Recommended Posts

BMW je ponovo nadmašio konkurenciju - to je najkraci komentar nakon prve vožnje novim modelom 130i. Rijec je o modelu koji BMW-ovu jedinicu opet stavlja u prvi plan premium segmenta kompaktne klase. No, krenimo redom.

Jedinica je pojavljivanjem na tržištu postavila potpuno nove standarde u klasi. Podsjecamo, to je prvi velikoserijski kompakt sa stražnjim pogonom, koji je postavio nova mjerila u pogledu voznih svojstava, ekskluzivnosti te uporabljene tehnologije i opreme. S pravom su se u BMW-u hvalili da je to punopravni clan njihove game. Jedinica se od vece brace razlikuje samo dimenzijama jer ovjes je gotovo identican onom u trojci i petici, kao i oprema i tehnologija.

Mali samo u dimenzijama:

Za razliku od izravnih konkurenata, najmanji BMW nije ono “najmanje” shvatio kao najjednostavnije ili najjeftinije, nego kao dimenzijama manje u odnosu na ostale kucne modele. Jedini problem, ako se to tako može nazvati, bila je motorizacija, odnosno cetverocilindricni motori koji nisu omogucili potpunu ekspolataciju potencijala jedinice. I ekskluzivnost cetverocilindraša je dvojbena, barem u automobilu koji cilja na sam vrh klase.

Kako i prilici jednom od najnaprednijih proizvodjaca automobila na svijetu, prinova u obitelji jedinica nije mogla biti prosjecna, cak ni malo iznad prosjeka. Morala je biti najsofisticiraniji i najsnažniji automobil u klasi, model koji ce u drugi plan staviti sve konkurente. Model 130i ispunjava sva obeæanja, ali i mnogo toga više.

Snažan motor:

Redni šesterocilindraš preuzet je iz nove trojke, ali uz odredjene dorade koje su taj nagradjivani motor ucinile snažnijim i bogatijim okretnim momentom. Trolitreni benzinac opremljen VALVETRONIC i dvostrukim VANOS sustavima te svom silom moderne tehnologije i naprednih materijala razvija 265 KS i 315 Nm. Sve to cini ga najsnažnijim agregatom u klasi.

Elasticnost:

Zadivljuje elasticnost koja se ocituje maksimalnim momentom koji ostvaruje pri samo 2700 o/min, s time da je preko 300 Nm raspoloživo od 2500 do 4000 o/min. Rezultat je to kojega se ne bi posramio jedan moderan dizelaš. Upravo je elasticnost glavna karakteristika ovog modela. Jedinica ubrzava ravnomjerno vec od najnižih okretaja, bez ikakve nagle eksplozije snage na višim okretajima.

Vozac jednostavno nema osjecaj da sjedi za upravljacem tako potentnog automobila. Zvucna izolacija i udobnost u unutrašnjosti samo pridonose tom dojmu. Tek pogled na brzinomjer odaje pravu sliku mogucnosti ovog modela. A one su više nego impresivne: ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat iznosi samo 6,1 sekundu, a maksimalna je brzina elektronièki ogranicena na 250.

Motor je nedvojbeno najbolji u klasi, i to ne samo snagom i performansama, nego i ugladjenošcu te povoljnom potrošnjom - u prosjeku samo 9,2 litre na 100 kilometara. Ne smijemo zaboraviti ni zvuk koji je u pravoj maniri BMW-a jednostavno predivan. Pohvale idu i šestobrzinskom mjenjacu koji se odlicno uklapa u sliku perfekcije kojom odiše ovaj automobil.

Suveren ovjes:

Osim podvozja vec nahvaljenog na ostalim modelima, 130i je dobio i nekoliko novotarija u vidu nove generacije DSC-a te elektronske blokade diferencijala. Novi DSC trenutacno je najsofisticiraniji sustav sigurnosti koji se ugradjuje u serijski automobil.

Osim klasicnih funkcija koje obuzdavaju proklizavanje i zanošenje automobila, objedinjuje i funkcije sušenja kocnica po kiši, zadržavanja automobila na uzbrdici, pripremu kocenja pri naglom oduzimanju gasa, sustav protiv gubljenja sile pri pregrijavanju kocnica, kontrolu kocenja u zavoju... Treba spomenuti i dvostruko kociono svjetlo koje svoju snagu regulira ovisno o snazi kocenja te prikaz istrošenosti plocica i tlaka u gumama.

Sve to, uz serijski ugraðene 17-incne naplatke i idealan 50:50 raspored težine na osovine, omogucava najsnažnijoj jedinici vozna svojstva koja granice sa zakonima fizike. Automobil toliko dobro leži da je pomalo dosadan, cak ni namjerno provociranje uz iskljucenu elektroniku ne rezultira izbacivanjem automobila iz zadane putanje.

Istraživati granice na prometnicama jednostavno nema smisla - trkacka pista možda bi bila prikladnija jer brzine kojima se ovim automobilom sigurno prolazi kroz zavoje jednostavno su fascinantne. Omogucena je i doplata za aktivni sustav upravljanja poznat iz vecih modela, koji funkcionira odlicno, no pravim ljubiteljima brze vožnje ipak bismo preporucili klasican servo. Nudi više osjecaja i daje vozacu više sigurnosti u žestokoj vožnji.

M paket:

Uz novi motor moguce je naruciti i M sport paket opreme, koji donosi potpuno izmijenjen vanjski izgled i doradjenu unutrašnjost. Tako opremljen 130i izgleda agresivno i sigurno je da ce vecina kupaca posegnuti za njim. Bila bi prava šteta kada to ne bi ucinili jer se obican model ne razlikuje od svoje slabije brace, što je potpuno neopravdano. Ovo je ipak poseban model.

BMW 130i karika je koja je nedostajala ovome modelu. Taj je model u potpunosti izbrisao sve granice izmedju njega i vecih modela tog proizvodjaca, naravno, sve osim dimenzija. Sada jedinica, osim podvozja i opreme koja se može naruèiti s njom, s vecim modelima dijeli i izvrstan agregat.

Zakljucak:

BMW 130i, iako ga mnogi smatraju takvim, nije pravi sportski automobil. On je iznimno brz i sposoban kompakt koji ce iza sebe ostaviti sve konkurente, no za naziv “pravi sportaš” nedostaje mu jedna važna stvar - emocije. Svojim perfekcionizmom i neprijepornim znanjem BMW je napravio presavršen automobil koji jednostavno ne budi osjecaje. U njemu nema ništa brutalno, divlje ni neobuzdano. Cini se da za to nije niti namijenjen i da se, unatoc negiranju BMW-ovih strucnjaka, ipak priprema pravi M1.

BMW 130i

Motor benz. 6 cil

Obujam (ccm) 2996

Snaga (KS) 265

Moment (Nm) 315

Naj. brzina (km/h) 250

Potrošnja (l/100 km) 6.6/9.2/13.7

Ubrzanje 0-100 (sek) 6.1

Prtljažnik (l) 330

Cijena (euro) 37.900

31bmwvpa4dl5.jpg

bmw130iinnen250x160an4dx0.jpg

bmw130f3qof9pi2.jpg

Link to post
Share on other sites

e ovaj kao shto rekoh ja zaista najvishe volim BMW ali moram vam neshto reci za vw a to je da su oni uvek po ceni bili pristupachniji prosechnom choveku dok za BMW je uvek bilo poznato da si za njega morao da odvojih sasvim dobru kolichinu para da bi ga posedovao. Nemojte me pogreshno razumeti ali vw je od samog pochetka dakle pochevshi od bube zamishljen da svako moze da ga kupi dok bmw nije bash mogao uvek svako da ima. Josh jednom kazem nemojte me pogreshno razumeti ! Samo treba praviti razliku izmedju onoga shto je pravljeno da je prihvatljivo za prosechnog kupca i za onog ko nije prosechni kupac

Link to post
Share on other sites