Recommended Posts

Davac kolicine kiseonika (02) ili lambda sonda njen polozaj je blizu glave motora u izduvnoj grani ili cevi.Prema tome nije potreban elektricni grejni element za obezbedjenje brzog zagrevanja davaca i brzeg prelaska u zatvoreni rezim rada.

Lambda sonda prati sadrzaj koseonika u izduvnim gasovima.Sonda se sastoji od elektrode od cirkonijuma izmedju dve platinaste ploce, pa kada cirkonijum dodje u kontakt sa kiseonikom postaje elektricni provodnik. Hemijska reakcija na platinskim plocama izaziva da se joni kiseonika skupljaju na njima (jon je atom ili molekul sa manjkom ili viskom elektrona). Jon kiseonika ima dva elektrona vise od neutralnog molekula kiseonika, tako da on ima negativan elektricni naboj.

Joni kiseonika se nagomilavaju na obe platinske ploce, koje na referentnoj strani prema vazduhu skupljaju vise jona nego na strani u dodiru sa izduvnim gasovima.Prema tome, platinska ploca je na referentnoj strani prema vazduhu elektricno pozitivna. Platinska ploca na strani prema izduvnim gasovima je negativna.Formira se razlika u elektricnom potencijalu ili naponu izmedju dve platinske ploce. Napon koji se formira krece se od oko 50mv do 900mv, zavisno od sadrzaja kiseonika u izduvnim gasovima.

Ukoliko je smesa bogata, samo mali broj jona kiseonika se pojavljuje na izduvnoj strani davaca, pa je platinska ploca na izduvnoj strani negativnija, a ploca na strani vazduha se ne menja, pa se naponska razlika izmedju ploca povecava.

Prema tome ,ukoliko je smesa bogata, napon lamda sonde je visok. Ukoliko je smesa siromasna, napon lambda sonde je nizak. Ecm meri napon izmadju platinskih ploca da bi odredio da li je smesa bogata ili siromasna.

Kolo lambda sonde:

Ecm snabdeva naponom od oko 0.45v kontakte B11 i B10. Mereno instrumentom sa unutrasnjim

otporom iznad 10 megaoma izmereni napon moze biti ispod 0.45v. Lamda sonda menja napon u opsegu oko 1v kada je smesa bogata, do oko 0.05v kada je siromasna.

Kada je temperatura davaca ispod 360 C, davac je kao otvoreno kolo, ne proizvodi napon (lambda sonda tada ne funkcionise).

Ovo je opis sonde za starije starije generacije opel motora znaci c 12 nz,13n,16nz,18nz,itd.

Isti princip rada je i kod novijih Y, Z motora stim sto kod njih ima po dve sonde ispred i iza katalizatora i mere preko 4500mv i imaju u sebi grejace.

godza

Link to post
Share on other sites