samo ga ispustali da bi zamenuli senzor ulja. Nego meni se uvek desavaju neke situacije gde splet okolnosti (a naravno i moja subjektivnost i hirovitost) posle dovedu do frke.

Naime, kada sam dobro premotao film, ja skontam: kada sam provozao prvih 100 km nakon zamene senzora, penjem se ja u Titelu u dvoriste kuce i javi mi se senzor ulja (jos ja tu iskuliram zato sto mi je majstor rekao da je ulje dosta retko i da sam cak mozda naleteo na fals (je*o me onaj sto mi nabavio jeftinije - navodno "od uvoznika")) i da se mozda nekad moze javiti senzor. Ali postavlja se pitanje kako sam ja tada izmerio vise ulja nego sto je stvarno bilo, dakle penjem se u Titelu u dvoriste, posto je neravno - valovito, ulje se zatalasalo, zapljeskalo sa strane - tada se i senzor javio, mozda malo i pljusnulo u cev od meraca, ja 5 min nakon gasenja motora merim ulje - prvo merenje, ono se cedilo iz cevi po meracu i umazalo dok sam ga drugi put izvlacio i to je misterija, pa opet posle 150 km merim a ono manje (inace posle je bilo dva-tri merenja na 50-ak kilometara i nema promene nivoa ulja do sada).

M54, hvala ti na odgovoru, malo sam te iscimao, ali puno znaci kad ima neko da te urazumi kad si u frci. Inace sto se tice katalizatora, covek je primetio tako sto sam auto drzao upaljen 5 minuta da se preparkira, onda je pipnuo i kaze da se dosta brzo zagreje, inace on ne radi servisiranje auspuha, tako da ne verujem da je imao interesa da me navede da skinem kat. Za ulje sam promasio tako sto (opet moja hirovitost), vidim castrol Edge TD bilo u njemu i koji mi andrak bi da se natripujem da je bilo 5w40 i kupim, posle skontam kanticu sa pola litre od prethodnog servisa a ono sve isto samo 0w30

U medjuvremenu, ja bio do Bata Sportauspuff-a na Petrovaradinu, on skonta i pokaze mi u kanalu da je katalizator napukao "na šavu" - kao na slici. Kad ga je pipnuo da ga nategne da mi pokaze kako zeva, on trgne ruku kako je vruce (inace pre toga auto stajao celu noc na -1) od mene do bate treba 12 min voznje. Ovo sve kazem zato sto me interesuje vase misljenje da li je normalno da se tako brzo zagreje.

37306197.png

Uploaded with ImageShack.us

Jedino sto me brine je dilema "Da li je normalno da kada se auto upali i cep za ulje krene odvrtati - nisam ga ni podigao a on sve sitno skakuce i bljucka ulje sa strane" Djuro, jel to i kod tebe slucaj?

Hvala Vam na odgovorima :drinks:

Link to post
Share on other sites

Pogledacu sutra pa cu ti reci. ;)

Inace opet ti napominjem, imam servisnu knjizicu od prvog dana auta i od prvog servisa su u njemu sipali 5w-30 (normalno ovlasceni BMW-ovi servisi u Italiji). U BMW-lineu sam pitao, gde i kupujem ulje, isto su mi rekli. Ovlasceni servisi kod nas takodje... Niko mi nije spomenuo 0W-30. To ulje znam da se koristi u novijim modelima ali ne u e46ici... :unsure:

Link to post
Share on other sites

Nenade nema na čemu, i drugi put, samo nadam se da neće biti potrebe :)

Što se katalizatora tiče, ako je već pukao to je potpuno druga stvar, vidi kod Bate koliko traže da ti srede to...

I nemoj da se brineš što na čepu "prska" ulje, ništa neočekivano i neobično, naročito kad već i sam kažeš da nakon što si se "sabrao i oduzeo" uvidjaš i sam da potrošnja nije povećana i da si se više iscimao od straha nego zbog opravdanih razloga. Dobro kažu da su u strahu velike oči, tako da to i objašnjava tvoju zabrinutost. Ipak, to samo pokazuje da se brineš o svom autu i da pokušavaš pravovremeno da odgreaguješ na eventualne simptome, što govori u prilog činjenici da si mu dobar gazda i da se brineš o njemu kako treba. :thumbsup:

Djuro, kao što znaš BMW preporučuje Castrol motorna ulja, a za konkretan auto, sa konkretnim motorom, ovo je ulje koje Castrol preporučuje za M57 motor i njegovu reviziju (obratiti pažnju i na alternativu prve preporuke):

screenshot25201115445am.jpg

U svakom slučaju, ponavljam da nije strašno bilo koju od ove dve gradacije sipati, čak i ne postoji pravilo koje je "uklesano u kamen" već se gradacija bira na osnovu klimatskih i atmosferskih okolnosti datog regiona, tako da je u recimo Kanadi zbog dugih i oštrih zima 0W-30 prva preporuka u mreži ovlašćenih servisa, dok je u reginima sa toplijom klimom maltene svejedno šta se sipa, sve dok je originalno i naravno dok ispunjava proizvodjačke preporuke. Dakle u M47/M47TU motoru, u našem podneblju i našim klimatskim uslovima, bilo koje od ova dva tipa ulja će da radi odličan posao, baš kao što bi i 0W-X i 5W-X motorna ulja mnogih drugih proizvodjača koja zadovoljavaju BMW LongLife specifikacije.

Link to post
Share on other sites

M54 skidam kapu za sve sto si rekao na ovom forumu i vidim da si veliki strucnjak. Takodje se slazem da je to mala razlika u nijansama.

Ali moram da te ispravim, ovo sto si naveo nije za model motora o kome mi pricamo, to jest ovo je za e46ice od 1998 do 2001. A definisano ulje u ticovmanovom i mom slucaju je 5w-30 kao sto je i naznaceno za nase aute koji su mladji.

61316318.th.jpg

Nisam neki strucnjak sto se tice mehanike, po struci sam elektro inzenjer, ali ne moguce da su svi ljudi koje sam pitao u zabludi :rolleyes: Ali opet, to su jako male razlike i zbog toga ne bi smela da se promeni potrosnja ulja :acute:

Link to post
Share on other sites

M54 skidam kapu za sve sto si rekao na ovom forumu i vidim da si veliki strucnjak. Takodje se slazem da je to mala razlika u nijansama.

Ali moram da te ispravim, ovo sto si naveo nije za model motora o kome mi pricamo, to jest ovo je za e46ice od 1998 do 2001. A definisano ulje u ticovmanovom i mom slucaju je 5w-30 kao sto je i naznaceno za nase aute koji su mladji.

61316318.th.jpg

Nisam neki strucnjak sto se tice mehanike, po struci sam elektro inzenjer, ali ne moguce da su svi ljudi koje sam pitao u zabludi :rolleyes: Ali opet, to su jako male razlike i zbog toga ne bi smela da se promeni potrosnja ulja :acute:

E jeste i ja sam se 100 puta zaje*o kad gledam nesto od delova i karakteristika za 320d, treba bas traziti za odredjeno godiste ili za 320d 110kw (najbolje ako moze po broju sasije). Sa druge strane ja nisam naveo godiste auta u opisu, tako da moj auto vrlo cesto ljudi pomesaju sa 320d 100kw. No citava polemika oko ulja je pocela kada smo pricali o tome da li u Djurin i moj auto stvarno ide 100% sintetika i to je i M54 hteo da dokaze.

Sa druge strane, ja bio jutros kod Bate Sportauspuff-a na Petrovaradinu, covek odsrafio katalizazor sa jedne strane, turili lampu ja gledam nema zagusenja (sace u katalizatoru izgleda kao metalna mrezica od komarnika, nema zacepljenih rupica, zadebljanih zidova saca, boja crna sto je normalno), kaze majstor Bata, Katalizator je OK. Zavario mi na savu gde je napuklo, usrafio, kaze: vozi, kontrolisi, ako pukne opet znaci da je od vibracije motora, ne od zasicenja - onda dodji pa cemo pre katalizatora ubaciti gibljivu cev da ublazuje vibraciju.

Cena 400 din (meni bilo glupo pa sam mu dao 500)

Svaka pohvala za Bata Sportauspuff :clapping: , pohvalicu ga i u topic-u za to.

Link to post
Share on other sites

Ticovman ostao sam ti duzan za proveru da li prska ulje.

Dok je hladan motor posto ima vise vibracija, pojavljuju se tackice od ulja na plastici. Ali skroz malo. Ne znam kako kolicinski da ti objasnim ali recimo za 10sec. koliko je bio podignut cep pojavilo se oko 5-6 tackica. Kad je motor zagrejan cini mi se i manje. Jel takav slucaj i kod tebe?

Link to post
Share on other sites

Ticovman ostao sam ti duzan za proveru da li prska ulje.

Dok je hladan motor posto ima vise vibracija, pojavljuju se tackice od ulja na plastici. Ali skroz malo. Ne znam kako kolicinski da ti objasnim ali recimo za 10sec. koliko je bio podignut cep pojavilo se oko 5-6 tackica. Kad je motor zagrejan cini mi se i manje. Jel takav slucaj i kod tebe?

Djuro uzdanico moja :D

Vec sam pomislio da si zaboravio, hvala ti puno sto si mi proverio. Kod mene je situacija sledeca: Ne smem ni da podignem cep skroz, dakle kako ga odvrcem, on pocinje da skakuce i bljucka ulje sa strane, a kazaljka za temperaturu je bila na pola do radne temperature (polozaj otprilike kao mala kazaljka casovnika u 10:30 h). Tako da nesto definitivno ne stima (ulja ima dovoljno, filter je nov itd, itd.).

Pretpostavljam da je doslo vreme da se promeni separator uljanih cestica (neki ga zovu i iberlauf)

Hvala jos jednom druze! :thumbsup:

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Promenjen separator uljanih cestica za vikend, nema vise onog poskakivanja cepa kada se odvrce kao da je nesto pod kompresija u motoru, i sada kapljice izlecu s' tim da kontam da je normalno posto je ispod cepa ovo na slici:

dsc01579resize.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Medjutim, razmisljam ja kad sam vec skinuo brdo plastika i ostalih cuda, mogao bih i virnuti u EGR i usisnu, e onda kad se nisam slogirao :shok:

Pazi sledeci post...

Link to post
Share on other sites

Elem, mozda je ovo problem za neku drugu temu, ali pisem ovde s' obzirom da je na neki nacin vec napravljen uvod u moj problem (zasicen separator ulja i sl.).

Skinemo lepo drugar i ja EGR i usisnu i naravno tu vidimo ima mulja:

1. EGR "muljevit" na usisu, medjutim ova strana koja pretpostavljam da dolazi iz izduva je garava ali suva

82427163.jpg

Uploaded with ImageShack.us

25271566.jpg

Uploaded with ImageShack.us

19217584x.jpg

Uploaded with ImageShack.us

1.1 Usisna isto muljevita

10427373.jpg

Uploaded with ImageShack.us

1.2 Usis i ovo drugo (nemojte zameriti, nisam strucnjak) isto muljevito, s' tim da ovo drugo nije bilo toliko

46475974.jpg

Uploaded with ImageShack.us

14934282.jpg

Uploaded with ImageShack.us

85665352.jpg

Uploaded with ImageShack.us

1.3 Ovo smo vadili iz njih (iz usisa i zavrsetaka usisne grane sam prstom vadio k'o dete eurokrem iz prazne kantice):

83828104.jpg

Uploaded with ImageShack.us

2. E sad, najvise me zabrinulo sto je cedilo malo ulja (otprilike trecina casice za rakiju) iz ovog creva na slici

88706005.jpg

Uploaded with ImageShack.us

3. Dalo se primetiti sledece:

3.1 Koliko sam provalio ovo je vakuum pumpa (masti malo ispod)

62776747.jpg

Uploaded with ImageShack.us

3.2 Ovaj spoj mastan (kad od napred gledas pod haubu sa leve strane)

42322249.jpg

Uploaded with ImageShack.us

3.3 I ovde je masno na ovom crevu-spoju-selni sta li je vec, mada se nije nista cedilo sa EGR-a, a ono crevo sa slike (iz kojeg je poteklo malo ulja) nije direktno iznad

mastanspoj.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na kraju, EGR ociscen sa Wynn's EGR cleaner-om, usisna grana i usisne "rupe" ociscene prstom (nisam hteo da struzem nicim pa da mi posle neki "tromb" odleti u motor), klapnice ciscene stapicima za usi (koliko se moglo ocistiti), u svakom slucaju bili smo nezni kako nesto nebi zeznuli, ubrisali krpom sto se moglo i to je to.

Sad sam u dilemama:

1. Kako detaljno isprati usisnu granu a da ne zeznem nesto (da li je opet skinuti pa nasuti benzin da ogrezne ili postoje neki servisi kojima odneses i oni je isperu - ultrazvucna kadica i slicno)?

2. Da li ovo ulje koje se cedilo iz creva (koje ide na EGR iz pretpostavljam interkulera) veliki problem i da li bi trebalo da odem negde da mi odrade ciscenje tog dela sistema tj. interkulera (ako uopste moze i sme da se cisti)?

3. Sta da radim sa ovim crevom-spojem-selnom sta li je vec na poslednjoj slici, jel strasno sto je tako masno?

4. Ako nesto jos nesto primeti VIKAJTE!

Inace kao sto je navedeno na pocetku teme, auto nema knedlu, ne purnja dim, ima snage, potrosnja je normalna, lampice se ne pale, na dijagnostici ok

Link to post
Share on other sites

ja ne verujem koliko elementarnog neznanja.

1. taj motor nema klapne

2. taj motor nema DPF osim ako nije dodat naknadno.

3. za taj motor samo i iskljucivo LL01 ulje a jos bolje LL04. dakle 0-30, 0-40, 5-30 i 5-40

ENDE !!!

Link to post
Share on other sites

E ima neke klapne na usisnoj grani ako na to mislite (ne na onim okruglim otvorima - nego na cetvrtastim), mi smo to cistili koliko smo mogli ali nisam ih skidao i nisam hteo nista da diram, sve je ostavljeno kako je bilo.

A koju ulogu one imaju i sta dobijem (ili kakav problem mogu izbeci) time sto ih izvadim?

Link to post
Share on other sites

Ce gi izvadimo! :moil:

E a jel' turbina ima neko svoje ulje ili koristi ulje motora za podmazivanje i hladjenje svog lezaja i osovine? (po mojoj logici, koristi ulje u motoru).

Koliko sam ja ukapirao crevo prvo iz turbine ide u interkuler, pa onda drugo crevo iz interkulera u EGR (to je to crevo - drugo koje ima tanak sloj ulja na sebi), tako da je onda verovatno to ulje nabacala turbina. I jos kontam da je to meni turbina nabacala zato sto mi bio zasicen separator uljanih cestica, pa onda zbog toga sto motor ne dise, malo vise izgurava na lezaju turbine a turbina dalje gura u interkuler, pa iz njega u EGR i usisnu (ili sam pogresno shvatio redosled :russian_ru: )

Link to post
Share on other sites

Ako ih izvadiš možeš izbeći da ti upadnu u cilindar i naprave ti karambol, neke koristi ili štete od vađenja klapni nisam primetio.

Malo sam guglao vezano za skidanje klapnica, pa naleteo na ova cuda sa slike. Kako si ti odstranio klapne na svom autu, jel bila varijanta sa ureznicom i M5 zavrtnjem, ili si mu stavio ove metalne poklopce?

2r1zbjc.jpg

Link to post
Share on other sites

izvinjavam se... istripovao sam da je M47 i ako je covek napisao koji je motor u pitanju u prvom postu. ni sam ne znam zasto. :blink:

a sto se klapni tice:

http://www.pmwltd.co.uk/swirl_flaps.pdf

http://www.swirlflaps.co.uk/buy-now.html

Ma no siki-riki, cesto ljudi pomesaju. Posle sam i ja stavio u podatke o automobilu da je M47N motor.

Po tvojim linkovima zakljucujem da ovih "poklopaca" nema u Srbiji. A nisu ni jeftini...

Link to post
Share on other sites