Problem sa satom za temperaturu kod e30


Recommended Posts

Imam problem sa satom za temperaturu. Naime, normalno je radio do letos neko vreme i onda je počeo da se trese. Ne pali se na vreme, već se naglo pokrene, pa padne na nulu... Ili ne radi uopšte i tek se negde usput "probudi" i onda radi normalno. Npr.nedavno sam išao iz Zaječara za BG, sat se uključio tek kod Paraćina (posle 80 km vožnje) i do kraja puta radio sasvim normalno. Kada kucnem instrument tablu kod satića on se nekad pokrene, a nekad ne reaguje uopšte, tako da je problem u samoj tabli. Neko mi je rekao da su crkle baterije u instrument tabli i da ih treba zameniti, neki pak kažu da je problem u kontaktu neke velike i male ploče... Ima li ko da može da pomogne ili da je imao isti problem pa je rešio? I kako? Da napomenem samo da ostalo u instrument tabli (osim merača za gorivo, koji gasi sijalicu rezerve, ali ne pomera kazaljku) radi sasvim normalno. Hoću da rešim ovaj problem jer se sa temperaturom ne bih igrao. Svaki savet je dobrodošao, da znam u kom pravcu da tražim rešenje problema! Hvala i pozdrav!!! :)

Link to post
Share on other sites

pozdrav brate po muci. precackaj po forumu,ima vec tema o tome,jer i mene pati satic. ja sam promenuo i davac i satic na tabli,i opet podjebava. nisam nasao kvar,satic povremeno ukljucivao u voznji,da bi mi na kraju kada je prosli put upalio pocela tbla da smrducka,i da greje bas sa strane gde je satic temperature. raskacio sam dzek sa davaca,posto sam bio na putu. sada je auto u radionici,treba da ga registrujem,i jos ponesto da uradim u medjuvremenu,pa i tablu,jer je verovatno ona negde u spoju. inace ako ti nesto znaci,davac sam platio 1500 din. polovan satic 1000. a tablu komplet mozes naci za 30 nemackih. inace pokusaj da skines tablu i da izvadis satic,nije komplikovano,i da spojis satic direktno kod davaca. nisam narocito strucan oko toga,ispravice me neko ako gresim,srednji sraf-duzi je masa a jedan od bocna dva preostala je sagnal sa davaca. ako je satic ok trebalo bi odmah skala da poskoci. postoji mogucnost da sam sad nalupetao svasta,ali kazem,neko ce me ispraviti. pozdrav!

Link to post
Share on other sites

Tablu sam vadio par puta i to mi nije problem da uradim. Menjao sam satić i opet ništa. Mislio sam da neko zna tačno šta je u pitanju da ne lutam u traženju rešenja. Ne znam da li je rešenje u zameni čitave instrument table? Ako jeste niko ne garantuje da će ona raditi besprekorno jer je i ta druga tabla stara 20 i kusur god i možda se ista stvar, pre ili kasnije, desi ponovo. Ako ne uspem to da sredim rešenje je da ugradim neki kamionski satić negde sa strane (kao što sam video kod jednog taksiste u Soko banji) ali je to procedura koja zahteva skidanje usisne grane, izradu nekog reducira i još dosta stvari (kako su mi objasnili). Majstor koji to može da odradi je uvek u gužvi preko glave i nikako da nađe vremena za moj problem. Zato pokušavam ovako da nađem rešenje, ali ako ne uspem na kraju ću morati da nađem nekoga ko može da mi ugradi kamionski satić i da tako rešim problem. Hvala u svakom slučaju!!! Pozdrav! :good:

Link to post
Share on other sites

Ne znam šta od instalacije može da bude loše, sat je normalno radio do letos i onda je odjednom počeo da zeza. Probaću sa majstorom to da rešim a ako ne uspemo da popravimo ganjaću ga da mi ugradi kamionski satić, da me ne izda negde u toku vožnje.

Link to post
Share on other sites

Ispitan, kaže majstor ispravan je. Sutra ponovo vozim kod majstora da vidimo da li može da se popravi . Ako ne upali popravka moraću da stavim kamionski satić negde sa strane i da tako rešim problem.:mda:

Link to post
Share on other sites

ispitan kako??? unimetrom? davac ti glavi pa nepokazuje tacnu temp!

skini dzek sa davaca i prespoj zicom na masu,i ako tad kazaljka ode u crveno onda je davac,ako ne mrda onda je satic!

Link to post
Share on other sites

Rešen problem! Nije bio u pitanju davač već sama instrument tabla. Izvadio majstor Mića tablu i one male kontaktiće ispipao ponovo kalajem i lemilicom, na nekom od njih je bio problem jer su mnogi bili kao popustili, kaže on. Ja sam gledao al' nisam video neka drastična oštećenja. On kaže da su mnogi popustili pa ih treba pomalo ponovo "prelemiti". Odradio on to, namontirali tablu, upalili auto, satić radi skroz ok. Od tada sam prešao nekih 40-ak kilometara i za sad, hvala Bogu, sve je ok :preved: , a nadam se da će tako i ostati. Postupak popravke nije baš najsrećnije opisan ali će i ovakvo objašnjenje koliko-toliko nekome možda biti od koristi! :)

Link to post
Share on other sites