Recommended Posts

Najsnažniji BMW-ov luksuzni coupé, M6, nakon Hamannovog zahvata osloboðen je svih "blokada" i dostiže 320 km/h, snaga je poveæana za 60-ak KS, a najveæi obrtni moment za 54 Nm. Ukupno to znaèi kako snaga BMW-ovog 5-litarskog V10 motora nakon tuninga iznosi gotovo 570 KS, dok je obrtni moment 574 Nm. Serijski je automobil ogranièen na 250 km/h najveæe brzine, no uklanjanjem ogranièenja M6 æe pojuriti do 300 odnosno 320 km/h, zavisno od kombinacije felni i guma, što je ujedno i prvi stepen tuninga.

Ukoliko se iskoristi opcija skidanja "blokade" i dodatnog optimizovanja rada kompjutera ostvaruje se poveæanje snage za 30 KS te obrtnog momenta za 15 Nm. Ukoliko se želi do kraja iskoristiti potencijal motora Hamannovci nude svoj HM/M +60 komplet u kojem se nalaze sportski katalizatori, poseban izduvni sistem, novi filter vazduha, uklanjanje "blokada" i reprogramiranje kompjutera, što rezultira poveæanjem snage za 60 KS i obrtnog momenta za 54 Nm.

Kako bi automobil prilagodili brzinama koje prelaze 300 km/h u Hamannu su ozbiljno pristupili i doradi spoljašnosti M6-ice. S ciljem poboljšanja stabilnosti i prijanjanja prednje osovine uz podlogu na postojeæi se prednji branik-spojler ugraðuje dodatni element. Sledeæa opcija se potpuno novi prednji kraj zajedno s ugraðenim svjetlima. Popis dodataka iz podruèja vizualnog i aerodinamièkog tuninga vrlo je opsežan, a kao i obièno tuner æe nastojati ispuniti sve želje zahtevnog kupca. Meðu te želje spadaju i èetiri 90-milimetarske izduvne cevi.

Prednji deo automobila u odnosu na serijsku izvedbu spušten je za 30 milimetara, dok je zadnji niži za 25 milimetara. Na prednjim su toèkovima takmièarske koènice s dodatno hlaðenim diskovima promera 380 milimetara i debljine 34 milimetra. Toèkovi su dostupni u dimenzijama od 19, 20 i 21 inèa.

18ham12bx.jpg

18ham25jf.jpg

18hamv3sf.jpg

Preuzeto sa www.autosport.hr

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...
  • 1 year later...