Propisi - automobil posle smrti vlasnika


Recommended Posts

Interesuje me sta se desava sa automobilom posle smrti vlasnika?

Da li sme neko da upravlja njim pre ostavinske rasprave?

Supruga, ili drugi clan porodice?

Jel mora da se prevede posle ostavinske rasprave?

Ko uopste sme da upravlja necijim motornim vozilom bez ovlascenja i da li sme?

Link to post
Share on other sites

Mislim da neko sa istim prezimenom neće imati nikakvih problema da upravlja tim autom u zemlji, jer nigde ne piše da li je vlasnik živ ili mrtav, a vozač uvek može da objasni policajcu u kakvom je srodstvu sa vlasnikom.

Problem će biti produženje registracije (možda će moći preko agencije) i prenos vlasništva (ovo neće moći bez ostavinske rasprave).

Link to post
Share on other sites

Kada je isto prezime i adresa u saobracajnoj i vozaca nema problema cak ni preko .

pa sada , zavisi od slucaja do slucaja ... svaki drzavljanin Republike Srbije , na privremenom radu u inostranstvu i sa urednom radnom dozvolom - nemoze voziti auto na nase tablice , jer automatski cini carinski prekrsaj ( kazna je 1600 E , i automatski oduzimaju vozilo) ... e sada , mi nebi bili SRBI , kada nebismo malko trazili rupe , pa tako ista ta osoba moze da upravlja (imati vozilo na koriscenje) , ali pod uslovom da vlasnik nema radnu dozvolu ... dovoljno je medjunarodno ovlascenje ! B)

Link to post
Share on other sites

Imao sam ddavnoo auto koji nismo preveli a vlasnik je umro, morali smo da odemo na ostavinsku raspravu i objasnimo sudiji situaciju, ona je auto dodelila nekom rodjaku pokojnog vlasnika i rekla nam da je nnjegova dobra volja da li ce nam auto prevesti, dok je bio registrovan niko nas nije pitao ciji je .....

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

Da li je neko slicno iskustvo sa ovim slucajem ?

Naime, ja sam po ostavisnkoj raspravi nasledio BMW od ćaleta koji je umro (doduse ja sam kupio auto ali se u saobracajnoj vodio na njegovo ime ) i sada trebam da prebacim auto na sebe u MUP-u. Trenutna registracija mi traje do maja meseca. Medjutim u MUP-u mi kazu da moram ici u opstinu i zatrazim pecat o oslobodjanja placanja poreza i koji bi udarili na ostavinsko resenje. Tek nakon toga, dolazim u MUP da zavrsavam dalju proceduru...

Da li je neko imao slicno iskustvo ? i da li pecat u opstini moze da mi zavrsi neko iz najblize familije, jer nisam u mogucnosti da ujutru idem do opstine zbog obaveza.

Link to post
Share on other sites

Meni su trazili da mi dodje pokojni deda kad sam vadio licnu kartu jer se kuca u kojoj zivim vodila na njega a ostavinska rasprava nije bila zavrsena, i nije htela da mi izda i pored 2 svedoka da ja ovde zivim gde zivim dok ne dodje vlasnik kuce :D

Ja kazem, ljudi covek je umro pre godinu dana, cale nije isao da zavrsava ostavinsku raspravu i tako je ostalo, sta ja sad da radim, ne znam sta cete, bez vlasnika ja ne mogu nista da vam zavrsim... Otisao sam u drugi sup i napravio licnu kartu xD

Link to post
Share on other sites

Ja sam danas bio u opstini gde sam takodje odjeban na keca... :(

Naime, mora se porezom obuhvatiti cela ostavinska rasprava kroz koju sam prosao jer sam pored auta nasledio jos neke delove imovine. Moram predati zahtev/poresku prijavu na pisarnicu sa hrpom papira i da cekam njihov odgovor. I tek kada oni odluce, da li cu platiti porez ili na auto ili ne i da to potvrde pecatom. Tek onda mogu da se javim MUP-u i radim prenos. U opstinu cak moram predati i krstenicu, iako u resenju ostavinske rasprave pise da sam sin!

Javljam kasnije desavanja iz ove zone sumraka iz koje ko zna kada cu izaci... :(

Link to post
Share on other sites

Ja sam predao papirologiju u opstinu I sada su oni na potezu. Cekacu nekih 15 dana, nadam se! Verovatno me ceka placanje poreza na sve tacke imovine. Tek kada se to odradi, mogu da prenesem BMW-a na sebe. Za sada ga duvam samom sebi...

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Moja agonija se i dalje nastavlja...

Ladno sam vise od mesec dana cekao da mi u opstini udare onaj sporni pecat koji me oslobadja placanja poreza. I to tek kada sam juce licno otisao u opstinu/poresku upravu i raspitao se sta je sa mojim slucajem. Lik je kopao po nekoj arhivi, jedva nasao moj predmet i udario pecat na ostavinsko resenje. Imam utisak da moj predmet za mesec dana niko nije ni pogledao i po kome su morali poslati resenje na moju adresu. Znaci da nisam otisao na svoju ruku da ispitam stvar, verovatno nikada ne bih ni dobio pecat ?

Taman kada sam pomislio da je stvar gotova, odem na u agenciju gde sam registrovao auto, objasnim sta mi treba. Oni mi dalju neke dve uplatnice i kazu da odem do SUP-a i tamo resavam dalje. Uzmem sve papire koje su mi ranije trazili u SUP-u(Ostavinsko resenje, pokojonog caleta licna karta, umrlica, moja licna karta...) dodjem na salter i ista ona riba koja je bila i prosli put! "Aha a jel imate registracioni list?" Naravno nemam I ladno me opet objebe!

E sad moje pitanje glasi : Jel registracioni list vadim u agenciji gde je auto registrovan ?

Link to post
Share on other sites

registracioni list se podrazumeva,menjaj agenciju nemaju pojma

To mene najvise nervira, jer sam lepo pitao i onu ribu u MUP-u, sta mi treba. Sve sto mi je rekla tada, doneo sam. Medjutim nigde nije ni spomenula reg.list.

A likove u agenciji cu posebno da napušim u ponedeljak, jer sam i njih lepo pitao da li se samo uplatnice nose u MUP ? Rekli su da.

Link to post
Share on other sites

Ja sam konacno zavrsio prenos na sebe. :) Dali su mi potvrdu sa kojom mogu da vozim auto a po saobracajnu mogu doci za sedam dana.

Evo ostavicu upustvo u amanet, ako nekog zadesi slicna stvar. :)

Znaci ako nasledite auto od preminulog člana porodice ili šire familije, da bi preveli auto na sebe procedura je sledeća, odnosno šta sve morate imati od dokumenata :

- Ostavinsko sudsko rešenje koje po kome ste postali naslednik auta i koje mora imati pečat pravnosnažnosti a na poleđini papira, mora imati pečat koji se tiče poreza na nasledstvo. To da li ćete platiti porez ili ne, određuje poreska uprava. Obavezno isfotokopirati još jedan primerak rešenja.

- Umrlicu člana porodice, takođe fotokopiju i original na uvid.

- Registracioni list i dve uplatnice koje vam može izdati firma koja je odradila tehnički prenos, odnosno gde je auto registrovan.

-Saobraćajnu dozvolu vozila.

- Vašu ličnu kartu.

Sve to nosite u MUP i pomolite se Bogu, za svaki slučaj.

Živeli!

Link to post
Share on other sites