Recommended Posts

Možda je neko falš ulje,ako je tako onda nema šta da te brine sem ako ne curi,najverovatnije je do ulja.Sipi 15w40 neko kvalitetnije,više bitno da je originalno nego da je skupo.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • Replies 176
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 2 weeks later...

Neznam dal jeste il nije vuce ekstra ,na sipku nema ni para da izlazi kamo li dim,ne naduvava creva,bio sam kod par majstora svi kazu da sam uboo ekstra motor,cudno mi da se lampica nije upalila,ili pa kontam nesto mmozda bude da nije sipka od nekog drugog motora :-) ,definitivno menjam ulje uzecu neko mineralno dajte predlog

kazi mi jel osecas miris ulja kad se zagreje auto,nije moglo da ispari ili tece ili ga trosi,meni dodje lik sa autom m40 motor,merac ne dodiruje ulje a gasi lampicu sve regularno...

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Gledam ove forume vezano za potrosnju ulja jer se osecam kao u vrzinom kolu iz koga ne mogu da izadjem.

Naime,moj e87 116i trosi 1l ulja na 1000km a presao je 135000km.Vozio sam ga i u Deltu i kod Radulovica ali niko nije nasao u cemu je problem.Na kraju su mi rekli da proizvodjac kaze da je normalna potrosnja ulja 1,5l na 1000km( ovo su reci servisera i u Delti i kod Radulovica).Meni to bas nije normalno pa pokusavam da nadjem nekog dovoljno kompetentnog da mi kaze u cemu je problem?! Na dijagnostici u Radulovicu su mi rekli da mi je kompresija motora na donjoj granici ali da ne pokazuje nista znacajno.U delti su mi zamenili svecice nakon dijagnostike uz objasnjenje da ce to resiti problem.Nisam im verovao ali sam se nadao da je samo to problrm,medjutim opet ista prica.Poceo je da trosi ulje u ovoj kolicini jos sa predjenih 108.000km.....izracunajte koliko sam puta sipao.....Molim vas da mi neko kaze gde mogu da odvezem auto i da konacno saznam o cemu je rec?!

Link to post
Share on other sites

Mene interesuje jedna stvar koju nikad nisam znao ali sam pretpostavljao kako bi trebalo...

Kad menjam ulje, posto imam uslova i prostora, to radim sam, do koje mere na sipci se sipa ulje, da li da sipam do maximuma ili do sredine izmedju min i max, kad god sam menjao ulje kod sebe na kolima sipao sam malo preko pola a posle par hiljada kad i ako padne ispod pola dolijem opet otprilike do 2/3 (do min do max)... Da li da sipam do maximuma ili je ok ovo sto sam do sad radio???Jer sam od nekih "strucnjaka" cuo da ne valja kad je na maximumu zbog 'bem li ga cega...

Link to post
Share on other sites

Koje ulje sipas? Bmw hoce neka ulja vise da trosi

A sta znaci to da je kompresija motora na donjoj granici? Imas li podatak koje su vrednosti u pitanju, po cilidrima?

Ako je vec kompresija na granici onda bi svakako trebalo da ides na gusce ulje, recimo 10w-40

Link to post
Share on other sites

Sipam BMW-ovo ulje 5w-40.Nakon merenja kompeesije motora u Radulovicu rekli su mi da je vrednost oko 8 ali ne znam da li je mislio po cilindru ili kako vec?!Potros ja ulja je pocela odmah nakon uradjenog redovnog servisa kod njih pa se pitam da li je mozda tu nastao neki problem jer do tada nije trosio ni gram?

Link to post
Share on other sites

Idi ti opet negde da ti izmere kompresiju, ako je stvarno 8 bara onda je taj motor gotov, dobre vrednosti su preko 10 bara po cilindru

Ali ako je od tada poceo da trosi onda ce pre biti da je u pitanju lose ulje..

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Pozz ljudi, pročitao sam ceo topik i vidim da je kod svakog drugaciji problem. . Danas sam se bas zabrinuo zbog

ulja. Pre 3000 km sam menjao ulje , bilo je iz bureta a kao Mobilovo 5w30 tad je bilo na gornjoj crti na meracu, a danas negde na polovini zmedju crta. Auto lepo ide, hladan pali odmah, kad je vruc treba kratko da zavergla, potrosnja je ok. Primetio sam jutros pri paljenju beli dim iz auspuha.

E da: 525td , 98' god , 246500 km

Link to post
Share on other sites

Da zaista imaš problem s uljem, dim bi bio plavičaste boje a ulja bi falilo mnogo više nego pola crte (oko 0.5L verovatno) na 3000km. To na pređenih 246.000km (a možda i više) je sasvim OK.

Ako si i dalje zabrinut, lepo sipaj sintetiku 5w-40 i verovatno će malko manje trošiti ulja.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Ja imam gadan problem :D Auto mi je potrošio preko litar ulja za samo 2.000 kilometara.

Motor je M52TU, 1991ccm šestak. Ulje koje sam sipao je BMW 10w40, kupljeno u BMW line u Sarajevskoj, litarska pakovanja.

Menjao sam bio CCV, tad sam sva creva oprao, klapnu gasa itd..jedno crevo sam menjao. Primetio sam da mi curi tačnije isparava na dihtungu dekle, danas sam ga menjao pa ću videti ali je nemoguće da tu pusti toliku količinu. Oseća se taj neki smrad kad se auto ugreje, jednom pre se desilo i da se puši ispod haube, tada sam video na limu iznad izduvne grane naslage ulja koje sam oprao i sve oko dihtunga da bih pratio i od tad se ne dimi a sad je počelo da smrducka i ima na tom limu malo ulja svežeg verovatno jer je pljuckao kroz dihtung, pa sam ga danas zamenio.

Kad smo menjali dihtung, primetili smo užas u motoru, uljne naslage ko žvaka i komadi, haos...kao da 100 godina nije menjano ulje, pa ću morati jedno ispiranje sledeću zameni.

Šta bi sve mogao da bude problem? Da li je neredovna zamena odnosno te naslage uzelo neki svoj danak i koji? Da li ću ispiranjem nešto dobiti što se tiče potrošnje? Što je mnogo, mnogo je...na auspuh ne pokazuje ništa, na šipku takođe, radi odlično, samo huči :)

Link to post
Share on other sites

Dosadan sam, samo da napomenem, dijagnostika je čista, Bata je gledao, kompresija i sve ostalo oko rada motora je ok, na auspuhu nema plavog dima niti kakvog drugog...dolazim do zaključka da ako izuzmemo da nešto sa motorom nije u redu, problem prave te stare naslage, jer kad sipam ulja ono odmah pocrni i postane blato tj izgubi viskozitet pa ga motor sagori , ivica cevi auspuha jeste crna ali sam dim nije, barem ne na oko..

Stil vožnje mi nije divljački, uglavnom šaltam u višu brzinu na 3.000 obrtaja, ponekad je to 4.000 i to je to, retko kad ga opalim na 5-5.5, ne prelazim 100-120 na sat jednom nedeljno kad izađem na autoput "odavde do ovde" tj gradski deo autoputa pa nemam potrebu za većom brzinom.

Svakako planiram pročišćavanje motora i zamenu ulja, da li neko ima ideju šta još može biti bez da se otvara motor, to je investicija u koju mi se trenutno ne upušta? Da li je moguće da je nešto sa motorom a da troši litar na 1000 km a da se ne vidi na auspuhu i dijagnostici ili je pak verovatnije da je ovo sa naslagama ulja?

Link to post
Share on other sites

Neces nista izgubiti ako probas da ga isperes nekim kvalitetnim sredstvom tipa wurth ili liqui moly ali posle toga sipaj i neko ulje za koje znas da je sigurno original , liqui moly u NS-u prodavnica Petrini ulje bez greske .

PS

Prebacio sam se nesto misleci da si iz Sombora , u BG-u sigurno ima na vise mesta.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...

Mislim da je ovo solidno za 10+Godina matore motore :drive2:

TOTAL QUARTZ 7000 10W-40 Semi Synthetic

pisao sam vec negde na forumu vezano za to ulje

jednom na nagovor majstora kako je dobio bure tog ulja naspem u svoj e36 318i.Hidropodizaci su mi zveketali svako prvo paljenje,posle 2 ili 3.000km sam ga ispustio i sipao ponovo Mobil kao i pre toga.Vise nisam imao nikakvih problema sa zveketanjem hidropodizaca.

Link to post
Share on other sites