> Bmw U Wtcc 2007.


Recommended Posts

curit047ao5.jpg

BMW u sezonu ulazi kao branilac i vozaèke i konstruktorske titule. Kada je o pilotima reè, dovoljno je reæi da je Endi Priol (prvak 2005. i 2006.) za WTCC ono što su Šumaher, Rosi ili Leb bili ili jesu u svojim kategorijama u najsjajnijim godinama. Tridesetdvogodišnji Englez i bavarski proizvoðaè u WTCC-u imaju stopostotni uèinak; svetsko turistièko prvenstvo ne zna za drugog šampiona, štavište, raèuna li se i poslednji vožen Evropski šampionat, duet Priol-BMW nesavladiv je od 2004.

BMW æe se u pohod na nove lovore u WTCC-u zaputiti snagama nacionalnih timova. Prvak Priol nastavlja u Britanskom BMW timu, za nemaèki Šnicer voziæe Nemac Jerg Miller (šestu godinu zaredom!) i Brazilac Augusto Farfus, koji je došao iz Alfe. Ova tri vozaèa ujedno su i tri prvoplasirana u prošlogodišnjem prvenstvu, što pokazuje da je bavarska kuæa na svojoj strani koncentrisala velike snage. Za Italo-španski BMW nastupaju Alesandro Zanardi i ruki Feliks Porteiro, koji se lane takmièio u GP2 seriji. Svim pilotima na raspolaganju je BMW 320si WTCC, lane dokazano i najbolji automobil.

Èetrdesetogodišnji Zanardi nastavlja svoju borbu, upornošæu, verom i snagom za koju je teško naæi primer u bilo kojoj drugoj vrhunskoj sportskoj disciplini. Dvostruki prvak amerièke Cart serije izgubio je obe noge u horor-sudaru 2001, a ove godine ulazi u èetvrtu punu trkaèku sezonu sa specijalno prepravljenim BMW-om. I to nije nastup trkaèa koji izaziva sažaljenje: Aleks u WTCC-u ima dve pobede (Ošersleben i Istanbul), kojima je ispisao stranice sportske istorije. Kada je u Americi izvodio èuda za volanom, bio je inspiracija mnogima, danas je to možda i u veæoj meri, i zbog vozaèkih, i zbog ljudskih kvaliteta.

I pridošlica, Augusto Farfus mlaði, zaslužuje reè više. Dosad je slavu sticao kao vozaè Alfi, a 2006. je, iako sa inferiornom opremom, neoèekivano uspeo da dogura do poslednje runde kao vodeæi u prvenstvu. Titulu ipak nije osvojio, ali mu se sada pruža vanredna prilika. Augusto vozi na kontakt, branik uz branik i na ivici noža, pa je po stilu verovatno najatraktivniji i najvatreniji WTCC pilot.

Po svemu sudeæi, ljudima iz BMW-a pripada uloga favorita, i oni se nadaju novim titulama, s tim što istièu da konstruktorska za njih ima najviši prioritet. Priol je pokazao da je prosto skrojen za ovakva takmièenja. Njegov recept za WTCC izgledao bi ovako: postiže dobre rezultate relativno rano u sezoni i u poslednje runde ulazi sa manjim balastom od ostalih. Iako æe svi vozaèi juriti Priola, izgleda da æe Britanac, dok bude ciljao treæu svetsku, a èetvrtu uzastopnu titulu, najjaèe oponente imati upravo u ostalim pilotima BMW-a.

WTCC: Curitiba - BMW dominantan u Brazilu

Trkama na Brazliskoj stazi Curitiba proteklog vikenda startovala je nova sezona Wolrd Touring Car Championship-a (WTCC). Veæ na startu sezone Nemaèki proizvoðaè automobila BMW zabeležio je odliène rezultate sa top 3 plasmanom na obe održane WTCC trke. Najbrži na prvoj trci bio je Nemac Jorg Muller, dok je drugu trku dobio Augusto Farfus koji je ovde nastupao pred domaæom publikom.

U prvoj trci slavio je Jorg Muller, koji je fenomenalnom vožnjom od starta do cilja osvojio svoju prvu ovosezonsku pobedu. Iza njega na cilj su stigli Andy Priaulx, odnosno Augusto Farfus upotpunivši tako na pravi naèin slavlje Nemaèkog proizvoðaèa. Na èetvrtom mestu našao se Gabriele Tarquini u SEAT-u, dok je peto mesto osvojio Robert Huff koji je na ovoj trci bio najbolje plasirani vozaè Chevrolet-a

user posted image

Prva trka bila je nakratko prekinuta izlaskom safety car vozila na stazu, posle udesa Yvan Muller-a i Nicola Larini-ja u prvoj krivini. Za razliku od Larini-ja, koji je bio onemoguæen da nastavi trku, Yvan Muller je na kraju osvojio osmo mesto, èime je stekao pravo da drugu trku startuje sa pol pozcije.

Druga trka protekla je u znaku Augusto Farfus-a, koji je nakon starta sa šeste startne pozciije u treæem krugu uspeo obiæi polmena Yvan Muller-a i preuzeti voðstvo, koje je zadržao do kraja trke i tako zabeležio svoju prvu pobedu za tim BMW. Drugo i treæe mesto zauzeli su Andy Priaulx i Jorg Muller, dok je Yvan Muller bio najbolje plasirani SEAT-ov vozaè na ovoj trci. Gabriele Tarquini zauzeo je peto mesto ispred dva BMW-ova asa Alessandro Zanardi-ja i Luca Rangonija.

user posted image

Posle ove runde prvenstva na prvoj poziciji u ukupnom poretku vozaèa nalaze se èak tri BMW-ova vozaèa sa istim brojem bodova (16), dok je Gabriele Tarquini èetvrti sa 9 osvojenih bodova. Kod proizvoðaèa BMW sigurno vodi sa 36 poena, 15 više od drugoplasiranog SEAT-a. Naredna runda vozi se na Holandskoj stazi Zandvoort poèetkom Maja.

Rezultati: Curitiba 2007

Prva trka:

Pos Driver Make Time

1 Jorg Muller BMW 320si 25:38.208

2 Andy Priaulx BMW 320si + 0.421

3 Augusto Farfus BMW 320si + 1.234

4 Gabriele Tarquini SEAT Leon + 8.876

5 Robert Huff Chevrolet Lacetti + 9.701

6 Tom Coronel SEAT Leon + 10.324

7 Alessandro Zanardi BMW 320si + 11.008

8 Yvan Muller SEAT Leon + 13.280

9 Jordi Gene SEAT Leon + 13.549

10 Pierre-Yves Corthals SEAT Leon + 23.751

Druga trka:

Pos Driver Make Time

1 Augusto Farfus BMW 320si 20:20.148

2 Andy Priaulx BMW 320si + 4.378

3 Jorg Muller BMW 320si + 5.6914 Yvan Muller SEAT Leon + 6.963

5 Gabriele Tarquini SEAT Leon + 7.479

6 Alessandro Zanardi BMW 320si + 10.306

7 Luca Rangoni BMW 320si + 10.494

8 Tom Coronel SEAT Leon + 12.073

9 Pierre-Yves Corthals SEAT Leon + 17.344

10 Nicola Larini Chevrolet Lacetti + 18.425

Plasman vozaèa:

1 Jörg Müller (GER) 16

= Augusto Farfus Jr (BRA) 16

= Andy Priaulx (GBR) 16

4 Gabriele Tarquini (ITA) 9

5 Yvan Muller (FRA) 6

Proizvoðaèi:

1 BMW (GER) 36

2 SEAT (ESP) 21

3 Chevrolet (USA) 9

4 Alfa Romeo (ITA) 5

BMW PRVI!

curit027sr2.jpg

Link to post
Share on other sites