INFORMACIJE CIKA KURETA


Recommended Posts

BMW M seria-POUCNO I ZA ONE KOJI ZNAJU :preved:

BMW M5 je vatreni bolid napravljen na temeljima serijske petice. Sa 400 konja pod haubom, vrhunskim podvozjem i gomilom upravljačke elektronike omogućuje pravu sportsku vožnju u limuzinskom okruženju.

Želite li sportskiji automobil od BMW-a, ne trebate puno tražiti. BMW-ov sportski odjel Motorsport pripremio je vatreni bolid M5 na temeljima serijske petice. U karoseriju uglađene limuzine dužine 478,5 i širine 180 centimetara Bavarci su ugurali dinamitskih 400 konja. To je sedamdesetih bila mjera za bolide formule 1, te nam nije bilo svejedno kad smo dobili poziv za probnu vožnju. Velika vrlina BMW-a M5 je što tek pravi znalci shvaćaju njegovu moć. Za većinu je to tek sportski ušminkanija bavarska limuzina. Pravu narav BMW M5 pokazuje na prvom semaforu. Do stotke ubrzava za pet sekunda, što je na razini porschea 911 ili ferrarija 456 GT. U praksi je to za (gotovo) sve neuhvatljivo. Špica je elektronički ograničena na 250 kilometara, a bez blokade bi bilo moguće i blizu 300 na sat.

Na prvi se pogled M5 razlikuje od serijskih petica samo po dizajnerskim finesama. Valjci 245/40 ZR 18 sprijeda i 275/35 ZR 18 straga, na atraktivnim naplacima od lake legure pokazuju da se radi o automobilu izvenserijskih mogućnosti. To se vidi i po masivnijem prednjem braniku s velikim usisnikom zraka i okruglim maglenkama, te četiri debele ispušne cijevi. Posebice je atraktivan naziv M5 s crvenom i plavom crtom, kakav mnogi radi šminke naljepljuju na serijsku peticu.

Sjeli smo s volan automobila koji u svakom detalju pokazuje krajnje dosege automobilske tehnologije. Atraktivan kožni volan, sjajna ručica mjenjača sa šest ucrtanih stupnjeva prijenosa (plus rikverc) i brzinomjer ugraviran do 300 podižu adrenalin u krvi. Položaj i profil kožnatih sjedala, nalik direktorskim foteljama, lako smo namjestili električnim mehanizmom. Podešeni se položaj pamti, te je naknadno potrebno samo pritisnuti dugme za jedan od položaja. Volan se podešava po visini, te smo lako pronašli najpovoljniji položaj.

BMW-ovi su stručnjaci pružili potrebnu dozu sportskog štiha, ne dirajući statusni luksuz, komfor i udobnost osnovnog modela. Po svemu se vidi i osjeća da BMW M5 nije bilo kakav automobil. To je prava raketa na kotačima, namijenjena bogatoj i uglednoj gospodi, koja vole vole voziti sportski u smokingu i ulaštenim cipelama. BMW M5 je jedinstven u klasi sportskih automobila po vrhunskom limuzinskom komforu za petero putnika i prtljažniku od 460 litara. Za razliku od automobila sličnih mogućnosti može se voziti i smireno. Sve je napravljeno tradicionalnom germanskom solidnošću i ni na čemu se nije štedjelo.

Motor je proradio resko i prigušeno moćno poput avionske turbine. Šteta što nismo imali sreće s vremenom. Bila je kiša, pa nije bilo lako iskoristiti cjelokupan potencijal motora. No već nakon stotinjak metara uočili smo sve vrline elektroničke regulacije dinamike vožnje. U blagom smo zavoju snažno stisnuli na gas, a M5 je spremno prihvatio bez trzaja i proklizavanja. Kad smo to isto pokušali s isključenim DSC-om stražnji je kraj postajao nemiran i kod najblažeg pritiska na gas. Petlitarski V8 razvija 400 KS pri 6600/min, uz okretni moment od čak 500 Nm pri 3800/min. Na niskim se turažama može voziti normalno, što je dobro za »civilnu« upotrebu. Preko 3000/min snaga počinje naglije rasti a prava eksplozija nastaje iznad 4500/min. Dobro se odmjereni stupnjevi prijenosa mijenjaju precizno, uz sportski »klok«. Kvalitetnom prenošenju pogonskog potencijala na podlogu pomaže najsuvremeniji traction control, koji sprječava pogonsko proklizavanje i omogućuje zadržavanje pravca prilikom snažnijeg ubrzavanja. Limitator je odmjeren na 7000/min i tada se u prvom stupnju postiže 62, u drugom 106, u trećem 160, u četvrtom 215 i u petom 250 kilometara na sat. Špica se dostiže u petom stupnju i tada dotok goriva prekida limitator brzine, a ne broja okretaja. Tada se motor vrti 6550/min, a bez blokade brzine bi u petom stupnju M5 postigao 267 kilometara na sat. Šesti je stupanj dakle štedni (iako ne u klasičnom smislu) i služi za smanjenje buke i potrošnje te produljenje vijeka trajanja.

Motor puca od snage, te nije lako, a i rijetko je potrebno koristiti sav njegov potencijal. Bez obzira na silnu upravljačku elektroniku treba biti oprezan, posebice u gradu. Dovoljno se malo zaboraviti da kazaljka brzinomjera debelo prijeđe stotku. M5 se ipak bolje snalazi na otvorenoj cesti. I najduži se šleperi mogu prestizati u hipu, čini se da ih po potrebi možete i - preletjeti.

Ovjes je tvrđi nego u standardnoj petici, što je i normalno za športski automobil sa 400 konja. U tvrdoći ovjesa nije se pretjerivalo, tako da se u kožnatim foteljama sjedi udobno. Postignuta je najveća moguća stabilnost za automobil klasične koncepcije (motor sprijeda - pogon straga). Zbog iznimne dužine i mase (4,8 metara i 1,7 tona) te vrhunskog podvozja M5 ide kao po tračnicama. Prema njemačkim se usporednim testovima na bržim kružnim stazama ponaša bolje od porschea i ferrarija.

Kočnice su također najvišeg tehnološkog dosega. Veliki samoventilirajući diskovi (sprijeda 34,5 centimetara), potpomognuti četverokanalnim ABS-om omogućuju zaustavljanje u manje od 36 metara. Prilikom snažnog kočenja, bez sigurnosnih bi se pojaseva teško bilo održati na sjedalima. Iznimno su postojane i ne popuštaju ni nakon dugotrajnog oštrog kočenja. Športskim je performansama prilagođena i visoka razina sigurnosti. Pored prednjih je zračnih jastuka ugrađeno i osam bočnih, što omogućuje uvjerljivu zaštitu kod sudara.

BMW M5 je vatreni bolid u »civilnom« odijelu. S 400 konja pod haubom, filigramskom tehnikom i bogatom unutrašnjošću ujedinjuje moć ferrarija i luksuz rolls-roycea. Sve to ipak stoji 182.000 DEM. Za obične smrtnike nedostižno, no njima automobil nije ni namijenjen. Svekolikim je »odlikašima« to prava mjera za pravi automobil. :prankster2:

Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...
  • 2 months later...