7-stepeni M DKG


Recommended Posts

Poslednja, kabriolet, verzija BMW-a M3 promovisala je i najnoviju M DKG transmisiju sa duplim kvačilom koja funkcioniše u kombinaciji sa M DriveLogic sistemom.

Novu 7-stepenu transmisiju dobiće sve verzije BMW-a M3, a pored kabrioleta radi se naravno o kupeu i limuzini. Zahvaljujući novom menjaču M3 kupe će do 100 km/sat ubrzavati za 4,6 sekundi, što je za oko 2 desetinke bolji rezultat od verzije sa 6-stepenim manuelnim menjačem uz nezmenjenu potrošnju od 11,9 litara na 100 km i smanjenu emisiju izduvnih gasova.

BMW najavljuje M DKG kao prvu transmisiju ove vrste koja je u stanju da izdrži ogroman obrtni momenat i velike brzine motora koje postiže V8 motor (9000 ob/min). Nemačka kompanija takođe tvrdi da je menjač u stanju da izdrži ekstremno visoke temperature koje se razvijaju na trkačkoj stazi, pa retki srećnici koji sebi mogu priuštiti ovakav automobil mogu slobodno da se opredele za ovaj menjač.

Ono što je zanimljivo, vozač će biti na velikoj muci da izabere jedan od 11 ponuđenih režima funkcionisanja menjača. Pet programa nudi potpuno automatski režim rada, a 6 je manuelnih koji funkcionišu u sadejstvu sa Launch control programom, koji bi trebao obezbediti maskimalno iskorišćenje svake od 420 KS V8 motora prilikom ubrzanja.

M DKG koristi dva kvačila hlađena uljem, od koji je jedno zaduženo za parne, a drugo za neparne brzine. Neaktivno kvačilo uvek ima unapred pripemljenu, aktiviranu, odgovarajuću brzinu što je i jedina “tajna” izuzetno brze promene stepena prenosa sistem sa dva kvačila.

BMW-ov DriveLogic sistem je taj koji omogućava kontrolu različitih režima rada menjača koji se kreću u rasponu od ekstremno brze promene brzina, za sportski nastrojene vozače, do potpuno opuštenog automatskog režima rada rezervisanog za luksuzne limuzine. Promena brzina može se vršiti pomoću ručice menjača na centralnoj konzoli ili aluminijumskih šiftera iza obruča volana.

2008mdkgll5.jpg

2008mdkg1gj6.jpg

Link to post
Share on other sites
Automatska transmisija, launch control, maksimalno iskoriscenje snage... super... vozac tu jedva da je potreban osim da "izabere jedan od 11 ponudjenih rezima" i omiljenu stanicu na radio aparatu dok auto odradi ostalo... :)

hmm a da nešto žensko odradi svoje :D

Link to post
Share on other sites
  • 10 months later...
  • 2 weeks later...