Kako napraviti trkacki auto?


Recommended Posts

Za ovakav poduhvat je prvo potrebno kupiti sto trulije vozilo, razlog je vrlo jednostavan, truo auto je uvek lakši, lakši = brži. Ne treba nikoga da brine spoljašnji izgled istog sokoćala iz razloga što je već odavno izmišljen rat style, i eto izgovora za truo rub, za oštećenu boju na krilu od štemanja bandere posle ispijene gajbe lava, ili pak ulubljene haube od “mawene” koja je pozirala na istoj za vreme slikanja dole pomenutog prevoznog sredstva, da ne kažem auta, bilo bi previše.

4132404324_4c742c72f1_o.jpg

Stavka dva: patos, ne laminat! Potrebno je poseći opruge ne mareći da li će one posle imati funkciju, bitno da su tu, šta je Mek Person znao dok je osmišljao rukavac i prednje vešanje, budala drogirana! Sve ostalo se prepušta amortizeru u koji treba dolivati ulje kad i u motor. Za zadnji kraj auta se brine gibanj sa TAM-a, dobro poznato ležanje Mercedesa 1213 (rečima: dvanes trines), sa 165ks (rečima: sto šeset i pet konjaaaa), na kome je primenjen isti sistem ogibljenja.

aaaaaaa.jpg

Štelovanje trapa se jednostavno vrši uz pomoc štapa i kanapa. Napomena: U ovom tekstu se neće objašnjavati kako se to radi, jer su to velike tajne malih majstora iz pobrdja oko Beograda, čija imena ovim putem nećemo pominajti.

Stavka tri: felne, gume!? Najbolje bi bilo kada bi se vinsko bure moglo nataknuti umesto točka, podrazumeva se zašto, ima najviše jota, a to je danas IN, ne koral! Na izdrkotinu od jotirane felne obavezno ide fensi boja: nijanse roze, zelene, plave, sa šljokicama, perlama i svršotinama posmatraca koji rolaju majmuna na falc felne. Gume, obavezno dimenzija /50, /45 koje u daljoj eksploataciji postaju /48 ili /43 usled potrošenosti. Isti pneumatici, što ovo zvuči zajebano, i Mirko Alvirko bi mi pozavideo, se voze dok ne izvire žice koje se dalje mogu upotrebiti za vezivanje branika koji se otkačio usled sudara sa drvetom koje je u teško alkoholisanom stanju naletelo na vozilo i usled toga polomilo nosače.

guma.jpg

Stavka “dalje”, vizir!? Tapet iz obližnje knjižare koji krkneš na pola šoferke, a posle iste večeri sa ortacima odmeravate čiji je veći. Koga jos briga za išijas u vratu od gledanja semafora!? Iz istog razloga počinješ da voliš uslovno zeleno, pošto je najniže, toliko da bi kliknuo lajk da si na feilbuku.

Stavka “jos dalje”, Sport ili Abrth nalepnica: naravno da nisi toliki seljak da padaš na priče teniske loptice stavljene na kuku koja dodaje 5 rasnih konja tvojoj ultra naprednoj masini sa dvogrlim karburatorom kroz koji protiče ništa drugo nego uštrojeni plin, sličan onome u šporetu babe sa sela. Usput, nije ni daleko relacija tvoj auto – babin šporet. Elem, nalepnica na vidno mesto i glavni si baja u selo.

16644_106382062705161_1000000010366.jpg

Sedišta moraju biti isključivo marke Recardo ili Sparćo, stanje nije bitno to smo ustanovili, već firma. Potajno se može kupiti “no name” sic na koji ce krojačica Mica da prišije odredjeni brend.

Kvačilo ko novo, prešlo kao Lastin seljobus star 30 i kusur godina, koji se vozi na relaciji Koceljevo - Vlasotince vec 40 i kusur godina. Toliko je dobro da više ne ulazis u raspravu sa ribom da li si prdnuo kada zasmrdi Ruen poluproizvod usled pokušaja šlajfovanja na zebri pešackog prelaza.

Na pitanje klinaca iz kraja: “Koliko si ga najviše ter’o?”, vadiš znatno napredniju tehniku od tvoje mašine, mobilni telefon, i pokazuješ snimak kazaljke za brzinu koja pokazuje temperaturu nakon sto je prosla cifru 180, ne vezano za to što si tada išao niz brdo Bubanj potka, jer šta znaju deca šta je brdo, jel!?

jugo200.jpg

Nakon tako dobro odradjenog tjuninga odma sedaš za komp, registruješ se na forum, kucaš ime iz koga bi članovi mogli da naslute veliku količinu stručnosti i znanja. Ponudjen spisak imena: Struchnjak, Znalac, Doktor, Profesionalac i tome slično. U napred se psihički spremaš za komentare niže klase koja će da te napljuje zbog “21 O” fara u kome tinja balonka od celih 40w, i ako ne znaš sta ima faking znači “21 O”. Ali sta bagra zna, oni su gurali nošu da upali dok si ti iz šahta ravnao glavu po asfaltu kako bi napucao kompresiju. Nikada oni to neće razumeti.

Za kraj, ostaje ti samo da uživaš u voznji tako napravljenog aut…prevoznog sredstva – ako upali!

U suprotnom, hebanje majke ne pomaže!

Link to post
Share on other sites

Nastavak:

Trkački auto – stejdj dva!

Lepljenje folija na stakla, neki bi rekli blam ga svog auta pa da se ne vidi, ali ne, ti si rasan je.bač i držiš se isključivo pesme: na zadnjem sedištu moga auta, pa ti folija garantuje intimu. Ovaj vid tjuninga automatski podiže cenu auta za 10 posto, sto ce reći za 30e.

Ovakva prepravka je praćena pojavom stavljanja jednog Vajferta u pregradu izmedju saobraćajne i istekle vozačke dozvole, podrazumeva se za kaficu ljubaznom čiki u plavom pošto je rekao skidaj folije na licu mesta ili ideš na vanredni tehnički, koji znaš da nećeš proći, ne samo zbog mrkog stakla, već i zbog kočnica. Pedala iste ide ko kvačilo, do patosa i tu kreće njena ojadjena funkcija. Zadnji put kada si trebao naglo da staneš je bilo: kočnica!? Ne radi. Kiosk!? Radi! Puf!

kiosk.jpg

Kada smo već kod kočnica, prilikom polukužnih okretanja je dovoljno samo pustiti volan i stisnuti pedalu kočnice, dalji proces je automatizovan zahvaljujući razlici u sili kočenja izmedju levih i desnih točkova, koja fabrički iznosi plus/minus 50%.

Izduv na tvom ljubimcu se sastoji iz izduvne grane, dva lonca i par metara cevki. Odma da razjasnimo lonci su za šporete, što tvoj ljubimac nije od momenta od kad si izvadio plin, jer si zaznao da mu je oktanska vrednost jednaka vrednosti dinara na ekonomskom tržištu naspram dolara. Lonce dajes u staro gvoždje, grana se ne dira jer ona prouzrokuje režanje motora sto mu daje dodatnu čar. Koliko je dobar izduv testiraš tako što proletiš kroz svoju ulicu, ako zvuk deluje kao partizanska eskadrila iz doba 1940 do 1944, to je ok, ne pipati ništa više, a ni manje!

Roll bar, ti ga nazivaš kavezom jer sebe smatraš životinjom. Usput može da posluži i za da se odradi koji zgib, napredovanje bicepsa je preko potrebno za dalji ćuning, jer je svaki sraf zapekao da ni WD 50 ne pomaže, samo sirova snaga…

images.jpg

Ekipa iz kraja te nagovara da stavis duboke branike, tovare te pričom da su plitki branici kao plitke suknjice, isključivo za pičke! Razmatraš opciju branika od Škode TDI, DI crveno, ostaješ ne dorečen kako upasovati u celu priču potkovicu koja ti se ne slaže sa ovim vidom tjuninga.

Na momente ti pada na pamet, bez da boli, ideja o muzici u kolima, u istom momentu dolaziš do zaključka da je ta stavka suvišna i da muzika koja dopire iz motornog prostora u vidu lupkanja bregaste, zvonjave ventila, hujanja druk lagera, džangrljanje ležajeva na alternatoru, škripe kaiša na njemu, pucketanje kablova koji frljaju varnice na sve strane, drobljenja solja amortizera u toku motanja volana nije ni upola dobra kao na tamo nekom Pioneer-u.

Ugradnja PP aparata je sada primarna stvar, svestan si da sada razvijaš opasne brzine, čak i nizbrdo, i da gume marke Ćeleston to ne mogu da podnesu, i da u bilo kom momentu mogu da buknu od pregrevanja. Da bi sebe ograničio uvek ručnu držis podignutu bar dva zuba, kurčenja radi, svestan si da ima jos ceo santim da paknovi dotaknu doboš.

aparat-za-gaenje-poara.jpg

Tu se zaustavlja tjuniranje, u narednih metar dana se fokusiraš na skupljanje kinte kako bi mogao kupiš neonke, jer zašto bi mogao da ih ima Mika trkač iz ulice pored na svom golfu dizelu, a ti ne…

by the_doctor

http://www.ZFC.rs

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Zimski tjuning!

Svakog jutra nakon što otvoriš oči obesiš se na prozor i gledaš da li je preko noći napadalo. Naravno da nisi željan lopatanja snega ispred zgrade za 500 kinte koje će ti dati baka Nada iz ćoška sa prizemlja, već dobrog drifta. Znaš da ne voziš auto od 400 konja, koji gone zadnje točkove opakog stroja, i da u tom slučaju drift ne možeš vršiti po suvom. Tvoja kola se mogu “otkačiti” samo usled gubljenja trakcije izmedju zimskih slikova i zaledjenog asfalta u ulici kod groblja, koju na tvoju sreću putari još nisu posetili zgrtalicom.

grtalica1.jpg

Zimski set točkova, dobio je ime samo zato što se vozi zimi, ni slučajno zbog šare na gumi koju je poželjno imati tokom tog godišnjeg doba. Uz ovakvu pojavu obavezno idu stare ratkapne koje izvlačiš sa tavana, i stavljaš na rdjavu čeličaru. Sreća plastika ne rdja, i daje taj izvandredan luk, pogledaj sliku dole, tvom autu. Jotirane buriće stavljaš u naftalin, kako gamad moljci ne bi nagrizli sjajne rubove.

luk.jpg

S obzirom da si prvoklasni zimski drifter, prikupljaš jednu od najbitnijih stvari za ovakav vid sporta, a to su motori brisača za bočna stakla. Svestan si da će auto 80 posto svog vremena ići po boku, i da je vidljivost kroz bočna stakla preko potrebna. Ne, a?

Karton preko prednje maske predstavlja obavezan rekvizit, razlog je očigledan. Probaću da ga objasnim detaljno. Karton sluzi da se tvoja drifterska guzica ne bi smrzla za volanom. Zašto auto ne greje? Zato što ne postiže radnu temperaturu! Zašto ne postiže radnu temperaturu? Zato što nema termostat! Zašto nema termostat? E u tom zecu čuči grm, ili grmi zec…kako god! Razlog njegovog ne postojanja je jednostavan, čitati prvi pasus prvog teskta, iliti da skratim muke - težina auta. Čak i dileja Žile sto pije vopi kod Mare partizanke u kafani zna da je karton daleko lakši od komada metala koji reguliše protok vode kroz motor, koji je izmislio tamo neki nakrivo nasadjeni mašinac. Razlika od 200gr u težinama kartona i temorstata prouzrokuje skok snage motora od 0.04 konja, koji su bitni za bežanje od ivičnjaka koji hoće da klizne po ledu i napravi štete na tvom rejsing trapu. Dosta o tome!

aaa.jpg

Bitna napomena – crveno slovo, kao u kalendaru: Karton ni slučajno ne stavljati sa unutrašnje strane maske, jer tamo nije dovoljno vidljiv, i time bitno ugrožavaš svoj drifterski izgled.

Vrlo je bitno ispasti šmeker u društvu, i iz tog razloga ćes zalepiti nalepnicu na zadnji kraj auta: I’m not drunk, I’m a drifter. Podrazumeva se odma slikati to i okačiti na forum, kako bi se masa zadivila tvojom kreativnošću.

i-m-not-drunk-just-a-drifter.jpg

Omiljeni zimski zvuk ti je zvuk koji prave brisači dok poskakuju po šoferci u toku brisanja snega sa iste. Nisi budala da kupis nove, kad ovi koje voziš imaju tek 5 godina.

Hm, umalo da zaboravim glavnu stvar, pripremanje mobilnog telefona za snimanje zimskih čarolija je pod tačkom “obavezno”. Poluprofesionalna kamera sa brojem megapixela jednakoj kubikaži opasne makine, 1.3, treba uspešno da zabeleži svako dobro prečenje tebe i tvojih konjova. O da, ušao si u štos, i to odma po dolasku gajbi, ide na tjub kako bi “svet” video šta ti umeš. Ne bitno je to što broj pregleda ni za godinu dana ne predje cifru 50.

Tako spreman i opremljen ostaje ti samo da čekaš da zabeli, ne ispod nosa naravno, pa da se baciš u voznju po strance!

Cocaine_1111822c-1.jpg

Link to post
Share on other sites