Recommended Posts

Viljuska na E46 je aluminijumska i izlivena pa se ne mogu menjati samo kugle i ako vam ode na primer samo ona do tocka morate celu viljusku sa obe kugle i selenblokom da promenite a to kosta oko 130e, i druga 130e = 260e i to je cena bez ruku

Postoji varijanta repariranih ali ja to ne bi stavljao

Ono sto mene interesuje je da li postoji nacin da se zameni samo problematicna kugla? (cuo sam da selenblok moze tj menja se ulozak)

I da li moze da se stavi, da li pasuje neka celicna viljsuka npr od E36 na kojoj mozes normalno da promenis samo ono sto je potrebno?

Link to post
Share on other sites

http://www.meyle.com/EN/Automotive-spare-parts.html

Tu mozes uzeti viljusku gde se kasnije moze zameniti samo kugla ili silen blok. Ali opet ostaje pocetna investicija u komplet viljusku pa ti je kasnije manja investicija.

jel mogu obe kugle da se menjaju.meni su negde rekli da je samo unutrasnja kugla zamenljiva dok je ona spoljna na tocku fiksna kao kod original viljuske

Link to post
Share on other sites

radio sam kod tejovica i nisam zadovoljan kako to sve izgleda.

mozda ipak kod meyle mogu obe da se menjaju jer nema smisla da je samo jedna zamenljiva.ja kad sam kupovao viljusku meni su rekli da se samo unutrasnja kugla menja pa sam zbog toga i odustao od nove i uradio reparaciju.

valjda ce se neko ovde javiti ko je vec uzimao meyle hd pa da prenese utiske

i mene interesuje da li moze da se stavi celicna viljuska od e36 pa da mogu samo kugle menjati

Link to post
Share on other sites

nisu iste viljuske.

reci mi konkretno zasto nisi zadovoljan?ja sam na e36 radio kod njih i vec drugu god vozim,a na zetovom e46 smo remontovali obe ali ih jos nismo ugradili,tako da ne znam kako je na njima.ali vizuelno lepo izgleda

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

nisu iste viljuske.

reci mi konkretno zasto nisi zadovoljan?ja sam na e36 radio kod njih i vec drugu god vozim,a na zetovom e46 smo remontovali obe ali ih jos nismo ugradili,tako da ne znam kako je na njima.ali vizuelno lepo izgleda

pa meni se bas to vizuelno ne svidja,a i solen blok je dosta krut.bar mi tako kaze majstor koji je montirao viljusku

inace zasad sam sa tom viljuskom presao 10000km i jos fercera

Link to post
Share on other sites

sta znam ove su dosta fino izgledale,namontirali smo ih pre mesec dana pa ce mo videti kako ce se pokazati...

a na e36 ih jos vozim iii dobro se drze presao nekih 15ak hiljada km

Link to post
Share on other sites

ja sam pre mesec dana uzeo od tejovica viljusku za e46 i jeste malo kruci silen blok,ali sto je najgore,nije ga lepo nacentrirao pa sam jedva uspeo da usrafim viljusku,morao sam da je nategnem pajserom dok drugi srafi..i sad je taj silen stalno nategnut i brzo ce da propadne...bas me interesuje kolko ce izdrzati...inace za kugle nemam zamerki i za sad je sve ok...

Link to post
Share on other sites

ja sam na svojoj e46-ci radio remont obe viljuske(u tom trenutku je remont bio vise nego duplo jeftiniji od novih), i posle 25k km sve jos uvek stoji na svom mestu.

Na nemackom ebay-u se mogu nabaviti za oko 150e (ceo komplet), tako da sa uslugom dopreme u Srbiju ne bi trebalo da predje cifru od 200e.

http://www.ebay.de/itm/2-QUERLENKER-2-KOPPELSTANGEN-2-SPURSTANGEN-BMW-3ER-E46-/300641846714?pt=DE_Autoteile&hash=item45ffa685ba

Link to post
Share on other sites

kada smo poslali zetove viljuske na remont,radio je kod nekog tipa u krnjaci zamenu ramena i selena, kao sve novo i uzeo mu je oko 20000din, da bi posle mesec dana otisao u batajnicu da zameni amortizere,i covek mu kaze,vidim da su menjana ramena ali kugla ima lufta,,,tako da su posle 6 meseci dobile sve kugle dosta lufta,,,e sada videcemo kako ce se ovo remontovane pokazati posto su vise nego duplo jeftinije

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • 11 months later...

naleteo sam zanimljiv DIY, lik je na originalnim viljuskama upresovao meyle kugle. Da li neko ima iskustva sa ovim kuglama, da li to moze da se odradi i na e46, jel su iste velicine kugle? Zamenio bih ove od Tejovica, sileni otisli posle godinu ipo, mislim da su i kugle dosta omeksale pa bih stavio mayle. U sustini i Tejovic isto ovo radi kad ih remontuje samo je razlika u kuglama, skine stare i upresuje nove.

http://www.e30tech.com/forum/showthread.php?t=105785

Ovako nesto bih lagano mogao i sam da odradim, samo ne znam da li pasuju meyle kugle i da li ce original viljuska za e46 da podnese ovo.

Link to post
Share on other sites

Kod e30,e36 je predviđena zamena samo kugle i one se menjaju bez problema.Na e30 BMW ne nudi posebno kuglu već komlet viljušku ali su svi ostali proizvođači trapa uključujući i najprestžnijeg proizvođača trapa Lemforder napravili kuglu tj.jabučicu.Kod e36 je BMW napravio kuglu do točka tj.kraću koja se može odvojeno uzeti dok za dugu tj.u sredini viljuške ne nudi odvojeno.Ostali proizvođači su to odradili,ista priča kao kod e30.E sad ako se više puta menjaju kugle onda se napravi "loker" i onda i kad se stavi nova nema efekta.Kod e46 su napravili model viljuške bez zamene kugli i ni jedna fabrika koja proizvode trap ne proizvodi kugle jer se jednostavno ne mogu ubaciti,mada su neki proizvođači napravili komplet viljušku u koju se kasnije mogu ubacivati kugle odvojeno.Po evropskim putevima je skoro nemoguće da propadne kugla i zato je ne nude odvojeno,uostalom i kod ramena na petice,sedmice ne postoji samo kugla ni na jedan model.Način remonta je takav da oni postojeću kuglu izbace i onda namontiraju drugu "univerzalnu" prema tim dimenzijama.Dakle zabluda je da su tu radi neki remont već se nagura druga kugla.Posle ove procedure dolazi do novih problema,elem auto ne lupa jer je "utegnut" ali zato počinje "ples" jer je auto nestabilan pa mnogi uzimaju drugu letvu ili spone smatrajući da je tu problem.Fabrička viljuška na e46 ima takozvane "plivajuće kugle" koje absorbuju udarce i regulišu stabilnost auta,taj "lukzuz" ne nude "remontovane".

Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...

Izvinjavam se što dižem temu iz "mrtvih", ali imam potrebu da zamenim prednje viljuške na autu (E46), pa me interesuje da li ću pogrešiti ako izaberem Meyle HD viljuške.

Načelno, ja sam se zainteresovao za Meyle HD zbog njihove 4 godine garancije koja se poštuje i u Srbiji.

Cena originalnih BMW viljuški je 33.650 RSD, dok su kod drugih proizvođača, za dati model, skoro 55% jeftinije.
Kada je u pitanju razlika u ceni, do 30% može da se podnese nekako, jer se veruje u kvalitet, ali ovakva razlika me navodi da se raspitam, pre svega ovde.
Informacije radi, jer je posedujem, a može nekome da korsiti, jeste da su Febi viljuške 14.237 RSD  za levu, odnosno 14.239 RSD za desnu.

NINO BMW je napomenuo da fabrička viljuška na E46 ima tzv. "plivajuće kugle". Da li proizvođači kao Febi bilstein, Lemforder i Meyle nemaju takve kugle u svojim modelima?

Link to post
Share on other sites