320 xd coupe E92


Recommended Posts

uzeo sam BMW 320 xd coupe 2011 godiste. ima dosta opreme dodatne, tacnije..skoro sve osim navigacije koja mi i nije neophodna, ali je bez nje dosta prazan unutra i to mi je jedna od zamerki. druga zamerka je automatski menjac. kako sam pre ovoga vozio seata 2.0 tdi sa DSG menjachom, ovaj deluje dosta tromije. sa druge strane, motor od 184 konjske snage je mozda balans za nedostatak menjacha, a x-drive je nesto sto ostru voznju chini dosadnom. auto se ne pomera u krvinama!!! :) naravno, postoji opcija da se iskljuci DTC, ali mi ne pada na pamet jer sam video koliko kostaju 18" pneumatici (flat run) na automobilu ;)

posle par dana sam resetovao potrosnju i smanjio pritisak na papuchicu gasa, ali se kao neprijatno iznenadjenje pojavio podatak o potrosnji. sa laganom voznjom, auto trosi 11 litara na 100 km!!! ok, auto je automatik, kupe, x-drive, i ima vece toskove, pozadi 255, a napred 225, ali opet... cini mi se da je potrosnja dosta velika. daleko veca od one navedene u katalozima (7,6 litara)

da li neko ima ovakav auto ili ga je vozio neko vreme, pa moze da mi kaze da li je ovo normalna potrosnja (tip voznje: svaler gas)

pozdrav

Link to post
Share on other sites

Prijatelju nemoj da te cudi nista vezano za potrosnju. Prosle godine sam pricao sa drugarom koji je dosao i svajcarske a koji vozi bmw X6 3.0d i prica mi kako mu auto u svajcarskoj trosi 10 litara a kod nas 13-14. Mislio sam covek soli pamet kao i svi koji dodju iz inostranstva pa mlate kako je tamo sve najnaj a ovde prodajemo maglu. Medjutim bio sam pre par dana do budimpeste gde sam natocio pun rezervoar nekog evro5 dizela. Pazi auto mi je trosio 5.5 na otvorenom pri brzini od 150km/h u 6-oj, dok je u gradskoj trosio oko 7.5 do 8 litara. Posle toga natocim gorivo na MOL-ovoj pumpi u Nisu, pa na OMV, pa lukoilu, znaci gradske voznje nije spustao ispod 10. U pitanju je bmw 320d 2004god. Ista situacija mi je i sa pasatom 1.9 tdi 130 konja. On trosi i preko 11 gradske voznje.

memni su rekli da je kod nas najbolje gorivo na MOL-ovim pumpama, pa i sipam tamo... X5 3.0 d drugu trosi po gradu oko 12lit, bratov seat 1.9 tdi do 7 litara, a meni je seat leon 2.0 tdi DSG trosio oko 9 litara. nadam se da cu u narednih dva meseca ici do evrope, pa cu bas da vidim koliko ce trositi na njihovo gorivo. inache, na 150 km/h mi trosi ispod 7 litara!

Link to post
Share on other sites

meni se extra svidja taj auto! bas je vrh vrhova ali smatram da je taj motor preslab za njega! onaj 3.0d je vec druga prica!

ali nema veze auto je tezak gume su siroke a i automatik... tako da je potrosnja skroz realna!

ja imam e87 120d malo slabiji motor gume su 225/40 r 18 sve cetri i po gradu mi cepa 8l samo sto ti kazes "svaler gas" malo ga potegnem i predje tu cifru lagano!

Link to post
Share on other sites

Auto ti je odličan, praktično nov auto i samo mogu da ti kažem da uživaš u njemu kad već možeš da ga priuštiš i da ne razmišljaš previše o potrošnji.

Potrošnja koju si naveo jeste previsoka čak i za sve pobrojano, ali moraš da budeš svestan da je na tom autu previše faktora koji su uticali da potrošnja ode tako visoko iznad obećane i fabrički navedene, koje su i inače uvek previše optimističke i moguće je ih ostvariti samo u kontrolisanim, maltene laboratorijskim uslovima u kojima se vrši ispitivanje po tačno odredjenim normama.

Ono na šta bi mogao da utičeš su gume, jer su gume u rangu širine 225 "smrt" za potrošnju jer sa jedne strane povećavaju otpor kotrljanja pa je potreban malo veći gas da se uopšte pokrene auto a sa druge strane narušuju performanse pa se slabija medjuubrzanja "kompenzuju" težom nogom na gasu što primetno podiže potrošnju. Dakle nekim 205-icama sa niskim otporom kotrljanja (npr. Energy Saver) bi oborio potrošnjuna na recimo 10 litara i to je to. Naravno da estetski to ne bi bio više isti auto ali i jare i pare nema da može :)

Ono na šta ne možeš da utičeš a to je činjenica da se radi o automatiku koji uvek podiže potrošnju za oko 10 % u realnim uslovima saobraćaja, a zatim tu je i sDrive pogon koji podiže potrošnju i svojom funkcijom i zbog povećanja težine automobila. Kad se sve skupi, to su ti tri faktora koji "brat bratu" povećavaju potrošnju za neka 3-4 litra u odnosu na "standardan" model, tako da, to je što je...

Uživaj u autu, batali potrošnju :D

Link to post
Share on other sites

slazem se sa vama da je auto predobar i da mu se moze zanemariti malo veca potrosnja. btw 225 je napred, a pozadi je 255 :)

nisam ga jos vozio na auto putu da vidim koliko moze maximalno da ide, ali ...realno, meni je bitno kako je unutra na 150 (jer kada putujem preko, to je brzina na kojoj sam najcesce). kad sam ga uzeo, dao sam bratu da ide do novog sada i kada mi ga je vratio, prosecna potrosnja je bila 6.8 litara. kako ja pre toga skoro nisam ni vozio, pomislio sam da ce kod mene, malo poratsi potrosnja, ali nisam ocekivao da ce to biti duplo!!!

brat je kupio 520 d. stize mu za nekih 7 dana. uzeo je sa novim menjachem (sa duplim kvacilom, 7 ili 8 brzina, nisam siguran) i mislim da ce biti manja potrosnja (ima iste gume i isti motor od 184 KS)

Link to post
Share on other sites

druze tesko da ce njemu biti manja potrosnja 5ica je teza bar 300-400 kg od 3oike

a i velika je razlika izmedju vozaca i puta koji prelaze npr. meni 530d trosi oko 11 l po gradu,

mom ocu isti auto neprelazi 9 l, samo sto se on vozi malo po novom beogradu a ja sam po celom

gradu u guzvi i sranju.

drugar je imao isti auto sa manuelnim menjacem (nas je automatik) kaze da mu nije prelazio 7-8 l

tako da menjac znaci dosta, na zimskim 225/16 gumama za nijansu smanji potrosnju u odnosu na letnje 245/18

Link to post
Share on other sites

@sashko sumnjam da je tolika razlika. moja trojka je oko 1600kg (kupe, automatik, xDrive). inache svaki auto koji vozim ja, kada ga brat vozi, trosi bar 10-15% manje, tako da... i kada mu stigne 5-ica, potrosnja koju bude pokazala pri njegovoj voznji...nije realna. moracu da je vozim malo , da bih dobio realan pokazatelj (ista voznja, dva razlicita auta)

@dangara da bi bio moj brat, moras mi uplatiti nov auto, pa da cekas da ti isplacujem pare po nekoliko meseci... mislim...tako je sa ovim kog vec imam :) sumnjam da bi ti se isplatilo :)

Link to post
Share on other sites

memni su rekli da je kod nas najbolje gorivo na MOL-ovim pumpama, pa i sipam tamo... X5 3.0 d drugu trosi po gradu oko 12lit, bratov seat 1.9 tdi do 7 litara, a meni je seat leon 2.0 tdi DSG trosio oko 9 litara. nadam se da cu u narednih dva meseca ici do evrope, pa cu bas da vidim koliko ce trositi na njihovo gorivo. inache, na 150 km/h mi trosi ispod 7 litara!

sunce ti poljubim ovaj tvoj trosi vise od mog :D

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

da u pravu si DSG menjac je mama mada i ovaj nije los ali sporiji da. uglavnom za potrosnju e92 330d prosecna potrosnja po gradu 8.2l, manuelni, nije xd. tvoj 320d ne kontam kako moze 11 da trosi. ajde automatic i xd ali i onda mi je puno

Link to post
Share on other sites

moj 530xd u proseku 8,5 sve gume su 245:-) grad van grada. u gradu oko 10,5-11. stvarno puno srce mada kontam da mu fali snage za takve gume i sve to. nisam neki znalac ali pezo 2.0 hdi mi je trosio 5.2 u proseku i imao je 205 gume. naravno nije tako isao ali kontam da ga gume i x pogon ubijaju sa potrosnjom. drug ima 320 177ks karavan i vozi otprilike kao i ti koliko sam shvatio dusu mu vadis i manuelni mu je menjac a trosi 12-13 litara:-) tako da voj nista ne trosi:-)

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

ovako, isao sam do splita pa mogu da iznesem podatak o potrosnji. od beograda do zagreba mi je prosecna brzina (po kompjuteru) bila 173m sto znaci da sam ga vozio uglavnom izmedju 190 i 220 i potrosnja je bila 13 litara. od zagreba do splita sam vozio uglavnom oko 150 i potrosnja je tada bila 6,7 litara. u povratku sam malo testirao potrosnju i ovako je... na brzini od 140 trosi oko 6,5 litara, na 150 6,7 litara, 170-180 7-7,8 litara

Link to post
Share on other sites