E46 320D M47N ili E46 318i N42


Recommended Posts

Sve bolje ,leskovac-halkidiki prosek 4.1l normalna vožnja , znaš kad ce 318i to da izvede, plus mnogo veći obrtni moment plus nema svecice a i kasnije ćeš bolje da ga prodas...

Link to post
Share on other sites

318is bgd - kavala - tasos - kavala - asprovalta - bgd = 2300km prosek 10L plina ali voznje u prekidac. dizel nema svecice ali zato ima dizne, klapne, zamajce cuda... sta god da te snadje sa njim nije ni malo jeftino a na benzincu radis generalnu po ceni zamene seta kvacila na dizelu + sto ce bilo koji dizel iz uvoza doci sa preko 300k km a benzinaca mozes da nadjes i sa 150k km.

Link to post
Share on other sites

5l d = 11l lpg najmanje sto treba da te opterecuje je potrosnja!

Svakako da je bolji izbor dizela ali novog barem ja tko mislim, sto se tice polovog automobila prednost dajem benzincu, moje skromno misljenje je da ces za iste novce naci boljeg benzinca nego dizela, mozda gresim.

Link to post
Share on other sites

tacno tako , dizlo se kupuje nov i isplati se ako se planira velika kilometraza za kratko vreme sto ne znaci da ne moze da se nadje i polovan dobar ali je manja verovatnoca. sto se performansi tice osim veceg obrtnog momenta koji se btw zavrsava tamo gde benzinac pocinje da se budi nevidim neku drugu razliku. uostalom porediti turbaka i atmosferca je malo bezveze. kao sto rekoh, dizel trosi 5L ali kad se mazi ja na autoputu nisam spusto ispod 150, grdelicu sam vozio max koliko mi je put dozvoljavao a to je od 90 do 160. makedonija po propisu ±10km, GR kao i kod nas. Znaci, nisam se libio ni u jednom trenutku da ga stisnem a gorivo mi je bilo najmanji trosak. cisto sumnjam da bi sa dizelom isto tako prosao.

Link to post
Share on other sites

318is bgd - kavala - tasos - kavala - asprovalta - bgd = 2300km prosek 10L plina ali voznje u prekidac. dizel nema svecice ali zato ima dizne, klapne, zamajce cuda... sta god da te snadje sa njim nije ni malo jeftino a na benzincu radis generalnu po ceni zamene seta kvacila na dizelu + sto ce bilo koji dizel iz uvoza doci sa preko 300k km a benzinaca mozes da nadjes i sa 150k km.

I ja tako mislim,dizel nema sanse da se nadje a da je presao ispod 200000km,svi su izvozeni i kod nas dolaze taman kad treba da se radi neki servis(turbina,dizne,plivajuci zamajac,pumpa v.pritiska,razni ventili itd.)a sve je to papreno skupo i ne moze da se nadje dobar deo za kupiti sve je to nesto fus,tako da zamenom resavamo problem samo na kraci period.potrosnja po gradu ne moze nikako da bude manja od 7.5l provereno znam jedino da ga kilavis i vozis pazljivo a sta ce mi takav auto.nasa nafta je losa ima da radi kao traktor.jeste ja je kao bolid,neverovatno ubrzanje i dobra konacna brzina,330nm vec na 2000obr.su zaista za pohvalu ali e46 320d nije nov i ja sigurno necu da mu budem prvi vlasnik :).benzinac je u proseku jeftiniji za 500 do 1000e,ima jedan od boljih bmw bezniskih motara n42,1995 ccm,105kw,200nm na 3750obrt,ne povlaci mozda kao dizel ali i on nije za bacanje.potrosnja mu je u prosek oko 8-9l benz.,neka bude 10l lpg,oba motora su na lanac sto je dobro,a ostali delovi su u proseku jeftiniji nego kod dizela.oba modela su dobra i nebi bila greska bilo koji da se kupi,ali mi zivimo u srbiji tako da moramo malo vise da razmisljamo prilikom kupovine pa nekad i u stetu naseg zadovoljstva.

Link to post
Share on other sites

Sta je bolje pazarilti,zbog kasnijeg odrzavanja i osecaja u voznji?

Ako možeš da priuštiš 320d koji je prešao ispod 100 ili u naaajgorem slučaju 120 k km ali pravih, koji mogu da se provere bilo da je kupljen i održavan u ovlašćenom servisu ovde bilo da po isti odeš u Švajcarsku ili Nemačku i kupiš ga kod handlera pod garancijom, onda slobodno "pucaj" na 320d. Svaki put kad sednem za volan tog auta a vozio sam ga desetak puta, zažalim u trenutku za onolikim njutnmetrima... :rolleyes: Samo, ne očekuj da takvog nadješ ni jeftino ni povoljno, o nee, nisu germani budale da jeftino prodaju dobre dizele sa tek "razradjenim" mašinama. Jeftinih dizela koji su prešli "pravih" 120 k km ima samo kod nas, ali nije tu u pitanju niska inteligencija ovdašnjih auto dilera nego nešto sasvim drugo... Da ne idem preširoko, poenta je jasna - za dobar dizel moraš da platiš isto tako dobre pare, u suprotnom ako ne platiš na mostu i uzmeš jeftin dizel neće ti se ni malo svideti taksa na ćupriji... a tu nećeš moći da izbegneš...

Dizel je nekad bio izbor platežno manje sposobnih i seljaka (ne zezam se i ne vredjam), ovih prvih jer nisu imali za skuplje, čistije, rasnije benzince, a ovih drugih jer poljoprivredna mehanizacija uglavnom radi na dizel. Ali to je bilo nekada davno... Danas su dizeli skuplji ne samo zbog nabavne cene, nego i zbog skupljeg održavanja, ali sve se to "amortizuje" kroz nisku potrošnju i nižu cenu vožnje, i sve je to lepo i romantično do jednog odredjenog trenutka u radnom veku tog automobila. A taj trenutak, zavisno od toga kako je auto vožen i održavan, kod većine modernih dizelaša "stigne" izmedju 150 i 200 k km, a kod ekstremno zanemarivanih primeraka i mnogo ranije. Kad taj trenutak dodje, sve ono što je auto "uštedeo" kroz nisku potrošnju godinama bez ikakvog problema, u jednom danu, jednim računom iz servisa, biva pobrisano kao gumicom, i sva ušteda u momentu nestane a ostane samo poveća rupa u budžetu i gorko osvešćenje vlasnika uz zaključak da veliki napredak koji su po pitanju performansi ostvarili moderni dizelaši dolazi uz veliku cenu.

Ako nisi sposoban da platiš dobrog dizela, sa niskom kilometražom i garantovanom servisnom istorijom, nego planiraš da "spucaš" pare u neki primerak koji je ulickan i "naštelovan" a uvezen je iz Italije, prešao je realno 200+ k km i sve što je video od servisa su ulje i filteri, moj ti je savet da to ne radiš. Takvim modelima sledi prava "kanonada" skupih popravki a na forumu je mnogo puta pisano o cenama servisa i popravki turbine, dizni, pumpe, plivajućeg zamajca, pa onda problemima sa klapnicama u rezonantnoj kutiji koje ti motori imaju, kod dizela dodatno opterećenim a ionako slabašnim aluminijumskim viljuškama, a o nekih većim zahvatima na motoru u slučaju potrebe i da ne govorim... Cifre od kojih vlasnicima ne bude dobro... Ono što ne bih nikako voleo je da budeš jedan od takvih, koji će da kupi jeftin dizel a onda za par meseci počne da plaća "na rate" svoju lakovernost. Ima naravno i primeraka koji su prešli puno ali su im servisirani veći kvarovi i zamenjeni neki od skupih delova, ali je problem naći takve čak i preko, a kod nas je maltene nezamislivo. Ako si nakon svega spreman da kreneš u avanturu, samo napred.

Da ne bude da "navijam" za benzinca, iako sam ja bio u sličnoj silemi kao ti pre neku godinu i uzeo upravo benzinca iako sam za taj keš mogao da biram 320d po auto placevima u Srbiji, imao sam svoje razloge i svoje rezone, ali ne želim da ih namećem drugima. Ja ti mogu dati samo jedan dobar savet: da uzmeš model koji je dobro i redovno održavan, čiju servisnu istoriju i kilometražu možeš proveriti. Može da bude to i dizel i benzinac, svejedno, samo je problem naći takvog a da ti se uklopi u finansijsku konstrukciju. To je moj savet, a što se tiče izbora motorizacije, svaka ima svoja "za i protiv". Razlog iz kojeg sam ovoliko nažvrljao kad je dizel u pitanju je samo taj da sa benzincem ne možeš ni približno da se zayebeš kao sa dizelom, i to iz više razloga. Kao prvo, benzinci ne prelaze ni izbliza toliko kao dizeli a to naročito važi u inostranstvu gde ima ljudi prave za naš pojam ogromne godišnje kilometraže pa im se dizel isplati makar i na 3-4 godine (sve dok su u garanciji odnosno sve dok ne dodje do "onog" momenta). Kao drugo, benzinci su daleko manje traženi pa su uvoznici manje skloni da ih uvoze "na kilo" i onda ovde lickaju, prepravljaju, šteluju kilometraže itd itd, već se neretko mogu naći modeli kojima "čak" nije prepravljana ni kilometraža, jer su nabavljeni kao dosta jeftiniji po inostranstvu u poredjenju sa dizelašom sličnog godišta i opreme pa se oko njih uvoznici toliko i "ne trude" oko kilometraže i sličnog jer neretko nemaju potrebe za tim a zarada je ionako garantovana. Kao treće, sve i da se zayebeš sa benzincem, nema tu ni izbliza velikih troškova kao kad su u pitanju dizeli, jer ako se zayebeš sa dizelom onda si baš naderao jer su cene tog "zayeba" brutalne i okrutne. Sve ovo ti pišem da bi imao ovo na umu kad budeš odlučivao o tome šta ćeš da kupiš, i ako se odlučiš za dizela savetujem ti da otvoriš ne četvoro nego četrnaest pari očiju, da progledaš i na pedu ako treba, da ne veruješ nikome na lepu reč, da pregledaš i proveriš sve papire, da odeš u neki dobar BMW servis i prežališ kintu za detaljan pregled i pretres, da istreseš auto iz gaća, pa tek onda uopšte razmišliš da li da ga iskeširaš. Jedino to ti je neka sigurna opcija. U suprotnom ako požuriš biće po onoj reklami - za sve ostalo tu je Master Card :lol:

Dobro razmisli šta i kako ćeš, a ponavljam još jednom, ako možeš finansijski da ispratiš moj ti je savet da po auto odeš u Švajcarsku ili Nemačku i da kupiš to što piše u izlogu a ne neko njesra umotano u fin i svetlucav ukrasni papir, što se uglavnom dobija po ovdašnjim auto placevima. Da sam na tvom mestu, zapravo, jedino bih i razmišljao o kupovini automobila tamo, samo je pitanje jesi li spreman na malo papirologije i igre oko uvoza. Iako treba uložiti neko vreme i energiju u sve to, trud se na kraju itekako isplati.

U svakom slučaju pozz i puno sreće u kupovini!

Link to post
Share on other sites

Evo i ja da se oglasim posto imam N42, a vozio sam oba...

Dizel ovaj noviji sa 150ks i ovaj moj N42 otprilike na istoj kilometrazi...

Ono sto je zanimljivo na bordu i jednog i drugog potrosnja je skoro identicna odnosno 0.6 do 0.8 u korist dizela...

Rezim voznje isti...

Dizel bezi do 110km/h za duzinu kola do 150 smo na istom od 150 gubi dah i zaostaje za mojim, otprilike za duzinu...

Preko toga nismo imali gde da testiramo

Da jos napomenem, dizel je na 16icama 225/50/16 ja na 225/45/17, 245/40/17...

09022011022.jpg

ovo je moja slika na otvorenom putu....

Da jos kazem, mnogo se prijatnije voziti u benzicu, mnogo je tise, mirnije, nema trzajeva, nema turbo rupa...nema osecaja na kvacilu kao da si zgazio vibrator :D

Benzinac je za uzivanje, jeftiniji daleko za odrzavanje i za litar do maximalno 2 litra veci potrosac...

Kad saberes godisnje odrzavanje mislim da je jeftinije voziti benzinca na benzin :D naravno ako ne planiras novog dizela da kupis...

E i kad smo kod svecica, jeftinije su od grejaca i na n42 se menjaju na 100.000km :D

Link to post
Share on other sites

ZINBE.Jeftiniji za održavanje duplo.Nema problema sa zamajcem,turbinom,usisnom granom,nosačima motora.Što reče M54 dizel da ako je kilometraža"normalna"mada je naći nešto tako naučna fantastika.

Link to post
Share on other sites

I sad po vašem trabunjanju ispade da bmw nezna da napravi dobrog dizela posto očigledno počne da gubi delove po putu nakon 150k a benzincu zamenis svecice i tera milion,jedino moze da ga zajebe ako malkice digne temperaturu. 320d 150ks mi po gradu troši 6 a na 150kmh na tempomat 5.1l, nema nikakve vibracije na kvacilu i neradi ko traktor posto nam je loša nafta jer mu sipam evrodizel, a ako neko moze da uradi generalnu benzincu sa cenom seta kvacila dizela onda taj nabavlja klipove kod kineza.

Link to post
Share on other sites

I meni je 320d isto toliko trosio, dok nije umro, a za ozivljavanje sam dao vise nego da mi je benzinac trosio 40l. Ako gledas performanse, uzmi dizela ali ako bi da imas pouzdaniji auto uzmi benzinca. Najbolje ako mozes da uzmes proverenog dizela i ne nadaj se da ako ga nadjes, da ga uzmes za male pare. A mozes i jednostavno u benzinca da ugradis plin.

Link to post
Share on other sites

I sad po vašem trabunjanju ispade da bmw nezna da napravi dobrog dizela posto očigledno počne da gubi delove po putu nakon 150k a benzincu zamenis svecice i tera milion,jedino moze da ga zajebe ako malkice digne temperaturu. 320d 150ks mi po gradu troši 6 a na 150kmh na tempomat 5.1l, nema nikakve vibracije na kvacilu i neradi ko traktor posto nam je loša nafta jer mu sipam evrodizel, a ako neko moze da uradi generalnu benzincu sa cenom seta kvacila dizela onda taj nabavlja klipove kod kineza.

Ma sve je to ok sto se tice dizela,samo je problem naci dobro ocuvanog i sa malom kilometrazom,a sto se nafte tice je ziva istina.Moj ujak ima e39 530d i kaze da sa naftom koju sipa u Austriji auto mu manje trosi,bolje vuce i ima mirniji rad.A kad sipa kod nas na bilo kojoj pumpi a dosta ih je isprobao desava se opsta suprotnost,da covek ne poveruje koliko je "EURO"diesel kod nas los.

Link to post
Share on other sites

Ako možeš da priuštiš 320d koji je prešao ispod 100 ili u naaajgorem slučaju 120 k km ali pravih, koji mogu da se provere bilo da je kupljen i održavan u ovlašćenom servisu ovde bilo da po isti odeš u Švajcarsku ili Nemačku i kupiš ga kod handlera pod garancijom, onda slobodno "pucaj" na 320d. Svaki put kad sednem za volan tog auta a vozio sam ga desetak puta, zažalim u trenutku za onolikim njutnmetrima... :rolleyes: Samo, ne očekuj da takvog nadješ ni jeftino ni povoljno, o nee, nisu germani budale da jeftino prodaju dobre dizele sa tek "razradjenim" mašinama. Jeftinih dizela koji su prešli "pravih" 120 k km ima samo kod nas, ali nije tu u pitanju niska inteligencija ovdašnjih auto dilera nego nešto sasvim drugo... Da ne idem preširoko, poenta je jasna - za dobar dizel moraš da platiš isto tako dobre pare, u suprotnom ako ne platiš na mostu i uzmeš jeftin dizel neće ti se ni malo svideti taksa na ćupriji... a tu nećeš moći da izbegneš...

Dizel je nekad bio izbor platežno manje sposobnih i seljaka (ne zezam se i ne vredjam), ovih prvih jer nisu imali za skuplje, čistije, rasnije benzince, a ovih drugih jer poljoprivredna mehanizacija uglavnom radi na dizel. Ali to je bilo nekada davno... Danas su dizeli skuplji ne samo zbog nabavne cene, nego i zbog skupljeg održavanja, ali sve se to "amortizuje" kroz nisku potrošnju i nižu cenu vožnje, i sve je to lepo i romantično do jednog odredjenog trenutka u radnom veku tog automobila. A taj trenutak, zavisno od toga kako je auto vožen i održavan, kod većine modernih dizelaša "stigne" izmedju 150 i 200 k km, a kod ekstremno zanemarivanih primeraka i mnogo ranije. Kad taj trenutak dodje, sve ono što je auto "uštedeo" kroz nisku potrošnju godinama bez ikakvog problema, u jednom danu, jednim računom iz servisa, biva pobrisano kao gumicom, i sva ušteda u momentu nestane a ostane samo poveća rupa u budžetu i gorko osvešćenje vlasnika uz zaključak da veliki napredak koji su po pitanju performansi ostvarili moderni dizelaši dolazi uz veliku cenu.

Ako nisi sposoban da platiš dobrog dizela, sa niskom kilometražom i garantovanom servisnom istorijom, nego planiraš da "spucaš" pare u neki primerak koji je ulickan i "naštelovan" a uvezen je iz Italije, prešao je realno 200+ k km i sve što je video od servisa su ulje i filteri, moj ti je savet da to ne radiš. Takvim modelima sledi prava "kanonada" skupih popravki a na forumu je mnogo puta pisano o cenama servisa i popravki turbine, dizni, pumpe, plivajućeg zamajca, pa onda problemima sa klapnicama u rezonantnoj kutiji koje ti motori imaju, kod dizela dodatno opterećenim a ionako slabašnim aluminijumskim viljuškama, a o nekih većim zahvatima na motoru u slučaju potrebe i da ne govorim... Cifre od kojih vlasnicima ne bude dobro... Ono što ne bih nikako voleo je da budeš jedan od takvih, koji će da kupi jeftin dizel a onda za par meseci počne da plaća "na rate" svoju lakovernost. Ima naravno i primeraka koji su prešli puno ali su im servisirani veći kvarovi i zamenjeni neki od skupih delova, ali je problem naći takve čak i preko, a kod nas je maltene nezamislivo. Ako si nakon svega spreman da kreneš u avanturu, samo napred.

Da ne bude da "navijam" za benzinca, iako sam ja bio u sličnoj silemi kao ti pre neku godinu i uzeo upravo benzinca iako sam za taj keš mogao da biram 320d po auto placevima u Srbiji, imao sam svoje razloge i svoje rezone, ali ne želim da ih namećem drugima. Ja ti mogu dati samo jedan dobar savet: da uzmeš model koji je dobro i redovno održavan, čiju servisnu istoriju i kilometražu možeš proveriti. Može da bude to i dizel i benzinac, svejedno, samo je problem naći takvog a da ti se uklopi u finansijsku konstrukciju. To je moj savet, a što se tiče izbora motorizacije, svaka ima svoja "za i protiv". Razlog iz kojeg sam ovoliko nažvrljao kad je dizel u pitanju je samo taj da sa benzincem ne možeš ni približno da se zayebeš kao sa dizelom, i to iz više razloga. Kao prvo, benzinci ne prelaze ni izbliza toliko kao dizeli a to naročito važi u inostranstvu gde ima ljudi prave za naš pojam ogromne godišnje kilometraže pa im se dizel isplati makar i na 3-4 godine (sve dok su u garanciji odnosno sve dok ne dodje do "onog" momenta). Kao drugo, benzinci su daleko manje traženi pa su uvoznici manje skloni da ih uvoze "na kilo" i onda ovde lickaju, prepravljaju, šteluju kilometraže itd itd, već se neretko mogu naći modeli kojima "čak" nije prepravljana ni kilometraža, jer su nabavljeni kao dosta jeftiniji po inostranstvu u poredjenju sa dizelašom sličnog godišta i opreme pa se oko njih uvoznici toliko i "ne trude" oko kilometraže i sličnog jer neretko nemaju potrebe za tim a zarada je ionako garantovana. Kao treće, sve i da se zayebeš sa benzincem, nema tu ni izbliza velikih troškova kao kad su u pitanju dizeli, jer ako se zayebeš sa dizelom onda si baš naderao jer su cene tog "zayeba" brutalne i okrutne. Sve ovo ti pišem da bi imao ovo na umu kad budeš odlučivao o tome šta ćeš da kupiš, i ako se odlučiš za dizela savetujem ti da otvoriš ne četvoro nego četrnaest pari očiju, da progledaš i na pedu ako treba, da ne veruješ nikome na lepu reč, da pregledaš i proveriš sve papire, da odeš u neki dobar BMW servis i prežališ kintu za detaljan pregled i pretres, da istreseš auto iz gaća, pa tek onda uopšte razmišliš da li da ga iskeširaš. Jedino to ti je neka sigurna opcija. U suprotnom ako požuriš biće po onoj reklami - za sve ostalo tu je Master Card :lol:

Dobro razmisli šta i kako ćeš, a ponavljam još jednom, ako možeš finansijski da ispratiš moj ti je savet da po auto odeš u Švajcarsku ili Nemačku i da kupiš to što piše u izlogu a ne neko njesra umotano u fin i svetlucav ukrasni papir, što se uglavnom dobija po ovdašnjim auto placevima. Da sam na tvom mestu, zapravo, jedino bih i razmišljao o kupovini automobila tamo, samo je pitanje jesi li spreman na malo papirologije i igre oko uvoza. Iako treba uložiti neko vreme i energiju u sve to, trud se na kraju itekako isplati.

U svakom slučaju pozz i puno sreće u kupovini!

Hvala na savetima,imam jos malo vremena da odlucim,nadam se da necu pogresiti! :)

Link to post
Share on other sites

I meni je 320d isto toliko trosio, dok nije umro, a za ozivljavanje sam dao vise nego da mi je benzinac trosio 40l. Ako gledas performanse, uzmi dizela ali ako bi da imas pouzdaniji auto uzmi benzinca. Najbolje ako mozes da uzmes proverenog dizela i ne nadaj se da ako ga nadjes, da ga uzmes za male pare. A mozes i jednostavno u benzinca da ugradis plin.

Naravno plin,imam bas jedan AC uredjaj koji sam mislio da prodam ali cu ipak da ga zadrzim dok ne resim sta da kupim.Ako na bezn. stavim plim to ce biti extra.Ako moj e34 m20b20 trosi u proseku 10-13l lpg na sekventu ne bi imao nista protiv ni da mi e46 trosi toliko plina!! :)

Link to post
Share on other sites

Sve bolje ,leskovac-halkidiki prosek 4.1l normalna vožnja , znaš kad ce 318i to da izvede, plus mnogo veći obrtni moment plus nema svecice a i kasnije ćeš bolje da ga prodas...

kad ljudi krenu da pricaju o potrosnji prevrne mi se zeludac jer svi smanje za litar!

sa mojim 120d 163ks beograd - sarti pun krcat 4 putnika i prtljag, gume 225/40 r18 energy saver michelin pilot sport 3 sve cetiri, do tamo ima oko 860km nisam siguran nisam mogo da ga spustim ispod 7.1 l/100km! kod nas sam vozio na tepomatu na 140km/h mozda sam ga jednom nabio do 200km/h da ha produvam :) kroz makedoniju po ogranicenju mozda 10km vise! tako da mi je ta potrosnja od 4.1 l/100km nekako nerealna skroz na skroz! jedino da si ga vozio 80-100 pa i tad nekako nemoguca!

Link to post
Share on other sites

Evo i ja da se oglasim posto imam N42, a vozio sam oba...

Dizel ovaj noviji sa 150ks i ovaj moj N42 otprilike na istoj kilometrazi...

Ono sto je zanimljivo na bordu i jednog i drugog potrosnja je skoro identicna odnosno 0.6 do 0.8 u korist dizela...

Rezim voznje isti...

Dizel bezi do 110km/h za duzinu kola do 150 smo na istom od 150 gubi dah i zaostaje za mojim, otprilike za duzinu...

Preko toga nismo imali gde da testiramo

Da jos napomenem, dizel je na 16icama 225/50/16 ja na 225/45/17, 245/40/17...

09022011022.jpg

ovo je moja slika na otvorenom putu....

Da jos kazem, mnogo se prijatnije voziti u benzicu, mnogo je tise, mirnije, nema trzajeva, nema turbo rupa...nema osecaja na kvacilu kao da si zgazio vibrator :D

Benzinac je za uzivanje, jeftiniji daleko za odrzavanje i za litar do maximalno 2 litra veci potrosac...

Kad saberes godisnje odrzavanje mislim da je jeftinije voziti benzinca na benzin :D naravno ako ne planiras novog dizela da kupis...

E i kad smo kod svecica, jeftinije su od grejaca i na n42 se menjaju na 100.000km :D

Sve mi je jasno, ali kako može da ti pokazuje komjuter na benzincu 5.8l potrošnje??? Vozim isti auto sa N42 motorom i najmanja potrošnja koju sam dobio na kompjuteru je 6.6l s' tim da je sve bio otvoreni put i nisam prešao 120km/h na otvorenom i sipao Shell-ov benzin u inostranstvu naravno inače sa ovim našim benzinom mi je prosek na otvorenom od 7.3-7.6l u zavisnosti od brzine kojom vozim.

Što se tiče ostalih tvrdnji, apsolutno se slažem s' tobom

Pre nego što sam kupio auto gledao sam svakakva čuda od dizel automobila sa navodnim kilometražama od oko 150k km, a sigurno sam ih pogledao bar 50, dok na kraju nisam seo u auto i dovezo benzinca 2004g sa pređenih 70.000km, ali pravih (auto je bio sa ulubljenim desnim krilom i ogrebanim suvozačevim vratima što je bilo smešno i vrlo lako za popravku) i svom dokumentacijom uz njega i taj auto sada ne bih menjao za nijednog dizelaša kojeg sam gledao (čak i posle godinu dana u Srbiji izgleda kao da je izašao iz fabrike pre mesec dana :) ) Ono sa čim sam izuzetno zadovoljan su cene održavanja i originalnih rezervnih delova koje su mnogo niže u odnosu na automobile iste klase i čak i za mnoge koji su nekoliko klasi ispod.

Sve u svemu, da se vratimo na temu, dobro razmisli, ali uzmi benzinca :pleasantry:

Link to post
Share on other sites