Recommended Posts

Pozdrav

Skoro godinu dana sam vlasnik e46-ice, prešao sam 10ak hiljada, ugrađen plin, urađen servis, nije ispiran motor, ulje 5w30. Tip vožnje raznolik, malo žustriji i pretežno gradska vožnja sa kraćim relacijama, u primorskoj klimi. U međuvremenu je trošio i oko 1L na 1.000km, curi i na dihtungu poklopca motora (ne bih znao koliko, ne parkiram uvek na istom mestu da bih primetio ostatke na asfaltu), i osećalo se sagoreno ulje kroz ventilaciju što bih rekao da je od dihtunga poklopca.

Zimus kada je hladan, motor se gušio do npr 2-2.5 000 obrataja i dok se malo ne ugreje ili ne prebaci na plin. Sada u letnjem periodu to nije baš toliko primetno. Takođe nisam primetio da puši nešto posebno u tim jutarnjim paljenjima. Ali ako se motor ugreje, zatim odstoji nekih 20-40min, kada ga upalim tada zna dobro da zadimi.

Takođe separator ulja nije menjan.

Treba da radim opet servis, mislio sam za sada sipam Castrol 10w40, zamenim dihtung poklopca i separator ulja.

Molio bih za mišljenja i savet, da li je neophodno otvarati motor (karike, dihtunzi, obrada glave, gumice ventila,...), ili možda je nešto treće po sredi?

Hvala

Link to post
Share on other sites

uradi kako si i napisao pa ces videti ako opet trosi toliko ulja onda ti ne gine rasturanje .mada kada mu promenis dihtung i sipas gustije ulje mozda ti i nece trositi... e da i probaj drugo ulje nemoj castrol (meni je castrol 5w trosio po malo tj nekih pola litra od menjanja do menjanja kada sipam elf5w ne trosi)

Link to post
Share on other sites

Verovato ti je zapusen separator, motor nema oduske, stvara pritisak u radu i izbija ti ulje na sve dihtunge...

U svakom slucaju menjaj dihtung deklija, dihtung filtera ulja, dihtung kartera i obavezno separator sa svim pripadajucim crevima.

Trebalo bi na zimu da prestane da se gusi a potrosnja ulja da ti se vrati na normalu.

Vozis na plin koji sagorevanjem stvara dosta vode i ta voda ti se zimi verovatno ledi u separatoru koji je pun kombinacije vode ulja i uljnih isparenja u narodu poznat kao "majonez" :D

Kad budes radio sve to uzmi jos jedan filter za ulje, iz pakovanja izvadi najveci o-ring i trazi majstoru da ti predihtuje i vakum pumpu sa tim o-ringom.

Bmw ne prodaje taj o-ring samo celu pumpu...

Link to post
Share on other sites

Ma to su djubrad od motora,druze nema tu karicenja,kad se pojebe vadis napolje i stavljas drugi,servis sa lancem i lancanicima spanerima kosta boga oca,nezna svako da ga uzubi,3 bregaste,drkanje.Vadis napolje stvis m52tu i pevas.

Link to post
Share on other sites

To su odlicni motori ne znam otkud ovakav problem!

Gde odlicni, dva komada sam licno video sa istim problemom, bregasta se ukopala jer nije imala podmazivanje, oba 318 iz e90 a i medju preprodavcima automobila ide prica da prezubljuju ti motori ili sta vec, uglavnom ih ne vole.

Link to post
Share on other sites